Odp: Canon EOS 70D z matrycą Dual Pixel CMOS AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Kotwica we wodzie
Witaj.
... Jeśli wolisz filmować to wziąłbym 70d bo tryb filmowy i AF podczas filmowania w 70 jest lepszy i szybszy niż w jakimkolwiek innym canonie.I to jest fakt, ta nowa matryca dual pixel robi robote jeśli chodzi o filmowanie. Ja jestem z tych osób ktore uważają że zdjęcia to aparat a filmy to kamera.
Moim zdaniem wszystko zależy od przeznaczenia sprzętu (ambicji też) do jakich celów ma służyć bo jeśli do filmowania bardziej "na poważnie" (wyłączając wesela, komunie itd) to AF nawet ten świetny z 70D wówczas na niezawiele się zda, przyda się natomiast dobra matryca, zasobnik z jasnymi stałkami, w tej kwestii świetnie na początek potrafią się sprawdzić tanie M42. A w późniejszym trochę etapie "zabawy" - folow-focus, slider + ogólnie reszta filmowych "gratów" oraz oczywiście dobra książkowa jak i praktyczna wiedza.
Jestem też zdania że twierdzenie iż kamera - tylko film, aprat - tylko zdjęcia jest trochę nie fair, bo wg niego np 5D2/ 5D3 nie nadają sie do filmowania, a wiadomo doskonale że tak nie jest - bo nie tylko się nadają, ale nadają się świetnie.
Przespałem się z tematem, obiektyw zawsze kupię a stara puszka mi już nie wystarczała. Bawię się trochę z macro i "gibany" wyświetlacz przeważył szalę :D Dziś zamówiłem 70D :D
chyba nie było https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs
i nie ukrywam,że dowiedziałem sie kilku ciekawych rzeczy w praktyce
bardzo fajne porównanie 70D vs D7100
Post 309 na tej samej stronie :cool:
Witam
Mam zamiar zmienić system na Canon, a konkretnie na 70D. Czytam różne publikacje i fora wiem że z dedykowanymi obiektywami USM i STM działa pomiar Dual Pixel. Ale nigdzie nie czytałem o współpracy z obiektywami Sigma i Tamron. Czy ktoś z forumowiczów przetestował współpracę w Live View z Sigmą lub Tamronę. Proszę o info.
Czy ktoś zwrócił uwagę czy 70D ma może nieskompresowane wyjście HDMI?
Póki co jeszcze żaden użytkownik tego body się nie ujawnił, więc na organoleptyczne wrażenia i uwagi odnośnie współpracy z nie canonowskimi obiektywami będziesz musiał poczekać ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
ileszek
Witam
Mam zamiar zmienić system na Canon, a konkretnie na 70D. Czytam różne publikacje i fora wiem że z dedykowanymi obiektywami USM i STM działa pomiar Dual Pixel. Ale nigdzie nie czytałem o współpracy z obiektywami Sigma i Tamron. Czy ktoś z forumowiczów przetestował współpracę w Live View z Sigmą lub Tamronę. Proszę o info.
Póki co jeszcze żaden użytkownik tego body się nie ujawnił, więc na organoleptyczne wrażenia i uwagi odnośnie współpracy z nie canonowskimi obiektywami będziesz musiał poczekać ;)
70D mam dopiero od wczoraj. Niestety posiadam tylko canonowskie szkiełka. Na youtube możesz znaleźć kilka recenzji z Sigmą. Jeśli chodzi o HDMI to zerknij do instrukcji obsługi, którą możesz ściągnąć w pdfie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Soviet
70D mam dopiero od wczoraj. Niestety posiadam tylko canonowskie szkiełka. Na youtube możesz znaleźć kilka recenzji z Sigmą. Jeśli chodzi o HDMI to zerknij do instrukcji obsługi, którą możesz ściągnąć w pdfie.
no to czekamy na jakieś opinie, jak to się spisuje w praktyce :)
chyba dziś pojdę do fotojokera pomacać bo widziałam, że już tam mają... i czekam aż będzie w saturnie 8-) bo tam lepsze tax free ;)