Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.
Wersja do druku
Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.
Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą :))...
Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...
Czy jest jeszcze sens o tym sie rozpisywac? czy nie lepiej szukac i dzielic sie 'best practices', 'tipami' na temat watku, czyli 5D II?
Teraz to juz za pozno, ale uwazam osobiscie, ze powinny byc 3 watki zamiast dwoch:
1) porownanie ze stara piatka
2) watek o wlasciwosciach, ustawieniach, radach, doswiadczeniach nowej piatki
3) gdzie i za ile
a tak mamy tylko 2) i 3)...
odnośnie autoISO w nowej 5-tce- założyłem wątek, ale cisza w nim, czy nikt nie wie jak to w C działa...?? Chodzi mi głównie o tryb AV- czy maksymalny czas ustawia się do odwrotności ogniskowej danego szkła, czy jest on ustawialny...??
Nie jest konfigurowalny - działa na schemacie "podbijam jeśli czas dłuższy niż 1/ogniskowa". I tak jest lepiej niż było w 40d z tego co zauważyłem.
Prawdziwe autoiso z opcjami to tylko w nikonie i chyba pentaxie ;)
marekb - autoiso dziala na zasadzie 'im dluzsza ogniskowa tym krotszy czas' - lecz nie idzie tego regulowac. Moze w kolejnym sofice to zmienia bo jak na 50mm i czas ok 1/50 to dla mnie zdecydowanie zbyt dlugo jak na niektore zastosowania. Juz lepiej gdyby dali mozliwosc wyboru pomiedzy 1/50, 1/80, 1/160 i np 1/500. Canon chyba chcial dac tylko do powachania sloik miodu.
a ja wróciłem z rodzinnego spacerku i widzę sens auto-iso we wszelkich statycznych zdjęciach. Trochę przy szerokim mało bo jednak przy 24mm 1/20 przy małym ruchu żywej materii to dlugo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak się zastanawiam czemu nie da sie ustawić przy priorytecie jasnych partii ustawić niższego ISO niż 200..??
Marekb, nie obraz sie, ale na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi we wczesniejszych postach tego watku... i Auto ISO i Highlight Priority...
Jerry, nie obraź się, ale nie jestem aż tak zatwardziałym sprzęto-maniakiem by zamiast robić zdjęcia siedzieć 12h na forum.Popatrz 170 postów i szukaj bo być może będzie a wrzucałem na szukacza i nic. Spoko szybciej sam przetestuję niż sie doczytam w gąszczu postów
witam mamapytanie odnosnie ustawien aparatu a konkretnie "prest.kolorow "
czy lepiej ustawic na sRGB czy na Adobe RGB i jak to sie potem ma do wustawien w ACR czy powinno byc tak samo jak w aparacie czy jest to bez znaczenia
aparat canon 5Dm2
szukalem na forum ale nic na ten temat nie znalazlem .
a jeszcze jedno pytanko jk zalozyc nowy watek bo jakos nie moge tego znalesc :-(
dzieki za odp.
Wpisz w google:
sRGB czy na Adobe RGB site:canon-board.info
A na poczatek: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
dzieki Jerry
to cos o rozdzielczosci. exif zostawiony
85L@5d2ful raw ostrsc w acr domyslna
ostrosc rownie powalajaca jak ta febra :)
Ło ja :D
W ogóle nie widać szczegółu ;P
Oczywiście żartuje, żeby ktoś nie wziął tego na poważnie :)
a ja jestem sie w stanie założyć że nie rozpoznacie na niskim iso starej od nowej piątki
no własnie chciałem do tego dodać 30D...:D
a jak sobie radzisz z róznicami w kolorach i profilach ACR robiąc na zmianę starą i nową (przyznam że jeszcze nie robiłem) i wrzucając do jednego foldera, nie ma provblemu na tych samych presetach..??
przeciez defaluty zapisujesz dla konkretnego s/n aparatu. dodatkowo mozna mieszac profile jak sie umie. ponizej d700 ala 5d
zgoda, mam już ustawione, zobaczymy tylko czy w praniu bedzie to samo..??
kurde zainstalowalem paczke z rofilami i ACR tego nie widzi..... jak to trzeba zrobic ?
Mam pytanie co do mikroregulacji. Jak zrobić to dobrze, w jakich warunkach i co sfotografować, żeby mieć precyzyjny obraz? Na jakiej przysłonie, o ile to istotny parametr?
nie wiem czy było to tutaj czy nie, w każdym razie ciekawostka:
część ujęć do filmu "Slum Dog. Milioner z ulicy" była kręcona canonem 5D mark II.
taka ciekawostka.
Podstawa to:
http://www.northlight-images.co.uk/a...djustment.html
a resztę doczytasz z tych tematów u nas:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...gle&lr=lang_pl
Mechanizm i zasady regulacji są identyczne we wszystkich Canonach
Zawalczyłem temat :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=41032&page=3
Napewno będzie z uwagami.
Właśnie odpakowałem i się bawię :) AF imo jest lepszy po kilku strzałach w ciemnej łazience :) ISO 25600 daje rade:)
+ Za podglad na zywo zmiany WB w aparacie.
Marcin, zara cię zjedzą, za to używalne 25600 - wczoraj trochę popstrykałem na H2 i jestem podobnego zdania..:)
Od dwóch dni testuję dwójkę. Warto. Naprawdę warto. Z 35mm i 24 mm - wymiata. Z 24-105 mm dużo lepiej niż na jedynce. Na 85 mm (1.8 ) bajka. Przy tych czułościach lampa tylko "klimatycznie" :) Wiedziałem, że sprzęt jest dobry, jak go pomacałem na BEiKS-ie. Teraz jestem tego pewny.
Szanując zdanie innych użytkowników - osobiście namawiam wszystkich jeszcze niezdecydowanych. Szczególnie jak ktoś lubi (i ma :) ) dobre stałki
pozdrawiam
potwierdzam. Ze stałeczkami mkII daje piękny obrazek. Szczególnie mkII +135/2 to świetny duecik.
:-D
jedynki już są be, bo są stare, a stare to dobre wino i skrzypce... A tak poważniej to pewnie tych swóch gości nigdy nie miało w rękach jedynki. Wziąłem wczoraj po długim czasie 30D, które własnie sprzedaję , a klient mnie prosił o RAWy i na szybko strzeliłem kilka fot z podpiętą 35L i jestem pod wrażeniem- chyba nigdy nie sprawdzałem na 30D tej 35L, a szkoda...:cry:
I pogoniłem...
Kolejne pyskówki i offtopy zaowocują tymczasowym przymknięciem wątku dla ochłonięcia :roll: .
testowałem ostatnio 5d II i aż szczenka mi opadła jak zobaczyłem co wychodzi w duecie ze 135/2 i z 85/1,2. Wcześniej miałem 40d i nawet nie pomyślałem że może być aż taka różnica. nigdy nie pstrykałem "starą" piątką więc do niej nie porównam. Ale skok z 30d, 40d na 5d II to coś pięknego. Teraz już wiem o jakiej magii pisali niektórzy użytkownicy pełnej klatki. W przyszłym tygodniu kupuję ten sprzęt, nic mnie nie powstrzyma.
Dobrze zrobiłeś, ale akurat zostawiłeś ten post, który nic do 5Dm2 nie wnosi, a pyskówkę zapoczątkował. Ale co tam...
Mam pytanie. Jak w 5Dm2 zablokować autofokus, tzn. po zmierzeniu odległości naciskam przycisk oznaczony *, a tu ekspozycja co prawda się blokuje, ale autofokus dalej radośnie jeździ. Na pewno jest na to patent, ale pewnie go przegapiłem.
Patent jest - zakładka w menu "C.Fn IV: Operation / Others" poz. IV-1.
http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page13.asp
Reszta w instrukcji ;)8).
qrna, matówki też drogie: Eg-S za 200zł podczas gdy do starej piatki za 105 kupowałem..:cry:
Widze Marek, ze przynajmniej na zdjeciu nosisz okulary. Nie przeszkadza Ci to? Ja kupilem matowke i wizjer powiekszajacy z muszla i... odsprzedalem. Okulary mi przeszkadzaly - nie widzialem calego kadru.
Matowke kupilem po to, zeby recznie ostrzyc i np. moc sie pobawic m42. No i widze, ze moge to bardziej kontrolowac za pomoca powiekszenia 10x w LV.