Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Będzie sporo droższa na bank. Mogę przyjąć zakłady. Każde nowe szkło Canona jest droższe od poprzednika ;)Szczególnie eLki.
24-105/4 L pojawiło się chyba w cenie $1249. Potem długo cena była typu $1150. Teraz można nabyć za $999, czasem może trochę mniej. Nie licząc kitów i różnych ofert w białych pudełkach itp.
Cena nowej wersji oczywiście będzie zależała od tego jak to Canonowi wyszło. Jeśli to będzie cudo z nową konstrukcją optyczną i nowymi wynalazkami to będzie więcej, jeśli tylko ogólne odświeżenie z poprawkami to mniej. Nie sądzę, żeby cena na samym początku w USA przekroczyła $ 1300. Gdyby nawet wyniosła $1400 to by było ledwo 12% więcej niż ponad 10 lat temu. To nie jest podwyżka, tylko obniżka.
Ciekawe czy będzie blucośtam ;) czy to rezerwują tylko dla najwyższej półki?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciekawe czy będzie blucośtam ;) czy to rezerwują tylko dla najwyższej półki?
Poki co 35 dostala bioniczny organizm.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
24-105/4 L pojawiło się chyba w cenie $1249. Potem długo cena była typu $1150. Teraz można nabyć za $999, czasem może trochę mniej. Nie licząc kitów i różnych ofert w białych pudełkach itp.
Cena nowej wersji oczywiście będzie zależała od tego jak to Canonowi wyszło. Jeśli to będzie cudo z nową konstrukcją optyczną i nowymi wynalazkami to będzie więcej, jeśli tylko ogólne odświeżenie z poprawkami to mniej. Nie sądzę, żeby cena na samym początku w USA przekroczyła $ 1300. Gdyby nawet wyniosła $1400 to by było ledwo 12% więcej niż ponad 10 lat temu. To nie jest podwyżka, tylko obniżka.
Cenami z USA nie ma się co za bardzo sugerować bo często mają się one nijak do cen w Polsce. Poza tym nie za bardzo mnie interesuje ile kosztował stary 24-105 w momencie premiery. Porównywać będę jego obecną cenę z aktualną ceną nowego modelu.
Porównajmy sobie na przykład obecne ceny 35L
- 35L - 4799
- 35L II - 7949 (ceny z jednego popularnego sklepu)
Nie mam wątpliwość, że nowy 24-105 II będzie znacznie lepszy optycznie. Co do ceny to zobaczymy :)
bardzo pasowal mi zakres w tym szkle, AF tez byl bardzo ok, jesli II optycznie bedzie jeszcze lepsza to moze znowu w to wejde
24-105/4 to mój główny wół roboczy - nie wyobrażam sobie pracy bez niego, a dodatkowy zakres 70-105 i funkcja makro są bardzo przydatne w eventowej robocie.
Jedyne co mnie drażni to zniekształcenia, zwłaszcza na szerokim końcu - i to w zasadzie moje jedyne życzenie co do wersji drugiej - jeśli będzie poprawa
w tym temacie, to biore go od razu.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszaj
24-105/4 to mój główny wół roboczy - nie wyobrażam sobie pracy bez niego, a dodatkowy zakres 70-105 i funkcja makro są bardzo przydatne w eventowej robocie.
Jedyne co mnie drażni to zniekształcenia, zwłaszcza na szerokim końcu - i to w zasadzie moje jedyne życzenie co do wersji drugiej - jeśli będzie poprawa
w tym temacie, to biore go od razu.
IMHO w tym szkle mozna kilka rzeczy poprawic
1. szeroki kat
bo poki co ponizej 32mm jest rozpacz.pl
2. praca pod swiatlo
3. bokeh
jest mizerny. nie wierze w drastyczna poprawe, ani nie ma to jakiegos wielkiego sensu w standardzoomie f/4, no ale moze byc lepiej
4. zoom lock
bo juz 2-letnim sztukom tubus sam sie wysuwa, co przy foceniu ze statywu "w dol" jest mocno dokuczliwe.
5. szczelnosc
realnie spodziewam sie, ze Canon mu torche poprawi 1 i 2. i cena pojedzie w gore, biorac pod uwage istnienie 24-105 STM i starego 24-105 L
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cenami z USA nie ma się co za bardzo sugerować bo często mają się one nijak do cen w Polsce. Poza tym nie za bardzo mnie interesuje ile kosztował stary 24-105 w momencie premiery. Porównywać będę jego obecną cenę z aktualną ceną nowego modelu.
Porównajmy sobie na przykład obecne ceny 35L
- 35L - 4799
- 35L II - 7949 (ceny z jednego popularnego sklepu)
Nie mam wątpliwość, że nowy 24-105 II będzie znacznie lepszy optycznie. Co do ceny to zobaczymy :)
35 maja te same ceny, tylko sie cyferki poprzestawialy :-)
obstawiam ponad pięć tysięcy ale będą ściemniać że kosztuje tyle samo tylko to zaplanowana podwyżka całego asortymentu :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
obstawiam ponad pięć tysięcy ale będą ściemniać że kosztuje tyle samo tylko to zaplanowana podwyżka całego asortymentu :mrgreen:
Może nie być droższy od C16-35/4L IS jeżeli nie wbudują jakiejś cudownej techniki(raczej nie wbudują).