Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).
A ja zboczony bo robię praktycznie wyłącznie w RAW a potem to dopieszczam ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
Ja o tym wiem ale i tak jestem pełen podziwu szczególnie wiedząc jaki obrazek wychodzi z 5D mkII 8-). Bardziej niestety martwi mnie to że nic mi nie pomoże lepszość matrycy skoro kadry zostaną te same :(.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
To prawda:
"Profesjonalista" czyli jak to się utarło ten kto co zarabia na życie aparatem - trzaśnie serię JPG ze ślubu (bo nie każdemu się chce obrabiać taką ilość raw`ów) gdzie odbiorca w 90% przypadków nie analizuje zdjęć pod technicznym czy artystycznym kryterium bo się na tym nie zna, a odbitki (jeśli już są w ogóle) to wielkość albumowa, czy np. fotoreportret via paparazzi odda do gazety w której pracuje zdjęcie nóg tgz. gwiazdy wychodzącej z auta, a agencja prasowa z kolei wydrukuje to zdjęcie w "brukowcowej" jakości znanej wszystkim z kolorowych gazet, gdzie + 6 EV czy ISO 25600 to nic wielkiego.
"Amator - Pasjonat" zazwyczaj nie utrzymuje się wyłącznie ze zrobionych przez siebie zdjęć, jest to jego hobby, któremu poświęca bez reszty każdą wolną chwilę, przykładowo pejzaże czy portrety które popełnia pokazuje w gronie osób, które to podobnie jak on są pasjonatami fotografii, a w przypadku wystawiania na konkursy prace takie są analizują doglębnie pod każdym wręcz względem, często też taka fotografia drukowana jest w dużym formacie po czym spoczywa na ścianie tudzież Autora czy potencjalnego klienta, którym to może być np. jakieś wydawnictwo.
I o ile w pierwszym przypadku forsowanie RAW`a +2-3 czy 4 EV z cienia nie ma aż takiego znaczenia, to już w drugim przypadku ma i to duże i z tego powodu raczej druga grupa nie ryzykuje i naświetla scenę poprawnie lub taszcząc w góry statyw naświetla scenę z użyciem AEB nie myśląc nawet o forsowaniu.
Nie wprowadzam juz w blad, moje niedopatrzenie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
qczman
Nikt chyba nie napisal o braku automatycznego czyszczenia znanego z 5D II i innych konstrukcji.
ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?
Niedopatrzylem, wszystko jest ;)