Byłem w Pałacu Młodzieży w sprawie warunków udostępnienia pomieszczeń na nasz plener. Sprawa wygląda tak że nalezy złożyć wniosek o udostepnienie (kilka stron z informacjami kto, po co, kiedy i na jak długo). Wniosek jest rozpatrywany przez max 7 dni i po tym czasie mamy dostać odpowiedź. Pani w sekretariacie twierdzi, że mają sporo takich wniosków i muszą kazdy dostosować do swojego kalendarza udostępniania pomieszczeń. Z krótkiej rozmowy wynikało, że raczej nie odmawiają.
Ponadto jest jedna kwestia formalna. Jeśli o udostępnienie pomieszczeń wnosi grupa nieformalna (a taką na dzień dzisiejszy jesteśmy) to winna ona wyznaczyć lidera który będzie ją reprezentował. Rozmawiałem z Mellanem i uzgodniliśmy że moge to być ja (tak by dziś od razu złożyć wniosek i czekać na odpowiedź). Jednakże wczytałem się w regulamin i w przypadku grup nieformalnych konieczne jest podpisanie zobowiązania do przestrzegania postanowień regulaminu udostępniania przez wszystkich członków grupy, ponieważ ponoszą oni solidarną odpowiedzialność za przekazane pomieszczenia. W związku z tym proponuję aby wszystkie osoby zainteresowane plenerem przybyły w następną środę tj. 13 stycznia na spotkanie u Piotra w studiu w celu podpisania tego oświadczenia no i zapoznania się z nim. W związku z tym myslę że ralną datą zorganizowania pleneru o którą powinniśmy wnosić jest (jesli ma to być sobota) to 23 stycznia lub termin późniejszy o ile ten będzie zajęty. Myślę że jeśli już to nie wskazany jest tu pośpiech. Proponuję abyśmy wnosili też o udostępnienie energii elektrycznej aby móc zastosować lampki studyjne. Większa ilość czasu pozwoliłaby nam również zorganizować jakieś ciekawe modelki i charakteryzację.
Napiszcie co o tym sądzicie. Ja postaram się zeskanować cały wniosek jaki otrzymałem aby do środy już każdy mógł go sobie przeczytać. Myślę że do wniosku należałoby załączyć również pismo przewodnie (które mogę napisać) które wyjaśniałoby że jesteśmy członkami tworzącego się stowarzyszenia. Myślę, że wtedy powinni potraktować nas poważniej. Dodatkowo znam kogoś (również Canonier) kto być może ma dostęp na dytektora tej instytucji Pana Sztarka więc myślę że mógłby mu szepnąć dobre słowo o naszej inicjatywie.