1dsIII
5d
15Fisz
14L
24L
35L
50L, ale trafiajaca Sigma 50/1,4 jak najbardziej lub 50/1.4
85L
70-200 28LIS
580EX
135L
kilka innych lamp
skyports
blendziara
OSIOŁ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zarcik mały...;-)
Wersja do druku
Startowałem ze ślubami z D70+kit i aż mi wstyd że taką cudowną jakośc klientom oddawałem... ;/
Pożyczyłem kaskę od zony na pierwsze powazniejsze body (40D+Tammy17-50) i szybko odkładana kaska zeszła się z ciągle malejąca cena 5D. Teraz na slub zabieram najczęściej 4 szkiełka (24L,50USM,85USM i Sigme70-200/2.8, ale najczęsciej fotografuję 5D+24L i 40D+50USM i mysle że jest to wystarczające. Kolejny 'skok' to jakiś FF z szybszym AF, ale stary Ds mnie coś nie pociąga... Natomiast kolejne szkiełka które chce kupić to Fish15 i 70-2002.8LIS - jakośc duzo wyzsza od sigmy i jednak te 1.5-2 działki dłuzsze czasy dzięki IS, a w kościele ma to znaczenie...
nie przesadzaj, chcesz zarabiac kasę, a nie stac cie na 85 za 1k...??
Moze to bedzie troche niepoprawne politycznie ale jesli ktos zaczyna kapletowanie sprzetu od zera i planuje wejsc w fotografie slubna to obecnie njlepszym wyborem wydaje mi sie byc D700 Nikona + obiektywy jasne o ogniskowch zgodnych z preferencjami. Czemu tak? Za cene ok 6k mamy body o wysokich uzytecznych ISO i sprawnym AF. Te dwie cechy plus jasne stalki od strony technicznej zapewniaja naprawde dobre warunki do pracy.
Zeiss kilka chyba robi:)
macie jakies opinie o tym sprzecie? / 5D ,580 EX II-LightSphere, 15mm 2.8fisheye, 24and35(1.4L),50 1.2l ,85 1.2L mkII i 24-70 /2.8l
Sprzet jest uzywany i na gwarancji ....zastanawiam sie nad zakupem:/
Wykozystywany bedzie do fotografowania imprez jak wesela, slub, czy roózne Turnieje(zdjecia na plakaty)
sprzet mazenie ale mazenia sie spelniaja,
Ciekawostka - w sierpniu byłem na weselu w Beirucie, fotografów było:
2 w domu panny młodej przed ślubem (każdy miał pomocnika, który trzymał obiektywy)
5 na ślubie (ślub protestancki na wolnym powietrzu)
8 na weselu
Wszystko to były 5d lub 1d
do tego kilka kamer, w tym 2 na żyroskopach i jedna na wysięgniku.
I to nie był ślub lokalnego Ibisza czy Cichopek.
Nie widziałem, jeszcze tych zdjęć (para młoda jest ciągle w podróży poślubnej), ale chyba na większości zdjęć będzie przynajmniej jeden fotograf, jeśli nie to musiało to być świetnie zorganizowane.
Może nie z lotniska ale z railway station:
http://nasza-klasa.pl/profile/778984/gallery/41 ;)
Railway station? To czemu lotniska nie nazwałeś airport? :D
Ripek musisz to koniecznie chwalić się, że wiesz jak po angielsku jest dworzec kolejowy. Piszta ludzie po polsku. Tak dla zasady. U nas na śląsku niemieckim zaciągają, na wschodzie po białorusku, reszta Polski z angielska zalatuje, w kościołach łaciną leci... Dobrze, że choć fotki są w trybie graficznym.
Na szklach nikona znam sie slabo ale wiem ze pare jest np.:
Nikkor AF 35 f/2 D
Nikkor AF 50mm f/1.4D
Nikkor AF 85 f/1.4 D
Nikkor AF 135 f/2.0 D DC
Rozumiem ze problemem jest "jasnosc" F2 dla niektorych ognisowych, to faktycznie ciemno w stosunku do Canonowych 1.2 czy 1.4 ale nie jest to chyba jakas tragedia?
Pierwsze trzy, które wypisałeś, wyszły chyba ok 1995 r. (pewny nie jestem), nie mają silnika i szybkością ostrzenia w porównaniu ze stałkami Canona jest IMO gorzej (chociaż pewnie Nikkor 85 1.4 bije na głowę Canona 85 L). W ofercie Nikona nie ma takich stałek jak Canonowskie 24 1.4 czy 35 1.4. Nikon od lat nie robi nic w kierunku jasnych stałek i to dla wielu był problem.
Pozdr
Rozumiem, zatem trzeba miec nadzieje ze Canon dopracuje AF-y szybciej niz Nikon uzupelni stalki :)
Wyglada ze obecnie decydujac sie na nikona trzeba by ograniczyc sie do zoom-ow F2.8 jak na przyklad:
Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
Nikon AF-S Nikkor 17-35mm f/2.8D ED-IF
Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Te zoomy z tego co czytalem sa dobre tyle ze w stosunku do Canonowiskich stalek ciemne.
Pomijając ten pierwszy to Canon także ma bardzo dobre zoomy w tym zakresie...
Przepraszam najmocniej :oops:, chciałem troszke :-D, ale ;) wcięło.
A co do tematu. Mam (pierwszy raz w życiu) asystować jaki "zapasowy" fotograf na wypasionym weselu. Postanowiłem zabrać 35L na 5D i 85L na 40D. Bez lamp błyskowych, żeby się nie wcinać kamerzyście, tak uzgodniliśmy. Kościół i sala sa bardzo dobrze oświetlone. Ufam, że będzie dobrze.
przyjdzie ze złamaną ręką, i k800i ... :D
A może przyjdzie z czymś takim:
Jak na "prawdziwego" zawodowca przystało robi analogiem ;).
Dobry jest też wariant dalmierz z założonym dekielkiem.
Nie wiem. Ma Hasselblada i 2 jedynki. Zresztą 85L to jego. Pewnie wszystko przytarga. Perfekcjonista taki. I nie dziwcie się, pisałem że to będzie "wypasione wesele". Fotki będą robione przez dwie niezależne ekipy. Filmowanie osobno i to jakiś zawodowec z TV ma kręcić. Mówię Wam, jazda na maxa.
Hasel na ślub to lekki przerost formy nad treścią, zwłaszcza powyżej iso 400
No wiec tak, robilismy slub/wesele w ostatni piatek z kolega motoko z forum, byl to nasz pierwszy raz (robiony za free) a sprzet jaki mielismy (i moje/nasze opinie na temat jego przydatnosci) to:
40D + 30D - przydaloby sie jeszcze jedno body ale jakos dawalismy rade, w planach jest zakup jednej piatki do 'firmy' w blizej nieokreslonej przyszlosci
sigma 12-24 F4.5-5.6 - bardzo szeroko ale i ciemno, niestety na ceremoni bylo zaaaaa ciemno, wiec obiektyw idzie na sprzedaz i w planach jest tokina 11-16 F2.8
tamron 17-35 F2.8-4 - szeroko i troszke jasniej, stwierdzilismy ze jest bardziej wartosciowym szklem w trudnych warunkach niz sigma, dlatego pewnie zostanie z nami na troszke
canon 28 F1.8 usm - czesto i gesto uzywany, szybki, ostry i JASNY, byl chyba drugim szklem pod wzgledem czestotliwosci uzycia
canon 35 F2.0 - jest bo jest, ale ani jasny ani szybki, rzadko uzywany podczas calej imprezki
sigma 50 F2.8 macro - ani razu nie wyjeta z torby, obiektyw naszym zdaniem zdecydowanie nie na sluby
canon 85 F1.8 - zdecydowany faworyt, najczesciej uzywane szklo w tym dniu, jedne z lepszych fotek zrobione wlasnie tym szklem, mocno niedoceniany przeze mnie do tej pory teraz stal sie podstawowym szklem
sigma 105 F2.8 macro - wyjmowany jako alternatywa dla 85 gdy obaj potrzebowalismy czegos dluzszego, albo chcielismy dyskretnie zrobic ujecie bedac niezauwazonymi, zamiast niego raczej sklanialbym sie w przyszlosci do 70-200 2.8 (moze z IS)
430EX + 580EX II - wykorzystywane czesto i gesto, ale niestety w czasie ceremonii nie moglismy sobie poblyskac, moje zdanie jest takie ze bez lampki nie ma co isc na slub
ST-E2 - myslelismy ze bedziemy go czesciej wykorzystywac, a nie byl chyba wyjety ani razu, co po obejrzeniu zdjec okazalo sie pomylka i stwierdzilismy ze nastepnym razem warto jednak pobawic sie z dwoma lapmkami blyskowymi sterowanymi z aparatu, moim zdaniem warto (po zabawach nim w domu na spokojnie)
filtry LEE na lampy - korekcja swiatla blyskowego do temp 3200 (wiekszosc oswietlenia byla wlasnie w tych okolicach) - zdecydowanie warto sie zaopatrzyc
22GB kart CF - zabraklo :/ wiec trzeba bylo robic wstepna selekcje i troszke usunac jeszcze w trakcie
imprezka wyszla calkiem OK, natomiast jesli chodzi o sprzet to braki jakich odczuwalismy to brak czego dluzszego i jasnego, wlasnie w typie 70-200 2.8 i sa takie plany ze dokupic, plus czegos naprawde szerokiego i JASNEGO, bo sigma zdecydowanie nie spelnila swojego zadania (jest pewnie fajnym obiektywem na plenerki ze statywu i F11, ale nie na sluby), reszta wiadomo ze mimo ze to nie elki to jestesmy zadowoleni, kiedys sie uzupelni sprzet o ten z cienka czerwona linia, ale nie ma co sie upierac na sile i pisac ze tylko fotograf z workiem eLek i dwoma jedynkami zrobi dobre zdjecia, da sie tez troszke bardziej 'amatorskimi' jasnymi stalkami