Odp: Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
zrób dwa zdjęcia z tego samego miejsca na różnych ogniskowych - jedno bedzie wycinkiem drugiego (znaczy wycinek z szerokiego kąta (krótka ogniskowa) jest identyczny ze zdjęciem na długiej ogniskowej) - ogniskowa nie zmienia perspektywy - nawet wybitny praktyk nie jest w stanie tego zmienić to tylko geometria lub aż geometria :mrgreen: - jeśli praktyk tego nie widzi to znaczy że ... nie widzi :).
Patrząc na zdjęcie rozróżniasz czy było zrobione szerokokątnym czy tele ?
Po czym ?
No chyba że jesteś "praktyk" i nie rozróżniasz
jp
1 załącznik(ów)
Odp: Re: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gdy patrzysz na zdjęcie to odróżniasz czy było zrobione obiektywem krótkoogniskowym czy też tele.
Po czym odróżniasz ?
jp
A Ty nie odróżniasz tego, czy zdjęcie "było zrobione obiektywem krótkoogniskowym czy też tele"?
Poczytaj:
https://www.fotopolis.pl/opinie/anal...mistrza-miasta
Załącznik 9007
Stara sztuczka i często wykorzystywana do przekłamań przez fotografów (kompresja planów i było już o tym).
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja (jak i chyba wszyscy) odróżniam czy zdjęcie było zrobione krótkoogniskowym czy tele i wiem dlaczego się odróżnia/rozpoznaje.
jp
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
ten efekt wynika tylko z odleglości, a nie z ogniskowej - jeśli stojąc w tym samym miejscu zrobisz zdjęcie obiektywem szerokokątnym np. 24mm, a następnie obetniesz kadr to otrzymasz ten sam identyczny obrazek (z tą samą kompresją perspektywy) co z tele np. 400mm zrobionego z tego samego miejsca - bo ogniskowa nie ma wpływu perspektywę :) - warto sprawdzić samodzielnie - bo potem taka wiedza umożliwia efektywne wykorzystanie tego efektu - czyli wiadomo w którą stronę należy się udać aby efekt był większy
ale ogólnie noszenie kaganka oświaty nie jest moją pasją więc pasuję :) nie mam zamiaru pouczać candara którego zdjęcia lubię :mrgreen:
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ten efekt wynika tylko z odleglości, a nie z ogniskowej - jeśli stojąc w tym samym miejscu zrobisz zdjęcie obiektywem szerokokątnym np. 24mm, a następnie obetniesz kadr to otrzymasz ten sam identyczny obrazek (z tą samą kompresją perspektywy) co z tele np. 400mm zrobionego z tego samego miejsca - bo ogniskowa nie ma wpływu perspektywę :) - warto sprawdzić bo potem taka wiedza umożliwia efektywne wykorzystanie tego efektu - czyli wiadomo w którą stronę należy się udać aby efekt był większy
ale ogólnie noszenie kaganka oświaty nie jest moją pasją więc pasuję :)
Patrząc na jedno zdjęcie odróżniasz czy było zrobione szerokokątnym czy tele ?
To proste pytanie.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Patrząc na jedno zdjęcie odróżniasz czy było zrobione szerokokątnym czy tele ?
To proste pytanie.
jp
niestety nie da się odróznić zdjęcia zrobionego tele od zdjecia zrobionego szerokokątbnym obiektywem z tego samego miejsca obciętego do tego samego kadru - więc nikt tego nie odróżni, nikt
kiedyś zamieściłem zdjęcia na forum (od 17 do 105mm były identyczne) ale wiara jest silniejsza niż nauka
1 załącznik(ów)
To obiektywem tele czy szerokim ?
Załącznik 9011
jp
2 załącznik(ów)
Załącznik 9012
Załącznik 9013
jedno jest na ogniskowej 24mm drugie 70mm - rozróżniasz? :mrgreen: no i gdzie ta mityczna kompresja planów - zdjęcia z tego samego miejsca ze statywu :mrgreen:
mam zrobic to samo na 16mm i 400mm - nadal będzie wyglądac identycznie :mrgreen:
Zniekształacenia perspektywy UWE, tele to widać dopiero znacznie dalej od tego jak nasze oko "tworzy" 3 wymiar na "płaskiej" siatkówce to znacznie dalej od około f = 40mm
Wyraźnie widzimy dopiero przy poniżej 20 mm i więcej niż 200mm, zrób takie porównanie to zobaczysz.
jp
Mi zniekształcenie perspektywy zaczyna się od jakichs 300ml. Oczywiście walonych serią.