Co du uszczelnienia w 50d to jest tak samow jak w 40d wiec jednym slowem - unikaj wody :)
Wersja do druku
watpliwosci byc nie moze
sa dwa zasadnicze powody dla ktorych nalezy i to bezwzglednie wybrac 50d
1. Inny rodzaj mikrosoczewek na matrycy c50d. Stanowia one monolit , dzieki czemu wzajemne oddzialywanie swiatla odbitego od mikrorsoczewek jest mniejsze . ta matrycy bedzie lepiej wspolpracowac ze straszymi obiektywami , o slabszej telecentrycznosci , wystapia mniejsze aberacje itp. C40 d ma mikrosoczewki oddzielene. Wplyw tego rozwiazania z C jest wiekszy niz sie sadzi.
2. Mozliwosc korekty systematycznych bledow ostrzenia.
Zapomnisz o niebezpieczenstweie BF/ff , testach , pomiarach , wizytach w warsztacie. Kupujesz kazdy obiektyw i da sie ostrosc zgrac.
sa i inne ale mniej istotne, bez wplywu na jakosc zdjecia jak np monitorek o wiekszej rozdzielcosci , pewne roznice w pracy LV juz nie pamietam dokladnie wszystkich .
Doloz nie zastanawiaj sie to aparat na pare lat.
nastepna zmiana bedzie miec sens jak sie pojawi aps-c z ok 30 MPX.
Wielkie dzięki! Straszny miałam dylemat , bo chcę mieć aparat na dłuższy czas i nie mogłam się zdecydować na jakiś model
Więc kupię 50d;)
Faktyczni wyświetlacz w 40d nie jest za specjalny. Porównywałem wyświetlacz 40d z 450d i 450d ma lepszy wyświetlacz. Prawda jest jednak taka że wyświetlacz nie robi zdjęć a w komputerze nie widać różnicy.....Inna sprawa 50d nie kupisz za 2600zł nowego. To że raz się trafiła okazja nie znaczy że kupisz następnym razem bo to sporadyczne przypadki...Jeśli chodzi o 40d to za 2 tys można kupić igłe sztuke z przebiegiem do 3 tys zdjęć a za 50d minimum 500zł trzeba dołożyć. W kij nie dmuchał 500zł więc może lepiej dołpżyć do szkła. Jeśli jednak cię stać na 50d i dobre szkło to kup 50d
Nie zapomnij o tym, ze za kilka lat bedziesz chciał sprzedać body.
Nowszy model zawsze będzie latwiej puścić do ludzi :)
tyle gadania w poście nt. "7D czy 5D2" oraz "50D czy 7D".. a tu proszę nieco "lżejszy" problem.. sam się teraz zastanowiłem czy zamiast dokupowania 5d2 czy 7d, nie dokupić 50-ki.. głosy krytyki poproszę :)
Tylko kto trzyma aparat kilka lat średnio co rok max 2 zmienia się na nowy, poza tym ważna jest kwestia finansowa, 40D to dobry karabin dla reportera i nie tylko, ja bym aż tyle nie dopłacał do 50D szybciej bym szukał 5D starego FF.
Dla mnie krytyczną okazuje się automatyczna korekta winietowania w 50d. Mam 40d i C17-85IS USM i jedyne, czego zazdroszczę 50d to właśnie to!