No dobra no to samo body i obiektywy.
Wersja do druku
Nie kupuj stricte na to, co masz teraz. Niech będzie zapas przynajmniej na dwa szkiełka i lampę, bo inaczej dokupisz cokolwiek i będziesz zmieniał torbę.
Kup sobie taką, żeby Ci się podobała. Za dużo jest tego, żeby coś konkretnego polecać.
Może być Lowepro Stealth Reporter (np. 300), może też być torba z biedronki ;-)
A coś tak do 150zł?
Znalazłem taką z Canona: http://allegro.pl/item437199458_nowa..._bag_10eg.html
Czy ktoś ją ma? Czy jest warta kupna?
A może Nova 3?
Trochę droższa niż 150 zł, ale warto!
http://allegro.pl/item434766487_lowe...nt_gratis.html
Jeżeli kwota musi zamknąć się w okolicach 150 zł to polecam torby Fomei z serii Winer (np. 963) :
http://allegro.pl/item430709510_fome..._reporter.html
Toreb z serii Winer używam od dłuższego czasu. Charakteryzują się bardzo dobrą jakością wykonania, rozplanowaniem oraz "poręcznością". Polecam z "czystym sumieniem".
Bardzo mi się podoba taki a'la slingshot:
http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8586
Nawet bardziej niż oryginalny slingshot. Czy ktoś ma?
Mam jeden plecak Q-Paq i jest bardzo fajny, ciekawe, jak ten się sprawuje.
o, a ja mam pytanie do właścicieli naneu pro alpha - jakiej wielkości jest pokrowiec p.deszcz na ten plecak? tzn na ile litrów? myślę nad kupieniem takiego pokrowca od campusa
Obawiam się że alphy z pokrowcem już nie dostaniesz. Z pokrowcem były tylko wersje SE (moro). Ja mam czarną i nie ma tam pokrowca.
Teraz pojawiła się nowa wersja Alphy-z miejscem na laptopa:
http://allegro.pl/item446525895_nane...laptop_15.html
(ale pokrowca nie ma :) )
A ja właśnie kupiłem starą wersję Alphy, ale z nowej dostawy (właśnie pojawiły się w sklepie po dość długiej nieobecności) i pokrowiec przeciwdeszczowy był w komplecie z plecakiem w kolorze zielonym. No ale i cena była nieco wyższa od tych ze "starej dostawy", mniej więcej proporcjonalnie do ceny pokrowca.
Dla mnie ten pokrowiec jest zupełnie zbędny.
Byłem z tym plecakiem na naprawdę dużym deszczu (wielka burza, a ja akurat na polu podczas bitwy pod grunwaldem) i naprawdę nic mi nie zamokło.
Do komory ze sprzętem nie dostała się nawet kropelka.
Co do nowej dostawy, to trochę przesadzili z tą ceną.
Ja dwa lata temu zapłaciłem mniej, niż oni chcą teraz.
Moje poszukiwania plecaka ciągle trwają, ale ciągle nie mogę znaleźć godnego zastępcy dla Alphy.
Nie znalazłem plecaka dwukomorowego, z tak mądrze pomyślanym miejscem na sprzęt (te łamane na pół typu Computrekker, czy K3 nie podobają mi się i z doświadczenia wiem, że nie jest to zbyt wygodne).
Właśnie zobaczyłem, że pojawiły się 2 nowe modele Naneu:
Naneu Pro Sahara 217 - wydaje się całkiem ciekawą pozycją
Naneupro Adventure K5 - kolos, plecak na długie wycieczki, gdzie aparat bierze się przy okazji.
no to mam niestety inne doświadczenie - po całkiem niezłym deszczu okazało się (w domu) że nieco mokra jest pomarańczowa wkładka na sprzęt - najwidoczniej woda która spływała z pleców musiała wciec przez suwak na plecach (który był oczywiście zasunięty)
nie mniej, moje pytanie jest ILE LITRÓW/JAKĄ POJEMNOŚĆ powinien mieć uniwersalny (nie od naneu-pro) pokrowiec jeżeli chcę używać go z tym plecakiem - campus sprzedaje same pokrowce i może ktoś wie jaki rozmiar pasuje na alphę
Witam Wszystkich,
jest (chyba) jeszcze jedna nowosc z Naneu,
dzisiaj pojechalem obejrzec i kupic Alpha-e,
super plecak, stara cena i pokrowiec w komplecie,
nie kupilem poniewaz ..... zobaczylem K4L :-)
szukalem dwukomorowego plecaka z wieksza komora "niefoto",
K4L jest wykonany z nylonu 1680D, wyglada super,
zobaczymy jak w eksploatacji.
ooo, bardzo ciekawe.
A jak z komorą na foto?
Większa niż w Alphie?
Domyślam się, że jest to plecak "dzielony" tak jak K3, więc trzeba go postawić, żeby coś wyjąć?
Komora na lap 17"
uklad jak w K3L (oczywiscie wiekszy)
obecnie bardzo dobre zdjecia sa w jednej z ofert na allegro.
Aktualnie mój stuff wyrósł z plecaczka foto (jakiś tam on jest, nie pamiętam dokładnie) i noszę w zwykłej torbie Reserved. Wygodna, pakowna i nie rzuca się w oczy. No i mieści sporo: PowerBook'a 17" z okablowaniem, bluzę, 400D z 70-200 i 430EX (bez zdejmowania żadnego z elementów, w tym osłony przeciwsłonecznej), KIT'a, C50 f/1,8, do tego Praktica z 50 f/1.8, Konica z 55-225 i 40 f/1,8, no i jeszcze jest miejsce na jakiegoś tam iPod'a ze słuchawkami, czasopismo i litrową colę :P
Witam
A czy do tej alfy zmiesci sie 40D z podpietym 70-200/2,8 ????
Powinien się zmieścić.
D200 z Sigmą 70-200 się mieści
Witam
mam pytanie odnośnie plecaków właśnie. Wybieram się za niecały miesiąc do USA, chcę wziąść swoją 40-stkę. W drodze powrotnej będę szmuglował min. 70-200 i laptopa. Nie wiem jeszcze czy 15 czy 17 cali. Poszukuje plecaka, który to wszystko pomieści i da się zabrać na pokład jako bagaż podręczny :)
Początkowo myślałem o Case Logic SLRC-4, ale trafiłem na aukcję z Naneu Pro Sahara 217F i też mnie zaciekawił. Czytałem też Wasze opinie o Naneu Pro K4L, ale na zdjęciu gdzie jest założony na czyjeś plecy wydaje się taaaki wielki, że się obawiam, czy nadaje się jako bagaż podręczny do samolotu..
Ma ktoś jakieś praktyczne doświadczenia z którymś z tych plecaków ??
Pozdrawiam
Woyd
Niestety CompuTrekker AW nie ma kieszeni na laptopa a cena CompuTrekker Plus AW jest.... nieakceptowalna.
Jeśli chodzi o Lowepro Compu Trekker Plus AW to również jest przeznaczony do podróżowania samolotami. Kupiłem go jako nowy za 399 zł. ok. miesiąca temu (wtedy najniższe inne ceny były w granicach 470 zł.).
Aha, to sory. Rzuciłem szybko okiem na kilka aukcji na Allegro i tam jakoś nie zauażyłem...
Szukam plecaka w którym zmieści się aparat, laptop i "kurtka, bułki i inne pierdółki" na różne wyprawy i znalazłem taki który mi chyba odpowiada i do tego jest o wiele ładniejszy od wszelkich produktów stricte fotograficznych - National Geographic NG5162. Ktoś ma? Szukam wszędzie informacji jakie wymiary ma komora na komputer, ale nigdzie nie jest to podane...
http://www.fotoexpert.pl/karta-produktu-4073.pdf
i wszystko jasne!
Właśnie nie... bo wymiar wewnętrzny w cm to wymiar nie wiadomo czego, a laptopy mają bardzo różne rozmiary i mój czternastocalowy (drobny jak na wymiar swojej matrycy) czasem się mieści tam gdzie piszą że do 13 cali a czasem nie... chodziło mi o dokładne wymiary kieszeni na komputer.
Ale dzięki za zainteresowanie :)
PS: Sorry Moderatorze za zakładanie nowego tematu, ale myślałem że filozofia porządku jest inna i zadawanie tak konkretnych pytań byłoby zaśmiecaniem tego wątku ;-)
Computrekker plus AW, napewno: kurtka (nie puchowa), bułki, browar, body, szkła i laptop17'' wejdą; jednak zawiedziesz się jeśli chodzi o małe kieszonki na filtry, karty pamięci, wężyk spustowy, wyzwalacze lamp, itp małe pierdółki. Do dodanych sakiewek wsadziłem, akumulatorki (duże), a reszta pierdół wala się w większej kieszeni, cała reszta czyli wykonanie, materiały itd. rewelacja, ale minusy już wspomniałem. A i statyw też ma w nim swoje miejsce;-) Dobrze się nosi mimo obciążenia jest naprawdę wygodny.
Moja stara TENBA już dogorywa. Czas na zmianę. Po przeprowadzeniu selekcji wśród toreb znajdujących się na rynku, na placu boju pozostały dwa modele:
KATA DC 443 oraz Vanguard Oregon 23. Już byłem prawie zdecydowany na Vanguarda, jednak wczoraj wpadła mi w oko ta KATA i nabrałem wątpliwości.Ma ktoś z Was jedną z nich? Którą byście mi polecali? Zaznaczam, że nie mam możliwości obejrzenia ich na żywo przed zakupem i sugeruję się wyłącznie danymi znalezionymi w necie.
Ja posiadam taki plecaczek KATY http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=8033 i muszę powiedzieć, że jest bardzo solidnie wykonany, nic się z nim nie dzieje, tak więc polecam w 100 % tą firmę.
osobiscie posiadam rowniez Kata z tym ze http://www.multifoto.pl/go/_info/?id=7577
i jest zaskakujaco pojemny.
Nie chcialem wersji wiekszej o komore na laptoka bo to dodatkowe kg do taszczenia w plener. Wchodzi duuuzo sprzetu :). Po poltpora roku uzytkowania i bynajmniej delikatnego traktowania jest w bardzo dobrym stanie.
btw... nie wiem czemu, ale na tych zdjeciach statyw jest doklejony z boku. Na moje noszenie boczne jest malo wygodne, bo przewaza plecak na jedna strone.
Do mojego przynajmniej byl uchwyt do centralnego mocowania w linii kregoslupa.
Wybrałbym chyba Katę kierując się solidnością jej wykonania i pelerynką przeciwdeszczową. Na plus Vanguarda przemawiają jednak funkcjonalne boczne 3 kieszenie zapinane na suwak. Są to moje subiektywne odczucia - w sumie trudny wybór.
Unicorn, Ty nosisz browarek i bułki w tej komorze co aparat, w przegródce obok? Sprawdza się to? ;)
Jaką polecacie torbę na dużą ilość sprzętu (2 puszki + 7 szkieł bez tele, lampę)
Mam Lowepro D400, kupiłem D650, ale miejsca w środku jest niewiele więcej, a przez komorę na laptopa torba jest o połowę większa...
Potrzebuję coś większego od tej D400 ale na maksa pojemnej na sprzęto foto a nie na inne pierdoły.
Za radę dziękuję.
PS. Wypatrzyłem Tamraca bodaj Pro 12, jutro go będę lukał, ale może macie jakiś inszy typ.
Cichy trochę drogo ale polecam commercial aw lepiej wykonana, wygodniejsza i bardziej pojemna niż pro 12
heh, ja proponuje zatrudnić asystenta ;)
albo kup plecak np. Naneu U220 narazie nie mam za dużo sprzętu ale kiedyś go sobie na pewno kupię:)
Znalazłem. Delsey seria Pro Bag. Rewelacyjna torba wykonana z materiału balistycznego, tak mi się spodobały, że wprowadzam je do sprzedaży :)
PS. ten wątek o torbach to chyba w złym dziale jest, bo tutaj sprzęt foto innych producentów. Powinno być w Osprzęt dedykowany > inny.
Witam.
Mam plecak Lowepro CompuTrekker - jednak teraz potrzebuje torby (na sluby).
Torba nie musi miec 10 kieszeni an duperele (wystarcza ze 2 na karty i akumulatory) ponadto torba musi pomiescic 2 body + 70-200 2.8 IS + szerokiego zooma i 3 stalki + 2 lampy.
Oczywiscie cena niezbyt wygorowana.
Co polecacie ??
Z gory dzieki za pomoc.