Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.
Można sobie też poradzić w jeszcze jeden sposób choć nie wiem czy to akurat Ciebie zadowoli.
Wchodzisz w "Menu" gdzie przechodzisz poprzez "C.FnIII:Operowanie/Inne" do "Ustawienia własne", gdzie naciskasz przycisk "SET" a następnie przechodzisz na "Multi sterownik", gdzie z kolei po przyciśnięciu przycisku "SET" wybierasz funkcję do przypisania "Bezpośredni wybór punktu AF" i zatwierdzasz swój wybór naciśnięciem przycisku "SET".
Teraz jak raz naciśniesz do połowy spust migawki to możesz ZNACZNIE szybciej niż za pomocą dedykowanego przycisku znajdującego się w prawym górnym rogu aparatu na tylnej jego ściance wybierać punkty AF. Za cenę braku powrotu do środkowego punktu AF bo przycisk "SET" w tym układzie nie działa, można mu przypisać różne funkcje ale nie resetowania. Co moim zdaniem nie jest problemem bo szybciej wrócisz "do środka" używając multi sterownika niż tego dedykowanego przycisku w kombinacji z przyciskiem "SET", zresztą sam to sobie sprawdź.
W praktyce nie potwierdzily sie zastrzezenia niektorych kolegow z forum. Mam 6d ponad pol roku i uwazam,ze Canon ,jesli chodzi o AF zrobil postep. Puszka daje rade nawet w trybie servo "obiektom ruchomym". Ostrze na centralny i mi to wystarcza.Co jeszcze warte podkreslenia,AF nie myszkuje.Jest to moja opinia,byc moze narzekajacy focąc narzucaja puszce trudniejsze obciazenia AFa.
A propos AF to i ja dorzucę kila słów. Ostatni weekend spędziłem w Ostrawie na Nato Days 2014 i fociłem samoloty.
Miałem dwa dni na focenie, na zmianę 6d i 7d i taki są moje wnioski.
7d jest zdecydowanie szybszym i wygodniejszym sprzętem - szczególnie jeśli chodzi o ilość klatek na sekundę, joystick, ale ma też dla mnie osobiście duże wady - strasznie szumi :(
6d jest wolniejszy, ale nie szumi, przynajmniej dla mnie (używałem max. ISO 400), wg mnie daje dużo lepszą jakość fotek, co dla mnie osobiście ma decydujące znaczenie.
7d dużo nadrabia ilością klatek na sekundę, co jest szczególnie widoczne przy dłuższych czasach - miałem więcej ostrych niż z 6d, ale wracając do autofokusu.
Przed pokazami trochę czytałem odnośnie ustawień AF, zarówno w odniesieniu do 7d jak i 6d. Na pokazach w przerwach między lotami testowałem sobie ustawienia i co mi wyszło... oczywiście focenie w trybie servo cały czas.
Wyszło, że w praktyce 6d radził sobie dużo lepiej niż 7d ! Tak mnie to też zaskoczyło, ale od kilku dniu przeglądam foty i z 6d jest zdecydowanie większość ostrych i trafionych, natomiast z 7d już tak kolorowo nie jest.
Poniżej podaję ustawienia C.Fn. jakie miałem zastosowane â może się komuś przyda:
Czułość śledzenia -> Szybka zmiana (suwak maksymalnie w prawo)
Śledzenie przyśpieszania/zwalniania -> +2
Priorytet 1 zdjęcia Al Servo -> Ostrość
Priorytet 2 zdjęcia Al Servo -> Ostrość
Szukanie ostrości po utracie AF -> 0 (dalsze szukanie)
Generalnie najbardziej zauważalna zmiana jest po zmianie Czułości śledzenia, przy suwaku maksymalnie w lewo po przekadrowaniu na bliższy / dalszy obiekt AF dopiero po ok. 1 sekundzie reaguje i zaczyna ustawiać ostrość na nowo., po zmianie na maksymalnie w prawo, praca AF jest w zasadzie ciągła. Swego czasu martwiłem się o pracę w servo tej puchy, ale po tych pokazach, jak na razie przestałem. Stwierdzam, że naprawdę jest dobrze.
Dzieki za przykladowe ustawienia - trzeba bedzie przetestowac:-)
Trzeba tylko pamiętać że przy dużej czułości śledzenia jak Ci coś wpadnie w kadr między obiekt, który śledzisz a Ciebie, np. ptak czy drzewo to focus może na nie przeskoczyć. Zresztą taki jest sens tej funkcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
7d dużo nadrabia ilością klatek na sekundę...
Wyszło, że w praktyce 6d radził sobie dużo lepiej niż 7d ! Tak mnie to też zaskoczyło, ale od kilku dniu przeglądam foty i z 6d jest zdecydowanie większość ostrych i trafionych, natomiast z 7d już tak kolorowo nie jest.
I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Trzeba tylko pamiętać że przy dużej czułości śledzenia jak Ci coś wpadnie w kadr między obiekt, który śledzisz a Ciebie, np. ptak czy drzewo to focus może na nie przeskoczyć. Zresztą taki jest sens tej funkcji.
Dodatkowo przy długich jasnych szkłach danie czułości na + może sprawić problem. Chodzi o to, że zejście punktami AF z celu wystrzeli je w momencie daleko po za obiekt, w wizjerze powstanie tylko plama i trudno będzie znaleść poruszający się obiekt ponownie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.
zaraz, zaraz....
to jest watek o 6D! tutaj piszemy o tym, ze to 6D jest do d*, a inne aparaty (zwyczajowo wkleic: Nikona) pod kazdym wzgledem lepsze.
panowie, nie badzmy peweksami, nie mieszajmy myslowo dwoch systemow walutowych! skoro ten watek jest o tym jak 6D jest do bani (bo nie nadaje sie do kotleta :lol: ), no to moze jak chcecie chwalic 6D to idzcie prosze gdzies indziej ;) najlepiej do watku o 5D mkIII, gdzie pilnowana jest obowiazujaca doktryna polskiej zjednoczonej parti kotletycznej! a jesli nie to na zaprzyjaznione forum Nikoniarzy albo przynajmniej do watku o 7D. miejscie troche taktu i przyzwoitosci... :)
dziekuje!
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
I to mnie troche wkurzało w 7D. Co z tego że on ma 8kl/s jak często 2 z tego w miare ostre były.(...)
Nie, nie, ja tu akurat do serii nie mam zastrzeżeń, ale w kontekście panningu, bo np. jak 6d robię (próbuję robić) panning na 1/50 lub 1/25 zazwyczaj nic nie wejdzie lub bardzo rzadko wejdzie, natomiast jak przy tych samych parametrach jadę 7-ką, to jednak więcej zdjęć wchodzi - to miałem na myśli pisząc o nadrabianiu ilością klatek na sekundę.
Co ciekawe przy nalotach w moim kierunku lub odlotach ode mnie, ku mojemu zaskoczeniu 6d , sprawdzał się rewelacyjnie.
Do 10k zdjec bylo ok. Pozniej cos sie .. ryplo. MAF plywa na szklach 85usm i 50usm. Na pewno AF jest wrazliwy na temp swiatla. W zarowym wymaga korety na minus (robi BF ktory trzeba skorygowac). W reszcie przypadkow nie jestem w stanie wytlumaczyc. Po prostu nagle wszystkie szkla trzeba przesunac np o +5. mimo ze klika klatek wczesniej w tym samym miejscu bylo OK. W tej chwili mam jakies 40k naklepane. Zdjecia robie ale przyjemnosc z pracy poszla sie kochac...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
rozumiem, że servo + AF-ON cały czas wciśnięty + uaktywnione wszystkie punkty, czy tak?