Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Wiecie, co? Już się tego czytać nie daje ;-). Przecież nikt nikogo nie zmusza do zakupu 7D2.
Mnie bardziej od osiągów matrycy interesuje zachowanie AF w trybie śledzenia (szybko poruszających się obiektów). Jeżeli ktoś z Was mógłbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami na ten temat, byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam :-)
__
Mobilnie
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Podsumowując, nie jest to puszka dla współczesnego kotleciarza :-)
A dla kogo właściwie ona jest?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ark
Mnie bardziej od osiągów matrycy interesuje zachowanie AF w trybie śledzenia (szybko poruszających się obiektów).
Interesujące jest jak wypadnie w porównaniu z analogicznym trybem AF-a w D300 i jego ew. następcy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
ja bym powidziel tak , to nie jest aparat gdzie najwyzsza jakosc obrazu ma stanowic priorytet .
no i znowu mi zaimponowałeś
z tego co pamiętam to targetem dla wersji I był reportaż/sport , wiec stwierdzenie ze targetem wersji II jest reportaż/sport nie jest zbyt odkrywcza
i nie trzeba w tym celu robić na cala stronę wyliczeń matematycznych
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
A dla kogo właściwie ona jest?
Wszystko opisane w broszurze, lub na podstronie Canona.
"Stworzone dla miłośników szybkości. Bądź wśród tych, którzy jako pierwsi uwiecznią wyjątkowe obrazy i uchwycą chwile umykające innym fotografom."
Są też przykłady zdjęć żeby laik nie miał złudzeń co do przeznaczenia aparatu. Przykłądy te jednocześnie potwierdzają że wyciąganie z cieni nie jest w tym aparacie istotne.
Bardzo bym prosił o powstrzymanie się przed eskalacją tych oskarżeń, ten wątek i tak już kwalifikuje się do gruntownego sprzątania.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
"Stworzone dla miłośników szybkości. Bądź wśród tych, którzy jako pierwsi uwiecznią wyjątkowe obrazy i uchwycą chwile umykające innym fotografom."
Są też przykłady zdjęć żeby laik nie miał złudzeń co do przeznaczenia aparatu. Przykłądy te jednocześnie potwierdzają że wyciąganie z cieni nie jest w tym aparacie istotne.
Czyli priorytetem jest AF i szybkość serii. No to trzeba zaczekać na testy.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
dokladnie tak jest. i nie jest to aparat koncypowany do extremalnie trudnych warunkow zdjeciowych , dzieki czemu jest tanszy.
jesli ktos takiego aparatu szuka , to ma c1dx , ale i kosztuje pare razy wiecej.
Jest to aparat , ktory ma pokazac swoje zalety w fotografii dynamicznej.
Pewnie , moznaby sie uzalac , dlaczego aparat z takimi mozliwosciami nie ma takiej matrycy jak d7100 - bylby jeszcze lepszy.
No tak , tylko ze obraz jest wystarczajaco dobry , a jesli potrzeba high end , to do tego sa FF i MF.
dokladnie to samo pytanie moznaby postawic gdyby mial taka matryce jak 7100.
I takie pytanie bedzie stawiane w nastepnej wersji za 5 lat - dlaczego nie ma lepszej matrycy?
to co ma dzisiaj jest juz wystarczajaco dobrze i duzo.
A jesli komus nie wystrcza to ma inny aparat do wyboru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Interesujące jest jak wypadnie w porównaniu z analogicznym trybem AF-a w D300 i jego ew. następcy?
W Nikonie tryb śledzenia to AF-C ;-) . AF-A to tryb, który przyłącza się automatycznie pomiędzy statycznym, a ciągłym po wykryciu ruchu.
Posiadam D300 i D7100, ale mam także stały dostęp do 7Dmk1. Myślę nad Canonem ze względu na dostep do 300 f/2.8 IS II ;-)
__
Mobilnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Ark
W Nikonie tryb śledzenia to AF-C ;-) . AF-A to tryb, który przyłącza się automatycznie pomiędzy statycznym, a ciągłym po wykryciu ruchu.
Posiadam D300 i D7100, ale mam także stały dostęp do 7Dmk1. Myślę nad Canonem ze względu na dostep do 300 f/2.8 IS II ;-)
No to zapewne będziesz jednym z testujących 7D2 i mających porównanie z D300. Podziel się tutaj swoimi wrażeniami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ark
__
Mobilnie
Na razie pewnie zbyt wiele się nie dowiesz, bo puszka dopiero co w sprzedaży. Myślę, że do tak jasnego szkiełka można polecić 7d II "w ciemno". AF w trybie śledzenia powinien być na poziomie 1dx, a może nawet i nieco lepszym. Innymi słowy w najbliższej przyszłości pewnie nic lepszego u Canona nie dostaniesz.