Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?
Na minę możesz także trafić kupując 5D. 5DII ma jedną zasadniczą zaletę - posiada kalibrację AF. Poza tym znacznie lepsze wysokie ISO (co przy ślubach może mieć znaczenie), LV.
Ogólnie 5DII jest lepszym aparatem choć stara piątka ma także swoje zalety. Moim skromnym zdaniem ma fantastyczne kolory, których nie widziałem w innych piątkach i 6D oraz piekną plastykę. Tyle tylko, że nie każdy to widzi ;)
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.
Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź
Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź
Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć
Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
Coraz bardziej dochodzę do przekonania, iż zaprzestanie produkcji 5D Classic doprowadzi wkrótce Canona na skraj bankructwa. Takie to było i jest cudo.
a po 37 stronach jaki consensus? warto czy nie?
Zdecydowanie ciągle warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
Fakt że porównywaliśmy w bardzo trudnych warunkach - praktycznie noc i iso 3200.
A zapodasz jakieś porównanie które pokazuje tę "techniczność" 5D mkII, bo ja widziałem wiele (chyba jedno było kiedyś u nas na forum - jak będę miał czas to poszukam) gdzie w teście gdzie exify były wycięte wszyscy Ci co widzą magię 5DC nagle jakoś oślepli ;).
Przy czym ja nie twierdzę, że zakup staruszka jest czymś złym. Wręcz przeciwnie uważam go za świetny sprzęt przy obecnej cenie.
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica
Szczerze mówiąc widziałem tych porównań już sporo i zawsze wynika z nich to samo. Dużo większe znaczenie ma to kto siedzi przy kompie niż to jaką puszką ktoś zrobił zdjęcie.
Ale podrzuć nic nie zaszkodzi zobaczyć coś nowego :).