Używam ca. rok czasu, prawie codziennie. Powodów do narzekań nie widzę. Jeden z najlepszych AF jakie dotąd miał Canon. Jeśli coś mogłoby być lepsze, to śledzenie obiektów na mało kontrastowym tle (na tle nieba nie ma problemów).
Wersja do druku
Do tej pory myślałem, że "topowa" to 7d II ;)
Na forum siedzi kilkunastu użytkowników zawodowych, którzy są zainteresowani różnicami między 5d III i IV oraz 1dx i 1dx II, kilkunastu zaawansowanych amatorów dla których 6d to jest "entry level" oraz pojedyncze osoby zainteresowane robieniem zdjęć a nie dyskusją o parametrach sprzętu i przypadkowi "zieloni", którzy po "serdecznym powitaniu" pod zadawanymi przez nich pytaniami więcej się już nie pojawiają. Kto miałby brać udział w dyskusjach o tak amatorskim sprzęcie jak 80d? ;)
Ja też używam 80D od prawie roku. Na AF przez wizjer nie narzekam, choć trzeba pamiętać, ze wiele zależy od obiektywu. Generaslnie AF jest szybki i celny, wszystkie punkty krzyżowe, do tego rozmieszczone na bardzo dużym obszarze. Moja puszka doskonale współpracuje z 10-18STM, 15-85USM i 55-250STM, bardzo dobrze z 100L 2.8 IS macro, dobrze z Sigmą 150-600C, natomiast nie współpracuje z 50 1.8 STM, tzn. w trybie LV wszystko jest idealnie natomiast przez wizjer celność jest tragiczna. Ale zrzucam to na barki obiektywu a nie aparatu. Myślałem o zabawie z mikroregulacją ale na razie tego nie robiłem bo, jak wspomniałem, przejście w tryb LV rozwiązuje problem.
Dodam jeszcze, że 80D ma na tyle wygodny duży jasny wizjer, że można ostrzyć ręcznie "na oko". Mam manualnego Takumara 135 i czasami tak ostrzę. celność jest dobra, choć oczywiście najlepiej przejść do LV i do tego włączyć powiększenie. Ale nie zawsze jest czas i ochota.
ja wczoraj przeczytałem że 80d to szrot..i to od użytkownika 5d mk3 :D:D
A ja w necie zrozumiałem że jestem Januszem, bo mój obecny aparat (100D) to jedno wielkie g... którego nikt nie kupuje. Tylko Janusze fotografii mogą się skusić na taką denną puszkę. Więc może zmienić nazwę forum z Canon Board na "Canon czyli Janusze Fotografii" Będzie pasować jak ulał. Zrobić podfora typu: Chcę zostać Januszem - od czego zacząć? Jaka puszka dla Janusza? itp.:mrgreen:
Wracając do tematu - cieszą mnie dobre opinie, bo w głowie chodzi mi zamiana g... na jeszcze większą kupę w postaci 80D ;)
A jak oceniacie poziomicę? Daje radę czy to tylko gadżet? Przyzwyczaiłem się do tej z X-E1 i w 100D mi jej brakuje.
Poziomica daje radę. Masz ją i w LV i w wizjerze.
A 100D choć fajny bo mały to jednak ustępuje znacznie 80D, więc po zamianie odczujesz niesamowity przeskok. AF to jedno, ale przede wszystkim matryca i możliwość wyciągania z cieni. Żaden inny Canon tak nie ma ;-)
a jak porównujecie 80d do Nikosia 7200d ?
Nikoś też mi chodzi po głowie, miałem kiedyś D90 i miło wspominam. Kusi mnie rewelacyjna dynamika w D7200, a odstrasza cena szkieł i chlapanie olejem. 80D lepiej filmuje i ma gibańca, co czasem się przydaje. Ja patrzę na szkła bo wejście w jeden z tych dwóch systemów oznacza dla mnie koszta. Tutaj Canon jednak wypada korzystniej, ma świetne szkiełka za rozsądną cenę, dużo używek - większy rynek, łatwiej coś tanio upolować. Ja na razie czekam z zakupem docelowej puszki, po wakacjach ceny idą trochę w dół.
ja chyba poczekam do nowego roku ze zmianę puszki...szkoda że d7200 nie ma gibanego ekranu bo czasem mi go brakuje..i o co chodzi z tym chlapaniem olejem ? w żadnym teście o tym nie wspominali...zastanawiam się nad szkłem Sigma 18-35 i gdzieś czytałem że 80D ma jakiś problem z AF z tym szkłem...
Ostatnio robiłem wystawę psów - zdjęcia z "przebieżkami na smyczy" - wszystkie miałem trafione tam gdzie chciałem, niezależnie od wielkości psa (z C70-200/4), więc uważam, że jest bdb. Ale tak szczerze, jak muszę używać cropa, to wolę robić moim starym 50D:) Nie wiem, czy to kwestia wizjera, migawki, czy też szybkości przełączania punktu AF joystickiem, którego brak chyba najbardziej mi przeszkadza w 80D.