ze sie zacytuje z postu wyzej
Ewentualnie moze byc apsc ze wzgledu na konkurencje d300.Cytat:
kicha tak czy inaczej.
Wersja do druku
Panasonic/Sony ich za-yeah-biją: raw video :shock:
No to tanie nie będzie, ale z driugiej strony Alfiok wczorajszy aps-c już za $750...
Ciekawe jaki patent mają na kamery prosumer na 2010/2011
[QUOTE=zaitsev;693295]FF nie będzie na 90% (chociaż było by miło). Jedyne co może być nie-cropowe to APS-H. I jeśli będzie APS-H + te 8kl/s, a cena między 5D a 50D to będę myślał, oj będę...
QUOTE]
APS-H to też crop :) mimo że "mniej obcięty" :), APS-H to będzie wymierający rozmiar tylko nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości nie istnieją żadne racjonalne powody do utrzymywania cropa 1.3.
7d z APS-C o zapowiadanych parametrach to wybitne narzędzie dla fotografików ptaków. Na taki aparat czekam od czasów 20d! Jestem za!
Dam na mszę, żeby to było FF nawet w cenie 14 - 15 tyś.zł.na starcie. Przy tych parametrach pucha marzenie :) . Nowa jedynka będzie dalej z wbudowanym gripem, więcej mpx, więcej krzyżowych, uszczelniona, "pancerna".
Więc takie 7D doskonale wpasowało by się między 5DmkII a 1DmkIV.
Cena 5DmkII spadnie do 7 tysięcy i to będzie FF dla "ludu".
Zamiast robić wydmuszkę 5DmkII może będzie bardziej wypasiona PEŁNA KLATA ... :)
Że jak ? Za 10 lat ;) :D .
Poziomica - zastanawiałem, się ile czasu zajmie im dogonienie w tym względzie Nikona
tez sie nad tym zastanawialem radzac sobie za pomoca poziomiczki na sankach od lampy... ale wiadomo takie rozwiazanie nie jest za wygodne, bo trzeba odrywac oko od wizjera.
Ogolnie bardzo fajna puszka im wyszla :)
Ile razy już to słyszałem 8-).
Też mam takie wrażenie, że to może być hit.
Póki co jedyne potwierdzone źródło, że to będzie APS-C to CR. Z tego plakatu raczej wynika, że nie będzie to FF (byłoby to wytłuszczonymi literami jak znam życie :D) więc ciągle można spekulować.
Można sobie spokojnie wyobrazić APS-H z możliwością podpinania EFS-ów ale nie sądzę żeby sprzedawali wtedy w kicie obiektyw, który nie pokrywa w pełni APS-H.
Generalnie z połowicą ustaliliśmy, że dziś wstrzymujemy zakup 500D (było to już przesądzone - mail do T prawie napisany :lol:).
Fakt. Zaczynam się ślinić ... :razz:
18 mega na APS-C to rekord. Nikt nie stworzył jeszcze tak gęstej matrycy. Ja obstawiam APS-H
Mówiąc o dostępnym cenowo FF miałem na myśli Canona :) Jak już się weszło w jeden system, to każde wyjście wiąże się z neimałymi wydatkami.
Wracając do tematu, rozważając logicznie nazewnictwo Canona to 7ka, będzie faktycznie czymś między xxD a 5D, myślę że C by nie strzelił samobója robiąc konkurencję dla 5DmII - 5D to mimo wszystko to dość świerza konstrukcja. Gdyby tak było, to puszka pewnie nazywała się 3D :)
Nie mniej dziwne to posunięcie - prosumencki sprzęt z małą matrycą... hm.
Jesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchy :D dla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
Na tym plakacie do aparatu jest przypięty EF-S więc to raczej crop x1.6.
Możliwe też że matryca APS-H a aparat ma funkcję programowego cropa x1.6. Liczba pikseli może na to wskazywać, bo po przełączeniu w tryb x1.6 robi się matryca jak w 50D. Jeśli to ma być aparat "dla ludu" to Canon nie pozbawi się przecież sprzedaży wszystkich zoomów EF-S.
Dzięki temu Canon ma jak dotychczas puszkę między D300 a D700 a także między 50D a 1D.
No właśnie, skoro ma podpięty obiektyw EF-S 15-85 to znaczy że FF to to nie będzie na bank. Tylko co z tym drugim aparatem, który jest obok, na tym samym plakacie? :) A może ktoś kto robił to zdjęcie, uznał że nie ma sensu robić zdjęcia całemu plakatowi, bo jest tam dokładnie to samo co widać teraz? :) Hehehe oj nudzi mi się tego wieczoru :P
edit:
Eee nie doczytałem do końca wątku a MMM o tym samym wspomniał :)
Jest małe "ale"...
Na komentowanym fragmencie plakatu widnieją dwie puszki ...
Możliwe że dążą do czegoś podobnego co ma Nikon - D3 main body, D700 backup.
Jedna część plakatu jest widoczna w pełni, druga już nie...
Żarty żartami, a napisy nad spustami migawki są wyraźnie w innym miejscu...
Mam wrazenie ze plakat jest malo "canonowy" mam na mysli ikonki i spust pod dziwnym katem.
Może kwestia perspektywy i poruszenia. Różnie to bywa z tymi aparatami w komórkach. Ale kto wie... ;)
Nie są w zupełnie innym miejscu, bo są dokładnie w tym samym, tyle, że zdjęcie było pewnie robione szerokim kątem, co mogło wpłynąć na zniekształcenie i zbieżność linii (zauważ, że pion lewej siódemki nie jest zgodny z pionem prawej)
PS: Z drugiej strony.. czy ja dobrze na granicy białego i czarnego pola widzę.. załamanie?:shock: to stawia sprawę i dotychczasowe dowody i pogłoski w zupełnie innym świetle..:shock::lol:
Tak, to napewno beczka..:-)
a wy tym poklepywaniem polączonym ze ślinotokiem podbijacie tylko cenę startową :mrgreen:
wyglada na to ze ten aparat bedzie mial wbudowana lampe czy sie myle?
Crop 1.3 jest troche bezsensowny, powinni isc w kierunku FF raczej.
Pozyjemy zobaczymy. Jak dla mnie od 20D/30D w górę zaczela sie gadzetomania a nie robienie aparatów:)
Mały OT dla ciekawych nowej FF Alfy od Sony (A850)
Link do testu
Miejmy nadzieję, że ten swoisty wyścig zbrojeń w konkurencyjnych obozach przełoży się na obiżenie ceny u firmy na C ;)
"7D będzie minimalnie większy od 50D i minimalnie cięższy. Będzie to crop APS-H z możliwością używania obiektywów EFS. Cena będzie oscylowała w okolicach ceny 5D mkII."
L. O. L.
niech spadają na bambus
Co prawda 1D juz nie mam, ale z czasow kiedy mialem, zastanawialem sie jak obciac te wielkie g... z bateria na dole. Wciaz zastanawiam sie, czemu Canon nie wyprodukuje malego odpowiednika jedynki. Z taka sama matryca, takim samym AF, tylko mniejszego, zeby mozna bylo troszeczke dyskretniej... Cos w stylu D700 w oparciu o D3.
no ale porównujemy lustra z gripem i bez, jeśli D700 z gripem jest za duzy to i bez tez bedzie za duzy, w tych czasach prawie każdy ma lustrzanke wieć jej widok to rzecz normalna,
bardziej obiektyw ma wpływ na nasza dyskrecje,
takie malutkie staleczki jak 24L czy 50L tez nie robia juz na nikim wrazenia, co innego jakies biale tele
no ale nie rozumiem, wielkościowo to przecież malutka różnica, body czy z gripem czy bez zajmuje w plecaku wlasciwie tyle samo miejsca,
a waga? grip waży jakieś 350 gram (do 5D), dla kogoś to dużo? może dla kobiet
dla mnie idealna waga sprzetu to 1D + 24-70L (~2,4kg), stabilnosc przy takiej wadze jest najlepsza,
to chyba jedyna wada stałek, że są takie lekkie
juz pomijam fakt, że z racji materiałów i wykonania samo trzymanie w rece 1D to przyjemnosc
W ogole, patrzac na ten plakat i opis - cos jest nie tak. Mamy 12 obrazkow opisujacych "wlasciwosci" ale drugi w dolnym rzedzie praktycznie nigdzie nie jest opisany. Wszedzie jest tylko ze:
1 – 18 MP
2 – Podwojny digic 4
3 – 8 fps
4 – 19 punktow af
5 – max iso 6400
6 – 63-strefowy pomiar
7 – wizjer o 100% pokrycia
8 – (zagadka*)
9 – elektroniczny horyzont
10 – 3 calowy ekranik
11 – tryb wideo
12 – Live view
* - pozycja numer 8 pozostaje zagadka, ale PONOC jest to "madry wizjer" ktory przelacza sie z trybu APS-H na tryb APS-C po podlaczeniu obiektywow z mocowaniem EF-S lub podczas przejscia w tryb szybkich zdjec seryjnych (8 kl/s) ;)
I bardzo mozliwe ze obok tej 7d-mki jest druga 7d-mka z obiektywem EF a u gory gdzies albo na dole napis: "Jeden aparat, dwa systemy" ;)
A co tam, dorzucę do ognia -może ten drugi to 7Deye-control :twisted:
Rzeczywiście, puszka wygląda interesująco. Ale tylko dlatego, że to Canon, bo konkurencja jest trochę do przodu.
Za to prawdziwe bluzgi i narzekania zaczną się pewnie w momencie ogłoszenia ceny :lol: Nie będzie to raczej korpus dla ludu...
In USA: $1699 Body
In Canada: $1999 Body
$ 1699? To byłaby całkiem atrakcyjna cena jak na wejście. Myślalem, że będzie znacznie droższy...
ale znając nasze realia to cena w Polsce może być nawet 6,5 tys tak w połowie między 50D a 5Dm2