Aż mi się nie chce wierzyć. Jeszcze chyba nie było aparatu, który jakiejś nagrody by nie dostał.
BTW: Dla mnie te nagrody to parodia. Tak samo jak przypisywanie sprzętu do kategorii.
Wersja do druku
Alternatywny battery pack: http://www.optyczne.pl/1814-nowość-N..._Digital_.html
Nadzieja matką głupich... Ta klapka mało powiedziane, że trzeszczy! Ten dźwięk wbija mi się do mózgu. To już A590 ma lepszą klapkę.
No to ja mam jakis "felerny" egzemplarz bo nic nie trzeszczy...
Jeżeli kogoś to trzeszczenie tak bardzo drażni (ja tam nic nie słyszę, ale pewnie mam coś z uszami) to ja bardzo chętnie przygarnę takiego niepotrzebnego rzęcha i padakę 5DMkII! :)
Będzie fajny backup! :D
Witam.
Pytanie kieruje do posiadaczy 5d mk2.
Jak u was działa spust migawki - czy jak we wszystkich aparatach canona jest taki delikatny klik przy wciskaniu. U mnie przy wciskaniu nie ma tradycyjnego jakby dwu stopniowego kliknięcie - poprostu jest jednakowo miekki przy naciskaniu aż do momentu wyzwolenia migawki.
Wczoraj pstrykałem pomocniczo 50D i tam działa to nomrlanie jka w 30d i jak w 350 czy 400d.
Zastanawiam się czy nie trafił mi się wgzemplarz z wadą czy poprostu tak to rozwiązali w tym modelu.
Niestety nie ma możliwości porówania z innym egzemplarzem.
Pozdrawiam
Łukasz
u mnie podobnie, jednak spust w podpiętym gripie wydaje mi sie delikatniejszy i bardziej czuły
Mhm.
Dzięki za odpowiedzi - musze kogoś dopaść i porównać.
Przyznam że nie jest to komfortowe - lepiej mi się pstryka ze spustem jak w 50d - zakłądam że są różne a z moim nic sie nie dzieje.
Nic to - ważne ze zdjecia są ok :)
Pozdrawiam
Łukasz
nie masz sie co martwic mialem 2 mk2 w lapach i wlasnie bylem na poczatku bardzo zdziwiony....jest miekki i dochodzi do konca bez zadnego oporu...
oskarkowy w starych 5 z tego co wiem wrzucane byly 2 rodzaje spustow...
W mk2 supst chodzi tak samo w gripie jak i w dwoch puchach ktore mialem w lapach.
Pytanie użytkowe: Jak w nowej piątce przestawić błysk lampy błyskowej na drugą kurtynę? Chodzi o współpracę z 580 EX (bez II).
PYTANKO:
mając oryginalą baterię (dwie) i używając je w zamiennym gripie, czy aparat będzie odczytywał poziom ich naładowania ?
Zastanawiam się skąd opinia o 85 1.2 jako najwolniejszej elce?
IMO na 5D2 nie jest wcale wolniejsza niż 50 L.
Natomiast o niebo łatwiejsza w użyciu.
Wogóle zaczynam wierzyć w dogmat, że na ff można wszytko tylko z 35 i 85...szokujące co ten kufel potrafi :mrgreen:
David masz osobne menu w żółtej części, pod 3 kluczem ;)
No to po prostu nieprawdopodobne...mam szybszą puszkę, czy jakieś nowsze szkło...??
Naczytałem się o tym szkle nim przyszło, więc byłem wczoraj w ciężkim szoku jak sprawnie to działa...gdzie te czucie walcowania 1kg szkła? Nie wiem...Jakoś mnie to nie martwi ;-)
Wrzucę sampla do wątku o 85L, widać, że czasu nie było za dużo a wyostrzone błyskawicznie. Ani razu mi nie pojeździł w poszukiwaniu zaginionego punktu...co 50 się zdarza...
A i sprawdziłem nie tylko w dzień ;)
Precyzujcie czy 85L czy 85L II bo sie nie dogadacie ;)
Menu jest, ale możliwość ustawienia funkcji drugiej kurtyny z poziomu body w nowej piątce działa tylko z 580 EX II, z poprzednim modelem 580 EX (bez II) niestety nie. W starej piątce można było z poziomu body zmienić błysk przed drugą kurtyną. Taki drobiazg. W sumie to lepszy przycisk na lampie niż gmeranie w menu, tyle że wcześniej tego przycisku nie używałem.
trampkek, ponoć prędkość właśnie polepszono mocno...ja oczywiście piszę wrażenia o 85 1.2 II
ciekawe czy ktoś jeszcze potwierdzi moje odczuacia, czy to mnie euforia zalała od tego bokehu...;) sampel jest w odpowiednim wątku
David, no tak, mnie z Metzem wogóle to menu się nie aktywuje...aczkolwiek nie wiem czy takie rzeczy z lampy nie łatwiej niż jeździć po menu /o ile jest na body a nie po radiu/
a czy w 5d Mark II w połączeniu z 580ex da się uzyskać i wykorzystać efekt stroboskopu?
Z każdą puszką da się ten efekt uzyskać, bo to jest funkcja lampy. Po prostu przełączasz na lampie na Multi i jedziesz. Nawet Zenitem:)
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi o uzyskanie takiego efektu na jednym zdjęciu. Cholera nie pamiętam gdzie to widziałem, ale było pokazane jedno zdjęcie przy określonym czasie naświetlania z efektem stroboskopowym ustawionym w lampie i pisało które modele canona potrafią sie tak dogadać z lampą, żeby ten efekt uzyskać
a jaki problem. ?? ustawiasz odpowiedni czas naswietlania w puszce, potem ilość błysków i częstotliwość w lampie i nie sądze by był jakis problem z konkretną puszką. bo multi to funkcja lampy
nie rozumiemy się :( jak znajdę zdjęcie które przedstawia to, o co mi chodzi, i jak to jest zrobione, to wkleję i powinno się rozjaśnić ;-)
mnie sie wydaje, ze kazdy pisze o jednym i tym samym :???:
blum, pamiętasz jakie były parametry dobrane do wykonania zdjęcia? lampa, czas, przysłona, iso
ja tego zdjecia nie robilem ;-)
znalazlem na szybko w googlach http://zakupy.wp.pl/kat,77558,wid,10...7f71&_ticrsn=5
Parametry o które pytasz są ściśle zależne od kilku innych ważnych detali takich jak: szybkość poruszania się fotografowanego obiektu, światło zastane i co najważniejsze jaki tak naprawdę efekt chcesz uzyskać. Ja na przykłąd takie zdjecia robiłem metodą prób i błedów, dopiero za którymś razem parametry dobierzesz tak, że efekt będzie satysfakcjonujący.
Matsil, mi chodziło o parametry konkretnego, pokazanego tu na forum zdjęcia, a nie "dobre do każdego podejścia". Zielony w temacie nie jestem i "parę" lat fotografuję, także troszkę poszedłeś po bandzie z tym tekstem... ;-)
mam pytanie dla posiadaczy 5d2...
ostatnio testowalam ten aparat w sklepie i pozniej zauwazylam ze na wysokim ISO (np. ISO 3200 f4.0 1/60) jest dosc duzo 'hot pixels', sa czerwone, niebieskie, biale, fioletowe... Jest ich dosc duzo i boje sie ze maskowanie ich zajeloby mi duzo czasu.
Czy wy tez macie tyle hot pikselow?
Czy jest jakis sposob by ich iniknac (ustawienie w kamerze) lub sposob w Photoshopie by je jakos szybciej zamaskowac?
(chcialam wstawic przyklad, ale trzeba to robic przez URL... nie wiem dokladnie jak...)
np w bibble pro jest opcja ktora wystaczy ticknąć i hoty znikają.
Nie zrozum mnie źle ale skoro trochę fotografujesz, to pewnie się domyślasz, ze nastawy tego zdjęcia może podać tylko jego autor. Wróżek na forum chyba nie ma ;). Ja obstawiam czas ok. 1-2s i częstotliwość lampy 5-3Hz plus oczywiście statyw. To tak z mojego niewielkiego doświadczenia w tego typu ujęciach :).
P.S. Jak Ci się spisuje nowa 5-ka z 70-200/4? Chcę też wymienić ten obiektyw na wersję f2.8 i nie wiem czy dobrze robię. Potrzebuję lepszego światła ale coraz częściej słyszę, ze wersja f/4 daje lepszy obraz.
jakbys pstrykal 5d przez 3 lata, potem przesiadl sie na 5dmk2 to spust migawki w 350d i 30d bylby "nienormalny" W piatkach jest inaczej - czy lepiej czy gorzej... nie wiem - mnie to nie przeszkadza chociaz jakbym mial wybierac to wolalbym dwustopniowy.
ups... dawno nie przegladalem i odpisalem na stary post... sic...
ewatje - slyszalem ze niektore puszki maja ten problem ze nawet na nizszych iso wystepuja hot i dead piksele. Ja siebie jakiegos nadmiaru nie zauwazylem. Poza tym jak koledzy wspomnieli - soft wszystko eliminuje
matsil - niedawno kupilem 70-200f4 i jest przepieknie... a jestem bardzo uczulony na nieostre szkla. Ja stwierdzilem, ze bezsensem jest kupowac f2.8 skoro mozna iso wyciagnac, GO prawie ta sama na f4 co f2.8, szklo nie wazy kolejnych 700 gramow i kosztuje o wiele mniej i 70-200f2.8 ma wieksze mydlo na pelnej dziurze niz wersja f4.
jest dwustopniowy - tyle, ze nie wyczuwa sie tego "pykniecia" przy uruchamianiu migawki
Oj chyba niezbyt dokładnie czytasz wątek ;-) Najpierw blum wkleił zdjęcie, potem ja się zapytałem o jego parametry, a potem blum napisał, że znalazł je w necie i podał do niego linka, więc skąd mogłem wiedzieć, że blum nie jest jego autorem?
Obiektyw z nową piątką spisuje mi się zadowalająco, ale musiałem użyć mikroadjustacji, żeby było ok, bo nie trafiał tu gdzie powinien. Wszystkie szkła, które posiadam musiałem korygować. Pracowałem na 2.8 i na 4.0 i uważam, że 4.0 jest lepsza, ale niestety jak potrzeba światła, to 2.8 wygrywa zawsze, nawet kosztem jakości...
Czytam dokładnie i podtrzymuję to co napisałem. Nikt Ci nie poda wartości oprócz autora, który nie jest niestety znany :). Dlatego podałem z doświadczenia to co ja przy takim ujęciu bym nastawił.
Dzięki za opinię na temat 70-200.
Taki efekt miałem jeszcze w 350D jak mi spust padł :).
znaczy sie po tym nizej to juz wiedziales raczej :>
poza tym jak juz masz zdjecie i linka do niego to moze warto by bylo jeszcze tam wejsc i przeczytac :>
Cytat:
Zdjęcie naświetlane przez 5 s., z 5 błyskami w trybie stroboskopowym, wyzwalane co 1s.