Albo dadzą GPS i Wi-Fi ;)
Wersja do druku
Rozmiary Panasonica 35-100 f/2.8 (ekw. 70-200 f/2.8, GO minimalnie płytsza jak f/4 na APS (2/3EV) i f/5.6 na FF), i kilka zdjęć zrobionych tym obiektywem:
[First Impression]
Fajny obiektyw, ale drogi boleśnie.
1500$ na BHphoto.com w USA. Wiem że najnowszy Canon 70-200 f/2.8L IS stoi za 2200$, ale mimo tego samego światła f/2.8 i stabilizacji, trochę są jednak nieporównywalne.
Podoba mi się, pozwala lepiej rozmyć tło niż myślałem. Jeśli będzie ostry to znajdzie nabywców nawet za taką cenę. W zasadzie m4/3 ma już wszystko co potrzeba. Można sobie chyba już tylko życzyć aby było taniej.
Pojawiły się oficjalne polskie ceny na nowości Olka
EPL5 + kit - 3099 zł
EPM2 + kit - 2599 zł
No to pytanie jak się będzie to miało do ceny Sony NEX-6 (z wbudowanym EVF). Powinno być WYRAŹNIE tańsze, nawet wyraźnie tańszy powinien być zestaw EPL5 plus VF-2 od NEX-6.
Inaczej sukcesu nie wróżę.
Swoją drogą, Olek zawsze startuje z górnego pułapu. EPL3 można złapać w kicie za około 1,5KPLN, więc dwukrotność tej kwoty za następcę dziwi. Cena musi szybko spać poniżej 2kPLN.
To już nie te czasy gdy nie było konkurencji dla micro43. Fuji, choć górna półka cenowa, ostatnio mocno rozbudowało swój system. OM-D ma silną konkurencję. A Sony, przynajmniej na deklaracjach na Photokinie, nieźle uzupełniło ofertę obiektywów. W tym segmencie zaczyna się zagęszczać.
EPL5 bez wizjera nie wypada za dobrze przy NEX6. Nawet jeśli AF szybszy (zobaczymy co pokaże NEX6) i obrazek z matyc od Sony zbliżony, nawet jeśli oferta obiektywów nadal większa (i lepiej wypadają w testach), to brak wizjera jest wadą. 3100 zł powinien na starcie kosztować zestaw EPL5 plus VF-2 (od biedy gorszy VF-3).
Test 75mm f/1.8 na Optycznych - następny wybitny obiektyw do systemu:
Test Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
Podsumowanie:
Zalety:
zwarta, metalowa i bardzo dobrze wykonana obudowa,
rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
genialnie korygowana aberracja chromatyczna,
mała aberracja sferyczna,
niewielka dystorsja,
dobrze korygowana koma,
umiarkowane winietowanie,
szybki i celny autofokus.
Wady:
bardzo skromne wyposażenie standardowe,
praca pod ostre światło mogłaby być lepsza.
"Obiektyw wypada świetnie, lista zalet jest długa, lista wad bardzo krótka i zawiera mniej istotne pozycje. Ja jestem zadowolony, producent obiektywu zadowolony, Czytelnicy będą w komentarzach chwalić, nie będzie żadnych kontrowersji, nikt nie będzie sugerował, że po raz n-ty trafił nam się felerny egzemplarz. Pełna i zasłużona sielanka. Z jednej strony chciałbym więcej takich testów. Z drugiej strony, gdyby wszystkie obiektywy byłyby tak dobre, szybko stałbym się bezrobotny. Cieszę się jednak, że od czasu do czasu trafia się obiektyw, o którym można pisać praktycznie w samych superlatywach. Olympus M.Zuiko Digital 75 mm f/1.8 ED niewątpliwie jest takim instrumentem"
Dokładnie! NEX-6 jest strzałem w dziesiątkę. Myślę jednak, że ceny zejdą do realnego poziomu już w styczniu.
No i czekamy na E-P5 z wbudowanym wizjerem. Może nawet tym nowym Epsonem 2.4M.
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem rozczarowany nowym GH3. Nie po to sprzedawałem klocka 5D, żeby znowu mieć innego klocka. A chcę mieć EVF. Dlatego dobrze, że jest NEX-6. Niech wywiera presję ;-)
Po zawarciu ostatnich aliansów, to jeśli już będzie EVF w E-Px to będzie to 2,4M ale od Sony.
GHx to są klocki z definicji, chcesz mieć coś mniejszego z EVF wbudowanym to masz serię G. Ponoć G5 to taki GH2.5 jeśli chodzi o matrycę i funkcjonalność. Tyle, że trzeba poczekać na jego rozhakowanie.
Ale G5 też jest duży! m43 ma matrycę mniejszą od APS-C a jednak NEX-6 może być rozmiarów GX1!
Poza tym matryca w G5 nie jest jakaś porywająca. Jest gorsza niż w leciwym GH1, którego używam.
Z tymi wymiarami NEX-6 vs G5 to nie ma co przesadzać Compare camera dimensions side by side
Ani jednego, ani drugiego do kieszeni nie włożysz ... więc taka różnica jest do pominięcia.
Fakt różnią się designem ... i to może mieć znaczenie - estetyczne.
PS
Jeśli ktoś robi zdjęcia, to GH1 powinno mu wystarczyć na lata. Inna sprawa jeśli ma wirusa "onanizmu sprzętowego", wtedy faktycznie po premierze kolejnej nowości na rynku, stary aparat od razu przestaje robić zdjęcia.
Ja nie jestem rozczarowany. Małe bezlusterkowce są fajne dopóki podpina się pod nie coś lekkiego. Jak podepniesz lampę i/lub większe szkło to już takie fajne nie są. Dlatego podoba mi się, że wreszcie ktoś wypuścił takiego GH3. Z tego co widzę na YT to rozmiary GH3 są akurat w sam raz i powinno się nim przyjemnie fotografować.
Co do rozmiarów m43 to podam może trochę dziwny przykład ale GH2 zastąpił w moim przypadku lustrzankę z dwoma obiektywami i kamerę wideo więc różnica w rozmiarze spoooooora. Różnica w jakości video też spoooora oczywiście na korzyść GH2. Różnica w jakości zdjęć niewielka o ile w ogóle widoczna przy zdjęciach nazwijmy to pocztówkowych. Różnica w komforcie chodzenia po górach z GH2 na szyi zamiast z dużą i ciężką torbą na ramieniu bezcenna.
Dokładnie. Nabyłem ostatnio OM-D i małe stałki. Rewelacja, gabaryty i waga - żadna lustrzanka tu nie dorówna. A swoje FF wyprzedaję... OMD mi wystarczy, a mam go dużo częściej ze sobą.
Ale pożyczyłem od znajomego na parę dni Panasonica 100-300mm f/4-5.6 (ekw. 600mm na długim końcu). Owszem, kompatybilne, działa, itp. ale gabaryty już nie te. Raz - niewygodnie się to trzyma z tym body (bez dokręconego gripa), średnica za duża (filtr 67mm, podczas gdy na stałkach mam albo 37mm, albo 46mm, 75/1.8 ma 58mm i to górna granica).
Inna sprawa że ogniskowe już dla moich potrzeb niepraktyczne, trudno było mi zaleźć zastosowanie dla ekwiwalentu FF ogniskowych 200-600mm.
Za to taki OM-D ze stałkami typu 12/2, 25/1.4, 45/1.8... miód i malina. Jeszcze nieźle jest z obiektywami typu 12-50 czy 60/2.8 macro (ten sam mniej więcej rozmiar) - dłuższe, ale średnica obiektywu nieduża i jakoś to razem się komponuje.
Do 100-300 to już co najmniej body rozmiarów G1, G2, GH1, GH2... zmniejszone G3, G5 będą już chyba za małe. No i nowy GH3 może pasować.
ciekawe jak by pasował Panasonic 35-100 f/2.8 do OM-D. Ten obiektyw jest mniejszy od 100-300mm. Może byłoby znośnie.
A podpinanie do OM-D przez jakieś adaptery obiektywów od luster, np. tych z 4/3, szczególnie dużych 12-35/2, 35-100/2, 150/2, a nawet 12-60/2.8-4... pomyłka. No, może z gripem byłoby lepiej, ale nie mam takowego (i nie chcę, bo micro43 ma być małe).
Ogólnie w micro43 jest wybór. Skoro są szkła gabarytów 100-300mm f/4-5.6, to są też stosownie większe body - GH2, GH3... A do małych szkieł - 12/2, 25/1.4, 45/1.8, 60/2.8 macro, 75/1.8, itp... - są body mniejsze jak OMD, GX1, EP3, G3, G5... A jak ktoś chce zmieścić aparat w większej kieszeni - są obiektywy naleśniki i body typu EPM1, EPM2, EPL3, GF3... Jak komu odpowiada, a i tak zawsze zestaw mniejszy od lustrzankowego.
Bynajmniej nie mam wspomnianego wirusa.
(Swoją drogą to taki brzydki sposób na zbicie argumentów, prawda? Szczególnie w stosunku do tych, którzy mieli czelność powołać się na wyniki publikowane przez DxO. Taka dygresja.)
Ogólnie tak, ale ja nie znajduję aparatu, który pasowałby mi do końca. A chodzi o prostą rzecz, która co więcej została już zaimplementowana właśnie w NEX-6. Myślę o takim GF1 lub GX1 z wbudowanym EVF. Chcę taki kształt, bo wtedy z naleśnikiem można go mieć np. pod kurtką. Seria Gx/GHx jest "gruba' (grip + wystający EVF) i nie spełnia moich oczekiwań. NEX-6 jest fajny, ale szkła będą duże. Dlatego wybrałem m43, ale widzę, że albo produkuje się coś faktycznie małego (typu PEN-y czy GF-y) albo z EVF. Dlaczego Sony może a Panas i Oly nie? OMD jest najbliżej tego czego szukam i pewnie kupię go kiedyś (jak ceny spadną), ale liczę na to, że pokaże się jakiś PEN z wbudowanym EVF. Opcja PEN + zewnętrzny EVF mnie nie interesuje, bo nie mam wtedy sensora zbliżeniowego, co jest uciążliwe. Tylko tyle i aż tyle.
Myślę że nie ma możliwości by taki aparat w micro43 się wkrótce nie pojawił.
Sony NEX-6-em i Fuji EX-1-em zmuszą Olympusa i Panasonica do tego.
Olympus pokazał następcę EPM1 (czyli EPM2) oraz EPL3 (czyli EPL5), ale nie pokazał następcy EP3.
Po premierach konkurencji pewnie wkrótce pojawi się EP5 z EVF.
A jak nie, to Panasonic GX2 z EVF.
Nie mają wyjścia.
A co do małych obiektywów, może nie taki mały, ale dramatycznie mniejszy od lustrzankowych obiektywów o tym samym kącie widzenia i f/2.8:
i jego test:
Panasonic Lumix G X Vario 35-100mm f/2.8 Asph OIS Lens Review
"Verdict
With Panasonic and Olympus both releasing Micro Four Thirds system cameras with professional aspirations, it's no surprise that the lenses available should catch up.
Panasonic's 35-100mm is a fine lens that is priced reasonably, especially when compared to lenses covering the same angles of view for 35mm format, with the added bonus of being much more compact, and lightweight.
Although the price may put this lens beyond the reach of your average amateur snapper, they are not the intended market for a lens like this.
Pros
- Excellent sharpness
- Low distortion
- Weather sealed build
- Fast focusing
- Constant f/2.8 aperture
- Effective image stabilisation
- Compact size for a telephoto zoom
Cons
- Sharpness towards the edges of the frame could be better (although perfectly adequate for most purposes)"
chyba do f/4L IS (iso)
Różnica w rozmiarach wciąż znacząca
Miesiąc temu zrobiłem podobny manewr. Sprzedałem 5D MKII z obiektywami: 50/1.4, 17-40/4 i 70-200/f4 oraz 85/1.8. Dlaczego tak zrobiłem? Ze względu na wagę, która mnie ograniczała. Fotogafuję głównie w plenerze, wyjazdy, wyprawy rowerowe, czasem po prostu idąc do pracy. Dźwiganie na co dzień 5D MK II z choćby 50/1.4 stało się męczące. OM-D mam teraz prawie zawsze ze sobą w plecaku. Nie będę się rozpisywał o samym aparacie OM-D, uważam, że możliwości ma naprawdę duże. AF jest duuuużo szybszy niż w 5D. Póki co obiektywy z Canona zastępuję powoli tymi z m4/3. Zamiast 17-40 mam 9-18, 50mm to teraz PL 25 oraz bardzo dobry obiektyw Olympusa 45mm 1.8. Robiłem ostatnio zdjęcia na maratonie w Warszawie obiektywem Olympusa 45/1.8 z AF ustawionym na trakking. Świetnie dał sobie radę! Problem mam z baaardzo dobrym 70-200/f4, który świetnie sprawdzał się jako tele w krajobrazach.. Na nowego Panasonic-a 35-100/2.8 chyba żal mi kasy. Zapewne będzie kosztował w okolicach 4500-5000zł. Myślałem nawet nad Olympusem 75/1.8 ale ... sam nie wiem co zrobić.
Poza tym w Olympusie jak Ci się coś popsuje na gwarancji po prostu dostajesz nowe od ręki;) Podobną politykę serwisową ma Garmin.
70-200/f4L podpinam do GH2 przez przejściówkę i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Oczywiście AF nie działa ale do krajobrazów można się bez niego obejść.
A ja już też wyprzedałem ostatnie graty FF. Szczerze mówiąc, nie żałuję.
Ostatnie moje fotki z OM-D przekonują, że nie ustępuje staremu 5DmkI, z którego byłem bardzo zadowolony. A gabaryty teraz - mniejsze. Cały zestaw mieszczę w małej torbie Think Tank Retrospevtive 5, która wygląda jak chlebak a nie torba foto (a jest świetna i bardzo solidna).
Na razie mama OMD plus 12/2 i 45/1.8, ale czekam na dostawę 75/1.8 i używanej FL-36R. Wszystko w torbie się zmieści i jeszcze zostanie miejsce na 25/1.4 lub potencjalny 17/1.8, a może i drugą lampę. Może jeszcze 9-18 kupię albo 60/2.8 macro.
W FF miałem podobnie - Sigmę 50/1.4, 70-200/4 IS, 17-40/4, 85/1.8, lampę. Teraz 45/1.8 daje wystarczająco płytką GO, a z 75/1.8 będzie jeszcze płyciej. Najbardziej będzie żal 70-200/4, ale myślę że komplet 45/1.8 i 75/1.8 zastąpi go, a czasy bedą krótsze, oba też będą stabilizowane (matryca z IS), GO nawet płytsza przy tych samych kątach widzenia. Na 35-100/2.8 raczej nie wymienię, bo gabaryty nie są dużo mniejsze niż 100-300 (choć jednak mniejsze) a ten z OM-D ergonomiczny nie był.
Jakość zdjęć nie odbiega od 5DmkI, co potwierdzają testy DxOMark:
DxOMark - Compare cameras side by side
A takiego Canona 7D nawet przewyższa, a od 5DmkII tak znowu na minus nie odstaje.
Na plus (do 5DmkI) dochodzi odchylany dotykowy OLED, pełna kontrola nad ekspozycją na wizjerze elektronicznym przed zrobieniem zdjęcia, abrdzo dobra stabilizacja WSZYSTKICH obiektywów, opcja filmów (mkI ich nie robił), opcja obsługi z menu kart z Wi-Fi i przerzucanie zdjęć do smartfona, i inne drobne wynalazki. A przede wszystkim - waga i gabaryty, nie tylko body, ale przede wszystkim obiektywów.
Co straciłem - optyczny wizjer miał swoje zalety, ergonomia w 5D nieco jednak lepsza (może kwestia przyzwyczajenia) no i bateria starczała na dłużej.
Jest tu jeszcze jeden aspekt - łatwiej wymienić za parę lat body na nowe. Skoro po paru latach matryca rozmiarów micro43 dogoniła starszą matrycę FF, to za parę następnych lat następna generacja dogoni osiągi obecnych matryc FF. A już te z 5DmkI mi wystarczały. Na nowe FF mnie nie stać, by wydać taką kasę na body, na nowe body micro43 za kilka lat będzie mnie stać.
Ale przede wszystkim gabaryty...
kolejny test 75mm f/1.8 (ekwiwalent 150mm f/1.8)
Olympus M.Zuiko Digital 75mm f/1.8 Lens Review
VERDICT
"Micro Four Thirds system camera owners who are already looking at this lens probably don't need any more convincing of it's worth, but those who hadn't yet considered it may be interested to see just how well this optic performs. It's amongst the sharpest lenses currently available for any camera system, it's well built and a pleasure to use.
The price is actually quite good value when such high optical performance is delivered. It can certainly give the Zeiss' and Leica's a run for their money."
I kolejny test Optycznych - tym razem macro 60mm f/2.8.
Jak zwykle w wykonaniu Olka, po 12/2, 45/1.8, 75/1.8 - kolejny bardzo dobry obiektyw do systemu.
Maleńkie makro - jest tam porównanie do Canona 85/1.8, który wygląda przy nim jak grubas (długość praktycznie ta sama).
Test Olympus M.Zuiko Digital 60 mm f/2.8 ED Macro - Podsumowanie - Test obiektywu - Optyczne.pl
z podsumowania:
"Zalety:
- zgrabny i ciekawie zaprojektowany korpus obiektywu,
- rewelacyjna jakość obrazu w centrum kadru,
- dobra jakość obrazu na brzegu kadru,
- niewielka aberracja chromatyczna,
- zerowa dystorsja,
- świetnie korygowana koma,
- umiarkowane winietowanie,
- cichy i bardzo celny autofokus.
Wady:
- skromne wyposażenie standardowe,
- zauważalny astygmatyzm na maksymalnym otworze względnym. "
"Kolejny test sprzętu firmy Olympus pokazuje, że stałoogniskowe obiektywy tej firmy można kupować praktycznie w ciemno. Firma trzyma wysoki poziom swojej optyki i nie pozwala sobie na wypuszczanie bubli. W ogóle odnoszę wrażenie, że z zalewu ostatnich wpadek, not serwisowych, aktualizacji oprogramowań itp., to właśnie Olympus wychodzi obronną ręką. Jego produkty są dopracowane, a firma nie robi z pierwszych klientów beta-testerów. W dzisiejszych czasach to naprawdę godne pochwały i podkreślenia.
Nie piszę za dużo o obiektywie, bo nie ma się tutaj nad czym rozwodzić. Po pierwsze, w systemie Mikro 4/3 nie ma on konkurencji, po drugie, jest na tyle dobry, że spokojnie można każdemu polecić jego zakup, co niniejszym czynimy."
Oficjalna premiera odpowiednika 35mm na FF - Olympus 17mm f/1.8.
Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8 - Optyczne.pl
Robin Wong: Olympus M.Zuiko 17mm F1.8 Review: Street Shooting
Teraz w micro43 jest już komplet świetnych optycznie stałek:
Olympus 12mm f/2, Olympus 17mm f/1.8, Panasonic-Leica 25mm f/1.4, Olympus 45mm f/1.8 oraz Olympuys 75mm 1/.8. Pokryty ekwiwalent FF od 24mm do 150mm.
To bezkompromisowy zestaw jeśli chodzi o jakość optyczną, bo wybór stałek jest większy:
- 7,5mm f/3.5 manualne rybie oko (Saymang)
- 8mm f/3.5 rybie oko z AF (Panasonic)
- 12mm f/2 z AF (Olympus)
- 14mm f/2 z AF (Schneider-Kreuznach) - ale bardzo drogo, jak Zeiss
- 14mm f/2.5 "naleśnik" z AF (Panasonic)
- 17mm f/2.8 "naleśnik" z AF (Olympus)
- 17mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 17,5mm f/0.95 manualny (Voigtlander)
- 19mm f/2.8 z AF (Sigma)
- 20mm f/1.7 "naleśnikk) z AF (Panasonic)
- 25mm f/1.4 z AF (Panasonic-Leica)
- 25mm f/0.95 manualny (Voightlander)
- 30mm f/2.8 z AF (Sigma)
- 30mm f/1.4 z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
- 45mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 45mm f/2.8 macro z AF (Panasonic-Leica)
- 60mm f/2.8 macro z AF (Olympus)
- 60mm f/2.4 macro z AF (Schneider-Kreuznach) - bardzo drogo, jak Zeiss
- 75mm f/1.8 z AF (Olympus)
- 300mm f/6.3 manualny lustrzany (Tokina)
Na 2013-2014 Panasonic zapowiada 42,5mm f/1.2 oraz 150mm f/2.8.
Do tego jeszcze jasne zoomy od Panasonica 12-35mm f/2.8 oraz 35-100mm f/2.8, oraz masa różnych ciemnych zoomów (f/3.5-5.6, f/4-5.6, f/4, f/4.3-6.7, f/3.4-6.3) z zakresami od 7mm do 300mm. A w 2013 następne...
Trudno narzekać na wybór obiektywów...
Do standardu micro43 dołączyło niedawno kilka firm:
1) Blackmagic Design Ltd to australijska firma, która w zeszłym roku zaprezentowała kamerę wideo wyposażoną w bagnet dla obiektywów Mikro Cztery Trzecie.
2) JK Imaging Ltd to amerykańska firma, która wykupiła licencję na sprzedaż aparatów pod marką Kodak i zapowiedziała, iż jeszcze w tym roku poszerzy swoją ofertę o bezlusterkowca z mocowaniem Mikro Cztery Trzecie.
3) Photron Ltd to firma założona w 1968 roku w Japonii, która specjalizuje się w produkcji kamer wideo rejestrujących obraz z szybkością nawet 1.5 mln klatek na sekundę.
4) SVS-VISTEK GmbH to firma pochodząca z Niemiec, która specjalizuje się w produkcji kamer przemysłowych.
5) View Plus Inc to japoński producent, który posiada w swojej ofercie specjalistyczne aparaty cyfrowe wykorzystywane w przemyśle.
Pięć nowych firm wspierających Mikro Cztery Trzecie - Optyczne.pl
Będzie 3-ci producent aparatów fotograficznych do systemu (ze znaczkiem Kodak), nie licząc Blackmagic które już swoje body wypuściło (ale to profesjonalna kamera a nie aparat fotograficzny). I producenci kamer do przemysłu przechodzą z bagnetu C i M42 na micro43, co potencjalnie daje duży (przemysłowy, nie amatorski) rynek systemowi.
ciekawie to podsumował Thom Hogan
m4/3 Expands | Sans Mirror ? mirrorless, interchangeable lens cameras | Thom Hogan
Dobrze będzie jak dołączy kolejny producent aparatów m4/3. Dla wszystkich, może tylko dla konkurencji gorzej.
Z telefonu
Witajcie, zamierzam wymienić mój system Canona (40D + kit + Sigma 30 1.4 + 70-200 4IS + 580EXII) na coś mniejszego pokroju Olympusa, Sony. Widzę, że kilka osób posiada ciekawe zestawy Olympusa. Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota? Ja zamierzam kupić model E-PL5 jako ciut tańszą alternatywą dla O-MD.
45/1.8 chodzi szybko, 9-18 też. Starsze obiektywy z początków systemu (17/2.8, 20/1.7, pierwsze wersje kitowych 14-42, makro 45/2.8) miały wolniejszy AF, ale w nowszych już śmiga. Taki 9-18, i wszystkie nowe wersje zoomów, 12/2, 14/2.5, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, nawet 60/2.8 macro mają szybki AF.
Co do AF-C, śledzenia ciągłego, micro43 (i wszystkie inne bezlusterkowce) zostają jeszcze z tyłu za lustrzankami. Co do AF-S, autofocus jest równie szybki (jeśli nie szybszy) w porównaniu do tego z lustrzanek. AF z OM-D niczym nie ustępuje do szybkości AF-u na centralnym w Canonie 5D. Nie ma ograniczenia co do rozmieszczenia punktów AF (tu nie ma podziału na centralne, boczne, pojedyncze i krzyżowe), można też pluchem wskazywać punkty AF na ekranie (dotykowy OLED).
Domyślnie ustawiony AF ma trochę sporych rozmiarów ramkę, choć można ją zmniejszyć (mogłoby to jednak być wygodniejsze). Brakuje mi takiego joysticka do wyboru punktu AF jaki miałem w 5D. wybór pokrętłem jest mniej wygodny (używając wizjera w OM-D). Co innego wybór paluchem punktu AF kadrując z ekranu (odchylany) - w przypadku EPL-5 to chyba byłoby standardem (chyba że przypnie się wizjer VF-2, może znajdzie się używka?). Co do kota - nie mam takowego. Ale przy fotografowaniu biegających dzieci AF-S jest na tyle szybki że nie ma problemu przy łapaniu ostrości.
Starsze PENy miały słabszy AF, od 3-ciej generacji jest już OK, w najnowszej jeszcze lepiej. Panasonic miał przyzwoity AF od początku, a w najnowszych wersjach jest jeszcze lepiej. Jaki AF będzie miał obiecany na drugą połowę 2013 Kodak-micro43? Nie wiadomo...
--- Kolejny post ---
A, i nie ma tematu problemów BF/FF. To nie jest AF na detekcji fazy, nie trzeba microregulacji czy wysyłania szkieł z body do serwisu. Szczególnie jeśli miałeś nietrafiony w AF egzemplarz Sigmy. W micro43 Sigmy powinny równie dobrze trafiać jak Olympusy czy Panasonici. Choć na razie wybór Sigm do systemu niewielki, to ostatnio jest ciekawa promocja na Sigmy do micro43.
W Niemczech są po 95€ za sztukę - Sigma 19mm f/2.8 oraz Sigma 30mm f/2.8. O ile komuś takie kąty widzenia i światło w stałkach odpowiada. Nie dziwię się, bo pewnie się nie sprzedają obiektywy nie projektowane pod micro43, ale przezbrojone w taki bagnet projekty pod APS. Są ciekawsze propozycje Olków i Panasoniców w podobnym zakresie. Ale za taką cenę...
Ale chodzą plotki że pojawi się Sigma 25/1.4 do micro43, to byłby znacznie ciekawszy obiektyw.
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź:) Rozważam system Olympusa lub Sony zatem E-PL5 kontra NEX 6. OM-D niestety zbyt drogi a i gabaryty troszkę za duże. Mam nadzieję, że E-PL5 ma taki sam autofocus jak starszy, większy brat.
Tak to taki sam AF.
Z telefonu
W takim razie matryca i AF takie same, rozmiar i cena na korzyść E-PL5 jedyne co przemawia za O-MD to wizjer plus odrobinę lepszy LCD no i uszczelnienia.
... no i wydajniejsza stabilizacja w O-MD niż E-PL5 (czy E-PM2) - jeśli ktoś jej potrzebuje.
Pozdrawiam, Alex
PS: Ja jednak pewnie kupię E-PL5 (O-MD ciut za drogi i za bardzo odstaje "kominek" :) - do kieszeni nie bardzo chce wejść...)
Dokładnie tak, E-PL5 jest sporo mniejszy a zdjęcia i AF jak w O-MD. Jakie obiektywy zamierzasz kupić?
Witam,
Ja ? Mam obecnie E-PL1 z obiektywami oly 45/1.8 (bardzo polecam, super szkiełko), pana 20/1.7 (też fajne, choć wolny AF...) oraz oly 14-150 (taki "spacerowy zoom", daje radę) - do tego kilka manualnych M42 z adapterem. Podłączam też systemowe szkła z Canona - głównie kita C55-250 (do focenia ptaszków, jest lepszy optycznie niż oly, choć brak AFu...). Myślałem o E-PL5, bo lepsza matryca niż w E-PL1 no i większy zakres ISO - a ze szkiełek, to czekam na dobre tele (miało być 200/2.8 do m4/3, ale na razie o nim cisza...) i ew. coś szerokiego i nie za drogiego (oly 12mm trochę jeszcze drogi).
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Ew. może pana 14/2.5 jako coś (w miarę) szerokiego ?
Chyba poczekam z zakupem. Podobno niebawem ma wyjść nowy aparacik Olympusa być może będzie to następca O-MD. Miesiąc czy dwa wytrzymam:)
Do zestawu z E-PL5 zamierzam kupić:
9-18
plus
stałka 45 lub 60 lub 12, tymczasem czekam na nowe dobre wieści:)
EPM2, EPL5 i OMD to elektroncznie te same bebechy. OMD o tyle jest lepsiejszy, że ma:
- wbudowany wizjer
- zdaje się lepszą stabilizację matrycy
- lepszą ergonomię (więcej przycisków i kółek)
- uszczelnienia
- opcję gripu z dodatkową baterią, dodatkowymi kółkami i przyciskami (jeśli ktoś chce)
Poza tym EPL5 w niczym mu ustępować nie będzie. Też ma dotykowy odchylany OLED. Wizjerka można poszukać - może sie trafi z drugiej ręki VF-2, który pod pewnymi względami nawet byłby lepszy, bo odchylany (jest jeszcze VF-3 ale gorszy).
Ergonomię uchwytu można zmienić przez odkręcane gripy (pasuję te z EP3), albo przez dedykowany skórzany pokrowiec.
EPL1 i EPL5 to już duża różnica, na korzyść nowego przemawia:
- dużo, dużo szybszy autofocus
- dużo lepsza matryca
- ruchomy i dużo lepszy ekran
Witam,
Racja, Piotr, dlatego coraz poważniej myślę o zmianie - waham się tylko, czy E-PL5 czy tańszy E-PM2. Tryb pracy w dotychczasowym E-PL1 rzadko zmieniam (prawie na stałe Av), więc kółka trybów nie musi być (można zmieniać w menu jak w E-PM2), odchylany ekran też nie musi być (mam już wizjer VF-2 - świetny, polecam) - trochę tylko wbudowanej lampy brak (czasem się przydawała...). No nic, pożyjemy, zobaczymy :)
Pozdrawiam, Alex
Nowe obiektywy do systemu micro43:
1) Tamron 14-150mm f/3.5-5.8 Di III VC - dedykowany tylko do micro43 (ekwiwalent 28-300mm)
Tamron 14-150 mm f/3.5-5.8 Di III VC - Optyczne.pl
To ciekawostka, bo pierwszy obiektyw Tamrona pod ten system. Konkurencja (oby tańsza) dla Panasonica 14-140mm f/4-5.6 OIS oraz Olympusa 14-150mm f/4-5.6. Ze stabilizacją, więc zdatna dla wszystkich body (Panasonica, Olympusa oraz pod koniec 2013 - Kodaka).
2) 3 Sigmy, w tym 2 to nowe wersje istniejących obiektywów, a jeden to nowa konstrukcja.
Obiektywy projektowane raczej pod APS (NEX) ale przerobione pod bagnet micro43, stąd nieco ciemno jak na stałki (f/2.8). Na micro43 powinny mieć lepsze właściwości niż na NEX, bo nie korzystają z najsłabszych brzegów.
a) 19mm f/2.8 (ekwiwalent 38mm)
b) 30mm f/2.8 (ekwiwalent 60mm)
c) 60mm f/2.8 (ekwiwalent 120mm) - nowa konstrukcja
czyli bez rewelacji, ale przy niskich cenach do rozważenia (stare wersje 19mm i 30mm kosztują obecnie w promocji w Niemczech po 99€)
Kolejny Voigtlander do micro43. Optycznie pewnie równie dobry jak pozostałe, choć oczywiście manualny.
42,5mm f/0.95, czyli GO płytka jak z 85mm f/1.9 na FF, czasy oczywiście odpowiednie dla f/0.95.
New Voigtlander Cosina 42.5mm f/0.95 lens! | 43 Rumors
czyli jest już cała seria Voigtlanderów do micro43:
- 17,5mm f/0.95 (ekwiwalent 35mm)
- 25mm f/0.95 (ekwiwalent 50mm)
- 42,5mm f/0.95 (ekwiwalent 85mm)
Jak ktoś akceptuje ręczne ostrzenie (można powiększyć obraz na wizjerze albo ekranie), to ciekawa propozycja.
Olympus tymczasem odnowił 70-300mm f/4-6.7 (ekwiwalent 600mm na końcu, ale ciemnica). Ma być tańszy niż poprzednik. Ale światło bez zmian.
Gdyby tak jeszcze Voigtlander (albo ktoś inny) zrobił dalmierz do systemu micro43 (Bessa?), bez AF, z dalmierzowym ręcznym ostrzeniem, znalazło by się trochę miłośników takiego sprzętu.
Trochę zacnych, manualnych obiektywów powstało z bagnetem micro43 - wspomniane Voigtlandery, SLR Magic, lustrzany Tokiny, rybka Samyanga... Można by na tym podstawić dalmierzowy pod-system micro43 bez AF.
Z optycznym dalmierzem? He he...