To pewnie dlatego tak wygląda bo obrabiane na Mac-u.:-D
Wersja do druku
To pewnie dlatego tak wygląda bo obrabiane na Mac-u.:-D
Ale to nie za sprawą żywego języka tak się dzieje. Musiałbym tu strasznie długi elaborat napisać. Niemniej język ma tu niewiele wspólnego. Generalnie obiektyw się przysłania a nie przesłania. A upraszczając ludzie nie znają zasady działania i wyglądu przysłony stąd i nazewnictwo jest dla nich bez znaczenia.
Nie chce pankowi tu brudzic w galerii, to jest zadanie dla dr Miodka:) Ale przeslona/przyslona to podobny przypadek jak włącznik/wyłacznik. Wiele osób mówi zupełnie inaczej. Inna sprawa - kiedyś (xxx lat temu) nie był wóz, tylko woz. No bo sie wozi a nie wózi.
To tak jak dosłownie wykręcić numer przy pomocy komórki. Tarczy do kręcenia dawno nie ma a wykręca się dalej. Choć coraz częściej już wybiera. :-D
Dobra, Przysłona/Przesłona mode off, do tego jest specjalny wątek na CB i już tam chyba CB'owcy doszli do konsensusu. Ja nie wiem, coś złego się dzieje z CB - skłonności do offtopa narastają wykładniczo.
Huh! No to pełna profeska :D
Było trochę partyzantki bo zanim wywalę 2k na światło, chciałem sprawdzić czy to w ogóle będzie działać.
To w żarówki błyskowe nawet ja się nie pakowałem :P