Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Jeszcze takie porównanie - może nie było
Head2Head: Sigma 50mm F/1.4 DG HSM Art vs Canon 50mm F/1.8
Jak pojawiła się informacja o tej Sigmie, to byłem przekonany, że na pewno wymienię canona 1.4 na nią. Canon do roboty trochę delikatny, trzeba zawsze mieć osłonę, bo oparcie się o kogoś lub coś może go zepsuć. No i wiadomo silnik mikro USM nie wytrzymuje dużych przebiegów, a fotki dalszych planów na 1.4 to mają tę "mgiełkę", której nawet DPP z DLO nie usunie. A Sigma wydawała mi się idealna, do czasu kiedy nie zobaczyłem jaki to kloc i jaka jest jej waga. Stara sigma 1.4 już była wielkości canona 1.2.
Canon EF 50mm f/1.2 L USM Lens Product Images
50mm to dla mnie ulubiona ogniskowa i ja jednak wolę dołożyć 2 koła na 1.2. Szkło dobrze zabezpieczone, krótkie - ruchomy element wystarczy filtrem zabezpieczyć i bez osłony można bezpiecznie nosić w torbie, pewny napęd AF i obrazek. No i jeszcze fakt że fotografia cyfrowa ze szkłem canona jest wspierana przez soft - DPP. Co do super ostrości brzegów to mam mieszczącego się wszędzie 40/2.8, a jak potrzeba 50mm to za 800zł jest Canon 50/2.5.
Dla mnie konstrukcyjnie i w obrazku idealna była stara Sigma 50/1.4 - tyle, że AF nie gadał z moimi aparatami - 2x podchodziłem do tego szkła. Szkło Canona na gwarancji ustawią Ci w serwisie pod wzorzec, ale chyba dzięki Sigma USB-dock to już nie problem i można dostroić też samemu Sigmy?
Cytat:
ale chyba dzięki Sigma USB-dock to już nie problem i można dostroić też samemu Sigmy?
Tylko dock działa z nowymi obiektywami. Z wersją EX nie. Wersję EX nadal trzeba odesłać do serwisu na kalibrację.
BTW to śmiesznie się ogląda to porównanie 1.8 do Sigmy. Jak się patrzy na cropy z 1.8 to właściwie jest normalnie, a jak się spojrzy na cropa z Sigmy to dopiero widać ile tam jeszcze jest szczegółów. :)
Trochę nieuczciwe to porównanie, ostrość w C50 1.8 II jest w innym miejscu ;)
Przykład na F2.8 pokazuje twarz z dużo większą ilością detali na sigmie. Wystarczy pobrać rawa aby się przekonać, że ostrość jest w innym miejscu a koszulka ma detale na obu szkłach.
Jeśli chodzi o detale/rozdzielczość (@F2.8) to porównanie będzie bardziej wiarygodne - Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Lens Image Quality
Ciekawe czemu nie dali cropów z tych zdjęć (@F2.8) :p
http://d1ax9dx3gero0.cloudfront.net/...m-1-8-2520.jpg
Pobrałem je (rawy) i nie widzę różnic, pomijając to, że C50mm 1.8 II jest ciemniejszy (normalne zachowanie dla tego szkła).
no proszę... i pojawiła się cena 3490pln...
Sigma 50mm f/1,4 DG HSM Art zapowiedź
ale towar jeszcze niedostępny.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Co innego skorzystać z odchylanego ekranu, a co innego robić na zombie jak to jest niewygodne. Bo jednak modelki zazwyczaj nie robimy znad podłogi lub znad głowy tylko z wysokości oczu. Wtedy wizjer jest wygodniejszy. LV jest jeszcze fajne na statyw. Ale żeby tak cały czas, bo ciężko inaczej ostrość ustawić? :)
Masz może inny skuteczny sposób na precyzyjne ustawienie ostrości w manualu niż ten, który podaje Cichy czy tak tylko piszesz, żeby coś napisać ???
Cytat:
Masz może inny skuteczny sposób na precyzyjne ustawienie ostrości w manualu niż ten, który podaje Cichy czy tak tylko piszesz, żeby coś napisać ???
Nie w dzisiejszych DSLR. A i zastanawiam się na ile klin i matówka były precyzyjne w tym co mieliśmy na film. Kiedyś nie oglądało się zdjęć piksel po pikselu i nie było tak widać błędów ustawienia ostrości. Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. Ale pomysł, kup manualny i rób na LV jest dla mnie nie do przyjęcia. Może bezlusterkowce? One mają wizjery elektroniczne.
Co do testu na optyczne to jest kilka zaskoczeń. Po pierwsze wydaje się, że Zeiss wydawał się ostrzejszy na brzegu. Ale może to być związane z tym, że Zeiss mocniej winietuje. Pewnie program do badania ostrości głupieje jak ma znaleźć granice czarny biały, jak wszystko jest szare. Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych. :) I na AF pomarudzili.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Jeżeli AF będzie działać tak jak w sigmie 50/1.4EX to niestety ale będzie to kompletna porażka.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Nie w dzisiejszych DSLR. A i zastanawiam się na ile klin i matówka były precyzyjne w tym co mieliśmy na film. Kiedyś nie oglądało się zdjęć piksel po pikselu i nie było tak widać błędów ustawienia ostrości. Nawet kiedyś zanim kupiłem Sigmę EX myślałem o Zeissie Planarze 1.4, ale zniechęciło mnie to, że musiałbym wywalić matówkę z liniami (która też jest przydatna), a i tak ostrzenie nie byłoby jakieś mega. Mam sporą wadę wzroku niestety. Ale pomysł, kup manualny i rób na LV jest dla mnie nie do przyjęcia. Może bezlusterkowce? One mają wizjery elektroniczne.
Co do testu na optyczne to jest kilka zaskoczeń. Po pierwsze wydaje się, że Zeiss wydawał się ostrzejszy na brzegu. Ale może to być związane z tym, że Zeiss mocniej winietuje. Pewnie program do badania ostrości głupieje jak ma znaleźć granice czarny biały, jak wszystko jest szare. Może za kilka lat Sigma przejmie Zeissa i posiądą technologie powłok antyrefleksyjnych. :) I na AF pomarudzili.
Zapewniam Cię, że jest to możliwe i nie trzeba nic wywalać. Co prawda matówka z klinem jest tu bardzo pomocna ale nie koniecznie niezbędna :)
W zasadzie każda metoda jest dobra, która prowadzi do celu. Takie szkło zwykle kupujemy świadomie mając jednocześnie inne z AF-em na co dzień.
Ja też nie mam idealnego wzroku, ale daję radę.
Zeissa raczej nikt nie kupi, bo on nie jest na sprzedaż - taka firma z tradycjami, która robi szkła manualne nawet za 15kPLN posiada technologie nie na sprzedaż, bo produkuje specyficzny asortyment.
Dość dziwne wnioski na temat działania AF, no ale ja Optycznym nie wierzę w żaden napisany wniosek, więc cierpliwie poczekam, aż szkiełko dojedzie i potestuję u siebie :)