Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To raczej nie wada, a taki urok. pamiętajmy, że R to jednak, swego rodzaju protoplasta.
No, może gdyby to była pierwsza konstrukcja Canona z EVF...
No, ale tyle z tej dyskusji, że przynajmniej wiem, że nie zalałem aparatu, czy nie mam w środku jakiejś nadmiernej wilgoci, bo tego się obawiałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ponad 2 lata używam R-kę i do przeczytania Twojego postu nie miałem tego typu problemu, dziś zajrzałem i się pojawił :roll:
Ja mam problem z zobaczeniem. Może okulary wpuszczają za dużo dodatkowego światła bokiem i po prostu tego nie widzę.
Cześć wszystkim, po długiej nieobecności na forum. Mam pytanie do użytkowników canon R, czy jesteście zadowoleni z jakości zdjęć i użytkowania tego korpusu z objektywami EF ? Rozważam zakup tego body + konwerter, gdyż mam dużo dobrych szkieł EF, których nie zamierzam się pozbywać. I jeszcze jedno pytanie jakiego programu używacie do obróbki zdjęć z canon R ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zadowoleni. Lightroom.
Szybka i krótka odpowiedź, dzięki. Zadowoleni= bardzo, średnio, mało ? Lightroom to rozumiem, że nie wersja pudełkowa R6 ? gdyż, nie obsługuje L6.
Bardzo. AF mógłby być lepszy, jak w R6 czy R5, ale w porównaniu z 6D i tak jest kosmos. LR dowolny, jaki lubisz. Dla starszych wersji zrobisz konwersję z RAW do DNG i po problemie.
Wielkie dzięki, czyli jestem na dobrej drodze:D.
Jestem bardzo zadowolony z R po dwóch latach użytkowania.
Bardzo pasuje mi ergonomia, używam nawet tego gładzika :oops:
Obrazek też mi bardzo odpowiada (przesiadka z 5DII).
Z adapterem używam C16-35/4 i C70-300L, sporadycznie C35/2IS. Działają idealnie.
Do obróbki używam LR Classic ale panuje opinia, że Capture One lepiej wykorzystuje potencjał obrazka z R - nie próbowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jestem bardzo zadowolony z R po dwóch latach użytkowania.
Bardzo pasuje mi ergonomia, używam nawet tego gładzika :oops:
Obrazek też mi bardzo odpowiada (przesiadka z 5DII).
Z adapterem używam C16-35/4 i C70-300L, sporadycznie C35/2IS. Działają idealnie.
Do obróbki używam LR Classic ale panuje opinia, że Capture One lepiej wykorzystuje potencjał obrazka z R - nie próbowałem.
Witaj marfot :)po latach i dzięki za głos wsparcia, mam zamiar przesiadać się z 6d (obecnie) wcześniej wszystkie 5d do III włącznie. LR classic wymaga dng jak się domyślam (jak wspomniał Eberholth). 6d jako już kultowy zostawiam jako backup.
Wstrzymaj sie jeszcze trochę jak możesz, w marcu mają wyjsc nowe puszki.