dajesz nastepne !
Wersja do druku
dajesz nastepne !
a to moje kobietki
1
2
na 1. trochę za mała GO, bo twoja starsza kobietka sie rozmazała...
a na 2. trochę te nogi nie pasują...
niemniej fajne zdjęcia do albumu rodzinnego
Drugie stanowczo za ciemne - zjedź z ekspozycją o 1EV, jeśli to RAW.
dziekuje za wskazowki, nastepnym razem sie poprawie
Co myślicie o tych fotkach? Pierwsze dwa z Parkatici...
zostań przy praktice :D
Pierwsze super. :]
A co myślicie o tej wersji ;p
a jezeli cos identycznego jest w metzie 58 to juz chwala pod niebiosa drugi palnik..
lampa wbudowana czesto sie przydaje, jesli nie masz pod reką blendy do rosjasnienia cienii.. tylko wszystko z umiarem:)
pierwsze świetne, drugie dobre.
natomiast żadnej z zaprezentowanych wersji fotki nr 3 nie mogę strawić.
Widać że jesteście wrażliwi na kompakty chyba xd
Trzecią fotkę dostałem wczoraj od koleżanki do 'obróbki', zakres tonalny i cała reszta wiadomo co i jak...
Dobra to coś świeżego (od najnowszych do najstarszych - 300d mam od paru dni, więc trochę wyrozumiałości proszę ^^):
http://crazyeyesdogg.deviantart.com/...lash-102198891
http://crazyeyesdogg.deviantart.com/...d-xd-102197310
http://crazyeyesdogg.deviantart.com/...-CeD-102194509
I jedne z pierwszych które wykonałem owym cyfrakiem 300d (te niżej są z $ony h50 - nie było nic lepszego pod ręką):
http://crazyeyesdogg.deviantart.com/art/Old-102200368
- - - - - - - - - - - -
Ogólnie witam wszystkich forumowiczów ;)
Fotografią interesuje się od 5 miesięcy... Wybaczcie moje braki w informacjach.
Te zdjęcia z Devianta są bardzo czysto i gładko obrobione, zajęcia z programu do edycji zdjęc odrobiłeś na 5 :) Poczytaj teraz o fotografii w sensie stricto, znajdź tematy które będą cię ekscytować a nie strzelaj kotletów ;)
Pierwsze zdjęcie "portretowe" uchwycone po mojemu "po reportersku":
Oryginał mam, jesli cos wytkniecie w obróbce postaram sie poprawić :)
Ta twarz jak i u twojej koleżanki jest tak przeładowana obróbka ze wygląda jakby skóra schodziła, wygląda to bardzo nie naturalnie. Mi się chyba by bardziej podobały bez edycji ale ja też jestem świeży także mną jeszcze się nie sugeruj... (Minąłeś się z efektem jaki chciałeś uzyskać)
Hmmmm, co to znaczy? :shock:
- - - - - - - - - - -
Jeżeli chodzi o tę fotkę jest to efekt spowodowany odległością przedmiotową (tak to się nazywa chyba ;p ) oraz niską wartością przesłony. Po prostu wszystko po za drugim planem rozmywa się - hmmm po prostu MACRO ;)
Na starych obiektywach jest podziałka od jakiej do jakiej odległości wszystko będzie ostre w zależności od ustawionej przesłony/ogniskowej. W tanim szkle (nowym) nie ma co chyba tego szukać...
Książki o pierdołach takich jak kompozycja, coś o komponowaniu kadru, jakieś wywiady ze sławnymi fotoreporterami :)
Hehe, było tak od razu ^^
Nawiasem mówiąc, jaki polecacie dyfuzor na wbudowaną lampę do 300d? Coś do 40zł się znajdzie??
Myślę o czymś takim: http://allegro.pl/item464141944_dyfu...ch_pop_up.html
"efekt".. chodzi o efekt rozmycia? z tego co sie orientuję to turo1001 mówił o obróbce, a nie GO.. nie wiem więc skąd rozwód na temat planów. Btw. w podanym linku przez turo, raczej pierwszy plan jest ostry, a nie drugi
Taak, to niestety ta wada, że w tanich szkłach próżno szukac takich rarytasów jak podziałka ostrosci. Choć szkoda, bo naprawde nie jest to tak "zaawansowane" urządzenie, żeby skąpic tego w tańszych modelach.Cytat:
Na ustawionej starych obiektywach jest podziałka od jakiej do jakiej odległości wszystko będzie ostre w zależności od przesłony/ogniskowej. W tanim szkle (nowym) nie ma co chyba tego szukać...
Jakie znowu macro..?:pCytat:
- hmmm po prostu MACRO
E no, wróćcie do tematu i mnie pochwalcie, co jest :D
Mnie się Trojan w Twojej fotce nie podoba dziwna perspektywa i centralny błysk :P
Kurcze, po prostu napisy na obiektywie są ostre, a reszta nie. Nic więcej nie robiłem w fotce po za zabawą krzywą. Wyjaśnijcie mi o co chodzi z tą skórą o.0
GO - głębia ostrości? - nie jestem w stanie ogarnąć od razu tylu stron ;p więc nie krzyczcie jeżeli źle rozumie ten termin ;)
hihihi - wiesz co to jest glebia ostrosci tylko chyba mylnie ją definiujesz;)
GO (głębia ostrości) -;) GO w zależności od wartości przysłony rośnie, im większa liczba przysłony tym więcej planu ZA i przed punktem gdzie ustawiles ostrość będzie właśnie ostre czyli zmieści się w głębi ostrości. patrz tez -> hiperfokalna ;)Cytat:
Kurcze, po prostu napisy na obiektywie są ostre, a reszta nie.
No dokładnie;-)
Turo mówił o tym, że przesadziłes z obrobką i skóra wyglada nienaturalnie. Zazwyczaj jeśli wygładzasz zbyt mocno skóre w programie graficznym to tak wygląda, ale skoro nie robiłes nic oprócz krzywych, to tylko pozazdrościc modelce cery:-) Moze to tez kwestia światła, bo jesli błysnąłes lampą na wprost, to brakuje cieni na twarzy, przez co zdjęcie wyglada "płasko":wink:Cytat:
Nic więcej nie robiłem w fotce po za zabawą krzywą. Wyjaśnijcie mi o co chodzi z tą skórą o.0
Bingo!:grin:Cytat:
GO - głębia ostrości? - nie jestem w stanie ogarnąć od razu tylu stron ;p więc nie krzyczcie jeżeli źle rozumie ten termin ;)
No tak :D 1/3 przed i 2/3 za (zwiększanie wartości przesłony/przymykanie oka - zwiększenie głębi ostrości)...
W engliszu to jest chyba DoF - Deph Of Field ;)
Dalej nie wiem o co kaman z tą skórą :confused:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Taaaa, dziewczyna jest piękna + jej make up ;)
Trochę rozjaśniłem cerę i kompletnie skóra stała się gładka... Żeby to wyglądało trochę realistycznej dodałem lekki szum :D
Myślałem że mówicie o mnie ;) Ja mam naturalny blur spowodowany odległością hiperfokalną oraz niską wartością przesłony. Od co ^^
Dobra jak tylko wyjdzie słońce zrobię fotki i coś wrzucę.
Kończymy mój temat chłopaki 8-)
Skoro mowisz całkiem sensownie i na temat, to nie widze przeciwwskazań8-)
No, taka piękna, że az poprosze o więcej:wink:
pfff.. to ja nie wiem na czym Ty obrabiałeś:p nawet jak w JPEG'ach poprawiasz ekspozycję, to do momentu przepaleń nie powinny zanikać szczegóły..Cytat:
Trochę rozjaśniłem cerę i kompletnie skóra stała się gładka... Żeby to wyglądało trochę realistycznej dodałem lekki szum :D
PS: Nie chce krakać, ale możliwe, że w niedalekiej przyszłosci poleci do Ciebie PW od jakiegoś moda w związku z Twoim podpisem:grin:
Obiecuje że kolejne zdjęcia będą z 300d i się do nich przyłożę...!
Chcieliście to macie, ale nie krzyczcie że skóra jest za gładka bo w tej sesji akurat był lekki retusz albo że kadry są do niczego... :p
Teraz przemyślę 10x zanim coś tu wrzucę bo widzę że u was prawie że pełna profeska musi być... :(
a możesz pokazać te zdjęcia zupełnie bez retuszu?
wydaje mi się że światło masz do ****, dodajesz do tego beznadziejny retusz i wychodzi taka papka...
@CrazyEyesDogg
przesadziłeś z retuszem... kolory też jakieś przesycone
Zobacz jak powyjeżdzałeś pędzlem po lewej stronie policzka :( daruj sobie ostre światło z wbudwoanej lampy..a jeśli już to pokombinuj z chociażby domowej roboty dyfuzorem (mleczne opakowanie od kliszy, wytnij otwór podłużny do wsuniecia opakowania na lampę, naloż na lampe a moc lampy podkrec o 1).....ale i tak lepiej zacznij od światła naturalnego serio...
Poza tym wcale nie taka u nas profeska...ale ludzie tutaj starają się aby ich fotografie nie były gniotami.
kucza21 dobrze mowi.
Niech poczyta ten watek, zrobi nowa sesje i wtedy nam pokaze zdjecia.
Wydaje mi się że ja mam w większości ograniczenia techniczne i brak pomysłu na kompozycje?
Kucz21 -> Słuchaj jak masz problemy w pracy/rodzinie (nie wnikam), proszę nie wyżywaj się na młodej osobie, która dąży do perfekcyjnego kadru. Po prostu pomóż lub nic nie pisz bo tekstem (w prostej postaci) "olać go" nic nie pomożesz. Takie jest moje zdanie w tej kwestii. Z pewnością dla Ciebie jest to prosta sprawa zrobić parę super portretówek, ale popatrz jakie robiłeś pierwsze zdjęcia? Wszystkie były od razu super? Nie popełniłeś nigdy żadnego błędu? Ja mam 300d od nie całych 2 tygodni + kit + stare szkło m42 + kiepska pogoda. Ciężko na ten aparat zarabiałem od wakacji. W tej chwili nie mam jak przeprowadzić sesji 'na poważnie'.
A teraz wracając do tych moich dwóch ostatnich fotek, jak widzicie w exifie są one z FinePix J10 (tak lampa prosto w czułku tylko że z odległości...)... Dyfuzorek zamówiłem już do mojego lustra, kilka postów w górę pytałem się was o zdanie czy taki jest dobry. Jeżeli chodzi o mój aktualny dyfuzor jest on zdjęty z lampy od analoga - ręcznie go trzymam przy lampie (tak więc nie potrzebuje żadnych pudełeczek ani innych wynalazków - jeżeli potrzebuję zrobić jakieś zdjęcia macro w pomieszczeniu - lampa żarowa też jest niestety słaba więc odpada).
Fotki wstawiłem tylko i wyłącznie z powodu 'Slider' który był ciekawy... ;)
Następną sesje przeprowadzę za tydzień na dworze. Zobaczymy co z tego wyjdzie ^^
No spokojnie, nie ekscytuj się tak. Dwa portrety w różnych wersjach jeszcze o niczym nie świadczą.. Wątek allgsm'a to był fenomen w tej kwestii, bo facet wynajmowal studio, mial modelki i focił je do upadłego, praktycznie przy niezmiennym świetle i tonacji, zmieniając tylko modelki, nieco pozę i kadr.. Mam nadzieję, że nie masz tej wizji przed oczami za każdym razem gdy ktoś portret wrzuci na galerię..?:wink:
Podoba się wam taki post processing ?
Co do samego zdjęcia, takie sobie jest, miało pokazywać makijaż, a i to chyba nie do końca mi wyszło - cień na prawym oku.
Proszę o opinie koledzy i koleżanki.
bardziej niż na perfekcyjnym kadrze powinieneś próbować skupic się na 'perfekcyjnym świelte'... nie zapominaj że światło to istota fotografii.Cytat:
Słuchaj jak masz problemy w pracy/rodzinie (nie wnikam), proszę nie wyżywaj się na młodej osobie, która dąży do perfekcyjnego kadru.
Slider, co do studia ,to kilka ostanich bylo tylko tam robionych. Wiec nie pisz jakis glupot ,ze odrazu focilem w studio ,mialem mega kasy albo bogatego wujka ktory wynajmowal mi studio i modelki. Jak slucham takich przejawow zazdosci to mi sie nie dobrze robi.
Kucza21 przez pol roku walkowales to zemna ? I co zmeczyles sie ? Uwazasz ,ze 6 miesiecy w fotografi to duzo ?