No ja polecam ci to co w/w. Na sprzęt który posiadasz będzie idealna. Jak chcesz to napisz na PW, nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy :)
Wersja do druku
No ja polecam ci to co w/w. Na sprzęt który posiadasz będzie idealna. Jak chcesz to napisz na PW, nie chcę tu uprawiać kryptoreklamy :)
Witam
Jaka torbe byscie polecili do tego aparaciku (450d + kit 18-55).
http://allegro.pl/item454352917_torb...df50_colt.html
mam i się mieści, a potem jak masz 50 jakąś i nie chcesz nosić całego majdanu ze sobą tez nie zginie
Cześć
Portal - do takiego fajnego Canona to potrzeba lepszej!
Polecam:
http://lowerpro.pl/lowepro-road-p-164.html
boczne pokrowce na obiektywy można odpiąć i mieć poręczną torbę, ma pas biodrowy - świetnie się z nią chodzi, a nawet można biegać, zmieści się trochę akcesorii (w opisie przesadzają z możliwością zmieszczenia 4 obiektywów), a jak dokupisz szkiełek to będzie jak znalazł.
PS: nie chciałbym, żeby to źle zabrzmiało, ale zupełnie przypadkiem :-D mam taka do sprzedania - prawie nie używana. Zobacz opis na stronie producenta i jeśli jesteś zainteresowany to pisz na maila.
fajna ale mzoe cos tanszego i bez tych dodatkow
Tylko na 450+kit (ew. bateryjka, dodatkowa karta, szmatka itp)?
Tamrac Digital Zoom 4 (5684)
Bardzo poręczna, praktyczne kieszonki, świetne materiały i wykonanie.
tak raczej tylko kit , jakas szmatka.
Najwyzej jak kiedys dokupie drugi obiektyw 55-200 to albo wieksza torbe albo dodatkowa tube na obiektyw
a co sadzicie o tej torbie :
http://www.e-fotojoker.pl/product/fu...e-paq-colt-50/
najlepiej jak najtaniej ale dobra
70zl max
W takiej sytuacji mógłbym polecić Lowepro Cirrus TLZ 25 :
http://lowepro.com.pl/Products/Toplo...us_TLZ_25.aspx
tylko ze ona jest gleboka - do obiketywow 55 -300
Zgadza się i właśnie to czyni z niej torbę "rozwojową". Jeżeli w przyszłości będziesz chciał w niej zabrać na spacer body wraz z teleobiektywem to nie będzie żadnego problemu. Jeżeli kupisz torbę która "na styk" będzie pasowała do zestawu body + "kit" to dłuższego obiektywu do niej nie włożysz. Takie rozwiązanie brałem pod uwagę polecając ten konkretny model torby.
a no tak , masz racje, bede chcial isc do parku z dzieckiem to sobie wezme obiektyw 55-300
a jeszcze mam pytanko - zauwazylem ze w srodku na bokach sa takie tasmy - czy aparat w tej torbie stoi na obiektywie czy wisi na tych paskach pobocznych ?
Wspomniane "boczne paski" służą do ustalenia właściwej pozycji body. Są zamocowane na rzepy i zmieniając ich położenie można dopasować do wnętrza torby konkretny zestaw. Najlepiej wyregulować ich położenie w taki sposób aby body w równomiernym stopniu opierało się zarówno na nich jak i na obiektywie.
uuu , dzisiaj widzialem to w MM , to wyglada okropnie :(
Moze cos doradzicie dobrego i nie drogiego w stylu torby a nie tuby
Oczyciescie cena wyzsza niz te 70 zl - cos do 100 - 120 zl
andres ma rację!
Może jednak Lowepro Off Road?... ;)
IMO, podobnie jak z wyborem sprzętu, z torbą też trzeba zacząć od wnikliwego podejścia do pytania: do czego jest mi potrzebna, ile i w jakich warunkach będę jej używał/używała?
Wybór jednej, nawet najzajefajniejszej torby to i tak zwykle jest jakiś kompromis, a z czasem praktycznie każda torba robi się "przyciasna" (pomijając rozwiązania absurdalnie duże). Tak więc na jednej torbie pewnie i tak się nie skończy. Na materiałach/wykończeniu nie warto oszczędzać, choć w uzasadnionych przypadkach faktycznie można (patrz pierwszy akapit)
Ile się z tego wyciśnie, to już indywidualna sprawa.
Zakup"kabury" to nie koniecznie brak myślenia o rozbudowie systemu. Dziś wystarczy "do wszystkiego", a z czasem... Czasem chce się zabrać aparat na wycieczkę, na którą z jakiegoś powodu i tak nie chce / nie da się ciągnąć wszystkiego, albo nie możemy sobie pozwolić na zabranie dodatkowej średniej / dużej torby -odpowiednia kabura daje dobrą ochronę, a przy okazji mieści się w innej torbie/plecaku zabierając jedynie niezbędne minimum miejsca. Czasem można ją też podpiąć do plecaka. Warto jednak aby miała jakieś dodatkowe kieszonki, bo tych nigdy za wiele.
Portal, przemyśl sprawę od podstaw.
sprawa wyglada tak
Chce aby w takiej tobie miescilo sie body z malym obiektywem (18-55) plus drugi obiektyw (55-250) oraz jakas mala kieszonka na pedzelek , szmatke. ( i to tez na wyrost bo jak narazie nie mam drugiego obiektywu , dopiero w planach).
I wolalbym aby to nie byla tuba w ksztalcie trojkata lecz jakas mala torba w ktorej to zmieszcze. Jak kiedys bede mocno rozbudowywal (lampa , dodatkowe inne obiektywy to wtedy najwyzej kupie sobie inna torbe). Narazie chce aby pomiescila to co napisalem wczesniej i byla zgrabna aby nie przeszkadzala w spacerze np z dzieckiem po parku , placu zabaw czy lesie ( nie chce nosic duzej torby)
Niby rozumiem, ale...
no właśnie: ma byc 450D z obiektywem 18-55 i jeszcze 55-250 i trochę drobiazgów - najpierw będzie to ściereczka, ale za chwilę jeszcze pedzelek i ze dwa filtry i zapasowy akumulator, może osłona na obiektyw itd, i najważniejsze: ma być to mała torba! :confused:
Rozumiem, że ważna jest poręczność, nie namawiam na plecak XXL, ale w etui od kompakta to nie wejdzie :mrgreen:
Portal pomyśl, czy zaraz po zakupie nie będzie problemu jak TO co niezbędne zapakować...
nie , mysle ze na tym co napisalem wyzej zatrzymam sie (body , dwa obiektywy , szmatka , pedzelek) tzn na takie wypady z dzieckiem nie bede bral filtrow , dodatkowych akumulatorow itp
A co do oslonki przeciwslonecznej to do tych canonkow sa takie "rurowate" a nie tulipany wiec napewno znajdzie sie miejsce , tak samo jak na cienki filtr o ile jakis bedzie
Wiem ze w etui od kompaktu nie wejdzie ale tez nie chce nosic na ramieniu torby jakbym byl podroznym.
no chce aby miescilo sie body i dwa obiektywy kitowe (18-55 i 55-250) plus szmatka, jakis maly pedzlek itp ( jakas kieszonka aby byla oprocz komory glownej) a zarazem chce aby nie byla to duza torba podrozna (do ktorej w przyszlosci bedzie mozna wlozyc dodatkowa lampe , filtry , akumulator , kable itp) Potrzebuje torby zgrabnej, nie chce kupowac torby na zapas.
Może torba Lowepro Nova 2 AW spełni Twoje oczekiwania?
http://lowepro.com.pl/Products/Shoul...Nova_2_AW.aspx
no , no ladnie wyglada na fotce a jest jeszcse cos mniejszego ?
a zauwazylem Loverpro EX 140
http://www.torbylowepro.pl/product_i...roducts_id=526
czy to sa jakies gorszej jakosci torby (seria) ? - od Nova
nie znam tych EX 140
miałem LOWEPRO Nova 1 i wiem, że to co piszą o dodatkowym obiektywie wetkniętym obok aparatu nie sprawdza się. To musiałby być naprawdę jakiś "szczupłopłaski" i krótki obiektyw ! Tam nawet lampa nie wchodzi. Oczywiście myślę o obiektywach większych niż EF 50/1.8 ;)
Jak używałem Nova 1 to odczepiłem wewnętrzne przegródki, jedną położyłem na dole płasko i aparat wkładałem bokiem. Dzięki temu prawa strona aparatu była na górze więc łatwo było wyjąć za uchwyt, który normalnie trzyma się ręką podczas fotografowania (chyba bez obrazków wiecie o co mi chodzi?),. Fajnie, mała torba, ale już NIC więcej nie wejdzie!
Portal jak zapakujesz tak jak pokazują na obrazkach np:
http://products.lowepro.com/product/Nova-10AW,1972.htm view nr 2 to później zanim wydobędziesz sprzęt... zajdzie słońce i nie zrobisz fotek :grin:
przemyśl sprawę... , a najlepiej weź sprzęt do sklepu i poprzymierzaj, sprawdź czy wygodnie można wyjąć i ile zostaje miejsca.
wczoraj bylem w MM i Fotojoker - albo powysprzedwali albo na codzien maja tak ubogi wybor (oczywiscie torb na lustrzanki bo na male malpki to do wyboru do koloru).
Mój "strzał w ciemno", dla Ciebie Portal: Crumpler Pretty Boy XL / 4000
Poszperaj tochę w sieci, może coś w ten deseń?
Natrafiłem przypadkowo na nowość firmy Kata: 3N1-10, 3N!-20, 3N1-30. Plecaki są połączeniem slinga (szybki dostęp do aparatu z założonym obiektywem) ze zwykłym plecakiem na dwa paski. Czy ktoś miał już z tym do czynienia?
krzy: zajrzyj do sklepu fotograficznego zaraz k. Empiku w centrum handlowym Targówek (Wawa, przy trasie Toruńskiej). Mają spory wybór, ja tam kupiłem swoją :) Zobacz najpierw ceny na fotoklik.pl (to ich sklep internetowy), bo te w sklepie są sporo wyższe :) Przed zakupem powołałem się na cenę z WWW i w takiej kupiłem torbę.
no niestety tam gdzie ja mieszkam to jest tylko fotojoker , mediamarkt i kilka hipermarketow w ktorych nic ciekawego z tej dziedziny nie ma
Eee, chyba nie możliwe. Sam kiedyś jadąc na mazury nadłożyłem ok. 100 km, żeby jechać przez Białystok i kupić filtr "polarka" - akurat wtedy na szybko - tak od ręki nie znalazłem w W-wie. :shock:
Jak nie chcesz "Lowepro Off Road" sprawdź jakieś mniejsze sklepy foto, napewno sprzedają torby do aparatów.
W najgorszym razie będziesz musiał pozwiedzać jak turysta kilka punktów ;)
ale uwzględniając Twoje specyficzne wymagania lepiej nie kupuj wysyłkowo - warto przymierzyć do sprzętu.
wiesz w tych mnijeszych sklepach jest pelno pokrowcow ale tylko na male malpki , nawet na hybrydy ciezko dostac a co mowiac o lustrzankach - brak slow o moim miescie :( , nie tylko w dostaniu pokrowca
No to zapraszam na wycieczkę, ale nie gwarantuję wyników ;)
dzisiaj bylem w jednym ze sklepow dzieki podpowiedzi kolegi na priv i zauwazylem taka torbe"
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpl...-boy-4000.html
nie wiem czy akurat ten model i firma ale wyglad identyczny chociaz cene byla 100zl
Co sadzicie o jakosci tej torby , bezpieczenstwie noszenia itp
Strzelam, że jeśli cena była tak niska to nie jest to 4000/XL, a raczej jakieś 2500/M, czyli mniejszy odpowiednik (a może masz szczęście). Myślę, że XL to minimum, które pozwoli Ci zabrać na spacery także tele (sprawdź wymiary tele i torby na www producenta), choć polecałbym tak naprawdę XXL/XXXL. Szczegóły obejrzyj sobie na taschenfreak.de i camerabags.com.
Co do samych toreb - super sprawa, sam mam Crumpler'a o podobnej konstrukcji i jestem zadowolony na 110%. Jeśli znajdziesz taką, w którą wejdzie to co chcesz, to jest to torba bliska ideału na spacery itp. (warto jednak pamiętać, że to torba wybitnie spacerowa, vide brak zamka i kołnierza na klapie, więc raczej nie na ekstremalne warunki). Nie jestem pewny czy w większych wersjach też jest podwójne velcro (IMO pojedyncze jest poręczniejsze).
Jeśli torba nie ma nic co Cię od razu "odrzuca", to bierz i bądź spokojny (pooglądaj sobie tylko fotki z podanych linków żeby nie spudłować z rozmiarem, bo trochę zaboli jeśli tele okaże się za długie).
Podsumowując - jeśli "torba spacerowa", to warto naciągnąć budżet.
no torba bedzie slyzyc aby aparat wziasc do parku , lasu , na spacer z dzieckiem , nad morze lub jezioro , moze gory - oczywiscie w tej torbie bedzie takze lezal w szafie
Poniewaz nie za bardzo ja ogladnelem - to ma pytanko - czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego ?
a co do wielkosci to nie wiem jaki miala rozmiar - sprzedawca mowil ze sie zmiesci - wiem tylko ze miala dwie przegrodki ( jedno dluga , druga krotka )
Tutaj decydującym czynnikiem zawsze będzie siła uderzenia i jego powierzchnia ;)Cytat:
(...) czy scianki oraz dno tej torby dobrze zabezpieczaja aparat w razie ewnetulnego uderzenia torba o cos twardego? (...)
A tak na poważnie - wystarczy w zupełności (chyba, że często zdarza Ci się taką torbę centralnie upuścić). Sporo zależy od tego jak rozlokujesz w niej sprzęt. Jeśli chcesz mieć zabezpieczenie absolutne, to zapomnij o "zgrabnej" czy "niewielkiej" torbie, to zawsze będzie kompromis, IMHO w przypadku Crumplera jest to kompromis udany, jeśli nie chcesz "pudełka" typu Lowepro Nova (swoją drogą b.dobra, sprawdzona torba... i okropnie brzydka), ale ja też całej oferty Crumpler'a aż tak dokładnie nie obmacałem, więc...
Pójdź jeszcze raz, pomacaj, porównaj. Koniecznie z aparatem (!!!). Najlepiej też zaimprowizuj sobie coś gabarytami odpowiadającego temu tele (nie wiem, puszka piwa?) -pomysł brzmi i wygląda śmiesznie, ale jak wydawać pieniądze na coś co MA działać...). "Zmieści się" ... mało kto potrafi sypnąć z rękawa wymiarami obiektywów i toreb (a jeśli to ten sprzedawca, o ktorym myślę... hehe)... Przy okazji sam poczujesz, czy taka ochrona Tobie wystraczy.
Udanego wyboru!
P.S.
Poprawiam drugi z podanych link'ów: cambags.com.
Zainteresowanych przepraszam za pomyłkę.
No i za Waszą namową kupilem Naneu Alfa i jestem bardzo zadowolony :) miesci sie moj 40d z 70-200/2,8 no i jeszcze zmiesci sie jakis kit np Tamron 17-50/2,8 i lampa blysk i jakies drobiazgi.
Super plecaczek.
Kolejny szczęśliwy użytkownik Naneu Pro Alphy.
Witamy w rodzinie.
P.S. kupiłeś wersję bez komory na laptopa?
Tak bez komory.
O proszę, wygodnie z wyściółką...i mieści moje ulubione ciemne zoomy :twisted:
Na serio, to pewnie się to już powtarzało w tym wątku mnóstwo razy. Nic nie zastąpi przymierzenia. Ja znowu zebrałem cały stuff i wybrałem się do Ursusa na"salon" .
Wymiarowo byłem przekonany że mieszczę się w StealthReporter D550AW. A po przymiarce i jak zawsze sympatycznej pogawędce okazało się, że ze ściskiem, ale jednak ze wszystkim upcha się w mniejszej 400. Różnica w komforcie na biodrze olbrzymia. A nie wierzyłem, że wejdzie 5D z 70-200 z założonym tulipanem...
Warto czasem ruszyć się sprzed ekranu, pogadać z ludźmi i samemu przetestować!
hej, orientujecie sie czy do torby Crumpler Pretty Boy 2500 http://www.cyfrowe.pl/aparaty/crumpl...-boy-2500.html zmieszczę 40D z Tamronem 17-50 lub Canonem 85mm ?
pozdrav
ps. Gdzie w Krakowie lub Rzeszowie mozna obmacac torby Crumpler'a i Kata?