-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Ciekawe czy te szkła f/11 są stabilizowane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W tym roku dostaniemy:
RF 50mm f/1.8 STM
RF 85mm f/2 Macro IS STM
RF 70-200mm f/4L IS USM
RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
telekonwertery RF 1.4x i RF 2x
:)
Ze spóźnieniem przeczytałem newsy a tu taki zonk - f/11? To przy tej ogniskowej na wstępie tracimy przynajmniej za 2 f-stopy. Dużo. Trzeba będzie wszystkie fotki robić przy wysokim ISO albo długich czasach. I to w słoneczny dzień bo w niesłoneczny to już w ogóle tragedia. Pewnie będzie małe i lekkie ale...
Za to ten 85/2IS Macro zapowiada się całkiem ciekawie. Niby portretówka jak nieśmiertelny 85/1.8 ale stabilizowany i z mniejszą minimalną odległością ostrzenia. To może być hit.
-
Gdyby te:
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
kosztowały w sklepach 3k zł - to tak, wróżę im sukces rynkowy.
Jeśli kosztować będą 10k zł (raczej tyle obstawiam i więcej) zapewne również znajdą nabywców wśród osób mniej zainteresowanych ich nominalnym użyciem, czyli nie w sporcie i nie w przyrodzie.
Osobiście szukając takich ogniskowych szedłbym w szkła dostępne już na rynku w "normalnych" cenach i jasności np. Sigma 500 mm f/4.5 DG EX APO IF HSM CONV za 6,5k zł. Chociażby dlatego , że plus TC x2 wyjdzie 1000 mm z f/9. https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-uzyw...1478472-p.html
-
Zobaczymy po cenie RF 100-500 jaka jest polityka cenowa dla supertele.
To szkło postury C100-400L i obstawiam, że cena nie przekroczy ceny RF 70-200/2.8L.
Wtedy można mieć nadzieję na tanią grupę "ciemne bieda-supertele" dla niedzielnych łazików.
-
jeśli chodzi o szkla "nie w sporcie nie w przyrodzie" to mz lepsze są zoomy 100-500 na FF wydaje się być idealny - jeśli chodzi o zakres ogniskowych to "nie w sporcie nie w przyrodzie" znowu moim zdaniem niezbyt często istnieje potrzeba czegoś rzeczywiście dłuzszego więc braku dodatkowego cropa po apsc raczej bym się nie obawiał - robię sporo krajobrazu na tele i tylko w pojedynczych przypadkach muszę dokładać telekonwerter do 100-400 i czynię to niechętnie pomimo że efekty są najcześciej akceptowalne (ale rożnicę widać) - nawet przez moment się zastanawiałem nad korpusem apsc zamiast telekonwertera (ale kolejny korpus to kolejny kłopot), w końcu chyba zwycięży koncepcja puszki FF z konkretnie większą iloscią megapikseli - oczywiście zawsze może być tak że nie mam takiej ogniskowej więc nie szukam takich kadrów ale to chyba nie do końca prawda.
posumowująć to nie wiem jaka jest grupa docelowa dla tych ciemnych stałek - zobaczymy może R5 i R6 bedą miały wysokie iso lepsze odwie działki albo i trzy - znaczy canon zrobił lepszą matrycę i jest tak dobra że wszyscy piewcy;) i sprawa się wyjaśni :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jeśli chodzi o szkla "nie w sporcie nie w przyrodzie" to mz lepsze są zoomy 100-500 na FF wydaje się być idealny - jeśli chodzi o zakres ogniskowych to "nie w sporcie nie w przyrodzie" znowu moim zdaniem niezbyt często istnieje potrzeba czegoś rzeczywiście dłuzszego więc braku dodatkowego cropa po apsc raczej bym się nie obawiał - robię sporo krajobrazu na tele i tylko w pojedynczych przypadkach muszę dokładać telekonwerter do 100-400 i czynię to niechętnie pomimo że efekty są najcześciej akceptowalne (ale rożnicę widać) - nawet przez moment się zastanawiałem nad korpusem apsc zamiast telekonwertera (ale kolejny korpus to kolejny kłopot), w końcu chyba zwycięży koncepcja puszki FF z konkretnie większą iloscią megapikseli - oczywiście zawsze może być tak że nie mam takiej ogniskowej więc nie szukam takich kadrów ale to chyba nie do końca prawda.
posumowująć to nie wiem jaka jest grupa docelowa dla tych ciemnych stałek - zobaczymy może R5 i R6 bedą miały wysokie iso lepsze odwie działki albo i trzy - znaczy canon zrobił lepszą matrycę i jest tak dobra że wszyscy piewcy;) i sprawa się wyjaśni :mrgreen:
Dokładnie mam taki sam punkt widzenia :lol:
Ale to wszystko przez pryzmat krajobrazu: 100-500 na FF i statywie wydaje się idealne.
Z postów np. na CB wydaje mi się, że jest grupa potencjalnych użytkowników - niedzielni miłośnicy przyrody, którzy od razu po wejściu do lasu chcą focić zwierzynę bez całej infrastruktury (czatownia, ambona, kamuflaż itp.). Ptaki im uciekają, zwierzyna się rozbiega - trzeba zachować dystans. To moje przypuszczenie bo sam nie mam takich potrzeb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Gdyby te:
RF 600mm f/11 IS STM
RF 800mm f/11 IS STM
kosztowały w sklepach 3k zł - to tak, wróżę im sukces rynkowy.
zgadzam się 600 za 3-4k na pewno by schodziła, 800 za 4-5k też.
Jasność tych szkieł sugeruje, że Canon chce iść w bardzo wysokie iso.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jasność tych szkieł sugeruje, że Canon chce iść w bardzo wysokie iso.
Fizycznie przy matrycy 45Mpix niewiele się ugra. Można chachmęcić odszumiając RAWa albo stosując inne sztuczki.
No chyba, że te 20MPix w R6 to po to. Tu jest większe pole do popisu dla wysokiego ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Fizycznie przy matrycy 45Mpix niewiele się ugra. Można chachmęcić odszumiając RAWa albo stosując inne sztuczki.
No chyba, że te 20MPix w R6 to po to. Tu jest większe pole do popisu dla wysokiego ISO.
dokładnie - w R5 postęp o 1EV (w stosunku do 5DIV) uznałbym za więcej niż dobry ale bez problemu możliwy, a wszystko więcej to już raczej do kategorii cuda można zaliczyć - nie nie ma tu wiele miejsca na postęp, ale może jednak jest? (no i tradycja zobowiązuje jak dają coś innego to nie dadzą nowej matrycy nawet jak tak wypisują - bo słowo "nowa" ma wiele znaczeń) w R6 jak się postarają to mają więcej miejsca - ale tradycyjnie seria 6 jak by nie zaklinać ma matryce technologicznie krok do tyłu (ja tam nie narzekam na obrazek 6D ale taka jest okrutna prawda) więc w R6 będzie technologia z R (czyli również dostanie całkiem nową ;) - ile to już lat? - technologicznie matrycę :mrgreen:) czyli ugra tyle ile bedzie wynikać z większego piksela 0.5EV? :mrgreen: reszta to będzie cud (u złych księgowych tym razem) - ale to realistyczne spojrzenie może nasza ulubiona firma zobaczyła ścianę i nastąpi nowe otwarcie - bo w końcu zrozumieli że nie ma na co czekać przynajmiej w tym segmencie rynku (co do innych segmentów to myślę że niedługo zobaczymy hit 6000D, a po nim hit 8000D ze znaną doskonale wszystkim 18 megapikselowa matrycą :mrgreen:) - taką mam nadzieję.
ciekawe do czego chcą podpiąć te f11 telerurki i po co?
-
Canon mało mówi o matrycach w R5 i R6. Ostatnio jak mało mówił to 6DII mu wyszło.
Dla mnie te 20 Mpix jest tajemnicze. Zakładam jednak jakieś cechy sensora z 1DXIII ale z IBIS stąd twierdzą, że to co innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ponadto uzyskiwanie ostrych zdjęć przy 45 Mpix, 600mm/800mm, f/11.0 to bardzo duże wyzwanie zarówno dla stabilizacji jak i AF (czas reakcji, dokładność/powtarzalność)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Od kiedy odszumianie RAWa to chachmęcenie?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Od kiedy odszumianie RAWa to chachmęcenie?
Oczywiście, że nie. Użyłem idiotycznego sformułowania :oops:
Chodziło mi o różne sztuczki z sygnałem podczas odczytu sensora i sprzedawanie tego jako RAW, czyli w intencji surowy zapis obrazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
R5 i R6 to puszki do krajobrazu, studia i bardziej statycznego reportażu, prędzej czy później pojawią się puszki do szybkiej akcji, odpowiednik 1dx i jego biedniejsza wersja czyli odpowiednik 7d (czy ff czy crop to jeszcze nie wiadomo) one będą miały pewnie bardzo wysokie iso, które sobie będzie można spożytkować: na super ciemnicę z jasnymi tele lub na super małe rozmiary tele f11.
-
najpierw wyjdą tele f11 a potem zaczekamy aż nasza ulubiona firma opanuje technologię produkcji matryc która pozwoli je użyć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ponadto uzyskiwanie ostrych zdjęć przy 45 Mpix, 600mm/800mm, f/11.0 to bardzo duże wyzwanie
Przede wszystkim, to już dyfrakcja zacznie zjadać to, co ewentualnie mógłby dac obiektyw. To się nada do puszek mających po 20 Mpx ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
R5 i R6 to puszki do krajobrazu, studia i bardziej statycznego reportażu, prędzej czy później pojawią się puszki do szybkiej akcji, odpowiednik 1dx i jego biedniejsza wersja czyli odpowiednik 7d (czy ff czy crop to jeszcze nie wiadomo) one będą miały pewnie bardzo wysokie iso, które sobie będzie można spożytkować: na super ciemnicę z jasnymi tele lub na super małe rozmiary tele f11.
Mając niejako praktyczne doświadczenie w obcinaniu tego i śmego obawiam się, że poszukując dobrej matrycy i dobrego aparatu wybór z matrycą 20-24 Mpix zawęzi się do Canona EOS-1D X Mark III
-
pojawiają się plotki na temat nowych szkieł na 2021 rok, między innymi
Canon RF 18-45mm IS STM
czyżby się miał crop RF pojawić? albo ktoś wystrugał coś na kształt 17-40L w nieLkowym wykonaniu? - chyba nie bo 5mm na górze zakresu jest mniej istotne niż 1mm na dole (więc bardziej na szkło apsc to wygląda) - i co będzie z bagnetem EF-M? w końcu ile mozna mieć mocowań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
pojawiają się plotki na temat nowych szkieł na 2021 rok, między innymi
Canon RF 18-45mm IS STM
czyżby się miał crop RF pojawić? albo ktoś wystrugał coś na kształt 17-40L w nieLkowym wykonaniu? - chyba nie bo 5mm na górze zakresu jest mniej istotne niż 1mm na dole (więc bardziej na szkło apsc to wygląda) - i co będzie z bagnetem EF-M? w końcu ile mozna mieć mocowań.
News jest bulwersujący. Nie znalazłem takiego patentu. Najbliżej jest patent na RF 17-35/4-5.6 o długości 120mm :mrgreen:
Ktoś wymyślił, że może chodzi o EF-M 18-45/2-4. Kiedyś się mówiło o tym.
System M to jedyne co się jakoś sprzedaje Canonowi. Raczej potrwa :)
-
Widzę, że nikt nie "zajarzył" konceptu z tele f/11. Tym bardziej czeka Was dodatkowa niespodzianka wkrótce. Też jestem jeszcze ciekaw paru detali :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Widzę, że nikt nie "zajarzył" konceptu z tele f/11. Tym bardziej czeka Was dodatkowa niespodzianka wkrótce. Też jestem jeszcze ciekaw paru detali :)
Jest fotka tych f/11:
https://www.canonrumors.com/here-is-...g=test&slide=0
Względnie kompaktowe np. ten 800mm.
-
3 załącznik(ów)
-
Chyba będziemy musieli jeszcze poczekać na szkła 1.8/2.0
https://www.canonwatch.com/more-abou...-announcement/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Dobrze by było aby prezentacja tego nowego sprzętu odbyła się szybko (9 lipca ?)
Optyczne podało ze pełna lista nadchodzących nowości to :
-Canon EOS R5 korpus,
-Canon EOS R5 24-105 USM Kit,
-Canon EOS R6 korpus,
-Canon EOS R6 24-105 STM Kit,
-Canon EOS R6 24-105 USM Kit,
-Canon WFT-R10 (A/B/C/D/E),
-Canon BG-R10,
-Canon LP-E6NH,
-Canon RF 100-500L,
-Canon RF 800/11,
-Canon RF 600/11,
-Canon Lens Hood ET-101,
-Canon Lens Hood ET-88B,
-Canon Lens Hood ET-77,
-Canon Lens Case LZ1328,
-Canon Lens Case LZ1435,
-Canon RF 1.4x,
-Canon RF 2x,
-Extender lens cap RF.
A/bo Sony ogłosiło że "wreszcie/zaraz" po prezentacji EOS R5 przedstawi swoje A7S3 (ukierunkowany na filmowanie) oraz przedstawiciela nowego segmentu A5 (ML, FF) w cenie poniżej 1000$, ("boli" sprzedaż RP ?)
Sony pewno czeka na oficjalną cenę R5 by ustalić swoją cenę na A7S3
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A/bo Sony ogłosiło że "wreszcie/zaraz" po prezentacji EOS R5 przedstawi swoje A7S3 (ukierunkowany na filmowanie) oraz przedstawiciela nowego segmentu A5 (ML, FF) w cenie poniżej 1000$, ("boli" sprzedaż RP ?)
Sony pewno czeka na oficjalną cenę R5 by ustalić swoją cenę na A7S3
jp
ciekawe czy mają jakąś matrycę produkowana w dostatecznie starej technologii żeby wstawić do tego A5? bo jak nie mają to nie wiem jak będą konkurować z RP.
-
Ciekawe jak mało Mpx dadzą do A7SIII i czy nie zacznie się kanibalizowanie A7mk3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ciekawe czy mają jakąś matrycę produkowana w dostatecznie starej technologii żeby wstawić do tego A5? bo jak nie mają to nie wiem jak będą konkurować z RP.
Nawet jakby dali do A5 matryce z A7 z 2014 roku, to i tak będzie to jedna z najlepszych matryc, na której pracowałem (obecnie są już jest następcy). Tak więc problemu raczej nie będzie. Obawiałbym się raczej tego, że Canon mógłby wpaść na pomysł , aby do R6 wsadzić matrycę z pierwszego 6D i nawet wolę o tym nie myśleć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nawet jakby dali do A5 matryce z A7 z 2014 roku, to i tak będzie to jedna z najlepszych matryc, na której pracowałem (obecnie są już jest następcy). Tak więc problemu raczej nie będzie. Obawiałbym się raczej tego, że Canon mógłby wpaść na pomysł , aby do R6 wsadzić matrycę z pierwszego 6D i nawet wolę o tym nie myśleć.
no właśnie nie maja odpowiednio starej matrycy żeby konkurować :mrgreen: tego się obawiałem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ciekawe jak mało Mpx dadzą do A7SIII i czy nie zacznie się kanibalizowanie A7mk3.
Seria "S" jest stricte do filmowania z bardzo dobrym wysokim ISO , tak więc raczej taka sytuacja nigdy nie zajdzie. Serie S i R są adresowane wybitnie do określonych odbiorców. Szkoda , że Canon nie idzie tą drogą , bo MZ dzielenie puszek wyłącznie na entry level i profi level - to jednak mało i nic pośrodku (czyli albo płać 5k zł za R6, albo 20k zł za R5). Typowy pasjonat musi wybrać pomiędzy "znowu" okrojonym do potrzeb amatora R6 oraz kierowanym do do filmowców R5.
Co ciekawe znajomy https://www.facebook.com/adam.wawrzy...5184320617863/ od początku związany z Nikonem obecnie sprzedaje Nikona D850 i zmienia na A7RIV. Gwoździem do trumny Nikona u niego była komunikacja z Nikon Professional Services. A raczej jej brak. Obsługa jest równie ważna jak system , której dotyczy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
no właśnie nie maja odpowiednio starej matrycy żeby konkurować :mrgreen: tego się obawiałem
Tys prowda. A od maviki się nie nada, za dużo miejsca zostanie :P
ps.
Canon ujawni w końcu jakie matryce będą w R5 i R6, czy będzie tajemnica do czasu odbioru aparatu ?
Dobrą wiadomością będzie zapewne to, że we wrześniu nastąpi znaczna obniżka ceny modelu R (ucieszą się chętni na ten model).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Gwoździem do trumny Nikona u niego była komunikacja z Nikon Professional Services. A raczej jej brak. Obsługa jest równie ważna jak system , której dotyczy.
Ponoć Olympus miał świetną obsługę, sam nigdy nie maiłem Olympusa, ale znajomemu dwa razy wymieniali puszkę na nową, raz om-d e-m5, na nowy, a potem na mk2, bez żadnych dopłat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ponoć Olympus miał świetną obsługę, sam nigdy nie maiłem Olympusa, ale znajomemu dwa razy wymieniali puszkę na nową, raz om-d e-m5, na nowy, a potem na mk2, bez żadnych dopłat.
Tyle że to teraz nie najlepszy przykład ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
..Canon ujawni w końcu jakie matryce będą w R5 i R6, czy będzie tajemnica do czasu odbioru aparatu ?
Sony w końcu ujawni jaka matryca będzie w A7Smk3?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Seria "S" jest stricte do filmowania z bardzo dobrym wysokim ISO , tak więc raczej taka sytuacja nigdy nie zajdzie. Serie S i R są adresowane wybitnie do określonych odbiorców.
Policz ile Mpx potrzeba do filmowania w 8K. Co zrobi Sony? Tylko 4K? I w momencie startu będzie na przegranej pozycji? Jak zrobi 8K to zapomnij o bardzo dobrym wysokim ISO.
To body będzie mogło być filmowe tylko ze względu na RAW, profile, kodeki itp.
-
https://www.canonrumors.com/canon-de...-image-sensor/
Ciekawe. Czyżby migawka elektroniczna była tak blisko?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To raczej ma niewiele wspólnego z migawką elektroniczną, którą można już teraz zrobić prościej i taniej.
Detekcja każdego pojedynczego fotonu padającego na każdy piksel to właściwość przydatna w bardzo specyficznych zastosowaniach - w linku masz kilka potencjalnych sytuacji. Ja się do tej pory spotkałem jedynie z zastosowaniem tego typu matryc w bardzo specyficznych kamerach astronomicznych - sprzęt zupełnie niedostępny dla "zwykłego śmiertelnika" i kosmicznie drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tyle że to teraz nie najlepszy przykład ;)....
No więc właśnie obsługa aż tak bardzo na sprzedaż nie wpływa. Trochę na pewno, ale nie jak napisał candar: "równie ważna jak system"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie, to raczej nie jest żadna nowość jeśli chodzi o GS. Od paru lat można już kupić od Canona sensor z GS (ca.5 MPx) w jakimś małym formacie (2/3")? Jest też zdaje się sensor GS do kamery C700 w ofercie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
No więc właśnie obsługa aż tak bardzo na sprzedaż nie wpływa. Trochę na pewno, ale nie jak napisał candar: "równie ważna jak system"
1.
Raczej się nie zgodzę.
Obsługa to wpływ na emocje/prestiż firmy które mają duży wpływ przy wyborze/zakupie nowego sprzętu.
A emocje są przekazywane szeroko przez media społecznościowe
2.
Ciekawe jak obiektywy RF będą współpracować z R5 (przenoszenie rozdzielczości, ostrość)
Z przetestowanych w DxOMARK z R obiektywów RF 50/1.2L oraz RF 28-70/2L wynika że jest (dla nich) dobrze (P-Mpix 21,22 przy matrycy R 30 Mpix)
Ale R5 to ma być matryca o większej Mpix
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Policz ile Mpx potrzeba do filmowania w 8K. Co zrobi Sony? Tylko 4K? I w momencie startu będzie na przegranej pozycji? Jak zrobi 8K to zapomnij o bardzo dobrym wysokim ISO.
Od liczenia pixeli to są tutaj inni :) Nie znam się na Video, ale mając do wyboru 8K ze słabym wysokim ISO wolałbym 4K z bardzo wysokim ISO. Fajnie , że będzie konkurencja, każdy sobie będzie mógł wybrać to, co bardziej mu pasuje.
-
Pytanie
Ludzie którzy kupią aparat fotograficzny z "filmowym" 8k na czym będą teraz oglądać swoje filmy ?
Odłożą "do archiwum" do obejrzenia w pełnej rozdzielczości za kilka/kilkanaście lat ?
jp
PS
Mam aparat 7956pix i sens jest taki że niektóre ze zdjęć drukuję (80cm i więcej)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Pytanie
Ludzie którzy kupią aparat fotograficzny z "filmowym" 8k na czym będą teraz oglądać swoje filmy ?
Odłożą "do archiwum" do obejrzenia w pełnej rozdzielczości za kilka/kilkanaście lat ?
A kiedy Ty ostatni raz oglądałeś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości na ekranie monitora? Drukujesz wszystkie zdjęcia żeby je sobie pooglądać? Bo na monitorze nie dasz rady ich wyświetlić w pełnej rozdzielczości.
Większa rozdzielczość w filmie ma dokładnie te same zalety co w foto: możliwość skalowania w dół i możliwość cropowania, dodatkowo możliwość wykorzystania cropa lub płynnego zooma w trakcie filmowania (tą funkcję nawet wasze sony posiadają), lub postprodukcji. Instrukcję sobie poczytaj i staraj się unikać wypowiadania na tematy, o których masz mgliste pojęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A kiedy Ty ostatni raz oglądałeś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości na ekranie monitora? Drukujesz wszystkie zdjęcia żeby je sobie pooglądać? Bo na monitorze nie dasz rady ich wyświetlić w pełnej rozdzielczości.
Większa rozdzielczość w filmie ma dokładnie te same zalety co w foto: możliwość skalowania w dół i możliwość cropowania, dodatkowo możliwość wykorzystania cropa lub płynnego zooma w trakcie filmowania (tą funkcję nawet wasze sony posiadają), lub postprodukcji. Instrukcję sobie poczytaj i staraj się unikać wypowiadania na tematy, o których masz mgliste pojęcie.
Czyli uważasz że będzie można kupić aparat foto z funkcją filmowania teraz 8k (zamiast np. 4k) by więcej zapłacić i więcej przeskalowywać w dół by teraz móc oglądać film z tego aparatu i mieć większą możliwość crop i zoom.
Może, zobaczymy. Nie jestem pewien czy to nie firmy "wykrywają" u nas nowe potrzeby by mieć sprzedaż
Nie mam doświadczenia w filmowaniu.
Wiem natomiast jak bardzo wymagający jest rozmiar 8k dla ustawiania/uzyskania prawidłowej ostrości czy dla stabilizacji oraz dla jakości obiektywów gdy chce się mieć/korzystać z tej rozdzielczości/ostrości na zdjęciach.
jp
-
To ja zadam głupie pytanie, czy nie można kupić aparatu filmującego w 8k a następnie oglądać to na telewizorze 8k? Zdaje się te same głupie argumenty były podawane przy okazji początków 4k, gdzie teraz to już prawie standard. Ogólnie pretensje, że sprzęt oferuje więcej niż ja potrzebuję jest trochę śmieszne. Na szczęście można wybrać niższe rozdzielczości dla koneserów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli uważasz że będzie można kupić aparat foto z funkcją filmowania teraz 8k (zamiast np. 4k) by więcej zapłacić i więcej przeskalowywać w dół by teraz móc oglądać film z tego aparatu i mieć większą możliwość crop i zoom.
Może, zobaczymy. Nie jestem pewien czy to nie firmy "wykrywają" u nas nowe potrzeby by mieć sprzedaż
Nie mam doświadczenia w filmowaniu.
Wiem natomiast jak bardzo wymagający jest rozmiar 8k dla ustawiania/uzyskania prawidłowej ostrości czy dla stabilizacji oraz dla jakości obiektywów gdy chce się mieć/korzystać z tej rozdzielczości/ostrości na zdjęciach.
jp
Dlaczego nie kupić i nie oglądać tego na telewizorze 8K ? 4K,FHD czy VGA też jest/był wymagający.
-
a 640 kB wystarczy każdemu :mrgreen: ale to niestety nie była prawda nawet w momencie wypowiadania tych słów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Odpowiem cytatem z wywiadu Z Kenji Tanaka na DPREVIEW: https://translate.googleusercontent....QYCycamXKcVu8Q
"skupiamy się na wprowadzeniu na rynek nowego aparatu, który będzie kompletnym przeprojektowaniem całego systemu, w tym czujnika obrazu. Wszystko jest nowe Mamy nadzieję, że spełni i przewyższy oczekiwania i prośby naszych klientów. Jestem przekonany, że nasz nowy model spełni ich wymagania.
„S” pierwotnie oznaczało „wrażliwość”, ale teraz myślę, że powinno oznaczać „najwyższy” pod względem jakości obrazu i ekspresji. Wynika to z posiadania naprawdę dużych pikseli. Myślę, że nowym profesjonalistom spodoba się wielu profesjonalistów i zaawansowanych użytkowników."
-
Widzisz, masz wpisy RHF i Tom77. Chcą 8K.
Nie jest ważne, co ma sens w praktyce. Ważne co wykreuje marketing. Marketing Sony mógł wciskać co chciał, póki jego ML nie miały konkurencji. Teraz sie okaże, czy ludzie uwierzą Canonowi, że ważne jest 8K, czy Sony, że to nieistotne, bo liczą się małe szumy.
Część ludzi pójdzie za megapikselami, zapewniam cię.
Zobaczymy głosy po premierze Sony czy będą same zachwyty, czy też będą rozczarowania. Na pewno będzie jedno i drugie. Kwestia proporcji ;)
-
Konkurencja jest potrzebna/dobra dla wszystkich użytkowników (Canona, Sony, ...., tych normalnych a także "talibów marki")
Filmowanie to nie moja bajka ale trzymam kciuki by funkcja filmowania 8K w R5 miała realny sens a nie była tylko PRową "wydmuszką".
By osprzęt (procesory, pamięć, zapis, karty, akumulator,....), systemy AF, stabilizacji, ...., oprogramowanie, obiektywy, .... pozwalały uzyskiwać to co definiuje/tworzy filmy 8k
By filmy z R5 na dużych (65 cali i więcej) ekranach były porównywalnej jakości do jakości tych filmów/materiałów 8k które już oglądamy.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Konkurencja jest potrzebna/dobra dla wszystkich użytkowników (Canona, Sony, ...., tych normalnych a także "talibów marki")
Filmowanie to nie moja bajka ale trzymam kciuki by funkcja filmowania 8K w R5 miała realny sens a nie była tylko PRową "wydmuszką".
By osprzęt (procesory, pamięć, zapis, karty, akumulator,....), systemy AF, stabilizacji, ...., oprogramowanie, obiektywy, .... pozwalały uzyskiwać to co definiuje/tworzy filmy 8k
By filmy z R5 na dużych (65 cali i więcej) ekranach były porównywalnej jakości do jakości tych filmów/materiałów 8k które już oglądamy.
jp
Oczywiście że 8K ma sens, dobra sprzedaż napędzi projekty 16K,32K itd. Na 4K tez patrzyli ze zdziwieniem, bo nic w telewizji nie ma w 4K, sprzęt nie da rady, telewizory drogie. Po kilku latach w wadach aparatów wymienia się brak filmowania w 4K a filmy są dostępne w telewizji.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
a 640 kB wystarczy każdemu :mrgreen: ale to niestety nie była prawda nawet w momencie wypowiadania tych słów
i po co ci monitor 15" :)
-
2 załącznik(ów)
Tak jak myślałem? ;) Składak?
Na zdjęciu obiektyw 800mm... 8-)
Załącznik 4783
A tak wygląda złożony:
Załącznik 4784
Cieszy umieszczenie pierścienia sterującego w sensownym miejscu czyli tam gdzie dłoń podpiera obiektyw.
-