Odp: "pożegnanie z Canonem" coś dużo tego ostatnio
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W przypadku każdego producenta (Sigma, Tamron czy jakiś inny Vivitar) to bezczelna kradzież, łamią protokół i implementują go do swoich produktow.
Jak mówiła moja księgowa "To co nie jest zabronione, to jest dozwolone"
Nie wydaje mi się, żeby gdzieś łamali prawo. Tak jak w przypadku mocowań Arca czy Bowens, patent wygasł i hulaj dusza...
Natomiast dziwię się koledze @atsf, że się dziwi, że firmy wprowadzają zabezpieczenia utrudniające działania konkurencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Jak mówiła moja księgowa "To co nie jest zabronione, to jest dozwolone"
Nie wydaje mi się, żeby gdzieś łamali prawo. Tak jak w przypadku mocowań Arca czy Bowens, patent wygasł i hulaj dusza...
Natomiast dziwię się koledze @
atsf, że się dziwi, że firmy wprowadzają zabezpieczenia utrudniające działania konkurencji.
Bardziej chyba mu chodzi o to że jak już szkło konkurencji działało poprawnie na body X czyli dostało błogosławieństwo firmy C to dlaczego jest ono cofane przy body Y?
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Bardziej chyba mu chodzi o to że jak już szkło konkurencji działało poprawnie na body X czyli dostało błogosławieństwo firmy C to dlaczego jest ono cofane przy body Y?
To trochę tak, jakbym się dziwił, czemu plugin kupiony 10 lat temu nie działa na nowym PS-ie.
Czy to wina Adobe, czy producenta pluginu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
A to Canon nic nie wie że inni producenci robią szkła pod ich korpusy? Rozumiem że to jest tak partyzanta z ich strony? :o
Nie wiem, ja nie pracuję w Canonie :lol: choć niektórzy tutaj mogą myśleć, że jest inaczej.
Tak naprawdę to wtedy kiedy zaczynałem swoją przygodą z cyfrową fotografią chciałem kupić Nikona D90 i zostać nikoniarzem, ale były jakieś mistrzostwa świata, czy coś i trzeba było bardzo długo czekać, więc... kupiłem pierwszego Canona i tak już ostało.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wiem, ja nie pracuję w Canonie :lol: choć niektórzy tutaj mogą myśleć, że jest inaczej.
Tak naprawdę to wtedy kiedy zaczynałem swoją przygodą z cyfrową fotografią chciałem kupić Nikona D90 i zostać nikoniarzem, ale były jakieś mistrzostwa świata, czy coś i trzeba było bardzo długo czekać, więc... kupiłem pierwszego Canona i tak już ostało.
To jak już jesteśmy w hydeparku, to może warto wydzielić wątek, jak zostałem canonierem?:mrgreen:
Ja dlatego, że 90% fotografów, których zdjęcia ceniłem, i bardzo do dziś mi się podobają, robiło wtedy Canonami. To był rok 2007, jak wybierałem system, i może niewielu dzisiejszych userów pamięta, ale wtedy nie było Sony:lol: (dokładnie rzecz ujmując Sony tyle co kupiło dział foto Minolty i nie było to nic wartego uwagi) a Nikon tylko z zazdrością patrzył na to, jaki obrazek produkują matryce Canona. Wybór był właściwie oczywisty, jeśli ktoś nie miał gratów z analogowego systemu Nikona, a liczących się na rynku graczy było tylko dwóch.
I mimo upływu lat jakoś nie zauważyłem, żeby konkurencja wypuściła coś, co dałoby mi jakiś ekstra bonus, uzasadniający zmianę systemu. Zwłaszcza, ze przez lata ilość gratów się rozrosła i zmiana wszystkiego byłaby mało wygodna. Jestem zadowolony z tego, co mam. I wbrew temu, co wielu sądzi, da się z tym spać spokojnie;)
A ja system zmieniłem i widzę dużo plusów. Zaczynałem od Canona EOS 500n a później G1, D30, D60, 50D, 5D, 1DII oraz kamery HV20 i XH-A1. Teraz mam korpusy firmy, której kiedyś nie było a której nazwy na tym forum wymieniać nie wolno i jestem bardzo zadowolony zadowolony z ich współpracy ze szkłami EF. Ale ja się nie przywiązuje do przedmiotów, nie jestem fanboyem marki, wybieram to co mi pasuje.
Nieśmiało wtrącę swoje 3 grosze :)
Od kiedy pamiętam zawsze był problem z Sigmami do puszek Canona mocowaniem EF. Pamiętam, że wybierałem z kilku sztuk ta która była "celniejsza" a później i tak nie trafiała ;)
Dlatego w pewnym stopniu rozumiem tych psioczących na Sigmy Tamrona, że to "kundelki" słabo działające. Do Sigm przekonałem się dopiero po zmianie systemu a seria DG DN rozwala system ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
(dokładnie rzecz ujmując Sony tyle co kupiło dział foto Minolty i nie było to nic wartego uwagi)
No teraz to pojechałeś ;) 150 lat Konica Minolta Już nawet nie będę pisał o genialnych analgowych minoltach serii xd11, x700 , XD-7, XE1 czy też XE ;) Moim niespełnionym marzeniem była MINOLTA 9xi (1/12.000 sek i najkrótszy czas synchronizacji błysku wśród migawek szczelinowych - 1/300 sek.), ale wiele lat używałem Minolty Dynax 7000i i później flagowego modelu Minolty 8000i , z której mam wiele wspaniałych wspomnień na odbitkach :)
Dodam, że ood koniec 1989 roku japoński dziennikarz M. Toyohiro Akiyama został zaproszony na międzynarodową stację kosmiczną MIR. Minolta dostarczyła mu specjalny, biały zestaw Minolta α-8000i "Mir" edycja specjalna Maxxum 8000i BIAŁA. Ponieważ M. Akiyama był pierwszym Japończykiem pozostającym na stacji kosmicznej Mir, Minolta wydała w 1990 r. limitowaną edycję znaną jako wersja „Mir”.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No teraz to pojechałeś ;) Już nawet nie będę pisał o genialnych analgowych minoltach
Z pełnym rozmysłem. Analogowy system minolty był wspaniały. Ale cyfrowe puszki, w tamtym czasie, nie miały nic ciekawego do zaoferowania. Poza tym, świeżo po zmianie właściciela, przyszłość systemu nie był jasna.
Czy w ogóle dostrzegacie zbieżność w przeciwdziałaniu konkurencji z celowym działaniem na szkodę użytkownika, czy nie?
Nie dostrzegają. Będą bronić swojej ulubionej firmy do upadłego.