Czyli : "nie kijem go tylko pałą" :D
Wersja do druku
Moze sie ktos orientuje czy juz sa folie ochronne na tylni wyswietlacz do 5D MKIII?
A jaki problem taką folię kupić i dociąć ?
lada moment ggs wypuści pewnie szybki o ile już nie wypuścił,to najlepsze rozwiązanie
Wysłano z GT-I9100 z użyciem Tapatalk
Czołem,
Nie wiecie jak tam nowe pockety? Pisali na stronie że potrzebują kilku tygodni, ale te już dawno minęły... Lubię pobłyskać na plenerze, mam mieć nową 5tkę lada moment, ale bez działających pocketów to trochę lipa ;-)
Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
mi synchronizuje z badziewnymi chinolami na 1/160 na czysto.
Chyba tez dzis bedzie u mnie grip, fartownie udalo mi sie bo przywiezie mi ktos z barcelony.
Chcę poruszyć jeszcze jedną(jak dla mnie)zaletę nowego 5DmkIII.To podwójny slot na karty pamięci.Dla mnie to bardzo przydatna rzecz.Większość sesji robię w studiu i w slot SD wsadziłem kartę Eye-fi.Wizażystki są zachwycone,na bieżąco mogą na monitorze wychwytywać niedoróbki makijażu widząc zdjęcie w 100% powiększeniu.Transfer jest bardzo szybki,2-3sek i zdjęcie jest na monitorze.Polecam bo to tylko 160zł a w studiu naprawdę się przydaje.
Kupiłem kartę Sandisk'a,najtańszą,tak na próbę,4GB.Nie przesyła plików RAW tylko jpg.Z konfiguracją miałem kłopot,bo ciągle coś blokowało dostęp do karty w Win7.Poza tym lepiej wyłączyć na czas robienia zdjęć dostęp do internetu bo zdjęcia też są przesyłane do Sabndiska a może jeszcze gdzieś...Przy golasach to trochę niebezpieczne...Później lepiej przenieść gdzieś zdjęcia do innego katalogu.Za taką kasę to naprawdę warto.
myslalem ze rawy tez przesyla w takim tepie, w takim wypadku nie zastanawialbym sie ani chwili.
Nie wiem czy było ale dla cierpliwych ;) szczegółowe review nowej piątki na dpreview.com 8-).
http://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iii
Ciekawe sa poszczególne suboceny. Np handling. Z gripem, baa nawet bez nie ma powrównania z 5d2 według mnie. Wczoraj dostałem grip i jego dopasowanie to przepaść w stos. do bge6. Trzyma się wyjątkowo dobrze.
Polecam kartę Eye-Fi Pro X2. Wysyła RAWy i JPG (lub jedno z dwóch, zależnie co ustawimy). Nie jest Sandiska, ale też nic dzięki temu do Sandiska nie wysyła :)) Nie potrzebuje wifi w okolicy, sama tworzy punkt dostępu. Z tabletami i komórkami Android / Iphone działa rewelacyjnie w trybie Direkt Mode. Internet potrzebny jest tylko przy pierwszym użyciu, by skonfigurować kartę (musimy utworzyć konto w serwisie eye-fi). Potem działa już nawet w czarnej... dziurze, bo sama tworzy punkt dostępu :) Ja korzystam na 5Dm2 póki co (ze specjalnym adapterem) i jestem mega zadowolony. Karta Pro X2 jest wprawdzie najdroższa, ale najlepsza, jeśli ktoś chce do pracy poza studiem także.
Czekam na dostawę nowej 5tki i sam jestem ciekaw współpracy obu urządzeń, ale spodziewam się, że będzie tylko lepiej, bo nowa 5tka wspiera tę technologię.
Czy jest gdzieś oficjalny dokument Canona w którym jest wprost napisane że funkcje HTP i ALO mają lub nie mają wpływu na zawartość "obrazowej" częsci pliku *.CR2 generowanego w 5D3 ?
jp
ostatnio czytałem na canon rumors o wpływie tych dwóch ustawień na RAW. Z tego co pamiętam to HTP ma wpływ na RAW jak pisał epicure. Były przykłady ale szczerze to uważam, że różnica była marginalna, na upartego żeby dać dowód, ze ma to wpływ-takie było moje subiektywne wrażenie po obejrzeniu sampli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
@woyd
Ile trwa przesłanie takiego RAW do pc?
Ok, co do eye fi i np ipada-Czy da sie ustawić 5d3 tak by trzepał raw+ jpg i na ipada leci podlgąd jpg?
Rewelacja Kiedyś próbowałem na trialu w Capture One i nieźle to dawało radę z Ipadem, tylko że korpus musiał być podłączony do PC na kablu i to już nie daje komfortu.
Z tego co cenowarka mówi, to gripy pojawiły się w Wiedniu. Coraz bliżej naszej granicy
Nareszcie!!Jest SDK do 5DMkIII.Teraz twórcy oprogramowania a w szczególności Phase One będą mogli udoskonalać swoje programy.Czekam z niecierpliwością.
http://www.didp.canon-europa.com/
Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co :-?
Czy grip zwiększy prędkość zdjęć seryjnych w nowym marku? Na youtube jest dostępny filmik jak gość robi szybkie serie z gripem i mam wrażenie, że jest szybciej :-D
Grip nie wplywa na ilosci zdjec w serii.
A że tak się lekko prowokacyjnie spytam - po co przyklejać szkło ochronne do szkła/tworzywa ochronnego które w razie jakiejś strasznie olbrzymiej rysy można wymienić w serwisie?:roll: Bo taniej i do tego podwójne zabezpieczenie?Cytat:
Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co
Np po to, żeby później jakiś kupujący się nie przyczepił jak będę chciał sprzedać body. Teraz takie czasy, że potencjalny kupiec woli wybrać body w tzw. mint condition niż z porysowanym wyświetlaczem.
Jak miałem 7D to w pierwszym tygodniu tak niefortunnie nosiłem aparat przez godzinę, że porysowałby się cały ekranik od drucika paska z plecaka gdyby nie szkło ochronne jakie założyłem w 1 dzień użytkowania :) I mam na myśli głębokie rysy, które przeszkadzałyby w przeglądaniu i ocenie zdjęć.
A jak chcesz wymieniać wyświetlacz to wiąże się to z rozkręcaniem puszki. Wtedy śrubki są już naruszone i potencjalny kupiec może mieć kolejny powód by kupić od kogoś innego.
Oczywiście nie sprzedaje się takiego body szybko, ale nigdy nie wiesz co się może jutro wydarzyć a możliwe, że akurat będziesz potrzebował gotówki 8-)
kupujesz aparat z myślą o tym żeby go sprzedać? :D
cześć,
zakładam, że kiedyś go sprzedam, nie kupuję go po to żeby sprzedać.
ale nie chodzi o sprzedaż, po prostu dbam o niego.
pierwsze co zrobiłem to wyciąłem kawałem folii i nakleiłem.
10 min i tyle...
nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku, bo dyskusje o tym, czy naklejać, co naklejać jest sporo na tym forum.
jeżeli ktoś znajdzie porządną dedykowaną folie, szkło na wyświetlacz proszę, niech da znać.
Pytanko do posiadaczy puszek nowej trojki.
Zastanawiam się nad zakupem od zera sprzętu - nowa piątka kosztuje podobnie jak D800.
Wcześniej miałem Canona 40D, dlatego skłaniam się do C.
Czy nowa piątka ma podobne możliwości zakresu dynamiki ton. do Nikona d800.
Poniżej przykład z jakiegoś forum
http://www.fredmiranda.com/forum/top...=d800#10625393
Pozdrawiam
Zastanów się do czego będziesz używał puszki.
Jeśli w studiu będziesz operował i zależy Ci na szczegółach, to wybierz Nikona D800. Dodatkowo przy przyrodzie (możliwość ustawienia cropa), krajobrazach też spiszę się lepiej
Jeśli będziesz pracował w reporterce, gdzie liczy się szybkość, większy bufor pamięci i mniej pracy przy obróbce (przy dużej ilości RAWów z d800 zamulisz sobie komputer), to wybierz 5D mrkIII
Cytat:
Napisał krzysztofwer Zobacz post
Czy nowa piątka ma podobne możliwości zakresu dynamiki ton. do Nikona d800.
Osobiście brałbym D800, choć mam 5d3, ale przy budowaniu systemu od zera....chyba bym się nie zastanawiał, szczególnie, ze na horyzoncie widać takie korpusy jak D600, który prawdopodobnie i tak przebije matrycą 5d3 i oczywiście nie mówię tu wyłącznie o ilości pikseli choć ta i tak będzie większa. Więc pewnie taki zestaw D800 + D600 (D700) jest idealny, oczywiście D800 z bdb optyką. 5d3 to aparat po trochu do wszystkiego.
Prawda jest taka, że D800 ma przewagę praktycznie we wszelkich aspektach technicznych obrazowania.
Zdjęcie, które podałeś jako przykład wyciągania w LR-jeżeli zrobiony byłoby nową 5tką to byś musiał niestety usunąć.
Z informacji uzyskanych od cyfrowych wynika, że gripy będą raczej w drugiej połowie czerwca.