Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Quote:
Originally Posted by
BartasPL
EOT
Chłopaki, nie wygłupiać się :)
Ubijamy dalej
Quote:
Originally Posted by
BartasPL
Przecież nie było mowy o poziomie szumu tylko odzyskiwaniu cieni czy świateł. Napisałeś, że w Canonie na wyższych ISO super się wyciąga i były wcześniej takie zdjęcia prezentowane. No to podaj gdzie - chętnie zobaczę wspomnianą przewagę na wysokich czułościach, bo z tego co jest na dpreview wynika coś zgoła odwrotnego.
Nie nie pisałem o DR. Może źle zinterpretowałeś to co napisałem. Pisałem o szumach w kontekście priorytetów osób które dokonują zakupu. Prosto pisząc jeśli nie jest gorzej niż u konkurencji to nie ma sprawy. A zdjęcia w necie właśnie to potwierdzają.
Quote:
Originally Posted by
BartasPL
Hmmm jestem na bieżąco bo mam dzieci i widzę pewne analogie w zachowaniu. Podobno faceci to wieczne dzieciaki więc chyba to normalne, ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się tak emocjonalnej awantury tylko merytorycznej dyskusji. A tu huzia na Józia! Ani jednego sensownego linka, zdjęcia, przykładu, porównania tylko emocje, bluzgi i puste frazesy. EOT
No i doskonale się w te "emocje, bluzgi i puste frazesy wpisujesz - nie zauważasz tego?
Quote:
Originally Posted by
Sunders
Czy obycie ze światłomierzem daje Ci gwarancję poprawnego naświetlenia wszystkich zdjęć?
tak
Quote:
Originally Posted by
Sunders
Czy naprawdę uważasz, że możliwość wyciągania szczegółów z cieni na takim poziomie za zupełnie nieprzydatną?
o 3 EV? mnie jest zbedne. dla mnie ciagniecie za uszy to max jakies 1,5 EV w glebokich cieniach i to jest bardzo ekstremalny przypadek.
Quote:
Originally Posted by
Sunders
Zalety obrazów generowanych przez matryce Canona są tutaj chyba wszystkim znane i nikt ich raczej nie neguje. IMO chodzi o to, że wielu z nas chętnie dodało by do nich jeszcze te większe możliwości wyciągania szczegółów z cieni.
nie mam nic przeciwko temu, jesli mozliwosc wyciagania z cieni odbywa sie bez poswiecania innych cech matrycy. mam tylko watpliwosci, ze to tak wlasnie dziala technologicznie.
Quote:
Originally Posted by
Sunders
1.przyzwyczajenie
2.sentymentalne przywiązanie do marki
3.brak wprawy w obróbce zdjęć z matryc innych producentów
:?
czyli opcji, ze komus po prostu bardziej odpowiada obrazek Canona nie przewidziales?
Quote:
Originally Posted by
Fotopstryczek
Jeśli DR liczymy ze wzoru :
DR = LOG(whitelevel - blacklevel) - LOG(stdev)
nie wiem co liczysz, ale nie o to mi chodzilo.
mialem na mysli to, ze te efektownie wygladajace w testach cyferki przy DR wcale nie musza oznaczac wysokiej jakosci obrazu. a przynajmniej dla kazdego uzytkownika.
jesli wysoki DR uzyskuje sie kosztem dokladnosci probkowania sygnalu, czyli w przypadku obrazu cyfrowego plynnosci tonalnej kolorow, to to np. dla mnie jest mierny kompromis.
i byc moze to jednak jest swiadoma decyzja projektantow Canona, ze matryce nie probuja wyciagac nie wiadomo jakiego DR-u, jesli w zamian za to pozwalaja uzyskac dokladne
przejscia tonalne i w konsekwencji ladne kolory skory czy przyjemne kolory "pocztowek"...
Quote:
Originally Posted by
akustyk
i byc moze to jednak jest swiadoma decyzja projektantow Canona, ze matryce nie probuja wyciagac nie wiadomo jakiego DR-u, jesli w zamian za to pozwalaja uzyskac dokladne
przejscia tonalne i w konsekwencji ladne kolory skory czy przyjemne kolory "pocztowek"...
Jak mozna takie durnoty pisac?
Porownaj sobie przejscia tonalne D7100 vs 7Dmk2, a pozniej bierz sie za obrone C.
Powyciagaj z cieni o -3EV i zobacz co C specjalnie dla Was zrobil. Smiechu warte.
Masz u mnie za to komentarz roku:D
Znowu doszliśmy do punktu w którym dyskusja przerodziła się w dowodzenie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
a temat główny wątku wcięło :cry:.
no ale to np nie jest dobra reklama tego sprzetu...(choc osobiscie bym sie nim pobawil ;) )
https://fstoppers.com/critiques/dxom...n-bodies-43470
najbardziej śmieszą mnie te komenty pod artykułem "przechodzę do sonego"
szerokiej drogi:mrgreen:
Quote:
Originally Posted by
1glider
Znowu doszliśmy do punktu w którym dyskusja przerodziła się w dowodzenie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
a temat główny wątku wcięło :cry:.
Czytając różne dyskusje na temat systemów dochodzę do wniosku, że najwięcej problemów z dowolnym systemem mają użytkownicy wszystkich pozostałych. :)
Quote:
Originally Posted by
BartasPL
Przecież nie było mowy o poziomie szumu tylko odzyskiwaniu cieni czy świateł.
Odzyskiwanie cieni i świateł byłoby trywialne (choćby genialnymi metodami Magic Lantern - "kopnąć/' wzmacniacz w gore albo w dół :lol:) gdyby nie problem szumu właśnie.
Przecież w Canonie też można rozjaśnić cienie o 5 EV albo i 10 EV- tylko wyjdzie kaszana z powodu szumu.:roll: Niestety, wzmacniacz ma to do siebie, że wzmacnia także szum.
Jak już jest dosyć bitów (a to łatwo można dodać), to ograniczony DR wynika tylko i wyłącznie z szumów.
--- Kolejny post ---
Quote:
Originally Posted by
miszaj
To jest raczej kiepska reklama testów DXO.:mrgreen:
Quote:
Originally Posted by
busz
Czytając różne dyskusje na temat systemów dochodzę do wniosku, że najwięcej problemów z dowolnym systemem mają użytkownicy wszystkich pozostałych. :)
dokładnie ostatnio spadochroniarzy się namnożyło, budują ego czy podpierają swój zakup - jak konkurencja taka dobra to nie ma co podpierać - tylko zdjęcia robić wyjdą same arcydzieła