Cześć wszystkim! Podłączał ktoś Flexa do lampy studyjnej i do aparatu (jako pilot)? Potrzebuję odpowiednie kabelki, pytałem kilku sprzedawców na allegro i nikt nie ma nic takiego :/ Help!
Wersja do druku
Cześć wszystkim! Podłączał ktoś Flexa do lampy studyjnej i do aparatu (jako pilot)? Potrzebuję odpowiednie kabelki, pytałem kilku sprzedawców na allegro i nikt nie ma nic takiego :/ Help!
sebcio80: A masz namiar na kogoś, kto handluje tymi zamiennikami? Albo nawet oryginałami?
Co do tanich wyzwalaczy radiowych.. to właśnie wcześniej miałem "chińczyka", chwilę poużywałem, po paru tygodniach zaczął świrować aż w końcu padł. Dlatego stwierdziłem odwrotnie niż Ty. Lepiej droższe a porządne. Tylko, że na razie Flexem mogę odpalać tylko Speedlighta a chciałbym wyzwalać również lampy studyjne i sam aparat.
ja wszystko kupiłem od oficjalnego dystrubutora na Polske, czyli od RaysFoto
http://raysfoto.pl/About.aspx?pageId=6/0
zamowienie zlozylem na maila, wpacilem kase i wszystko do mnie przyszlo, na kabel czekalem dosc dlugo, za pierwszy razem wyslali mi niewlasciwy, ostatnio mieli dostawe wiec powinny byc dostepne
pamietaj, ze musi to byc dokladnie kabel CM-N3-ACC, innym mozesz uszkodzic Flexa, szukalem zamiennikow ale nigdzie nie ma,
jesli chodzi o wyzwalanie lamp studyjnych to takowego kabla nie mam, potrzebujesz takiego: http://www.pocketwizard.com/products...essories/mpcf/
jednak wydaje mi sie ze tu kazdy kabel "mini jack mono - pc" sie nada
przeciez w takim kablu jest jedna linia i ekran. w momencie zwarcia nastepuje wyzwolenie blysku/migawki. przetnijcie sobie przy koncowce, kupcie inna koncowke i dolutujcie. to proste jak konstrukcja cepa..
moze i proste, tylko skad wiesz jaki przewod gdzie ma isc? metoda prob i bledow?
oczywiscie ja to teraz moge sprawdzic bo takowy przewod mam,
ekranu w tym kablu nie ma, sa trzy przewody http://www.camerahacker.com/Canon/Ca...%20Pin-Out.php
aby wyzwalacz dzialal Flex musi byc w dodatku na sankach aparatu
wczesniej podlaczenie niewlasciwego przewodu skonczylo sie przegrzaniem Flexa i spalenizna wydobywajaca sie z jego wnetrza
mimo tandety wykonania polecam jako wyzwalacz aparatu kupic mimo wszystko jakies chinskie badziewie, dziala wtedy wszystko, mamy spust dwustopniowy, mamy zdjecia w serii, mamy mozliwosc robienia w servo
przeciez masz na forum schemat jak zrobic taki przewod samemu. pockety chyba nie obsluguja trzech linii (tam wchodzi chyba tylko jack mono, nie stereo), wiec sa wtedy tylko dwa przewody (jeden w srodku i ekran). Ale jesli wchodzi w to gniazdo jack stereo, to tym lepiej. Wtedy robisz taki przewod wedlug schematu na forum. Najciezej jest z dostepnoscia koncowki N3, ale tez jest na forum opisane jak ja zrobic samemu. polecam poszukac, bo ideologia pocket wizardow nie lezy w kablu (tutaj jest proste zwieranie drutow), ale w antenie i sofcie tranceiverow. no chyba, ze te nowe pw sa jakos badziewnie zrobione..
zadje sobie sprawe ze to tylko kabel, jednak cenie sobie niezawodnosc, funkjonalnosc a przede wszystkim wyglad, nie bede przy kliencie wyjmowal sztukowanego przewodu
czy warto było wydac ta kase? napisalem ze nie, ale nie ze wzgledu na sam przewod ale na funkjonalnosc wyzwalania aparatu tymi nowymi PW
przy podlaczeniu przewodu z mono jackiem, ktory funkcjonowal w poprzednich PW, robilo sie zwarcie i Flex sie smażył
nie wiem czy kiedykolwiek cokolwiek lutowales i sztukowales, ale raczej nie, bo dziwne rzeczy piszesz. Kabel zrobiony recznie w domu przewaznie jest lepszej jakosci i wygladu od normalnego kupowanego w sklepie za gruba kase, bo taniej jestes w stanie kupic dobrej jakosci materialy (w tym porzadne jacki i lepszej jakosci kabel). sztukowania nie widac, bo koncowki lutujesz tylko, a one maja dodatkowe oslonki. no chyba, ze ktos ma totalnie dwie lewe rece i wtedy moze to ciezko wygladac ;)
co do smazenia, to pewnie jest odpowiednia specyfikacja nowych pw, ktora wypadaloby przeczytac przed robieniem wlasnych czesci.
pewnie w przypadku chinszczyzny tak jest jednak oryginalne kable PW to jednak jakosc sama w sobie
lutowalem, sztukowalem setki razy, nie tylko przewody, pochwal sie zdjeciem swojego przewodu, profesjonalnie wygladajacego, bo moze faktycznie masz racje i da sie to zrobic
tak wyglada przewod PW: http://www.bhphotovideo.com/images/i...345/576657.jpg