Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
Wersja do druku
Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
Generalnie, wszystkie telewizory i monitory, jakie widziałem w tzw. ekonomicznym przedziale cenowym miały błedy w ustawieniach obrazu. Od tych mniejszych, jak właśnie jasnośc, kontrast, nasycenie barw, az do poważnych zniekształceń samego obrazu. Wszystko zależy od tego, czy "pan Zenek" w fabryce miał akurat więcej lub mniej chęci, by dobrze ustawić obraz monitora, schodzącego z taśmy produkcyjnej.
Nie sugerowałbym się wogóle tym, że "monitor jest nowy więc wyświetla prawidłowo".
Polecam swojemu monitorowi zrobić kalibrację, jakimkolwiek kalibratorem.
Można równiez sobie posprawdzać czy obraz jest prosty, drukując dobrej jakości siatkę na przezroczystej folii i porównać z wyświetlającymi się liniami, generowanymi np. przez program Nokia Monitor Test
Dzięki wszystkim za rady. Mam jednak pytanie w kwestii tego nieszczęsnego DVI - słyszałem, że daje znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. I nie wiem, czy warto kupować kalibrator do starszego monitora bez cyfrowego złącza?
I jeżeli kalibrator, to jaki?
Pański monitor nie ma matrycy. To po pierwsze. Obecność lub nie złącza DVI nic nie zmienia. Kalibracja na saturację nic nie pomoże, bo to jest zależne od emisji dział elektronowych, które we współczesnych monitorach CRT ledwo pierdzą zamiast porządnie bombardować luminofor.
DVI jest ważne w przypadku LCD. W kineskopie nie ma to znaczenia, bo ewentualne korzyści z DVI zamaskuje sam kineskop.
Kalibrator zawsze warto mieć. Jaki, to zależy od rodzaju Pańskiego następnego monitora. Obecnym nie ma co się sugerować, bo długo Pan na nim nie popracuje.
Tom01, a co sadzisz o nowym Eizo CG243W ? Wyglada imponujaco...cena tez zawrotna ale jakby mial to byc jeden monitor do wszystkiego na lata - takze poprawnie wyswietlajacy animacje (5ms) to chyba bylby jeden z najlepszych wyborow?
Jeszcze jedno:
Co tlumaczy astronomiczna cene EIZO ColorEdge CG232W?
Jeszcze tego monitora nie ma, więc ciężko się wypowiadać. Miałem na razie do czynienia z jego okrojoną wersją SX2462W. Wniosek jaki można wysunąć, to jest wąsko specjalizowany monitor graficzny.
Jest to sprzęt tzw boradcastowy. Realizator TV widzi na ekranie materiał który idzie w antenę i ma mieć pewność, że anomalia która właśnie nastąpiła, nie jest po stronie monitora.
Proszę, powiedzcie co robię nie tak. Mam od niedawna monitor Eizo S2231W z polskiej dystrybucji. Na razie nie został skalibrowany, ale wstępnie ustawiłem go zgodnie ze wskazówkami z forum tz. wyłączona automatyczna regulacja jasności,gama2,2, temp.6500, jaskrawość 30%, kontr.50%, R-100%, G-95%, B-95%. Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia, ale jeżeli przeglądarkę przełączę na pokaz slajdów wszystko się zmienia, np. twarze robią się czerwone /jak po przepiciu/-tragedia. Podobnie wyglądają zdjęcia w Picasie.
Poprzedni monitor kalibrowałem eye1d2, ale tego podobno tak nie można.
1. Nastawy podałem kiedyś jako eksperyment dla kogoś. Absolutnie proszę nie traktować ich jako wytycznych regulacyjnych.
2. Zdjęcia do publikacji elektronicznych proszę konwertować do sRGB i zapisywać z profilem.
3. Oglądać takie zdjęcia trzeba w przeglądarkach z włączonym zarządzaniem barwą.
Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo. A może trzeba jeszcze raz gdzieś włączyć zarządzanie barwą dla slajdów? Picasa-zgoda, chyba nie ma CMS. Boję się że przy mojej wiedzy na temat komputerów-szerokogamutowiec może mnie przerosnąć.
poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
Ale o co pytasz konkretnie?
Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 :roll: . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
Ja zmieniałem tylko domyślny profil urządzeń, reszty nie dotykałem. Póki kolory są OK to nie tykam pozostałych ustawień i z głowy :) .
Nie piłem zupełnie do niczego (nikogo), to bardzo było w powietrze niż do Ciebie aczkolwiek jako że od dłuższego czasu używasz 7-ki to myślałem że może będziesz wiedział - zdaje mi się że już od Visty MS dał LUT-loadera a że cały czas siedzę na XP (do 22 października ;-) to po prostu nie wiem... Jakby jednak tego LUT-loadera nie było, to poza samym podpięciem profilu trzeba by to zrobić AFAIK...
No gdybym nie miał Spectraview do ładowania LUTa, to pewnie bym się nad tym dłużej zastanowił...
Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.
U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu w pierwszej kolejności zgodnie z instrukcją ustawiam kontrast na 100% a następnie powinienem go wyregulować do poziomu docelowego, jednak w przypadku mojego monitora nec1970nx właśnie te 100 procent siedzi pośrodku działki - dla mnie to z lekka dziwne. Zastanawiam się czy kalibrator uszkodzony a może monitor kończy swój żywot ?
Dodam że dzisiaj kalibrowałem znajomemu starego CRT i było identycznie
Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
W ustawieniach systemu tak czy owak MUSI być zapięty odpowiedni profil charakteryzujący przestrzeń barwną naszego monitora - CMM aplikacji wykorzystuje go do obliczenia stosownej korekty dokonywanej podczas wyświetlania obrazu.
W przypadku monitorów bez możliwości kalibracji sprzętowej profil zawiera tag vcgt, który zawiera korektę kalibracyjną wgrywaną do LUT karty graficznej - korekta owa jest wgrywana właśnie po zapięciu profilu w ustawieniach systemu.
W monitorach sprzętowo kalibrowanych profil nie zawiera tagu vcgt, bo kalibracja wgrywana jest do LUT monitora, ale nadal zapisana jest w nim kolorymetryczna charakterystyka monitora - koordynaty chromatyczne kolorantów, gradacja itd., z których to informacji korzystają moduły zarządzania barwą aplikacji.
Nie warto (mało precyzyjny, zbyt jasny, niezbyt równomierny). Z 24" monitorów za rozsądną cenę najbardziej godny uwagi jest NEC 2490WUXi2
Mam pytanie do Tom01 jaki polecasz kalibrator do Eizo FlexScan S2031W?
Ja mam natomiast pytanie co do regularnej kalibracji monitorów NEC na SVII. Może zabrzmi to strasznie głupio, ale naprawdę nie wiem.
Jest tam "calibrate" i "generate ICC profile" - mam go tylko regularnie kalibrować, czy też każdorazowo generować profil? W jakiej kolejności to robić? Do tej pory za pierwszym razem zrobiłem "generate Icc p." i skalibrowałem, w kolejnych cyklach tylko kalibracja.
Funkcja "calibrate" przeprowadza kalibrację zakończoną stworzeniem profilu, natomiast "generate ICC profile" ogranicza się do wykonania samego profilu monitora, bez jego kalibrowania.
"Aplikacja wyświetlająca" musi mieć obsługę profili (tzw CMS - color management system), ponieważ wyświetlasz zdjęcie na monitorze szerokogamutowym. Czyli klucz tkwi w tym jakiej aplikacji używasz jako "aplikacji wyświetlającej" . Ja używam albo Adobe Bridge albo Firefoxa 3.0.13 .
a ja mam pytanie.. czy używając tylko lightrooma i monitora nie szerokogamutowego tylko takirgo co sRGB dokładnie pokrywa (nec 2190UXi) jest sens w aparacie ustawiać przestrzeń kolorów AdobeRGB? skoro w końcu i tak konwertuję albo do sRGB albo profilu papieru dla labu..
Nie ma. Minilab ma stosunkowo niewielki gamut, sRGB kryje go dość skutecznie. Adobe i większe przestrzenie mają sens przy doskonalszych technikach reprodukcyjnych, ale tak czy siak mając monitor o normalnym gamucie nie będziemy w stanie tego w 100% kontrolować.
Ogólnie odradzam parcie na "profesjonalne" przestrzenie edycyjne, monitory hiperszerokogamutowe i insze duperszwance, bo w fotografii zwykle i tak nie korzystamy z tych megażarówiastych barw, a tylko mniej precyzyjnie kwantyzujemy paletę, której tak naprawdę używamy.
Witam
Posiadam monitor EIZO S2243W, chciałbym kupić do niego kalibrator. Co się nadaję?
Pytałem w CORTLANDzie - polecili mi Xrite, pytałem znajomego i stwierdził iż się nie nadaje.
Mam juz mętlik:) czy ktoś kalibrował ten monitro i może polecić odpowiedni sprzęt do niego.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chodzi mi głównie o porównanie modeli X-Rite EyeOne Display2 a X-Rite ColorMunki Photo.
Czy oba się nadają?
Zależy który X-Rite Panu polecono. Eizo S2243W i pozostałe monitory tej rodziny są jednymi z najtrudniejszych w ustawieniu. Trudność leży nie w technikaliach, a w braku narzędzi. Popularne oprogramowanie umożliwiające kontrolę i regulację monitora nie obsługuje czujnika dla niego właściwego, a czujnik dający mu radę ma w komplecie debilne oprogramowanie bez żadnej regulacji. Połączenie jednego i drugiego jest oczywiście dostępne, ale kosztuje więcej niż sam monitor.
w takim razie co do tego typu eizo wybrać za kalibrator? zamierzam kupić 2 taki sam monitor więc chciałbym zainwestować rówież w poprawny kalibrator.
Pozdrawiam
Ja mam pytanie.
Mam lapcia 15 calowego 4:3 i rozdzielczosc na nim 1400x1050.
I teraz podlaczam do niego tania kielbase Asusa 22 calowego z rozdzielczoscia 1920x1080 widescreen.
I jak sie teraz ma szczegolowosc wyswietlanych datali na 15 calowy lapciu z 1400x1050 do 22 calowego wide i rozdzielczosci 1920x1080. Czy nadal bedze miec taka szczegolowsc czy juz nie? Wiem, ze to pytanie typu smiech na sali ale coz warto pytac.
ArturBonoVox - roznica miedzy rozdzielczosciami to tylko mniejsza plamka, na pewno w ilosci szczegolow tez bedzie roznica ale ja bym raczej sie nad kolorami skupil niz tym czy wiecej zobacze czy mniej:)