Na to pomaga pasek pod pachę. Model PRO czy jakoś tak nazwany.
Wersja do druku
Ja zamówiłem z http://www.reporterstrap.com wersję dual x.
Ma wszystko, można rozdzielić i w razie co ma zabezpieczenie. Myślę że się sprawdził. Szyja nie boli po całym dniu. Żeby ramiona się nie rozjeżdżały to najlepiej mieć pasek na klacie jak w plecakach. Jak jedno ramię to długi pasek skośny przez tors. Na czarnej koszuli wcale nie rzuca się w oczy. Natomiast do normalnego spaceru z aparatem wracam na zwykły cienki pasek UPStarp, bardziej delikatny i mniej miejsca zajmuje.
Tak patrzę, oglądam i czytam i mam wątpliwości co do jednego. Czy nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań do ciągłego noszenia aparatu "do góry nogami"?
A jakie miały by być?:) nie rzucasz przecież nim więc nic mu nie będzie;)
wiktor2323, nie mam pojęcia, dlatego pytam, czy o czytaliście, słyszeliście coś na ten temat. Niedawno dorwałem artykuł o twardych dyskach i ich żywotności w odniesieniu do położenia podczas pracy.
Mojemu nic się nie dzieje od noszenia do góry nogami xD
A co do paska pod pachę, to jest i owszem, ale niewiele daje przy noszeniu pojedynczego aparatu :)
szwayko, zastanawiam się też nad działaniem wbudowanego w niektóre aparaty żyroskopu. Karta pamięci może pracować w każdej pozycji, ale np. migawka? W końcu jeżeli ma przebieg pionowy to mechanizmy raczej nie są obojętne na grawitację. Oczywiście to rozważania dosyć mocno teoretyczne, ale jednak ciekawe jak to jest w praktyce, przy długotrwałym użytkowaniu sprzętu w tak nietypowej pozycji. (Inna sprawa, że reklamowana szybkość tego paska jest dosyć mocno naciągana, bo aparat ma dłuższą drogę do oka niż w przypadku zawieszenia na szyi; Sam osobiście natomiast noszę aparat z paskiem tylko i wyłącznie na ręce).
ładunkom elektrycznym w obwodach płyty głównej zakręci się w głowie i przestanie płynąc prąd :-P
No migawka ma przebieg pionowy - z góry na dół, a nawet robiąc zdjęcia z aparatem obróconym do góry nogami dalej ma przebieg pionowy tylko tym razem patrząc z dołu do góry :-P w czym widzisz różnicę?
Tak samo obawiasz się jak robisz zdjęcia trzymając aparat na skos?
A jak jest w plecaku to jest przeważnie obiektywem do dołu i co wtedy? Może od grawitacji odpadnie matryca?? :shock:
Goomis, ja rozważam to teoretycznie, nie praktycznie ;)