no to teraz - jeżeli jest w tobie choć mała nutka badacza-testera, he, he ;-) - powinieneś jednak zanieść tę klatkę do zeskanowania na tych fuji frontierach (czy coś), a potem dać mi do wskanowania na płaskim 8800F 8)
Wersja do druku
Nie wiem czy będą chcieli jedną klateczkę za (20-9)/36 mi zeskanować :D
Ma ktoś do pożyczenia aparat na błony 120 na dzień-dwa? Chciałbym zobaczyć jak to wychodzi, a nie mogę żadnego Lubitela w dobrej cenie wyrwać z allegro na dzień dzisiejszy...
Start 66? Zadowala Cię? :D
Jak najbardziej.
Widzę, że się dogadamy (też Informatyka i też EOS :D)
Ok, już pożyczyłem Start'a 66 od znajomego Goomisia.
Wywoływać? Nie wiem jeszcze. Na pewno w Bydzi u Tadzia Cytulskiego.
Jak byłem w http://www.fotoma.pl/ to widziałem BW do ręcznej w lodówce i zapytałem, czy też wywołują. Powiedzieli że tak, 10zł, ale 3 dni trza czekać (muszą uzbierać pewnie, żeby otwarcie chemii się opłacało). Czy szerokie - nie wiem. Będę się martwił, jak wypstrykam :P
EDIT : Kurde, jaka ciemna matówka i szkło! :P
Jedna rolka Ilforda 400 poszła. Ze 2 dobre foty będą.
Faktycznie aparatami kominkowymi ciężko reporterkę uskuteczniać :D Już nie tyle odwrócone lewo-prawo myli, co problemy z poziomowaniem kadru są ^^
Faktycznie numerek zdjęcia w okienku ciężko wypatrzyć. W Farze nie mogłem wypatrzyć, musiałem wyjść na dwór.
Film oddałem odziwo od razu do wywołania w zakładzie foto w Kupcu Poznańskim. 6 czy 7zł za rolkę, wywoływane raz na tydzień, odbiór w czwartki (teraz wyjątkowo w środę, bo sylwester w czwartek). No i trzeba ze 2 dni przed planowanym odbiorem im to oddać.
Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Postaram się niezapaproszyć i nie porysować :P
Dokładnie wiem o co Ci chodzi.
Używałem przez jakiś czas Pentacon Six TL i też trochę czasu zajęło nim się do niego przyzwyczaiłem. Miałeś jakiś światłomierz?
Robiłem próbne na 50d.
Teraz zauważyłem, że po naciągnięciu migawki, ta ostatnia pomimo nie-naciskania spustu - lekko się rozchyla. Także prawdopodobnie pierwsza rolka będzie cała prześwietlona, i to ostro :/ Niezły start ^^
Jutro w takim razie wypstrykam drugą, tym razem dbając o zamkniętą migawkę wtedy, gdy zdjęcia nie robię :P
Taki właśnie jest Start 66 - cały czas się czujesz jakbyś zaczynał zabawy z fotografią :D
Obczaiłem, że totalnie powoli popuszczając dźwigienkę naciągu można doprowadzić do tego, by migawka/przysłona się nie rozchyliła. Ekstra. Dzięki, że ktokolwiek napisał gdziekolwiek w necie, że jest z tym problem :D
A dwie foty były na prawdę fajne :D
(liczmy na to, że akurat na tych dwóch fotach migawka się nie rozchyliła (niemożliwe :D), albo że powstanie fajny overlay na zdjęciach ^^)
To jeszcze nic. Raz robiłem dwóm ********ym laskom sesję fotograficzną, i jak włożyłem film na mojego A-1 to mi się wyślizgnął z naciągu i skapnąłem się dopiero jak ilość klatek wynosiła 30, a był założony film 24 klatkowy...
Od tego czasu dokładnie sprawdzam czy jest dobrze założony. Każdy uczy się na błędach.
Zawsze jak mam jakiś nowy aparat w ręku, sprawdzam zawsze na sucho jak to działa przed założeniem filmu.
Teraz szukam Canon-a AL-1, bo ma potwierdzenie ostrości, co się przydaje przy szkłach FD.
Ktoś z Was ma jakieś obiektywy FD na wspólne robienie zdjęć?
Mam:
50mm 1.4
28mm 2.8
135mm 2.8
70-210mm 4
wszystkie szkła Canon-a
co myślicie an to, zeby wypadzik mały zrobić i złapać nasze światełka na starym i w okolicach? ;>
a kiedy, a masz jakis stojaczek ?:)
ja mam kilka. jestem za - tylko trochę zimno ostatnio :roll:
To może już pójdźmy na całość i jakąś strobing-sesję po zachodzie walnijmy, tak żeby poćwiczyć :P
blendą to służe ja :D mam najwieksza dostępna :D:D
ja nie mam ani lampy ani niczego...
Lampą, kablem e-TTL, DIY softboxem i beautydishem służę ja. Nie mam blendy ani więcej 580tek (tylko jedna :()
hej, fajny klimat jest wieczorem na Chwaliszewie
gdybyśmy mieli radio i jakieś żelówki, moglibyśmy spróbować coś gangsterskiego jak McNally w Pamiętniku:-)
no i chętnie poznam poznańską ekę:-)
dorzucam nędzną 430kę do stroba
A ktoś z was nie robił przypadkiem wczoraj zdjęć na Chwaliszewie?:mrgreen: Widziałem kogoś z body canona. Ogólnie dużo osób się tam kręci :p
ja mam blendę, a wlasciwie diwe - jedną malutka, druga jakies 120x180 chyba....
i jak się udał spot? czy się nie udał i trzeba to przełożyć na najbliższy weekend? Ja w razie W mam stara 420ex, 580 na pewno ją wyzwoli :>
Ja na najbliższe 1,5 tygodnia odpadam raczej - hardkor na uczelni się zaczyna, a jeszcze dużo fot do obrobienia mam :D
ja się piszę na jakiś wypad ale mniej więcej albo teraz albo po sesji(połowa lutego) dorzucam 580 do stroba i może kupie jakiego softa też do tego czasu :-P
No to połowa lutego.
W połowie lutego to i ja jestem chętny. :) 550EX i blenda. ;D
To jak już tyle lamp mamy, to ja proponuję ustawić się gdzieś przed zakrętem błyskać w kierowców i przy odrobinie szczęścia będzie fotorepo :D
(wiem, okropny żart ^^)
A po drugiej stronie ulicy ludzie z blendami i oślepiamy podwójnie. :D
Jak nie wytrzymam przy zadaniach z Algebry Liniowej, Matematyki Dyskretnej i Analizy Matematycznej (kolokwia w pon, śr, pt) to się zjawię :D
A po co sobie głowę zaprzątać pierdołami. Matma jest na tyle prosta, że dodatkowe marnowanie czasu na dziwne zadania jest bezcelowe.
Chociaż z drugiej strony patrząc, to pewnie będzie tam niezły tłok. Lepiej się gdzieś zabawić póki karnawał trwa :>
mozliwe ze i ja sie zjawie:)
a ja niestety niet
zna ktoś możejakies miejsce, gdzie zajrzą mi do zenita i sprawdzą co w nim nie gra?
światłomierz ?:)
gunia1990:
próbowałaś FOTO-PRYZMAT ? zaraz obok plomby GAZETY WYBORCZEJ ...
Foto-Pryzmat - Poznań, 27-go Grudnia 3
pzdr
Pawel
CSF Centrum Serwisowo Fotograficzne
61-528 Poznań, Prądzyńskiego 14, 061/6496140
serwis@csfot.pl
www.csfot.pl
http://www.foto-naprawa.com/
Koło mnie. Kiedyś naprawiali mi starą lampę i działa do dziś. :P
ja kiedys naprawiałem na kopernika w jakimś zakładzie..
miesiac mi trzymal aparat po czym powiedzial ze nie da rady. serwis canona zrobił to w 4 dni:)
byc moze mechanike potrafia naprawic, a jak jakas wieksza elektronika to nie maja czesci. tylko mnie wkurzylo podejscie - na miesiac mialem zamrozony aparat. mowa o 40d:)
Zadzwonić i zapytać - nikomu nie zaszkodzi. Przecież nie będą teraz wypisywali wszystkich możliwych marek aparatów. Z resztą - jeżeli naprawiają dSLRy, to takie łatwiutkie aparaty jak Zenit powinni tym bardziej ogarnąć (mniejszy stopień skomplikowalności, miniaturyzacji...)
o madre, ale dyskusję zaczęłam...
pytanie z innej beczki- zna ktoś miejscówkę, która moze służyć jako teren do landszaftów, a jednoczesnie do sesji portretowych? Taki pomysł mi się w głowie rodzi i nie wiem czy jest szansa go zrealizować..
I nie chciałabym by był to Rogalin :D