http://fotopolis.pl/index.php?n=6841
porażka z tymi kartami SD:/
Wersja do druku
http://fotopolis.pl/index.php?n=6841
porażka z tymi kartami SD:/
o jaaaaaaaaaaaaa karty SD :(
Akurat karty SD to głupawe nie są. Praktycznie każdy laptop ma czytnik tych kart. Nie trzeba pamiętać o dodatkowych pierdach typu czytnik na wyjazdach. osobiście u siebie bardziej bym widział SD niż CF przy których ciągle trzeba uważać aby nie pogiąć pinów w puszce.
no i wielka ****...!!!
choć z 2 strony to przy dzisiejszych cenach to jednak za 4 gb Cf mamy prawie 8 gb SD...
nic nie wiadomo o jakichś innych nowościach ?
450d w miarę ok :mrgreen: można pozazdrościć mu paru nowych "gadżetów" np. AF w LV
Nie wiem gdzie wyto czytacie !!!!!! Na DP napisane jak byk ze AF w LV taki jak w 40d...
LCD Live view *
• Live TTL display of scene from CMOS image sensor
• 100% frame coverage
• Real-time evaluative metering using CMOS image sensor
• Best view or exposure simulation
• Grid optional (thirds)
• Magnify optional (5x or 10x at AF point)
• Optional Auto-focus with mirror-down / mirror-up sequence
• Two modes; normal and quieter
• Remote live view using EOS Utility 2.0 (via USB or WiFi/Ethernet using WFT)
• Manual focus only
poza tym CANONA jest BEZNADZIEJNY i mity o jego pochowanych technologiach to jedna wielka bajka... Klos na glinianych nogach nic wiecej...
Ztego co można " wyczytać" na japońskiej stronie canona to oprócz 450D wyszły dwa zapowiadane wcześniej obiektywy: 200mm i 800mm.
Dostępnośc poszczególnych modeli wygląda nastepująco:
450D marzec 2008 ( 12megapixeli czyli nowe 5D :D)
200 2,0L kwiecien 2008
800 5,6L maj 2008
Oprócz tego canon wypuścił tez jakieś plecaki na sprzęt :)
Zaznaczam czytałem po japońsku a znam się na tym jak Doda na jeżdzeniu na łyżwach :)
Ktoś mówił, że chciałby elementy 40D w 5D i Canon spróbował spełnić te marzenia, ale mu wyszło 450D :)
No i na tym samym DP pisze (jak się zagłębi w tekst ;) )
Two types of auto focus are available: Quick AF flips the camera mirror momentarily to engage the AF sensor; Live AF uses the image contrast data to focus - a method familiar to anyone upgrading from a compact digital camera
Jak dobrze rozumiem (jestem nieziemsko niewyspany) jakaś sprzeczne informacje podrzuca DP ; )
Co się tak irytujesz trampek? Czego chciałeś wiecej od 450d ????
edit. niewyspanie odbiło się na szybkości pisania ; ) pozdr karakan
Żeby nieco ostudzić Wasz - potencjalny - zapał na te szkła podam ich szacowane ceny:
200mm - 5999 USD
800mm -11999 USD
Więcej informacji tutaj:
http://www.usa.canon.com/templatedat...23_eflens.html
Ale wtopa... Żadnego 17-85, ani 100-400... Tylko 200 i 800 mm o których było wiadomo kilka miesięcy temu.
Na te 3" LCD nie narzekajcie, bo to nie wina Canona. Sony trzaska je po 50 centów za sztukę i inne trudno już kupić ;)
Nowej 5tki nie ma, nikon nie pokazał żadnej odświeżonej/nowej stałki z AF-S czyli zostaje w starym grajdołku......może coś na jesień nam zaserwują :lol:
Pzdr.
Ja mam teraz dobrą rade dla osób które myslaly w podobny sposób, żeby szybko kupować 5D gdyz może się okazać że aktualna cena poleci do gory gdy tylko sprzedawcy otrząsną sie ze strachu wywołanego wizją zalegajacych na półkach starych 5D i klientów pytających się wyłacznie o nową wersje :). No chyba że ktoś chce dalej czekac do gwiazdki :)
No i k...a wszystko fake'i, nawet rambo..
No to Canon zaszalal z tymi nowosciami nie ma co ;-)
Fakt faktem, ze zrobili mocne to entry level, i pewnie bedzie szlo jak cieple buleczki, zarabialo duzo dularow, wiecej niz 3D, 7D 1D razem wziete.
Tylko miec nadzieje, ze nad 3D/7D intensywnie pracuja i zaniedlugo je zobaczymy.
Marcin
Tyle że taki tekst to już od dobrego roku słyszymy :) i jak nic nie było tak nic nie ma :) Nikon przywalił z D3(korpus jest świetny ale brak mu kilku szybkich stałek) a my dalej dusimy się z 5D :D no i dostaliśmy nowego Ds-a który jest conajmniej o 8klocków za drogi.
Pzdr.
czyli ile w marcu na dzien dobry 450D bedzie kosztowac? 3200zl-3300?
przechodnio czekajac na zmiany w segmencie 5D w styczniu kupilem uzywana 400D i pozostaje mi albo zostac przy tej puszcze albo powrot do planow starej poczciwej 5tki. FF b kusi.
coś takiego znalazłem:
http://www.dphotojournal.com/canon-eos-3d/
O to to. To samo mi przyszło do głowy, czytając różne komentarze (globalnie) ludzi pracujących w sklepach foto.
Sprzedawcy opuścili ceny 5D do naprawdę niskiego poziomu, mając nadzieję na następce 5D i nie chcąc mieć problemy ze zbytem "przestarzałego" 5D.
Wniosek z tego taki - idę się rozglądać za 5D :-)
Czy ja wiem. Sony A200 na starcie jest 1000 zł tańsze, A300 ma ruchomy LCD, Pentax K20D ma stabilizację i 14MPIX a cenowo będzie podobnie - Samsung zapewne taniej, ogólnie konkurencja zagęszcza ruchy nic nie pokazał jeszcze Panasonic, Nikon i Olympus, a pod względem marketingowym konkurencja wypada lepiej - więcej ficzerów.
Ciekawe czy magia marki Canon wystarczy?
Nie rozumiem pesymizmu. Puszka moim zdaniem całkiem ok. Ileż było ględzenia o braku spota czy iso w wizjerze w aparatach Canona. AF w LV też niczego sobie. 14 bitów, lepszy wizjer. Oprócz MLU na wierzchu to chyba poprawiono wszystko czego brakowało 350 i 400D. Większy też nieco może trzymać się będzie lepiej.
Nie wyszło teraz nowe 5D ale 450D moim zdaniem to fajny sprzęcior. Może dlatego, że ja zawsze będę celował w 3-cyfrowe body, spełniają one moje wymagania.
właśnie się okazało, ż nie idę do pracy. Chciałem spytać, bo nie mam sił wertować, kto się zabił, kto wydłubał sobie oko w geście sprzeciwu, kto definitywnie postanowił kupić dziś D3 wraz z 14-24?
szczerze mówiąc mam nadzieję, że przynajmniej niektórzy ;)
Ale lipa nic ciekawego zostaje tylko brać poczciwego 5D.
Ciekawe jaki będzie ten LCD w 450D oby nie taki jak w 40D.
widać drukarki, faxy i ksera lepiej zarabiają na firmę niż aparaty... buuuu....
klapa :(
Cichy - wpadasz dziś po piątkę ?
No nic, przynajmniej przez pare miesiecy pare osob nie bedzie mialo dziurawych skarpet:P
450-tka zapowiada się całkiem fajnie, szkoda tylko że będzie mieć najprawdopodobniej to samo beznadziejne LCD co 40-tka (żeby nie było że sie czepiam, moim zdaniem to jedyna rzeczywista i nie urojona wda tej puszki).
A karty SD to jak dla mnie ukłon w stronę użytkowników, którzy przesiadać sie będą z kompaktów i hybrydek, w gruncie rzeczy naturalna sprawa w tym segmencie, Pentax wprowadził to rozwiązanie już dawno.
Ano slyszymy. Ale spojrz na jedna rzecz.
450D ma:
- spot'a
- programowalny direct print
- kompenskacje ekspozycji +/- 3EV (w koncu!!)
- AF na kontrast
- 12 mln piskeli
i garsc innych ficzerow ktorych malo kto sie spodziewal w Cwanonowym entry level, i co najbardziej zastanawiajace, ktorych czesciwo brak i w 40D.
Po mojemu to Nikon troche zaskoczyl Canona, i musi sie ciut bardzie w XD postarac, i jeszcze po prostu nie zdazyl, bo nie moga pokazac odgrzewanego kotleta 5DmkII, ktorego zwyczajowo pewnie zamierzali nam zapodac (przed Nikonowymi nowosciami).
IMHO.
I nie pisze tak dlatego ze czekam niecierpliwie na 3D/7D i se robie nadzieje. Mam 5D z ktorym mi dobrze, i chocby te nowe puszki kawe parzyly, robily laske i wyprowadzaly same psa na spacer, to nie kupie poki co.
Marcin
niezla klawiszologia tej nowej puszki
buehehehe...
to ktory to jest ten Nikon-killer, co to go wszyscy wyczekiwali?
kolejna syfiasta, plastikowa wydmuszka w rozmiarze niegodnym reki Europejczyka? :D :D :D
nie no... gratuluje wszyscym, ktorzy wbrew wszelkiej logice wieszczyli 3D, 7D, 5DmkII 1DsIV, 50D, ... :D moze warto na przyszlosc najpierw przemyslec sprawe :)
Ale widać, że Canon miał dość duży problem z miejscem umieszczenia logo na tylnej ściance :)
Zabrakło miejsca na osłonce LCD to nadrukowane obok jest :D
Piszcie co chcecie ale jako na entry-level to puszka na papierze wygląda bardzo przyzwoicie. Oby tylko jakieś wpadki nie wyszły... Rokuje, że wraz z modelem 550D będzie uchylny LCD z tyłu :)
Mam wrażenie że będzie to dobra puszka dla amatorów, szkoda tylko ze Canon został teraz mocno w tyle pod względem technologicznym zwlaszcza jesli chodzi o matryce(takie mam wrazenie )
No to mam nadzieję, że na forum się trochę rozluźni ;). Canon zawiódł straszliwie - na prawdę. Czas zmienić system - koniecznie. Pokładam też w tym dużą nadzieję - zresztą chyba nie tylko ja :mrgreen:.