-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
rauf
Jaka jest użyteczność AF w ....
@rauf - bezlusterowców z tego właśnie powodu używam już od 9 lat :) Cieszę się razem z Tobą, że to odkryłeś ;)
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dla mnie zresztą aparat mógłby mieć tylko trzy tryby fotografowania... Av, Tv i M, no dobra cztery, jeszcze B od czasu do czasu ;)
Tak było dla mnie też do czasu jak pojawił się Fv. Spróbuj, mi bardzo przypasował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
... Aparat musi... nie mieć zbyt dużego "blackoutu" między kolejnymi fotami - szybka reakcja aparatu to podstawa.
I tutaj bezlusterkowce królują...
-
Chodziło mi oczywiście o tryb evf/lcd odpowiednik live view na lustrzankach...
-
Photointo no i jak tam sony a7rIII ? Dotarł?
-
Napiszę tak, jestem mega zadowolony. Co dla mnie najważniejsze, jest bardziej kompaktowo niż z lustrem i co najważniejsze TRAFIA WSZYSTKO I WSZYSTKIM - po prostu szok, że Canon tak potrafi...
Zabrałem go nawet ze 100-400 na lotnisko i do focenia spod płotu dawał radę bez większych problemów i to nie tylko boczniaki. Używałem SERVO z trybem seryjnym, ale tym wolniejszym, gdzie jest priorytet ostrości.
Fajną opcją jest dodatkowe pokrętło na RF 24-105 do którego przypisałem korektę ekspozycji.
Słabą opcją jest, że przy zwykłym szkle EF, nie mam za bardzo pomysł, gdzie tą korektę ekspozycji sobie podpiąć, najlepiej by było, gdyby dało się pod pasek dotykowy, ale się nie da... albo nie wiem jeszcze jak to zrobić.
RAWy bardzo elastycznie się obrabia. Odnoszę wrażenie - to jest co prawda subiektywne - że jest większy zapas niż w 6d mk II i mniej szumi R-ka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Napiszę tak, jestem mega zadowolony. Co dla mnie najważniejsze, jest bardziej kompaktowo niż z lustrem i co najważniejsze TRAFIA WSZYSTKO I WSZYSTKIM - po prostu szok, że Canon tak potrafi...
I pomijając wszelkie wojenki systemowe Canon vs Nikon vs Sony to celność AF jest dla mnie najważniejszym argumentem za ML* :). Nagle wszystkie szkła zyskują drugą młodość. Nie trzeba bawić się w AFMA czy Sigma Dock (no chyba, że do update firmware'u) - wszystko trafia tam gdzie trzeba.
* - tak, wiem, że można używać w lustrach LiveView z DualPixel, ale nie zawsze jest to wygodne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
RAWy bardzo elastycznie się obrabia. Odnoszę wrażenie - to jest co prawda subiektywne - że jest większy zapas niż w 6d mk II i mniej szumi R-ka.
R-ka ma matryce z 5D4 (albo bardzo podobną), więc zdecydowanie powinna być lepsza niż 6D2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
...
Fajną opcją jest dodatkowe pokrętło na RF 24-105 do którego przypisałem korektę ekspozycji.
Słabą opcją jest, że przy zwykłym szkle EF, nie mam za bardzo pomysł, gdzie tą korektę ekspozycji sobie podpiąć, najlepiej by było, gdyby dało się pod pasek dotykowy, ale się nie da... albo nie wiem jeszcze jak to zrobić.
Zafunduj sobie adapter z pierścieniem:
https://www.canon.pl/mount-adapters-ef-eos-r/#control
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może kiedyś. Na ten moment nie jest to szczególny problem, ale dzięki za linka.
-
Canon dawał na początku roku spory cash back na ten adapter. Moze jeszcze daje.
-
robertskc7 mam go od piątku wieczora, ale dziś dopiero będę miał okazję zabrać go w plener.
Pierwsze wrażenia:
-robi wrażenie porządnego sprzętu,
-pierwszy mój aparat który się grzeje,
-w chwycie trochę mniej wygodny od canona - grip jest zbyt blisko obiektywu i moje palce się nie mieszczą,
-menu skomplikowane ale większość opcji podobna jak w canonie,
-zdjęcia testowe - pozytywne zaskoczenie, kolory wg. mnie są ok, rozpiętość tonalna i szumy - duży postęp,
-autofocus - wracam honor canonowi, bo tak samo sobie nie radzi na pewnych obiektach - zaznaczam, że ja ZAWSZE wybieram najmniejszy możliwy punkt ostrości,
-świetna sprawa z możliwością konfiguracji - wiele przycisków gdzie to można przypisać,
-świetna sprawa z możliwością przypisania pod przycisk zmiany na crop 1,5x,
-wizjer jest bardzo dobry, bardzo jasny i kontrastowy, obraz wystarczająco duży,
-jakość LCD wydaje mi się lepsza w canonach,
-dźwięk migawki głośny ale przyjemny, da się całkowicie to wyłączyć przy migawce elektronicznej,
-stabilizacja matrycy i obiektywu sony zeiss 24-70 4.0 - ok, ale wydaje mi się, że stabilizacje canona w obiektywach są lepsze,
-bateria świetna, chociaż w Rce też bardzo dobra była,
Tyle na gorąco. Dziś zrobię zdjęcia w plenerze i ocenię na kompie to się wypowiem.
-
Photointo cieszę się, że podchodzisz zdrowo rozsądkowo do tematu, a nie tylko piejesz z zachwytu że "moje najlepsze bo mam" :)
Wracając do tematu. Co prawda bez obrazków, ale bardzo fajny review.
Krótko. eRka to takie d750 z optyką i kolorami Canona. Oraz o tym jak sobie radzić z jednym slotem.
https://www.samhurdphotography.com/r...-frame-camera/
-
Apropo Rki to zdecydowałem kupić to body także. Wyprzedałem wszystkie obiektywy canona (zostało 100-400 i 8-15), ale w sony brak mega stałek (nie dam za 85 1.4 tyle co za 1.2 canona), brak fisha (mam nadzieję, że canon do RF zrobi). Przywiązanie do optyki canona (pokrętło zmiany ustawień na obiektywach canona to coś mega) i samej firmy jest silne. Mając dwa systemy (niestety tylko z uniwersalnymi obiektywami) będę spokojny...
-
Samolot z R-ki.
Ja widać AF nawet daje radę ;)
Po ewentualnym kliknięciu otworzy się 1920px (galeria większych rozmiarów nie przyjmuje).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Samolot z R-ki.
Ja widać AF nawet daje radę ;)
Cóż chcieć więcej? Jest dobrze!
-
Na pokazy raczej się nie nada, chyba, że będziemy focić "z prawej do lewej", to IMHO znając ograniczenia, da rade fotę zrobić ;)
tu RAWy do ewentualnego zerknięcia https://drive.google.com/open?id=1q7...RDTinkZ1Nf65kv
Wyrażam zgodę na ewentualne wykorzystanie moich RAW-ów, ale tylko do celów prywatnych i niekomercyjnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Bangi;1388017[B
]Na pokazy raczej się nie nada, chyba, że będziemy focić "z prawej do lewej", to IMHO znając ograniczenia, da rade fotę zrobić ;)[/B]
....
Mów powoli, bo w niedzielę powoli myślę :p Co masz na uwadze? Ograniczenie z migawki szczelinowej??
-
Wstyd się przyznać ale jeszcze w ręku tej R'ki nie miałem. Na szczęście TPS w ten weekend więc obmacam wszystko co wyszło łącznie z Nikonami (bardzo fajnie wyglądają).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Mów powoli, bo w niedzielę powoli myślę :p Co masz na uwadze? Ograniczenie z migawki szczelinowej??
Mam na myśli AF, w sensie takim, że na dużych szybkościach samolotów podejrzewam, że nie wyrobi, a druga sprawa to chwilowe mrożenie obrazu przy robieniu serią - tutaj IMHO lustro ma zasadniczą przewagę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mam na myśli AF, w sensie takim, że na dużych szybkościach samolotów podejrzewam, że nie wyrobi, a druga sprawa to chwilowe mrożenie obrazu przy robieniu serią - tutaj IMHO lustro ma zasadniczą przewagę.
Dziękuję pięknie!
Ciekawy jestem, czy faktycznie potwierdzą się Twoje obawy...
-
Xing Liu będzie najprawdopodobniej przez kilka najbliższych filmików porównywał ze sobą R-kę z RP. W tym wstępniaku przedstawia swoje ustawienia dla obydwu aparatów.
https://www.youtube.com/watch?v=x8RQ8Zj9udY
Zauważyłem że w RP zmieniły się trochę proporcje parametrów w stylach obrazów (np. dla "Standard" zawsze było to 3,4,4 a tu jest 4,2,4) no i przy włączonym "SERVO AF" w przeciwieństwie do R-ki działa "Eye Detection AF".
Filmiki będzie można znaleźć tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UC3d...able_polymer=1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Dziękuję pięknie!
ja bym miał jednak z tyłu głowy, że to nie nie jest system do sportu reklamowany i promowany, ale na pewno nie odmówię sobie przyjemności przetestować na pokazach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Niestety.. trzeba wyłączyć podgląd zdjęcia po zrobieniu, żeby to zamrażanie nie było uciążliwe.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Dziękuję pięknie!
Ej no, ten Canon się reklamował, że ma najszybszy af na świecie - to który miałby nadążyć? [emoji6]
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Ej no, ten Canon się reklamował, że ma najszybszy af na świecie - to który miałby nadążyć? [emoji6]
Pozdrawiam!
"Najszybszy" to będzie dopiero w kolejnym modelu jak procesor się zacznie wyrabiać na zakrętach. Może go zdublują w kolejnych wersjach (miejmy nadzieję). Obecnie dostaje zadyszki przy czymkolwiek co dotyczy szybszej i ciągłej pracy (FPS i video) https://www.youtube.com/watch?v=AJI5goAK4AI&t=3s Było o tym pisane.
-
Mowa była o one shot o ile pamiętam. Zresztą myślę że w Canonie się pomylili, bo wedle powszechnej, znanej i ustalonej wiedzy AF w Sony jest najszybszy we Wszechświecie - szczególnie przy zdjęciach tygrysa ;)....
Dla dociekliwych tak to wygląda wedle Canona:
Stan na 13 lutego 2019 roku. Dotyczy bezlusterkowych aparatów cyfrowych z wymienną optyką wyposażonych w pełnoklatkową matrycę 35 mm z autofokusem opartym na detekcji kontrastu i autofokusem opartym na detekcji fazy w płaszczyźnie obrazu. Wartość obliczono w ramach pomiaru szybkości AF zgodnie z zaleceniami stowarzyszenia Camera & Imaging Products Association (wartość zależy od warunków fotografowania i używanego obiektywu). Do dokonania pomiaru użyto metod wewnętrznych. Warunki pomiaru: 12 EV (temperatura otoczenia, ISO 100), tryb ręczny, obiektyw RF 24-105mm F4L IS USM (ogniskowa 24 mm), ustawienia: migawka zwalniana spustem migawki, 1-punktowy AF (centralny AF), One-Shot AF
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mowa była o one shot o ile pamiętam. Zresztą myślę że w Canonie się pomylili, bo wedle powszechnej, znanej i ustalonej wiedzy AF w Sony jest najszybszy we Wszechświecie - szczególnie przy zdjęciach tygrysa ;)....
Ale teraz to się chwalisz, czy żalisz ?
"Canon chwali się, że ich najnowszy model ma najszybszy na świecie AutoFocus w aparatach pełnoklatkowych. Czas ustawiania ostrości ma wynosić 0,05 s."
Stan na styczeń 2019: "A6400 najszybszy na świecie system AF, ustawiający ostrość w 0,02 sekundy, oraz nowe, zaawansowane funkcje „Real-time Eye Autofocus" i „Real-time Tracking". Urządzenie umożliwia zdjęcia seryjne z szybkością do 11 kl. i automatyką AF/AE, nagrywanie filmów 4K.
BTW - bardzo często wybieram manuale oraz hiperfokalną i szybkość AF-a w "one shot" jest dla mnie zupełnie nieistotna o ile AF trafia w wybrany punkt za każdym razem.
Mówiąc szczerze mam bardzo głęboko to, czy aparat wyostrzy mi we wspomnianym "one shot" w przeciągu 0,05 s. czy 0,02 s. Bardziej zależy mi na FPS w trybie ciągłym z AFem. A jeszcze głębiej mam to jakiej firmy jest aparat, którego używam.
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mówiąc szczerze mam bardzo głęboko to, czy aparat wyostrzy mi we wspomnianym "one shot" w przeciągu 0,05 s. czy 0,02 s. Bardziej zależy mi na FPS w trybie ciągłym z AFem. A jeszcze głębiej mam to jakiej firmy jest aparat, którego używam.
Jasne. I dlatego cały czas piszesz na forum Canona jakie to Sony jest wspaniałe :lol:....
-
Re: Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jasne. I dlatego cały czas piszę na forum Canona jakie to Sony jest wspaniałe :lol:....
Ale Ty to napisałeś. Nawet trafiłeś ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
AF w Sony jest najszybszy we Wszechświecie
Pomijam kwestię, że jak pisałem wyżej mam to bardzo głęboko, czy AF jest szybszy 0,03 s. czy też nie. Ale być może dla innych to niezmiernie ważna cecha w specyfikacji puszki.
Mnie brakuje w C wyłącznie dobrej matrycy i procka, który uciągnie konieczną ilość danych, aby nie obcinali FPS i video kastrując jak leci każdą puszkę. Pięć lat temu S było jedynym wyborem i cały czas nie widzę rozsądnego zamiennika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Niestety.. trzeba wyłączyć podgląd zdjęcia po zrobieniu, żeby to zamrażanie nie było uciążliwe.
Pozdrawiam!
Ale ja nie mam włączonego podglądu po zrobieniu... i tak jest lekki stop, ułamek sekundy ale widać.
-
@Kolekcjoner , @candar - dwóch poważnych fachowców od zdjęć, dorosłych facetów, a teksty jak w piaskownicy. Nie wstyd? :twisted:
Podajcie sobie dłonie! :)
Wg sprawdzonych informacji głowni udziałowcy C i S to te same osoby. A technika? Jednemu pasuje Sandero, drugi woli Maseratii, który jest lepszym kierowcą??;)
-
Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Pięć lat temu S było jedynym wyborem i cały czas nie widzę rozsądnego zamiennika.
Wspaniale. Gratulujemy. Wstawiaj tu dalej zdjęcia. Są fajne. Pewnie nawet przed zaoraniem ich fotoszopem. Ale nie męcz już więcej swoją religią S.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
@
Kolekcjoner , @
candar - dwóch poważnych fachowców od zdjęć, dorosłych facetów, a teksty jak w piaskownicy. Nie wstyd? :twisted:
Wg sprawdzonych informacji głowni udziałowcy C i S to te same osoby. A technika? Jednemu pasuje Sandero, drugi woli Maseratii, który jest lepszym kierowcą??;)
Dokładnie. Tyle, że jeden podaje argumenty a drugi jest zły, że te argumenty nie są o Canonie :)
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
@
Kolekcjoner , @
candar - dwóch poważnych fachowców od zdjęć, dorosłych facetów, a teksty jak w piaskownicy. Nie wstyd? :twisted:
Eeee tam ze mnie żaden fachowiec - szczególnie od zdjęć ;). Natomiast jak nie będziemy kontrować religijnych zapędów niektórych tutaj to za chwilę to forum straci sens. Zobacz co się porobiło z wątkami o eRkach.
A co do udziałowców to tam akcjonariat jest tak rozdrobniony że ciężko coś wyrokować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maik30d
Dokładnie. Tyle, że jeden podaje argumenty a drugi jest zły, że te argumenty nie są o Canonie :)
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Bo ileż razy można słuchać o tym ujadaniu na sprzęt canona na stronie !canon board! o fantastyczności sprzętu sony ?
Jak kupisz nową wiertarkę bosha to też tak trujecie sąsiadom i po rożnych forach jakiż to wspaniały sprzęt co lepsze dziury wierci? Czy po prostu zdajcie sobie sprawę, że każdy ma to głęboko w dupie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale ja nie mam włączonego podglądu po zrobieniu... i tak jest lekki stop, ułamek sekundy ale widać.
Wtedy gdy w SLR obraz znika to w ML się wyświetla. Rozumiem, że chciałbyś żeby znikał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tez tak mam. Podglad wylaczony, a i tak na chwile sie pojawia. Bug w sofcie jak nic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wtedy gdy w SLR obraz znika to w ML się wyświetla. Rozumiem, że chciałbyś żeby znikał.
Niekoniecznie; przecież rozumiem, że w tym czasie obraz jest sczytywany z matrycy. Czarna plama byłaby zdecydowanie gorsza ;)
Piszę o tym, jak jest, a jest to jednak w postrzeganiu znacząca różnica względem "lustra".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Niekoniecznie; przecież rozumiem, że w tym czasie obraz jest sczytywany z matrycy. Czarna plama byłaby zdecydowanie gorsza ;)
Piszę o tym, jak jest, a jest to jednak w postrzeganiu znacząca różnica względem "lustra".
Chyba w niektórych ML można to wyłączyć i obraz znika na czas sczytywania. Tak sobie kojarzę filmik ale nie pamiętam co to było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Jacek_Z wizjer robi różnicę, ...
Moment, ale co to ma do rzeczy? Bo tak piszesz jakby Canon zastosował wizjer dopiero w Canonie R. A niby co jest w bezlustrach Canon M? Co z kamerami Video? Moja kamera Canona mini DV sprzed ponad 10 lat ma wizjer elektroniczny. Mieli technologię.
Nikon też miał technologię, z Nikon 1 i wizjer w Nikon Z7 jest oceniany wyżej niż w Sony A7.
-
Chodzi mi o przewagę wizjera elektronicznego (wg. mnie) od lustrzanego. Wizjer w Mce jest za mały by dało się komfortowo robić zdjęcia, w RP przemilczę, w Rce jest bardzo dobry, o wyższej rozdzielczości niż w A7RIII.
To znikanie obrazu, właśnie w canonie jest przez chwilę wyświetlany podgląd zdjęcia i wydaje się że obraz nie znika, w tym sony A7RIII robi się na chwilę czarny ekran, nie wiem jak włączyć (czy się da) taki mikro-podgląd.
-
Ktoś się orientuje jak wypada współpraca Canona R z lampą Yongnuo 600EX-RT II ? i ogólnie z lampami Yongnuo , oraz zdalnym wyzwalaniem lamp firm trzecich ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bati
Ktoś się orientuje jak wypada współpraca Canona R z lampą Yongnuo 600EX-RT II ? i ogólnie z lampami Yongnuo , oraz zdalnym wyzwalaniem lamp firm trzecich ...
U mnie działa YN-E3-RT ale lampę mam Canona.
-
Tak sobie myślę, że zaje... opcją byłoby gdyby w wizjerze był czujnik podążający za naszym okiem i tam gdzie spojrzymy, tam by ostrzył ;)
Swoja drogą sterowanie punktami AF podczas patrzenia w wizjer za pomocą ekranu dotykowego też fajnie działa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tak sobie myślę, że zaje... opcją byłoby gdyby w wizjerze był czujnik podążający za naszym okiem i tam gdzie spojrzymy, tam by ostrzył ;)
Swoja drogą sterowanie punktami AF podczas patrzenia w wizjer za pomocą ekranu dotykowego też fajnie działa.
Eos3 mial to - ale on mial 3 punkty af. Moim zdaniem to by nie zdalo egzaminu: ja chce miec ostrosc tam gdzie ja ustawilem, bo to z kompozycji wynika. No i chce sobie obejrzec kadr czasem - jak wyglada rozmycie tu i tam. Oczywiscie taki ficzer moglby sobie byc w menu, choc raczej by byl stale wylaczony.
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Canon miał już taką technologię 20 lat temu - w EOS3 (jeden z najlepszych, a nie najdroższych aparatów canona), ale z jakiegoś powodu ją porzucił.
-
A to ciekawe. Nie wiedziałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Miałem sterowanie okiem w EOS 5 a teraz mam ekran dotykowy. Dla mnie zdecydowanie lepszy ekran. No i w 5 była ograniczona liczba pol AF a w R jest to jakby ciagłe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
już dawno canon to zrobił - analogowy eos 3 - niektórzy narzekają na to rozwiązanie, niektórzy nie narzekają - u mnie działa nawet tak ze na pierwszym kanale mam skalibrowane z okularami, a na drugim skalibrowane bez okularów i działa - dla mnie bardzo fajne rozwiązanie sprawdzające się już nawet dla tych 45 punktów AF w eosie 3.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Eos3 mial to - ale on mial 3 punkty af. Moim zdaniem to by nie zdalo egzaminu: ja chce miec ostrosc tam gdzie ja ustawilem, bo to z kompozycji wynika. No i chce sobie obejrzec kadr czasem - jak wyglada rozmycie tu i tam. Oczywiscie taki ficzer moglby sobie byc w menu, choc raczej by byl stale wylaczony.
Pozdrawiam!
to dziwne bo mój eos 3 ma 45 punktów AF - używałeś tego kiedyś? z posta wynika że chyba nie :) a z tą ocenę rozmycia w wizjerze lustrzanki z AF to bym raczej zaliczył do fantatyki matówki przynajmniej te standardowe chyba jednak są do tego za słabe ale na pocieszenie w EVF z oceną rozmycia jest chyba jeszcze gorzej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Eos3 mial to - ale on mial 3 punkty af.
Pomyliło ci się z "piątką". EOS 3 miał znacznie więcej pól AF, a wybieranie aktywnego pola działało całkiem fajnie.
Gdyby dopracowali tą technologię, to w bezlusterkowcach (z ich sensorami AF w dowolnym miejscu w kadrze) mógłby być hit...