-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
To dopiero [CR1] wiec sprawdzalnosc marna. Czekamy na specyfkacje [CR2] lub [CR3].
-
Cosik niedługo będzie :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
jesli cena bedzie w granicach 3000 eu - to ok
jesli ok 4000 eu jak 5mk4 , to bez sensu (ekonomicznego).
Jeżeli ta specyfikacja jest +- prawdziwa, to cena na pewno będzie 4000 euro lub wyżej i to nie jest zła cena patrząc na specyfikację video.
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Ja bym obstawiał, że specyfikacja wideo jest wyssana z palca. 8k to coś, czego nie ma jak na razie w żadnej dostępnej kamerze Canona, nie wspominając o zapisie RAW w tej rozdzielczości.
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Ja bym obstawiał, że specyfikacja wideo jest wyssana z palca. 8k to coś, czego nie ma jak na razie w żadnej dostępnej kamerze Canona, nie wspominając o zapisie RAW w tej rozdzielczości.
A ja jestem raczej przekonany, że te 8k będzie. Do Canona w końcu dotarło, że specyfikacja video jest co najmniej tak samo ważna jak specyfikacja foto. Jakoś trzeba to Sony pozamiatać w tym roku.
-
Tylko Canon ma linie kamer i nie będzie jej kanibalizowal za wszelką cenę bo Sony i youtuberzy płaczą. Da 8k w takim kropie, że się internet zapłacze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Tylko Canon ma linie kamer i nie będzie jej kanibalizowal za wszelką cenę bo Sony i youtuberzy płaczą. Da 8k w takim kropie, że się internet zapłacze ;)
Ale 8k bez cropa to 33mpix :)
-
8k to 7,680 x 4,320 pikseli (33,2 megapikseli) w UHD, co daje krop 1,36. W 8k DCI będzie mniejszy (poniżej 1,3), to ja poproszę taki crop. Co do kanibalizacji kamer, to po tym co pokazał 1dx mk III widać, że Canon to olał. Ci co mają kupić kamerę i tak kupią kamerę, a cała reszta przygarnie hybrydę. Mam tylko nadzieję, że w 8k RAW będzie działał Dual Pixel AF.
-
Niech ogarna 4K bez cropa. IBIS i 8K .. co za clickbaitowe dyrdymaly ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Ale 8k bez cropa to 33mpix :)
Wyinterpoluja z 15 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Niech ogarna 4K bez cropa. IBIS i 8K .. co za clickbaitowe dyrdymaly ;)
Przecież 4k bez cropa już ogarneli w 1dx III. W tym roku wyjdą 4 Rki. Dobierzesz coś do siebie :-) Będziesz miał 4, 6 i 8k do wyboru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Przecież 4k bez cropa już ogarneli w 1dx III. W tym roku wyjdą 4 Rki. Dobierzesz coś do siebie :-) Będziesz miał 4, 6 i 8k do wyboru.
Nie te plotki czytales ;) W tym roku maja byc 4 body z czego jedno juz pokazali, to wlasnie 1DxIII. W lutym bedzie Rs. Kolejne body w maju i raczej nie bedzie to Rmk2z
-
Nie czytam plotek :-) Pożyjemy zobaczymy :-)
-
Obym się mylił ale w kwestii ceny jesteście wielkimi optymistami ;).....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie czytam plotek :-) Pożyjemy zobaczymy :-)
A te cztery modele R to Ci sie przysnily w proroczym snie ;)
-
od niemal 10 lat jest tak z canonem , ze po pewnym czasie od ostatniej premiery , ktora zawsze byla rozczarowniaem w stosunku do tego co pokazali konkurenci , uzytkownicy Maja nadzieje , ze Canon wreszcie przescignie kokurentow. I - ponownie rozczarowanie.
Nie licze na to , ze C zaprezentuje jakas wyprzedzajaca technike. W najlepszym wypadku bedzie porownywalny z tym co inni juz od kilku lat stosuja , ale w tym czasie , zrobia oni kolejny krok na przod. Canon ma aktualnie opoznienie ok 5 lat , a bylo juz wiecej. Moim zdaniem nie jest w stanie tego wyrownac. Inni w tym czasie tez projektuja nowe puszki.
mam na mysli aparaty domowe .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
od niemal 10 lat jest tak z canonem , ze po pewnym czasie od ostatniej premiery , ktora zawsze byla rozczarowniaem w stosunku do tego co pokazali konkurenci , uzytkownicy Maja nadzieje , ze Canon wreszcie przescignie kokurentow. I - ponownie rozczarowanie.
Nie licze na to , ze C zaprezentuje jakas wyprzedzajaca technike. W najlepszym wypadku bedzie porownywalny z tym co inni juz od kilku lat stosuja , ale w tym czasie , zrobia oni kolejny krok na przod. Canon ma aktualnie opoznienie ok 5 lat , a bylo juz wiecej. Moim zdaniem nie jest w stanie tego wyrownac. Inni w tym czasie tez projektuja nowe puszki.
Swięta racja. Canon zawsze wypuszcza gorszą puszkę niz konkurencja, ale i tak sprzedaje sie lepiej niz konkurencja ;) Jęk zawodu przy każdej premierze jest taki sam. Tak bylo za czasów pierwszych 5D - Nikon D700 był lepszy. Potem 5D4 którego zjadł D750. Ciekawe ze w bezlusterkowcach to Nikon narazie daje ciała, a to tylko zacheci Canona do wypuszczenia kolejnego kastrata.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jęk zawodu przy każdej premierze jest taki sam.
u Nikona sa jeki zawodu po premierze. jak cos tam odpada, plami, ... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
u Nikona sa jeki zawodu po premierze. jak cos tam odpada, plami, ... :)
Czyli sprawdza się zasada, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Canon ma aktualnie opoznienie ok 5 lat , a bylo juz wiecej. Moim zdaniem nie jest w stanie tego wyrownac. Inni w tym czasie tez projektuja nowe puszki.
Tu nie ma schematu. Jeszcze niedawno wszyscy śmiali się z AMD (słynne wincyj rdzyniuff)a dziś, sam myślę o Ryzenie 7...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
dla tych, dla ktorych brak sprzetu jest zawsze dogodnym wyjasnieniem, czemu ich zdjecia sa takie drewniane - zawsze! :)
-
zabawne jest to ze najpierw u nas na forumie jest płacz nad żałosną zacofaną nowością a już teraz w każdym temacie do zakupu polecany jest R
właśnie 5d został obalony:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
zabawne jest to ze najpierw u nas na forumie jest płacz nad żałosną zacofaną nowością a już teraz w każdym temacie do zakupu polecany jest R
właśnie 5d został obalony:mrgreen:
a jeszcze wczesniej powszechne obrzydzenie nad aparatami bez lustra od firmy od telewizorow. po czym jak Canon taki wypuscil, to nagle jest fpytke... :D
-
Nawet rdza wie, że każdy temat wymaga przetrawienia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
A czego nie ma np 1dx mk III co konkurencja ma od kilku lat? Ten aparat rozjechał wszystko co jest na rynku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Cytat:
Zamieszczone przez Bechamot
A czego nie ma np 1dx mk III co konkurencja ma od kilku lat? Ten aparat rozjechał wszystko co jest na rynku.
1dx mk III to "domowy" raczej nie jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
1dx mk III to "domowy" raczej nie jest.
Domowy to może być kot, a nie aparat, a pisanie, że "Canon ma aktualnie opoznienie ok 5 lat" to po prostu bzdura. Jeżeli nie macie czym robić zdjęć, a Canon Wam nie odpowiada, to kupcie w końcu Sony, czy innego Nikona i będzie po sprawie. Po co bić pianę przez 168 stron? Jakiś masochizm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Domowy to może być kot, a nie aparat
Jeśli tak, to tym bardziej 1dx mk III nie jest domowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Jeżeli nie macie czym robić zdjęć
Gdzie Ty to wyczytałeś?
-
-
Powtorzyli ta sama specyfikacja. Z tego co zrozumialem tylko czesc z nich ma sie zgadzac. Niech zgadne, nie bedzie to ani 8K ani 4K120fps? ;)
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Powtorzyli ta sama specyfikacja. Z tego co zrozumialem tylko czesc z nich ma sie zgadzac. Niech zgadne, nie bedzie to ani 8K ani 4K120fps? ;)
Ponoć to, co jest pogrubione jest najbardziej wiarygodne, więc 8K raw i 4K 120 fps ma być. Przy czym w innym poście pisał, że to 8K to może być time lapse.
-
A 4K 120fps na cropie x16 ? ;) No nic, czekamy..
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Z obliczeń wychodzi mi, że crop byłby koło 2x (przy odczycie pikseli 1:1).
Chociaż taka rozdzielczość wydaje się sensowna (łączenie pikseli 2x2), więc może 4K 60 fps byłoby w sensownej jakości z pełnej matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Domowy to może być kot, a nie aparat, a pisanie, że "Canon ma aktualnie opoznienie ok 5 lat" to po prostu bzdura. Jeżeli nie macie czym robić zdjęć, a Canon Wam nie odpowiada, to kupcie w końcu Sony, czy innego Nikona i będzie po sprawie. Po co bić pianę przez 168 stron? Jakiś masochizm?
bardzo fajnie , rzeczowo i logicznie argumentujesz. podoba mi sie . zawstydziles mnie moja wlasna bezmyslnoscia.
poniewaz kot moze byc domowy , wiec aparat juz nie - fakt niezaprzeczalny i jest to bezprzecznie logiczne .
ale , ale - a Taki lew ?
jest przeciez kotem ale nie moze byc domowy . A wiec wynika z tego , ze aparat jednak moze byc domowy.
podoba mi sie logicznosc Twojej argumentacji - mozna sobie dowolnie wedle potrzeb naginac , jak akurat potrzeba.
gdyby dokladnie podliczyc canona, to ma on opoznienie wieksze niz piec lat.
wspolczesne modele C Maja nizsza rozdzielczosc i nizszy DR niz konkurenci , zaledwie 40% optyki(obrazu) ma stabilizowanej , gdy Taki S 100%.
C wciaz stosuje filtr AA , co nawet gdyby zastosowac matryce o takiej samej formalnej rozdzielczosci ( a aktualnie ma o nizszej ) prowadzi to do nizszej rzeczywistej rozdzielczosci obrazowania.
Gdyby sprowadzic obraz z S o wyzszej rozdzielczsoi do takiej samej formalnej jak ma C , wowczas rzeczywista rozdzielczsoc obrazowania S bedzie wyzsza , co pozwala na stosowanie mocniejszego odszumiania , a wiec w konsekwencji i nizszego poziomu szumow przy takiej samej rozdzielczosci obrazowania.
aby dorobic sie optyki o wspolczesnym bagnecie RF w takim zakresie jak ma np S , Canon tez bedzie potrzebowal pewnie z 5 lat a byc moze wiecej.
C jest aktualnie slabszy pod wzgledem dostepnosci optyki natywnej , DR, szumow , rozdzielczosci - filmowanie pomijam ale tutaj jest jeszcze gorzej.
nikt nie pisze , ze jest aparatem slabym , jedynie pisze o opoznieniu.
dx stanie sie moze i aparatem do uzytku domowego , jesli pojawi sie na rynku wtornym za mniej niz 30-50% ceny nowego , czyli za co najmniej 5 lat.
sorry , nie mam czasu na dluzszy post , musze nakarmic kota.
--- Kolejny post ---
chyba 60% o ile pamietam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
.. filmowanie pomijam ale tutaj jest jeszcze gorzej.
Nie chce mi się odpowiadać na te wszystkie bzdury i uproszczenia, które prezentujesz powyżej, ale to filmowanie mnie rozbawiło :-)
Twój ulubiony producent na S jest w tej chwili najgorszym sprzętem do filmowania dostępnym na rynku, oferując swoim klientom kodek 420/100 mb. Ponieważ produkowanie przez S aparaty mają problem z odprowadzeniem ciepła, S nie jest w stanie zaimplementować 4k/60p.
A 1dx mk III oferuje:
• 5.5K RAW video
• 4K DCI — uncropped — YCbCr 4:2:2 @ 10-bit using the data-efficient MPEG-4 /
H.265 HEVC codec
• 4K DCI — uncropped — YCbCr 4:2:0 @ 8-bit using the well-established MPEG-4 /
H.264 AVC codec
• 4K DCI — cropped — YCbCr 4:2:2 @ 10-bit using the data efficient MPEG-4 /
H.265 HEVC codec
• 4K DCI — cropped — YCbCr 4:2:0 @ 8-bit using the well-established MPEG-4 /
H.264 AVC codec
• 4K UHD — uncropped — YCbCr 4:2:2 @ 10-bit using the data efficient MPEG-4 /
H.265 HEVC codec
• 4K UHD — uncropped — YCbCr 4:2:0 @ 8-bit using the well-established MPEG-4/
H.264 AVC codec
• Full HD YCbCr 4:2:2 @ 10-bit using the MPEG-4 / H.265 HEVC codec
• Full HD YCbCr 4:2:0 @ 8-bit using the MPEG-4 / H.264 AVC codec
Takiej specyfikacji video Twoja ulubiona firma na S faktycznie nie dogoni przez następne 5 lat.
Z mojej strony EOT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A 1dx mk III oferuje:
A Ty dalej swoje.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A Ty dalej swoje.
Bo to wszystko pojawi się również w tańszych body, więc pisanie o 5 letnim opóźnieniu technologicznym Canona to bzdura.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie chce mi się odpowiadać na te wszystkie bzdury i uproszczenia, które prezentujesz powyżej, ale to filmowanie mnie rozbawiło :-)
Twój ulubiony producent na S jest w tej chwili najgorszym sprzętem do filmowania dostępnym na rynku, oferując swoim klientom kodek 420/100 mb. Ponieważ produkowanie przez S aparaty mają problem z odprowadzeniem ciepła, S nie jest w stanie zaimplementować 4k/60p.
A 1dx mk III oferuje:
• Full HD YCbCr 4:2:0 @ 8-bit using the MPEG-4 / H.264 AVC codec
Takiej specyfikacji video Twoja ulubiona firma na S faktycznie nie dogoni przez następne 5 lat.
Z mojej strony EOT.
mam ulubione psy , nie mam ulubionej firmy.
przeciez wyraznie napisalem , zeby unikac takich dennych dyskusji , iz "aparaty domowe"
c5mk3 byl slabszy d800/810
c5mk4 jest slabszy od d850
R jest slabszy od S i Z
7 lat juz goni i nie moze dogonic.
Kiedy sony podal jakiego rzedu kwoty wydawac bedzie w przyszlosci na rozwoj matryc , to stalo sie oczywiste , ze przez co najmniej 10 lat ( 5 lat juz uplynelly) , a dzisiaj powiedzialbym 15-20 - cia lat C pod wzgledem jakosci obrazowania nie dogoni sony.
Sony przede wszystki potrafi wyprodukowac matryce i puszki znacznie taniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Bo to wszystko pojawi się również w tańszych body,
Kiedyś tak. Pytanie kiedy.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
więc pisanie o 5 letnim opóźnieniu technologicznym Canona to bzdura.
Chyba nie chodzi o opóźnienie technologiczne, tylko o to co jest faktycznie oferowane w aparatach dla amatorów. Canon może mieć najnowsze technologie, ale dopóki one są dostępne tylko w najdroższych aparatach takich jak 1 dx III to dla mnie osobiście jest to mało istotne. Żeby nie było to nie upieram się przy konkretnej liczbie w opóżnieniu, ani przy tym, że amatorskie canony są we wszystkim słabsze od konkurencji.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Sony przede wszystki potrafi wyprodukowac matryce i puszki znacznie taniej.
Ja bym raczej powiedział, że musi je oferować znacznie taniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
potrafi wyprodukowac matryce....
I na tym się powinni skupić, a aparaty foto niech produkują ci, którzy mają o tym pojęcie.
-
nie powiesz chyba , ze minolta nie potrafila robic aparatow ?
Sony przejal minolte , tzn substancje , ale i ludzi z doswiadczeniem projektowym.
Sony wyznaczyl trend budowy aparatow FF na pierwsza polowe XXI wieku.
Najstarszym rodzajem celownikow w ogole to byly celowniki lustrzano - matowkowe , do ktorej to grupy naleza oczywiscie celowniki dslr , choc w innej postaci .
Sony przeszedl do historii , gdyz zbudowal pierwszy seryjny ML - FF z celownikiem elektronicznym - rozstal sie na zawsze z matowka.
Ma juz zerezerwowane miejsce w historii rozwojow aparatow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Sony przeszedl do historii , gdyz zbudowal pierwszy seryjny ML - FF z celownikiem elektronicznym - rozstal sie na zawsze z matowka.
Nikt wiecej tego nie uzywal, zaden inny producent nie poszedl w tym kierunku. Nawet sami nie stosuja tego we wszystkich aparatach. Sprobowali i sie nie przyjelo, to przejdzie do historii, ale nie tej o ktorej piszesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
od niemal 10 lat jest tak z canonem , ze po pewnym czasie od ostatniej premiery , ktora zawsze byla rozczarowniaem w stosunku do tego co pokazali konkurenci , uzytkownicy Maja nadzieje , ze Canon wreszcie przescignie konkurentow. I - ponownie rozczarowanie.
To nie tak. Zależy na jakie rozwiązania patrzysz. Skoro domowe body to .. obsługę dotykową LCD ma od dawna w niskiej serii amatorskiej, w wielu modelach, Nikon tego długo skąpił. Tak samo Canon Camera Connect - proste a działa, od dawna. Patrzę na konkurenta lustrzankowego, czyli porównuję z Nikonem, nie z Sony.
Canon ciągle tu upatruje rywala. Na co wskazuje choćby data premiery Canon R. Parę dni od premiery Nikon Z.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Oczywiście :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie wszystko, ale jak rzadko to się z Tobą zgodzę - ma np najwięcej fps, podstawowa cecha body do repo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Sony przeszedl do historii , gdyz zbudowal pierwszy seryjny ML z celownikiem elektronicznym - rozstal sie na zawsze z matowka.
Sony przeszedł do historii wiele wcześniej, robiąc Mavicę :) Swoje miejsce miała też Minolta, Nikon, Canon - każdy z producentów pokazał coś jako pierwszy w świecie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Sony wyznaczyl trend budowy aparatow FF na pierwsza polowe XXI wieku... Ma juz zerezerwowane miejsce w historii rozwojow aparatow...
Sony nie wymyśliło bezlustra. Zrobili bezlustro FF, bo ich "lustrzanki" to była porażka na całej linii. Szkoda, że jak już robili to FF ML, to zapomnieli włożyć tam bagnet do FF. A tak powstał kastrat FF z bagnetem APS-C.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Ty tak na poważnie to piszesz?? :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie wszystko, .
Zwykle z Tobą nie pisuję, z powodów, które doskonale znasz, ale tym razem poproszę o przykład. Nie wszystko, czyli co konkretnie któryś z konkurentów oferuje więcej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
któryś z konkurentów oferuje więcej?
Zapewne żaden z konkurentów, Canon to przecież jeden z tytanów (EOS), bogini i uosobienie zorzy porannej, brzasku i świtu :mrgreen: Doskonale to widać na przykładzie tego co na podstawie testów aparatów podają np tutaj: "Best mirrorless camera 2020: the 10 best models on the planet" https://www.techradar.com/news/best-mirrorless-camera
Best mirrorless cameras 2020: https://www.techradar.com/news/best-mirrorless-camera
1.Nikon Z6
2.Sony Alpha A7 III
3.Fujifilm X-T30
4.Nikon Z50
5.Sony Alpha A7R IV
6.Panasonic Lumix S1R
7.Canon EOS RP
8.Olympus OM-D E-M1 X
9.Panasonic Lumix G9
10.Canon EOS M6 Mark II
BTW - EOS była bóstwem związanym z kultem jutrzenki. W zasadzie jakby niewiele się w tym temacie zmieniło. Wyznawców jakby wincyj ;)
-
Ciekawe. Best mirrorless 2020 już w styczniu :-) Prorok jakiś? Poczekajmy do grudnia. Swoją drogą musi Ci być przykro, że Sony na 2 miejscu :-) Kupisz sobie teraz Nikona z6, bo techradar napisał, że jest najlepszy w styczniu 2020? :-) Podobnie jak sobie wcześniej kupiłeś Fuji, bo gdzieś przeczytałeś, że Fuji jest najlepsze w jakimś rankingu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie wszystko, ale jak rzadko to się z Tobą zgodzę - ma np najwięcej fps, podstawowa cecha body do repo.
A nie ma przypadkiem 16fps przez wizjer i 20fps przez LiveView, gdzie LV do repo to raczej średnio jest wygodne, więc użyteczne jest 16fps?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Ciekawe. Best mirrorless 2020 już w styczniu :-) Prorok jakiś? Poczekajmy do grudnia. Swoją drogą musi Ci być przykro, że Sony na 2 miejscu :-) Kupisz sobie teraz Nikona z6, bo techradar napisał, że jest najlepszy w styczniu 2020? :-) Podobnie jak sobie wcześniej kupiłeś Fuji, bo gdzieś przeczytałeś, że Fuji jest najlepsze w jakimś rankingu?
Imienniku nie mierz innych swoją miarą ;) Z szacunku do Ciebie i tego co robisz nie rozkminiajmy komu tak naprawdę jest przykro i z jakiego powodu ;)
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Nie ma sprawy, ale przyznasz, że myśl o Twojej ewentualnej przesiadce na Nikona była dla mnie mocno kusząca. Dzieliłbyś wtedy czas pomiędzy forum Canona i Sony, udowadniając na jednym i drugim forum wyższość Nikona nad pozostałymi :-) Z tej okazji wpisałbym się nawet na jakieś forum Sony, żeby sobie poczytać :-) I tak jestem spokojny, że jeżeli nie w tym, to w przyszłym roku, zaciskając poślady, wrócisz do Canona :-) (czego Tobie i sobie życzę). Mam nadzieję, że byłeś roztropny i nie przyinwestowałeś w szkła Sony? W przeciwnym wypadku rozstanie będzie kosztowne.