Fakt, ale muszę powiedzieć, że na tym akurat konkretnym kursie dobrze wybrali prowadzących, zwłaszcza w drugi dzień. A więc tragedii nie było.
Wersja do druku
Ja byłem 12tego marca na kursie w Bielsku-Białej. Pomijając fakt, że uczono nas definicji liturgii, dat wydania najstarszych ksiąg i wielu innych 'najpotrzebniejszych' rzeczy to mamy jeszcze jechać na 'egzamin' w najbliższym czasie... Pozdrawiam tych co byli i nie przysnęli :)
Kurs w Bielsku!? Masakra...tak naprawdę to czułem się, jak rodzic przed chrztem...czy komunią świętą. Odnośnie kamerowanie czy fotografowania podczas mszy - jedno wielkie NIC. ciekawe jak będzie wyglądał egzamin...no i znowu trzeba jechać 200 km w jedną stronę. pozdrawiam uczestników :D
Fiołek dopiero teraz przeczytałem. Najpierw w centrum w sekretariacie radia a później kurs był na młyńskiej.
Oklolice Łodzi - http://archidiecezja.lodz.pl/new/?ne...11f9a581025c35Cytat:
Kurs liturgiczny dla fotografów i kamerzystów, którzy pragną otrzymać zezwolenie na fotografowanie w kościołach podczas czynności liturgicznych, rozpocznie się w niedzielę dnia 3 kwietnia 2011 roku w Elblągu – Stagniewie (ul. Daleka 9) Mszą świętą o godzinie 10.00.
Podczas pierwszego spotkania będą udzielone wszelkie informacje. Zgłoszenia od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00 - 15,00. Tel.: 55 / 647-19-29 (Pan Wojciech Handke).
(lista juz zamknieta) :| - nastepny kurs listopad 2011
Niby w Łowiczu kurs jest co miesiac,Cytat:
W Łowiczu nie ma zapisów, a kurs jest raz na miesiąc. Opłata 80 pln, 45 minut gadania i po bólu.
lecz to niepotwierdzone ... szukam potwierdzenia, ze jeszcze go organizuja i tego, ze jest w 1 srode miesiaca. (dane z 2010)
Jest w Lublinie
http://diecezja.lublin.pl/news,198
Dyskusja o szkoleniach prowadzona jest w innym temacie. Tutaj rozmawia się o technice fotografowania.
niech ktoś ten Łowicz potwierdzi plisss ;o)
no to mod mogl przezucic do wlasciwego , śpi :P
Wyczochralem strone diecezji łowickiej i znalazlem
Cytat:
Kurs wideo
Kuria Diecezjalna Łowicka ›› Wydział Duszpasterstwa ›› Kurs wideo
Kurs wideo w diecezji łowickiej odbywa się od września 2010 do czerwca 2011, w każdy pierwszy wtorek miesiąca o godzinie 11.00 , w budynku Kurii Diecezjalnej, w Łowiczu, przy ul. Stary Rynek 20, w pokoju nr. 15.
Na kurs należy zabrać ze sobą 1 zdjęcie oraz zaświadczenie od księdza proboszcza.
Serdecznie zapraszamy.
wyslalem podanko do lublina 9-8 kwietniajest kurs i co wazne bezterminowa legitymcja, jakby cos nie wypalilo Łowicz bedzie dobra alternatywa
Byłem na tym kursie. Generalnie 2 dni, każdego po 3h - nie wiem po co.
Pierwszego dnia myślałem, że spadnę z krzesła z nudów. Ksiądz zaczął opowiadać jakieg dziwaczne rzeczy zupełnie niezwiązane z tematem - wyjaśnianie pojęć teologicznych, historie Kościoła czy coś w tym stylu (przyznam szczerze, że zająłem się czymś innym). Na koniec nagle się obudził i zaczął omawiać chrzest - co i jak na tej uroczystości. Tutaj zaczęły padać nareszcie konkrety (30 minut przed końcem). Następnego dnia było już całkiem z sensem i można było się ciekawych rzeczy dowiedzieć (szczególnie początkujący w temacie). Na koniec zaświadczenie i zakończenie 2 dnia przed czasem.
Tak naprawdę to można było to wszystko spokojnie zrealizować jednego dnia w 3h. Nie wiem po co robią to i zajmują ludziom 2 dni.
Po co iść ? Bo diecezje będą wymagać coraz częściej od księży sprawdzania uprawnień - takie mają instrukcje... Podsumowanie kursu ze Świdnicy (19 marca) : około 5h, dość ciekawe rzeczy i fajna atmosfera (zwłaszcza pan Gdesz z Polskapresse), uprawnienia ważne na 5 lat, koszt 100,00. Dostaliśmy legitymację na smyczy + papier o ukończeniu + popierdułki. Były przerwy kawowe (kawa, herbata, soki, woda + ciasta + owoce na ogromnej tacy - to w cenie kursu wszystko).Ogólnie pozytywnie i fajnie...
Witam
- Nie wszyscy (nowi) wiedzą np. kiedy podczas ceremonii może ksiądz zabronić fotografować/filmować
- Ksiądz może, mimo posiadania zezwolenia zabronić Ci fotografowania np gdy Twoje zachowanie jest wg niego nieodpowiednie.
- Nie zawsze wystarczy kolorowa drukarka - np Kuria w Bydgoszczy obecnie wydaje upoważnienie w postaci plastikowej karty. Karta jest oczywiście:
- Imienna, ze (Twoim) zdjęciem, posiada swój numer, ma datę ważności (wydawana na 5 lat) i jest ZAREJESTROWANA w księdze.
Pozdrawiam
Chyba tak :-D
Pewnie, to po co w takim razie chodzić do pracy ? Nie lepiej wydrukować sobie trochę banknotów ? Wybacz, ale masz dziwne myślenie.
To, że praktycznie połowa tego czasu była jego stratą nie znaczy, że pozostała część była bez sensu. Dowiedziałem się sporo tego, o czym napisał Zybi_S.
U nas dawali zwykły papierek (format kartki A5) i książeczkę z opisanymi uroczystościami. Tylko tyle. Poza tym tylko 1 przerwa i nie było żadnych kaw ani innych rzeczy ;-)
Szkoda, że jest to w formie zwykłej kartki, bo zaraz się to pogniecie, a laminowanie jakoś mi tak średnio odpowiada.
W Bielsku-Białej jednodniowy 4-godzinny kurs, na którym nie było ani słowa o tym co fotograf może, a czego nie może... Na pytania stawiane przez uczestników o fotografię, prowadzący ksiądz unikał odpowiedzi twierdząc, że wszystko jest napisane na kartce, którą dostaniemy po kursie (z grubsza nic sensownego w niej nie było)... Właściwie jedyna 'ciekawa' rzecz była pod koniec kursu, gdy ksiądz opisywał po kolei różne uroczystości. Reszta kursu to biadolenie o definicjach słowa "Liturgia" (+ opisywanie takich rzeczy jak różnica pomiędzy słowami "pełny" oraz "całkowity" w definicji)... Po skończonym kursie otrzymaliśmy informację, że za bodajże 10dni można się wstawić na 'egzamin' oraz odbiór. Oczywiście ww. egzamin to ściema, a przy odbiorze każdy otrzymał zieloną karteczkę formatu legitymacji szkolnej z pieczątką kurii oraz podpisem kanclerze kurii. Na ww. papierze zdjęcie, imię i nazwisko oraz data urodzenia.
Uf, to chyba wszystko :)
Za to w Tarnowie kilka lat temu było 4 wykładowców i sensownie mówili co i jak. Komuś kto ma klasę nie potrzeba kursu bo wie jak się zachować nie tylko w kościele. A wielu innym nie wystarczy ten oraz 100 innych kursów aby nie przeszkadzać w uroczystości i nie grać głównej roli.
Też byłam na ostatnim kursie w Warszawie. Drugiego dnia były poruszone ciekawych rzeczy, kiedy można, kiedy nie można robić zdjęć, jakie są ważne momenty itd. Wiadomo - trzeba taki kurs odbyc i tyle. @ dni po 3h -da się wytrzymać. Troche rozczarowałam się zaświadczeniem. Zwykła kartka, którą łatwo pognieść. Spodziewałam się czegoś bardziej w stylu prawa jazdy - zdjęcie, dane, sztywny, zalaminowany papier, gdyż takie zaświadczenia widziałam u kolegów. W wwa żadnego 'egzaminu' nie było.
Zgadzam się, ledwo wyszedłem z podbitym zaświadczeniem, to od razu wstąpiłem do punktu ksero, do zalaminowania i z głowy. Po paru latach wygląda jak nowa, a nie jakaś psu z gardła wyciągnięta. Zresztą, to trochę taka nasza wizytówka. ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To akurat nie jest tak oczywista kwestia. Są księża, którzy nie tolerują zdjęć podczas kazania, a są i też tacy, którym jest to zupełnie obojętne kiedy robisz zdjęcia. Z kursem czy bez, trzeba o to wyraźnie zapytać przed ceremonią.
O, i to rozumiem.
W Poznaniu też mamy numer i rejestrację w księdze. Ale data ważności? Co by sobie odświeżyć wiadomości i rzucić znów na tacę? :D
W Poznaniu też mamy numer i rejestrację w księdze. Ale data ważności? Co by sobie odświeżyć wiadomości i rzucić znów na tacę? :D[/QUOTE]
Szczególnie to drugie ;p
250 zł ? a nie powinno być co łaska :)
A skąd! W Szczecinie nawet faktury wystawiali :)
Dokładnie :)
Mam nadzieje, że przedłużenie będzie już bezterminowe...
W połowie marca zakończył się kurs liturgiczny w Warszawie.
Jeżeli ktoś chce zeskanuję książeczkę "Fotograf i kamerzysta w czasie sprawowania liturgii". Książeczka stanowi skrót wszystkich wiadomości podawanych w czasie kursu.
gg: 4147501
Dobrze by było zapoznać się z tym tekstem bo przecież może nie zawodowo ale większość z nas zetknie się z problemem wykonania kilku zdjęć w kościele przy różnych okazjach. Nie dało by się jej treści zamieścić tutaj?
W Łodzi faktury dla chętnych, a wszyscy dostali paragony fiskalne. Jedyny problem to konieczność wpłaty gotówką (nie było terminala na karty). I zaświadczenie bezterminowe, identyfikator zalaminowany.
A do tego takie filmiki: ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=RxQFh767jes
http://www.youtube.com/watch?v=TrhnAuccACM
Pro :D Szkoda że u nas nie były bezterminowe...
Co do filmików to tak najlepiej gdyby kamerzysta i fotograf byli niewidzialni ;)
Ja bym się chętnie wybrał bo dotąd śmigam bez ale dla "świętego" spokoju :) bym sobie zrobił tylko że u mnie nie organizują... właśnie wysłałem pytanie do diecezji.
Nie wiecie czy można robić w innej niż się przynależy lokalnie?
W Szczecinie organizują jutro.
Do szczecina na jutro nie dojadę... zwłaszcza że mam dwie sesje na weekendzie... ale dostałem info z diecezji w Rzeszowie...
Dzień dobry,
Kurs organizowany jest dwa razy do roku (kwiecień, grudzień), w zależności od liczby osób chętnych. Obecnie zgłosiło się jeszcze niewiele osób.
Informacje w sprawie kursu zamieszczone są na stronie www.instytut.rzeszow.pl w zakładce "Aktualności" - Kurs dla fotografów i kamerzystów liturgicznych.
Czy zawiadomić Pana mailem, gdy termin kursu zostanie ustalony?
Z poważaniem
Magda Urbańska
Instytut Teologiczno-Pastoralny w Rzeszowie
tel. (17) 852-89-88 wew. 10
www.instytut.rzeszow.pl
instyjsp@rzeszow.opoka.org.pl
... mam tak samo Bartas też biegałem bez, w Rzeszowie nie sprawdzają i znam już trochę księży :mrgreen: ale coraz częściej robię gdzieś poza i nie chce mi się robić z siebie idioty przed PM jak mnie ksiądz za balaski nie wpuści... :-?
Poniżej link do skanu.
Nie jestem mistrzem skanowania ale wszystko widoczne.
Jak wygaśnie dajcie znać.
http://www.sendspace.pl/file/c31757e060c6c061449984a
Mam nadzieję, że wszystko działa.
A nie można na jakiś darmowy serwer wrzucić. Rozumiem że to tylko 2 zł ale nie mam przy sobie telefonu .
Za dużo osób do pobrało i wyczerpał się limit..:) trzeba poczekać i niedługo znów będzie free:D
Dobra, .. bo ja się nie znam :).
Zaraz spróbuję coś ogarnąć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.sendspace.com/file/uuqqwv
http://rapidshare.com/files/45658187...kamerzysta.pdf
Mellan a skąd ty takie info masz? :)
Mi dziady nic na maila nie wysłały...
Zapodaj na priv jakieś namiary na nich bo będzie trzeba w tym roku odnowić ;/
W lublinie skończył się wczoraj, koszt 190zł. Dostałem identyfikator/legitymację, czy jak tam nazwać niezalaminowany. Co do czy w innej kurii można robić to można. ja robiłem w Lublinie mimo że adres itd mam w sąsiedniej. poza tym sporo osób było spoza diecezji. kurs chyba organizowany raz w roku bo było równiutko 100 uczestników. uprawnienei jest wydawane na diecezję w której kończyło się kurs, do pracy w innych potrzebne zaświadczenie z innych kurii. podstawą wydania takowego jest posiadana legitymacja.
Czyli kurs robiłem w lubelskiej, chce w siedleckiej robić komunię wiec pismo do siedleckiej o zgodę. Pytanie czy zgoda jest wydawana na konkretne wydarzenia czy określany czas i ile kosztuje? bo jesli takie zaświadczenie jest płatne to przypomina to trochę rozbój w białych rękawiczkach i czarnych pelerynach.
pozdr.
Mellan
Jak masz takie bliskie spotkania z siłą wyższą to może wiesz jak się odbywa AKTUALIZACJA certyfikatów, bo mój właśnie się skończył, a też jestem ze Szczecina.