Odp: 16-35mm F4L IS już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
W takich pstrykach to te rogi są podobnie kluczowe jak światło 2,8. :)
2.8 uratuje przed rozmyciem podczas ruchu, w gorszym świetle i lepiej rozmyje tło.
A to na odbitkach zdecydowanie widać, nawet 10x15 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
flipflap
Ja mam 16-35 L2.8 i ostatnio robilem zdjecia gwiazd na 16mm. Rogi sa strasznie rozmazane. Po przeczytaniu wielu recenzji mam ochote zamienic na F4
Dlatego wybór powinno się rozpatrywać indywidualnie w zależności od zastosowania.
Wersja F4 jest lepsza na ISie i w rogach a f2.8 na f2.8 :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
2.8 uratuje przed rozmyciem podczas ruchu, w gorszym świetle i lepiej rozmyje tło.
Podbicie ISO też uratuje przed rozmyciem podczas ruchu w gorszym świetle /pod warunkiem że AF trafi/, a rozmycie tła nie tylko od wartości przysłony zależy.
2.8 to nie tylko po to gdy brakuje swiatla. Dla mnie to glownie narzedzie do zabawy glebia ostrosci. Dzieki temu wiekszosc zdjec moze nie byc takie plaskie...
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
2.8 to nie tylko po to gdy brakuje swiatla. Dla mnie to glownie narzedzie do zabawy glebia ostrosci. Dzieki temu wiekszosc zdjec moze nie byc takie plaskie...
Na 16mm :confused:
16-35 to nie stalka 16. Ja najwiecej zdjec robie na ogniskowych 24-35. Szersze ogniskowe uzywam rzadziej. Uzywam do reportazu - najczesciej rodzinnego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
16-35 to nie stalka 16. Ja najwiecej zdjec robie na ogniskowych 24-35. Szersze ogniskowe uzywam rzadziej. Uzywam do reportazu - najczesciej rodzinnego :)
Kupiles 16-35/2.8, zalezy Ci na swietle (caly czas o tym piszesz) zeby robic glownie na 24-35mm? I jeszcze do tego, jak sam wczesniej pisales na 2.8 jest lekkie mydlo, to ja juz niczego nie rozumiem... nie latwiej (i lepiej) byloby kupic 24L?
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
To ja bym na Twoim miejscu zamienił to szkło na 24-70 f/2.8 II. Jest rewelacyjne.
A wracając do głównego wątku, w tym tygodniu sprzedałem swoje 16-35 f/2.8 II i kupiłem f/4 IS. Ma znacznie poprawione narożniki, na co liczyłem i czego się spodziewałem czytając testy. Do krajobrazu będzie jak znalazł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Oczywiście, o tym pisałem. A co do podbijania ISO to mając obiektyw o działkę jaśniejszy masz większe możliwości :p.
Ja 16-35 używam tylko na szerokim końcu, bo wyżej to mam 24L i 35L :). Dlatego rozglądałem się za czymś szerszym rodzaju 14L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Zamieszczone przez Sunders
Oczywiście, o tym pisałem.
Bawisz się GO na 16mm przy f/2,8? Pokażesz jakiś przykład?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
co do podbijania ISO to mając obiektyw o działkę jaśniejszy masz większe możliwości :p.
Biorąc pod uwagę winietowanie 16-35/2,8 II na 16mm przy f/2,8, to ta różnica nie wydaje się aż taka wielka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Bawisz się GO na 16mm przy f/2,8? Pokażesz jakiś przykład?
Coś poszukam, jak nie to zrobię. Ale co tu udowadniać, jak obiekt blisko a tło daleko, to raczej oczywiste...
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Biorąc pod uwagę winietowanie 16-35/2,8 II na 16mm przy f/2,8, to ta różnica nie wydaje się aż taka wielka ;)
Winietowanie łatwiej się eliminuje niż szum :).