dzisiaj dotykalem. jestem pod wrazeniem. naprawde dobra konstrukcja. optycznie nie porbowalem.
Wersja do druku
dzisiaj dotykalem. jestem pod wrazeniem. naprawde dobra konstrukcja. optycznie nie porbowalem.
Moje szkiełko właśnie wylądowało na serwisie... :(
pierścień ustawiania ostrości (ta część zewnętrzna - gumowa) odkleiła się od obiektywu - działała jedynie jak się mocniej ją objęło i docisnęło do obiektywu....
:(
EF i EF-s to rodzaj mocowania i tyle. Oderwij 'dupke' EF-s z Canona 10-22 i bedziesz mogl od 14mm sobie z 5D uzywac. EF-s to wymysl canona, zapewne aby rozgraniczyc specjalne szkla projektowane pod Crop. Czy ma to sens to nie wiem, to moja sprawa pod co podpinam i przeciez kadrowac winiete tez mozna... Masa Tamronow i Tokin pod Cropa ma mocowanie EF, podpinajac pod pelna klatke mozesz od pewnych ogniskowych uzywac je bezproblemowo nawet bez winietowania. Samyanga 8mm takze podlaczam pod mojego analoga i bardzo dobrze to wyglada (po kadrowaniu).
Tyle że niektóre szkła wadzą o lustro i mogą trochę popsuć...
Jakie? EF-S wogole nie wcisniesz w mocowanie tylko EF. A reszta firm robi normalne mocowania EF. Pewnie masz na mysli stare M42, ktore na EF FF moga wadzic gdy sa ustawiane na nieskonczonosc.
Mówię o tym, że nie mogliby zrobić wszystkich szkieł z mocowaniem EF, bo niektóre wadzą o lustro. Bosh!
Z tym haczeniem o lustro to też różnie. Mam 17-85 IS i on teoretycznie jest EF-S ale, jak go kupowałem to miałem jeszcze EOSa 10-kę więc znalazłem sobie tutka w necie, ściągnąłem (przy okazji przesyłki z USA) "dupkę" z odpowiedniego szkła i teraz mam 17-85 EF :D tyle że dalej pod crop'a.
To zapytam wprost. Ma ktoś możliwość zapięcia pana S do FF albo cropa 1,3 i podesłania mi na maila jakiegoś highresa? Baardzo jestem ciekaw jak to się zachowuje. Zwłaszcza pod 1,3...
Poszukaj w tym wątku. na 1.3 są sample