Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
16-35 trochę za szeroko jak dla mnie
Ciągnie mnie mocno do tego 24-70 f4 ponoć o wiele lepszy niż 24-105 f4
Macie porównanie tych dwóch w praktyce ?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
a Ty którą byś wybrał wersję z tych dwóch ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
a Ty którą byś wybrał wersję z tych dwóch ?
24-70/4 optycznie jest lepszym szkłem
Osobiście wybrałbym zooma ze światłem 2.8 :)
ja tez bym wybrał ze światłem 2,8 ale to nie mój budzet Poza tym ja nie odliczę vatu od zakupu itp Jestem amatorem niekomercyjnym więc ...
A poza tym Czy ten jasny obiektyw i tak nie trzeba przymykać do f4 żeby mieć ostry obrazek; Gdzieś się spotkałem z tym stwierdzeniem no ale może mieć ładniejszy obraz i możliwości optyczne większe
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
ja tez bym wybrał ze światłem 2,8 ale to nie mój budzet Poza tym ja nie odliczę vatu od zakupu itp Jestem amatorem niekomercyjnym więc ...
A poza tym Czy ten jasny obiektyw i tak nie trzeba przymykać do f4 żeby mieć ostry obrazek; Gdzieś się spotkałem z tym stwierdzeniem no ale może mieć ładniejszy obraz i możliwości optyczne większe
Ja mam 2.8 w wersji I i naprawdę nie narzekam na ostrość. Pewnie, że na 5.6 jest lepiej, ale 2.8 daje radę. Ten obiektyw ma na pewno jedną wadę: jest w pytę ciężki, naprawdę :)
Kup tego C24-70/4 bo to nowoczesne, dobre, ostre szkło. Zmienisz body na więcej Mp to też podoła. Kolory piękne, budowa solidna.
Tak jak koledzy polecają koniecznie dokup jasną stałkę: 35/2IS, 50/1.8 STM czy 85/1.8. Choćby po to żeby się nacieszyć małą GO.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kup tego C24-70/4 bo to nowoczesne, dobre, ostre szkło. Zmienisz body na więcej Mp to też podoła. Kolory piękne, budowa solidna.
Tak jak koledzy polecają koniecznie dokup jasną stałkę: 35/2IS, 50/1.8 STM czy 85/1.8. Choćby po to żeby się nacieszyć małą GO.
Moja decyzja myślę, że pójdzie w kierunku C24-70 f4
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
milsa666
Ja mam 2.8 w wersji I i naprawdę nie narzekam na ostrość. Pewnie, że na 5.6 jest lepiej, ale 2.8 daje radę. Ten obiektyw ma na pewno jedną wadę: jest w pytę ciężki, naprawdę :)
tylko gdzie dziś dostać w stanie bdb taki obiektyw ? Za duże ryzyko kupować na odległość
--- Kolejny post ---
dzięki za Wasze zaangażowanie
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Wersji drugiej nie trzeba przymykać, pierwsza jest trochę gorsza optycznie, jednak wolałbym używany C 24-70 2.8 mkI niż nowy o śwoetle f4
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Wersji drugiej nie trzeba przymykać, pierwsza jest trochę gorsza optycznie, jednak wolałbym używany C 24-70 2.8 mkI niż nowy o śwoetle f4
Dokładnie.
Poczytałem, popatrzyłem, porównałem i stwierdziłem, że mk I jest dobry, a biorąc pod uwagę różnice cenową to jest genialny.