-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W obiektywach nie ma żadnej elektroniki realizującej funkcje detekcji fazy czy detekcji kontrastu.
Bywa elektronika realizująca funkcję stabilizacji.
Ale wiesz czy przypuszczasz? Jeżeli wiesz, to znaczy, że Sony robi swoich klientów w wielkiego balona kastrując część szkieł z możliwości użycia AF'u fazowego. Również tych adaptowanych.
p,paw
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
Dlaczego problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R? @
akustyk
skoro jp twierdzi że Ty tu "zamiatasz" no to pozamiataj!
Na forum Sony dyskusja o problemach nie jest możliwa. Użytkownicy Sony trzymając się za ręce kręcą się w kółeczko śpiewając hymny pochwalne. Tutaj zaś mają oazę wolności, w której do woli mogą prezentować opinie w technice "copy-paste by dxo". Poza tym dyskusja o technikaliach to dla posiadaczy systemu sony pewna rekompensata związana z brakiem możliwości wykonania ciekawych (acz w doskonałej rozdzielczości) fotografii.
-
@tomfoot
Ale tutaj na CB to graniczy z fetyszem :D Przecież jest gość o nicku Szabla który jest oblatany w systemie S i wszystko wyjaśnia. Przynajmniej na optycznych. Mniemam, że na forum Sony robi to samo. Więc?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
@
tomfoot
Ale tutaj na CB to graniczy z fetyszem :D Przecież jest gość o nicku Szabla który jest oblatany w systemie S i wszystko wyjaśnia. Przynajmniej na optycznych. Mniemam, że na forum Sony robi to samo. Więc?
Szabla oblatany, to fakt. I obiektywny z racji miejsca zatrudnienia wobec Sony niczym DxO :-))
BTW. racją jest jednak, że Szanowna Moderacja ( @akustyk @Kolekcjoner ???) powinna jednak te sonowe popłuczyny z wątków tychże jednak wyrzucić (co nie zmienia faktu, że sami się do tych śmieci przyczyniamy). Ale szczerze mówiąc to już nie da się tych wątków czytać. Może należałoby w ogóle jakiś dział "TYLKO SONY" (in maj majnd) założyć (i Jana Pawlaka tam moderatorem zrobić :mrgreen: ) a wszędzie indziej za samo pojawienie się słowa na S. strzelać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Szabla oblatany, to fakt. I obiektywny z racji miejsca zatrudnienia wobec Sony niczym DxO :-))
Każdy jakoś musi zarabiać na życie :) Bądź co bądź ma wiedzę i warto jego zapytać jak pracuje kontrastowy lub fazowy w systemie Sony, a nie szukać wiedzy o tym na forum Canona :mrgreen: Proponuję wydzielić wszystkie wypisywane problemy użytkowników produktów Sony w osobny wątek o tytule "Zapytaj Szabli". I nie jest to sarkazm, broń Boże!
-
Dobrze, ja rzeczywiście obiecuję się dostosować i nie będę się już odzywać tutaj. Rzeczywiście może to jest niestosowne.
Wszak może też musicie mieć możliwość potańczyć w swoim własnym kółku dookoła Canona :) Zupełnie serio piszę.
Pozdrówka,
Paweł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Dobrze, ja rzeczywiście obiecuję się dostosować i nie będę się już odzywać tutaj. Rzeczywiście może to jest niestosowne.
Wszak może też musicie mieć możliwość potańczyć w swoim własnym kółku dookoła Canona :) Zupełnie serio piszę.
Pozdrówka,
Paweł.
No i widzisz. Ale nie denerwuj się tak. Bo to strasznie infantylne jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Pozdrówka,
Paweł.
Przecież wiesz, że nie o taniec we własnym kółku chodzi. Jeżeli jednak czytasz tytuł wątku "EOS R" czy "EOS 6d II", a po wejściu do niego masz posty na temat sony, w dodatku w większości wpisane nie dość że przez jednego użytkownika, to jeszcze w zasadzie o tej samej treści, to pozostaje tylko wyjść lub dostosować się do kpin... I niestety nie chodzi o dwa, trzy wątki, ale te peany na temat sony można znaleźć wszędzie.
-
AF musi zapewniać określoną tolerancję wyznaczanie ostrości przez określony czas użytkowania (X zadziań) w różnych warunkach środowiskowych (temperatury, wilgotność, ...)
W AF to body wyznacza/wylicza ile i w która stronę należy przesunąć soczewkę korekcyjną i wysyła polecenia do obiektywu. Obiektyw je wykonuje przesuwając soczewkę (silnik, mocowanie, masa soczewki, ślizgi, ....)
W obiektywie :
a.
AF fazy to na jedno zadziałanie pojedyncza transmisja/polecenie i najszybsze przesunięcie w jedną stronę o duże odległości (masa soczewki, wystartowanie i hamowanie) z bardzo małą tolerancją odległości, przy wszystkich X zadziałaniach.
Musi być bardzo mała dlatego że błąd wyznaczania (w body) przesunięcia jest już duży.
Materiały, konstrukcja, silnik, jakość musi to zapewnić dla wszystkich X zadziałań
b.
AF kontrastu to na jedno zadziałanie kilka-kilkanaście transmisji oraz szybkie kilku - kilkunastokrotne przesuwanie tam i z powrotem soczewki, start, hamowanie, start w drugą stronę ... itd.
Tolerancja przesunięcia jest znacznie mniej krytyczna (dokładne wyznaczanie kontrastu w body) ale wymogi dla silnika i konstrukcji mechanicznej są bardzo wysokie.
Projektuje się minimalizując koszty.
A aby obiektyw poprawnie pracował w AF fazy i AF kontrastu to musi być zaprojektowany by spełniać wszystkie wymogi obu systemów.
jp
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież wiesz, że nie o taniec we własnym kółku chodzi. Jeżeli jednak czytasz tytuł wątku "EOS R" czy "EOS 6d II", a po wejściu do niego masz posty na temat sony, w dodatku w większości wpisane nie dość że przez jednego użytkownika, to jeszcze w zasadzie o tej samej treści, to pozostaje tylko wyjść lub dostosować się do kpin... I niestety nie chodzi o dwa, trzy wątki, ale te peany na temat sony można znaleźć wszędzie.
ja to sie lodowke boje w domu juz otworzyc...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
AF musi zapewniać określoną tolerancję wyznaczanie ostrości przez określony czas użytkowania (X zadziań) w różnych warunkach środowiskowych (temperatury, wilgotność, ...)
W AF to body wyznacza/wylicza ile i w która stronę należy przesunąć soczewkę korekcyjną i wysyła polecenia do obiektywu. Obiektyw je wykonuje przesuwając soczewkę (silnik, mocowanie, masa soczewki, ślizgi, ....)
W obiektywie :
a.
AF fazy to na jedno zadziałanie pojedyncza transmisja/polecenie i najszybsze przesunięcie w jedną stronę o duże odległości (masa soczewki, wystartowanie i hamowanie) z bardzo małą tolerancją odległości, przy wszystkich X zadziałaniach.
Musi być bardzo mała dlatego że błąd wyznaczania (w body) przesunięcia jest już duży.
Materiały, konstrukcja, silnik, jakość musi to zapewnić dla wszystkich X zadziałań
b.
AF kontrastu to na jedno zadziałanie kilka-kilkanaście transmisji oraz szybkie kilku - kilkunastokrotne przesuwanie tam i z powrotem soczewki, start, hamowanie, start w drugą stronę ... itd.
Tolerancja przesunięcia jest znacznie mniej krytyczna (dokładne wyznaczanie kontrastu w body) ale wymogi dla silnika i konstrukcji mechanicznej są bardzo wysokie.
Projektuje się minimalizując koszty.
A aby obiektyw poprawnie pracował w AF fazy i AF kontrastu to musi być zaprojektowany by spełniać wszystkie wymogi obu systemów.
jp
Zapytaj Szabli.
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja to sie lodowke boje w domu juz otworzyc...
Hmm... a że tak powiem, jakiej firmy masz lodówkę? I czy światło w niej zapala się gdy masz fazę, czy tylko tak dla kontrastu?? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Który translator tak tłumaczy teksty z materiałów reklamowych?
Poza tym faktycznie jak Kolega wyżej pisze idź z tym do Szabli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Hmm... a że tak powiem, jakiej firmy masz lodówkę? I czy światło w niej zapala się gdy masz fazę, czy tylko tak dla kontrastu?? :lol:
Jak mam faze, to i po ciemku kiszone znajde. A dla obnizenia kontrastu to te fioletowe butelki wyciagam, chociaz po nich ciezko ostrosc zlapac (dzialaja jak mocny filtr ND) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Już tak ostatni raz. Oczywiście, że tak - sam sobie zdałem sprawę, że kłócę się z innym użytkownikiem Sony na temat Sony na forum Canona, do którego mi ani blisko ani daleko, tracąc przy tym kupę czasu. Owszem interesuje mnie technologia foto, nawet bardziej niż samo fotografowanie i pewnie nie daruję sobie śledzenia co tam słychać, ale te dyskusje tutaj rzeczywiście bez sensu.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Już tak ostatni raz. Oczywiście, że tak - sam sobie zdałem sprawę, że kłócę się z innym użytkownikiem Sony na temat Sony na forum Canona, do którego mi ani blisko ani daleko, tracąc przy tym kupę czasu. Owszem interesuje mnie technologia foto, nawet bardziej niż samo fotografowanie i pewnie nie daruję sobie śledzenia co tam słychać, ale te dyskusje tutaj rzeczywiście bez sensu.
p,paw
Popełniłeś jeden tylko błąd. Założyłeś, że dyskusja w tym wypadku ma sens (abstrahując od tego, w którym miejscu się odbywa). Niestety nie jesteś w stanie rzeczowo dyskutować z cytatami, fragmentami materiałów reklamowych czy wycinkami z prasy światowej... Ze świadkiem jehowy jesteś bez szans. Jeżeli dalej będziesz w to brnął to zaczniesz na logo sony reagować obrzydzeniem, jakkolwiek dobry byłby to sprzęt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To Ty tutaj "zamiatasz" !!
Ale w systemie EOS-R
- podpinane są obiektywy lustrzankowe które były projektowane tylko pod detekcję fazy (a dokładniej : i nie były projektowane dla detekcji kontrastu)
- obiektywy systemowe też działają równocześnie w systemie detekcji fazy i detekcji kontrastu (dokładniej "ostrzą")
A to te szkła miałyby być podpinane do kompaktów czy coś mnie ominęło :lol:....?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
BTW. racją jest jednak, że Szanowna Moderacja ( @
akustyk @
Kolekcjoner ???) powinna jednak te sonowe popłuczyny z wątków tychże jednak wyrzucić (co nie zmienia faktu, że sami się do tych śmieci przyczyniamy). Ale szczerze mówiąc to już nie da się tych wątków czytać. Może należałoby w ogóle jakiś dział "TYLKO SONY" (in maj majnd) założyć (i Jana Pawlaka tam moderatorem zrobić :mrgreen: ) a wszędzie indziej za samo pojawienie się słowa na S. strzelać
Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw. *******nik/* :lol:....
/* - żeby nie było wg. Prof. Miodka to nie jest wulgaryzm ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw. *******nik/* :lol:....
/* - żeby nie było wg. Prof. Miodka to nie jest wulgaryzm ;)
To zmienia postać rzeczy! Zatem szable w dłoń! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Też, tylko nie wiem po co w studiu używać AF-C?
Bo wolę żywe modelki od martwych ;) tzn nie ruszających się. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Obiektywy lustrzankowe były projektowane tylko dla współpracy z systemem AF fazowym.
Są też obiektywy które były projektowane tylko dla AF kontrastu, gdy je podepniesz do A7/9 to w menu znikają funkcje związane z AF fazy
ja wybuchnę jak jeszcze raz to przeczytam. To co wytłusciłem. Natomiast kolejne zdanie podsunęło mi myśl, że w Sony jest inaczej.
Tylko to nie oznacza innej konstrukcji optycznej, a kwestie elektroniki i sterowania!
Więc nie pisz, że tak sie projektuje do lustrzanek, tylko, że do lustrzanek Sony. Diabeł tkwi w szczegółach.
Nie wiem jak tam w Sony macie, ale w Nikonie i Nikkorach to nie wystepuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
O losie. Nie wspierają detekcji fazy - czyli po podłączeniu do puszki sony nie działa fazowy AF. Dlatego, że w Sony, za część tego procesu odpowiada elektronika w obiektywie. Nie ma to nic wspólnego z projektem optycznym obiektywu - w tym kontekście "projektowany pod AF fazowy" to marketingowy bełkot.
Dokładnie. I nie dotyczy to optyki tylko elektroniki i tylko w Sony, bo tak to tam wymyślono. O ile JP ma rację.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale w systemie EOS-R
- podpinane są obiektywy lustrzankowe które były projektowane tylko pod detekcję fazy (a dokładniej : i nie były projektowane dla detekcji kontrastu)
Wybuchnę. Jest noc, ja chce spać, a ty mi podnosisz ciśnienie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W obiektywach nie ma żadnej elektroniki realizującej funkcje detekcji fazy czy detekcji kontrastu.
Bywa elektronika realizująca funkcję stabilizacji.
Owszem. W obiektywach są chipy, silniki, czujniki i od groma elektroniki realizujące to, co napisano w kodzie. Są w obie strony informacje o odległości, o przesunięciu itd itd. Obiektywów normalnych producentów czyli Nikon i Canon nie interesuje czy polecenie przesunięcia o kąt taki czy siaki dał procesor z body na podstawie informacji jakie dostał on z detekcji fazy czy na podstawie detekcji kontrastu. Silnik w obiektywie dostał polecenie - realizuje je.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wybucham. Elektronika - tak. Nie optyka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, trzeba by wywalić w kosmos cały ten wątek, a tak się nie da. Traktujmy to jako wątek zbiorczy tzw..
Jak ci się chce to wydziel. ML Sony A vs ML canon R.
Ale tego jest tyle, że ... zrób jak chcesz.
-
Jacek_Z,
dotyczy : obiektywy projektowane pod AF fazy i pod AF kontrastu, we wszystkich (w tym EOS-R) systemach
Proponuję abyś w trosce o swoje ciśnienie i niezakłócony sen, nim :
- "wyrwiesz wypowiedzi z kontekstu"
- lub komentował to co nie napisałem
spokojnie przeczytał #1659
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
Dlaczego problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R? @
akustyk
skoro jp twierdzi że Ty tu "zamiatasz" no to pozamiataj!
Jak w piosence " a do tanga trzeba dwojga..", to ,że:
"...problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R..."
wynika z zaangażowania obu stron. Jakby nie było reakcji, to akcja dawno by ucichła. Kilka osób wtrąca uwagi dotyczące sony, ale też bardzo mała grupa na nie odpowiada. Kij ma dwa końce.
Nawiasem mówiąc, z ciekawością czytałem to co napisał pawel.guraj, również na jego stronie, ze względu na wartości merytoryczne, przeciwnie do wielu postów gdzie przeważa bicie piany. Odwieczny dylemat o wyższości świąt BN nad ..... nie zostanie rozwiązany..
I żeby nie było, posiadam Rkę i A7ii i siłą rzeczy stale je porównuję, gdyż muszę się na jeden system zdecydować
-
e tam - kierujecie się emocjami :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
e tam - kierujecie się emocjami :mrgreen:
I frustracjami ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
I żeby nie było, posiadam Rkę i A7ii i siłą rzeczy stale je porównuję, gdyż muszę się na jeden system zdecydować
Jakbyś tu wrzucił krótką opinię/porównanie na temat obu tych aparatów to pojawiłby się jeden z nielicznych, coś wnoszących do tematu postów ;)
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jakbyś tu wrzucił krótką opinię/porównanie na temat obu tych aparatów to pojawiłby się jeden z nielicznych, coś wnoszących do tematu postów ;)
nie!
nie!
nie!
nie wymawiaj imienia jego na daremne! niech ten watek pozostanie wolny od S*... prooooosze!
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie!
nie!
nie!
nie wymawiaj imienia jego na daremne! niech ten watek pozostanie wolny od S*... prooooosze!
Racja nie w tym wątku :)
-
Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Racja nie w tym wątku :)
fakt. za duzo okienek pootwieranych :)
moja mea culpa!
-
No cóż, jesteśmy w systemie ML i aby mówić o zaletach i wadach R w tym systemie to trzeba mieć odniesienie, do czegoś porównywać.
Przy merytorycznej dyskusji nie ma od tego ucieczki, inaczej to będzie czyste bla, bla, bla
Gdyby Z było (aktualnie) najlepsze to Z pełniło by teraz rolę taką jaką pełnią puszki A7/9.
Kilkanaście lat w Canonie, wiele puszek/obiektywów.
Wolałbym by na A7R3 był napis Canon ale tak nie jest.
Ale tak nie jest i to teraz system ML FF Sony jest lepszy od EOS R i trzeba to umieć zaakceptować.
Mam nadzieję że Canon "nadrobi" zaległości i będzie w czołówce rozwoju technologii
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam nadzieję że Canon "nadrobi" zaległości i będzie w czołówce rozwoju technologii
Wzruszyłem się. Naprawdę. I płaczę.
Podobnie płaczą w centrali Canona, bo na nic ich nagrody związane z innowacyjnością i złożeniem największej liczby patentów w US, Japonii, itd. gdy robią to bez wiedzy i akceptacji DxO. Są w ogonie rozwoju, nie mają biletu na autostradę i w ogóle Canon jest przecież do dupki.
Coś mi jednak mówi, że te ohydnie przestarzałe premiery zacofanego sprzętu ML Nikon i Canon są nie tyle początkiem śmierci lustrzanek, co początkiem końca rozwoju Sony w tym zakresie. Jak zwykle Alfa zamieni się niebawem w Omegę, a później zniknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wzruszyłem się. Naprawdę. I płaczę.
Podobnie płaczą w centrali Canona, bo na nic ich nagrody związane z innowacyjnością i złożeniem największej liczby patentów w US, Japonii, itd. gdy robią to bez wiedzy i akceptacji DxO. Są w ogonie rozwoju, nie mają biletu na autostradę i w ogóle Canon jest przecież do dupki.
Coś mi jednak mówi, że te ohydnie przestarzałe premiery zacofanego sprzętu ML Nikon i Canon są nie tyle początkiem śmierci lustrzanek, co początkiem końca rozwoju Sony w tym zakresie. Jak zwykle Alfa zamieni się niebawem w Omegę, a później zniknie.
Lubię to :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jacek_Z,
dotyczy : obiektywy projektowane pod AF fazy i pod AF kontrastu, we wszystkich (w tym EOS-R) systemach
jp
W którym bezlustrze Canona jest system ostrzenia na bazie kontrastu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W którym bezlustrze Canona jest system ostrzenia na bazie kontrastu?
1. A7R
2. Pozostałe A7/9 mają zintegrowany system ostrzenia, fazy i kontrastu
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A7R
jp
A od kiedy to A7R robi Canon?? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A7R
jp
Nie znam się ale ta puszka jest chyba od Sony.
-
No i taka to właśnie rzeczowa dyskusja, gdy ma się na oczach klapki z napisem sony...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A od kiedy to A7R robi Canon?? ;)
No tak, ... a może by się przydało ?
Zagadnienie dotyczyło ogólnie obiektywów z AF, różnicy w konstrukcji dla detekcji fazy i detekcji kontrastu.
I podpinania ich do body ze zintegrowanym systemem (faza+kontrast)
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zagadnienie dotyczyło ogólnie obiektywów z AF, różnicy w konstrukcji dla detekcji fazy i detekcji kontrastu.
I podpinania ich do body ze zintegrowanym systemem (faza+kontrast)
jp
PS
Pewno zaraz mój osobisty "przyjaciel" pojawi się ze swoim komentarzem
Wielkość człowieka poznaje się po ilości "przyjaciół" ... Winston Churchill
O już jest... zaraz poczułem się lepiej !!
-
"Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół"
Władysław Reymont
Tak dla jasności. Bo na DxO i w prasie światowej tego nie ma.
Natomiast Sir WC powiedział:
"Fanatyk to ktoś, kto nie może zmienić zdania i nie chce zmienić tematu."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
"Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół"
Władysław Reymont
Tak dla jasności. Bo na DxO i w prasie światowej tego nie ma.
Natomiast Sir WC powiedział:
"Fanatyk to ktoś, kto nie może zmienić zdania i nie chce zmienić tematu."
A kto o stole i nożycach ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A kto o stole i nożycach ?
To przysłowie. Nie posiadające znanego autora. Natomiast jeżeli choć trochę lubisz fotografię, to weź sobie do serca to:
"Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie."
Nie będziesz znał zapewne autora, ale on nie miał bezlusterkowca i nie pisał o sprzęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A po co komu teraz puszka z przestarzałym AF, kiepskim wizjerem, bez dotyku.... ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko proszę piszcie to we właściwym wątku, bo tu rzeczywiście zaczyna się robić paranoja i nikt nie wie o czym kto pisze. Jest wątek o Sony i tam można pisać do woli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jest wątek o Sony i tam można pisać do woli.
To nie fair! Przecież od premiery Nikona Z i Canona R pseudosystem Sony już umiera, to i wątku o Sony nikt już nie będzie czytał! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To nie fair! Przecież od premiery Nikona Z i Canona R pseudosystem Sony już umiera, to i wątku o Sony nikt już nie będzie czytał! :mrgreen:
Czytał? Panie, kto to kupi jeśli ma worek eLek? Sam chyba muszę się wybrać do centrum i pomacać tą eR'ke.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A po co komu teraz puszka z przestarzałym AF, kiepskim wizjerem, bez dotyku.... ?
Tylko proszę piszcie to we właściwym wątku, bo tu rzeczywiście zaczyna się robić paranoja i nikt nie wie o czym kto pisze. Jest wątek o Sony i tam można pisać do woli.
To moja wina !!
Uwierzyłem że w Canonie w odróżnieniu od lustrzanek które miały tylko AF fazy system Canon EOS-R ma również detekcję kontrastu.
jp
-
Jak widać jak zaprzestano wtrąceń o sony to wątek zamarł:(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jak widać jak zaprzestano wtrąceń o sony to wątek zamarł:(.
Raczej wątek Sony umarł.
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
i niech ziemia lekka bedzie. ilez mozna?
-
Nie chwalmy dnia.... itd. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie chwalmy dnia.... itd. ;)
Jakie to proste !!
Wystarczy nie pisać nieprawdy, półprawdy lub rozładowywać stresy pisaniem fake news.
I tyle.
Ze swej strony widząc "niejasności" staram się wyjaśniać/pisać jak jest "w świecie foto" w którym teraz jestem, jak to jest po przejściu z lustrzanek Canona do ML FF Sony, udzielać informacji dla czytelników którzy zainteresowani są rzetelną wiedzą.
jp
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jacek_Z
spokojnie przeczytał #1659
Przeczytałem. Do niego się odniosłem. Podtrzymuję to co napisałem.
Załozyłem nowy wątek, bo sobie nie damy rady. http://www.canon-board.info/threads/...on-Z-vs-Sony-A
Przy czym nie muszę w nim brac udziału, do czasu gdy nie trzeba będzie sprostowywać pewnych stwierdzeń.
Szkoda, że z wydzielaniem tony wpisów będzie problem i chyba sobie to podarujemy. Bo straci się kontekst itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Przeczytałem. Do niego się odniosłem. Podtrzymuję to co napisałem.
Załozyłem nowy wątek, bo sobie nie damy rady.
http://www.canon-board.info/threads/...on-Z-vs-Sony-A
Przy czym nie muszę w nim brac udziału, do czasu gdy nie trzeba będzie sprostowywać pewnych stwierdzeń.
Szkoda, że z wydzielaniem tony wpisów będzie problem i chyba sobie to podarujemy. Bo straci się kontekst itp.
Sens działania jest ok, ale nie jestem pewien czy to będzie skuteczne, oby.
Widzę 2 zagrożenia.
1.
Jak oceniać zalety i wady rozwiązań aktualnej R i przyszłych modeli bez porównań do rozwiązań ML FF konkurencji ?
A bez tego to będzie czyste ... bla, bla, bla, ....
2.
Co np. ja mam zrobić gdy tutaj w tym wątku pojawiają się nieprawdziwe informacje o ML FF np. Sony ?
jp