-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czy część z nich właśnie nie wyszła w nowej wersji? Może będą miały nowy soft do lepszej współpracy z RF. Takie tele przez adapter EF-RF są równie dobre jakie byłyby natywne RF.
-
Zanim pojawiła się eRka, to jeszcze miałem nadzieję na jakieś 200-500 f5,6, czy 200-600 f5,6-6,3 pod bagnet EF, teraz już raczej nie...
-
W UK z okazji Black Friday cena 5d4 spadła w wex do £2499 ofc z gripem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W UK z okazji Black Friday cena 5d4 spadła w wex do £2499 ofc z gripem.
To nieco drożej niż u nas w każdy poniedziałek, wtorek i środę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To nieco drożej niż u nas w każdy poniedziałek, wtorek i środę.
A mówią, że w Polsce drożyzna...
-
Na rumorsach jest info o specyfikacji nowej 1DXIII:
https://www.canonrumors.com/canon-eo...pecifications/
a w komentarzach słychać jęki zawodu, tudzież stwierdzenie, że to specyfikacja z 1DXII.
-
Mnie tylko zastanawia dlaczego jedynie środkowy punkt AF jest podwójnie krzyżowy o podwyższonej precyzji od f2.8.
-
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Mnie tylko zastanawia dlaczego jedynie środkowy punkt AF jest podwójnie krzyżowy o podwyższonej precyzji od f2.8.
MZ mowa jest raczej o czułości środkowego bloku czujników od f/2.8
W EOS-1D X Mark II było tak: "pionowy rząd pięciu punktów AF na środku umożliwia AF w kierunkach pionowym, poziomym i ukośnym, zapewniając doskonałą precyzję AF"
Załącznik 3632
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Na fejsie placz. Lubię nowe premiery od Canona bo można się relaksować przy płaczu ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dziwi brak DP przy 4K60.
To jest aparat dedykowany dla pewnej grupy użytkowników i pewnego obszaru zastosowań.
Również można się dziwić że brak funkcji automatyki dla początkujących
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest aparat dedykowany dla pewnej grupy użytkowników i pewnego obszaru zastosowań.
Również można się dziwić że brak funkcji automatyki dla początkujących
jp
Brak automatyki dla bogatego nooba to najwiekszy mankament tego sprzętu. Canon zapewne liczył, że właściciel wynajmie fotografa który będzie za niego nosil sprzęt i ustawiał parametry :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dziwi brak DP przy 4K60.
Pełna zgoda. Przez ostatnie lata dużo częściej trafiałem na użytkowników 1dxII wykorzystujących go do video niż do foto sportu, czy pracy w ekstremalnych warunkach. Głównie przez świetną jakość 4k. A dpaf w video to już nie jest bajer dla amatorów. Coraz więcej osób żyjących z fotografii wykonuje też filmy. Szukają sprzętu hybrydowego, do wszystkiego. Dlatego nie dziwię się, że są narzekania na różne braki. W końcu to najwyższy model firmy mającej większość rynku. Nie możemy wymagać i czasem trochę ponarzekać? ;)
-
https://www.canonrumors.com/canon-eo...k-iii-summary/
Bufor na 1000 RAWów - powiem szczerze, że fotografia zmierza w dziwnym kierunku :lol:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Pełna zgoda. Przez ostatnie lata dużo częściej trafiałem na użytkowników 1dxII wykorzystujących go do video niż do foto sportu, czy pracy w ekstremalnych warunkach. Głównie przez świetną jakość 4k. A dpaf w video to już nie jest bajer dla amatorów. Coraz więcej osób żyjących z fotografii wykonuje też filmy. Szukają sprzętu hybrydowego, do wszystkiego. Dlatego nie dziwię się, że są narzekania na różne braki. W końcu to najwyższy model firmy mającej większość rynku. Nie możemy wymagać i czasem trochę ponarzekać? ;)
A do tego nie służy C300?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
A do tego nie służy C300?
Pozdrawiam!
Pewnie. Jednak z tego co ostatnio obserwuję bardzo dużo osób szuka kamery, która obsłuży foto i video. I może za dużo by chcieli od producentów sprzętu :D
-
Będzie nowy tele RF:
https://www.canonrumors.com/canon-rf...this-year-cr3/
Z gruba taki długi jak 70-300L z adapterem. W 1kg się pewnie nie zmieszczą.
Te 70mm zamiast 100 to jest pokusa w stosunku do typowego 100-400.
-
Czekam na stałki RF 28-50-85 f1.8, ale kompaktowe, fajne optycznie i przystępne cenowo (2-3k zł). Obawiam się, że to nastąpi dopiero na emeryturze :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Obawiam się, że to nastąpi dopiero na emeryturze :D
Jeśli na mojej to nie jest tak źle ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
EF-y te bardzo i średnio polularne w zasadzie wszystkie odświeżono. Również sporą część niszowych szkiełek jak np. TS-y, czy specjalistyczne tele. Większość najczęściej sprzedawanych szkieł ma oznaczenie mkII lub nawet mkIII. W EF-ie nie ma już za bardzo nad czym pracować a wprowadzenie RF to świetny zabieg ekonomiczny. Ludzie od nowa będą kupować to samo. No może trochę lepsze.
W EF w zasadzie nie doczekaliśmy się tylko aktualizacji 85/1.2L, 50/1.2L i 50/1.4 - sporo osób błagało o nową wersję :) W tym ostatnim w zasadzie wystarczyło trochę poprawić budowę mechaniczną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
W EF w zasadzie nie doczekaliśmy się tylko aktualizacji 85/1.2L, 50/1.2L i 50/1.4 - sporo osób błagało o nową wersję :) W tym ostatnim w zasadzie wystarczyło trochę poprawić budowę mechaniczną.
135 f2 tez się nie doczekała...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
.
85/1.2 ma drugą wersję, lepszą optycznie od pierwszej, ale nie tak dobrą jak wersja RF..
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Powiem bardzo subiektywne: do tego szkła można jedynie wstawić IS żeby je poprawić. Nic więcej nie trzeba :)
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
85/1.2 ma drugą wersję, lepszą optycznie od pierwszej, ale nie tak dobrą jak wersja RF..
Pozdrawiam!
Powiedzmy, że brakowało szkła pokroju 85/1.4L IS tyle, że z f1.2 :) Dziś przy RF85 nie ma już tego problemu. No chyba, że dla kogoś 13k zł za jedno szkło to jednak trochę za dużo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I jeszcze ef85/1.8...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
a co bys w niej poprawil?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Powiem bardzo subiektywne: do tego szkła można jedynie wstawić IS żeby je poprawić.
nie wiem, czy beltajace sie soczewki by akurat tego szkla nie pogorszyly
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
I jeszcze ef85/1.8...
poza aberracjami to tez nie widze co w EF 85/1.8 moznaby poprawic. to szklo jest fantastyczne juz w obecnej formie...
-
Niech canon poprawi w szkłach EF jedno. Obniży ceny w związku z ogłoszonym na forach fotograficznych końcem ery lustrzanek cyfrowych. Tak więc niech spuszczą ceny o 40% i nie muszą robić nic nowego. Z tym, że wbrew memu życzeniu raczej te ceny podniosą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jest zima, trochę mały ruch na portalach to szukają sensacji. Ogólnie głosem spod stołu powiedzieli że skupiają się na RF - to nawet nie oznacza że na pewno nie będzie jakichś EFów w tym roku.
Oczywiście na forach już larum, że Canon to drugi Pentax i za chwilę nic nie będzie ;)...
Moim zdaniem ta wypowiedź była marketingowo delikatnie mówiąc niefortunna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niestety muszę się zgodzić.
Canon Pentaxa nie pobije, jeszcze 8 lat temu system na wszelkie bolączki (jak dziś Sony), a dziś...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jest zima, trochę mały ruch na portalach to szukają sensacji. Ogólnie głosem spod stołu powiedzieli że skupiają się na RF - to nawet nie oznacza że na pewno nie będzie jakichś EFów w tym roku.
Oczywiście na forach już larum, że Canon to drugi Pentax i za chwilę nic nie będzie ;)...
Gościu powiedział tyle:
“To date we’ve launched ten critically acclaimed lenses, and as it’s a new system we plan to continue this, launching more RF lenses while still fully supporting the EF lens system.
“And of course, should the market demand it, we are ready to create new EF lenses. But for now, our focus is on RF.”
Ślepy widzi, że koncentrują sie na RF bo na sztuki jest co robić nowego pod ten bagnet i z tego rozlicza ich rynek.
Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!
-
Tu jeszcze jest jeden aspekt. Gdyby to oświadczenie dotyczyło puszek /* to można by wylewać żale, że to już koniec i katastrofa i w ogóle trzeba kończyć z fotografią bo nie będzie czym focić ;). Ale obiektywów (pomijając że jest ich w bród) używa się od długo do bardzo długo - ja mam działające szkła EF z początku produkcji. Nawet gdyby nic nie robili nowego przez kilka lat to dla większości rozsądnych ludzi nie będzie żadnego problemu.
Z puszkami jest inaczej bo tu zużycie bywa u niektórych bardzo szybkie i czasem po półtora roku już przydałoby się wymieniać. Jeśli rzeczywiście będą chcieli wysłać szybko EF do Canon Camera Museum /** to przestaną robić najpierw puszki.
/* - nie zapominajmy o kamerach serii C
/** - skądinąd warto sobie tam poklikać ile razy już zmieniali mocowania
-
Szkła EF są atrakcyjne cenowo i jakościowo dla posiadaczy R a tym bardziej RP.
Przejściówka działa znakomicie więc nie ma paniki dla użytkowników obu bagnetów.
Ale przed testerami trzeba się wykazywać nowymi szkłami póki co high-endowymi bo inaczej swoim hejtem pogrążą nowy bagnet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a co bys w niej poprawil?
nie wiem, czy beltajace sie soczewki by akurat tego szkla nie pogorszyly
poza aberracjami to tez nie widze co w EF 85/1.8 moznaby poprawic. to szklo jest fantastyczne juz w obecnej formie...
w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Czego konkretnie brakuje obecnie w systemie EF mają wskazać użytkownicy. Powodzenia!
Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
w 135 dodał IS, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia
Wskazują od lat. Ode mnie - lepsza wersja 85/1.8, 400/f4 IS, 500/5.6 IS, 600/5.6 IS, obiektywy-odpowiedniki Tamrona 16-300 na cropa i 28-300 na FF, 150-600. Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.
-
Jak dla mnie przydałaby się tylko odświeżona wersja 50/1.4. Ale jeśli wypuszczą taką (nie L) w wersji RF za cenę zbliżoną do 35 RF, to też płakał nie będę. Zwłaszcza, jeśli będzie miała stabilizację;) 85/1.4 lubie taką, jaką jest, co do 50/1.4 mam cały czas mieszane uczucia. Mimo, że z R stała się bardzo powtarzalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Temat odświeżenia 85/1.8 wraca od lat ale nijaka reakcja użytkowników na Tamrona 85/1.8VC daje do myślenia.
Ten Tamron jest znacznie cięższy niż samyang 85/1.4 FEeeeee.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
w 135 dodał IS
kupilbys za 2,5x ceny obecnego 135/2, przy 1,5x jego wagi i gdyby przez miotajace sie soczewki IS mial gorszy bokeh? z bokehem oczywiscie nie musi byc to prawda (chociaz podobno, choc nie potrafie na szybko znalezc zrodla, jest to spory problem przy projektowaniu IS), ale cena i waga to realna obawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
, a w 85tce skasował aberracje, dał deczko lepszą ostrość, mniejsze winietowanie i mniejszą odlegóść ostrzenia
ja to widze tak: za 350 EUR to 85/1.8 daje wypasna optyke. pewnie, ze na pelnej dziurze nie jest takiej ostrosci w calym kadrze jak chocby przy f/2.8, ale nawet przy f/2.0 srodek kadru jest supcio do portretu czy detali natury. i wyjatkowo przyjemny bokeh.
pewnie, ze jest co poprawic (szczegolnie aberracje), ale juz tez taki nowy model kosztowalby sporo wiecej...
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Konkurencja w minionej dekadzie zrobiła ogromny postęp w stosunku do systemowych szkieł, a Canon nie zawsze potrafił na ten postęp odpowiedzieć.
uj no, nie robmy sobie jaj z pogrzebu. takie 16-35/4 czy 16-35 III robia Nikonowi z d* jesien sredniowiecza, podobnie 70-200/4 (cenowo, jakosc optyczna Nikkorow jest dostatecznie zblizona), w porownaniu z 24-70/4 czy nawet 24-105/4 Nikonowski 24-120 to wstyd. ze wymienie kilka takich podstawowych szkielek z ostatnich lat...
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jak dla mnie przydałaby się tylko odświeżona wersja 50/1.4.
tez bym chcial, przylaczam sie do zyczen :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Myślę że w zależności od użytkownika lista mogłaby być jeszcze dłuższa. Raczej chodzi tu o to że system posiada wszystkie niezbędne szkła do pracy. I to często w kilku wariantach. Ogólnie te szkła stanowią o sile rynkowej Canona.
-
@akustyk nie mówię o Nikkorach tylko Sigmie i Tamronie
BTW nie zauważyłem dziwności w bokehu u szkieł z ISem/VC czy inną stabilizacją, może nie przyglądałem się uważnie, postaram się pozwracać na to uwagę :roll:
-
1 załącznik(ów)
https://www.canonnews.com/canon-pate...lcd-mirrorless
Załącznik 3677
To się już kiedyś pojawiło. Znając Canona może się okazać że wypuszczą jakieś wydmuchy bez pokręteł typu M1000 albo RPP ;).
-
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Ano już się pojawiło: Samsung Galaxy NX
Na szczęście patent o niczym nie świadczy :P
-
Bedzie żarlo baterie jak nie wiem
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Nowa plotka na rumorsach na temat RmarkII:
https://www.canonrumors.com/potentia...fications-cr1/
Zródła nadal mówią nam o kolejnych aparatach EOS R, ale informacje w większości były dość niejasne.
Otrzymaliśmy jednak naszą pierwszą nieco informacyjną specyfikację Canon EOS R Mark II. Aparat, o którym mówiono nam więcej niż jeden raz, pojawi się w 2020 r.
Plotki dotyczące specyfikacji Canon EOS R Mark II:
32mp
IBIS
DIGIC X (inna wersja niż EOS-1D Mark III)
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak przycinania wideo 4K z DPAF
Brak wideo RAW
5mp EVF
Kupiłbym, ale jak pomyślę o cenie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zródła nadal mówią nam o kolejnych aparatach EOS R, ale informacje w większości były dość niejasne.
Otrzymaliśmy jednak naszą pierwszą nieco informacyjną specyfikację Canon EOS R Mark II. Aparat, o którym mówiono nam więcej niż jeden raz, pojawi się w 2020 r.
32mp
IBIS
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak wideo RAW
5mp EVF
Pierwssza wersja kosztowała coś ok 11,5k na start albo i więcej. Po 3 miesiącach można było kupić w promo za 8k. Myślę że z premierą będzie to samo. Zrobią ją we wrześniu, pod koniec sezonu i każdy poczeka do świąt z zakupem lub do kwietnia. to canon jedyna rewolucja jakiej się spodziewam to dwa sloty. Wizjer 5mp to już standard. W ibis nie wieże za bardzo. Oby była nowa matryca z niższym poziomem szumów, bo obeca szumi zbyt mocno. Ceną się nie martw jest kryzys :)
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Ja się zastanawiam, czy wszystkie korpusy R będą miały tego typu ruchomy wyświetlacz, jak dotychczasowe. Jeśli tak, to raczej w ten system nigdy nie wejdę. A szkoda, bo sporo rzeczy mi się w systemie podoba :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Pierwssza wersja kosztowała coś ok 11,5k na start albo i więcej. Po 3 miesiącach można było kupić w promo za 8k. Myślę że z premierą będzie to samo. Zrobią ją we wrześniu, pod koniec sezonu i każdy poczeka do świąt z zakupem lub do kwietnia. to canon jedyna rewolucja jakiej się spodziewam to dwa sloty. Wizjer 5mp to już standard. W ibis nie wieże za bardzo. Oby była nowa matryca z niższym poziomem szumów, bo obeca szumi zbyt mocno. Ceną się nie martw jest kryzys :)
Tanio nie będzie, ale i tak go kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Ja się zastanawiam, czy wszystkie korpusy R będą miały tego typu ruchomy wyświetlacz, jak dotychczasowe. Jeśli tak, to raczej w ten system nigdy nie wejdę. A szkoda, bo sporo rzeczy mi się w systemie podoba :?
Dla mnie ten wyświetlacz jest OK, myślę że może być wzorem do naśladowania. Pasuje mi również, że można go odwrócić tyłem, ale to moja opinia.
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Dla mnie ten wyświetlacz jest OK, myślę że może być wzorem do naśladowania. Pasuje mi również, że można go odwrócić tyłem, ale to moja opinia.
Problem pojawia się, gdy użyjesz płytki statywowej z możliwością mocowania w pionie (L bracket). Jak raz użyjesz, to ciężko wrócić do "normalnej", a taka mocno utrudnia korzystanie z wyświetlacza tego typu (dużo wygodniejszy jest odchylany w pionie, a najlepiej wypada coś takiego, jak w Fuji X-T3).
Z resztą nawet bez tego uważam, że jest to średnio wygodne. Zdecydowanie wolę mieć wyświetlacz w osi obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
32mp
IBIS
12 kl./s
ISO 100-51,200
1 gniazdo karty SD
1 gniazdo CFexpress
Brak wideo RAW
5mp EVF
Powyższa specyfikacja jest dementowana:
https://www.canonrumors.com/two-new-...f-of-2020-cr3/
"O wiele więcej informacji pojawiło się po weekendowym opublikowaniu informacji o potencjalnych specyfikacjach Canon EOS R Mark II .
Znane źródło poinformowało nas, że opublikowane specyfikacje nie zgadzają się z następnymi 2 aparatami EOS R, które pojawią się w pierwszej połowie 2020 r.
Chociaż źródło podało, że nie mogą powiedzieć zbyt wiele w tej chwili pod względem specyfikacji, to było wspomniał, że Canon będzie „przyspieszał bieg”, jeśli chodzi o specyfikacje dla dwóch kolejnych korpusów EOS R."
W komentarzach ludziska wyrażają obawy, ze to jest zwiastun braku IBIS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
W komentarzach ludziska wyrażają obawy, ze to jest zwiastun braku IBIS.
To jest zwiastun tego że ta specyfikacja to czyjeś wymysły ;)?
Pierwsza ma być zresztą puszka z dużą ilością MPx w lutym, a nie następca R.