Nie tylko ty. Sprawdziłem dzisiaj wszystkie L i wszystkie mają plastikowe osłony :(
Wersja do druku
Mam tego Tamrona od miesiąca. Pierwsze podejście odpuściłem, bo po podłączeniu do Canona 7D był znacznie gorszy od starego canona 24-70/2,8.
Teraz podpiąłem inną sztukę do 6D i jest znacznie lepiej. Używam do sportu i nie ma dramatu: Krzysztof Rzewnicki: Godzina w Piekle - seria 3 - pierwsze 20 zdjęć. Do ostatniego zawodnika na podbiegu.
Pytanie do tych, którzy kupili to szklo 2-3 lata temu: jak sie trzyma, jakies luzy jak jakosc optyki i zdjec itp?
Pozdrawiam,
Jacek
Znajomy kupił jakieś 2 lata temu. Praktycznie nie odpina od 6D. Jest zadowolony. Zdjęcia i jakość optyki OK. Nie używa go chyba w ekstremalnych warunkach. Raczej pstryka amatorsko, ale zdjęć robi sporo. Jest zadowolony.
Jego zdaniem przebija C 24-70/4,0 i C 24-105/4,0 oraz C 24-70/2,8 wer.1. W przypadku tego ostatniego przyznał się, że trafił na mydlaną sztukę Canona. Oczywiście najlepiej kupić 24-70/2,8 wer.2.
Kupiłem 2 lata temu, ale używany, w sumie ma ok. 3 lat. Żadnych problemów nie stwierdzam. Wygląda dobrze, działa dobrze, żadnych luzów. Używam amatorsko, ale to mój podstawowy obiektyw.
Cichy, wypuszczą takie 24-70/2.8 w nowym "dizajnie"? Może z poprawionymi elementami, na które tu są największe fochy (budowa, AF). Takie rozważania przed zbliżającą się gwiazdką za 10 miesięcy :mrgreen:
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Stoję przed zakupem zmiennoogniskowego obiektywu do 6D. Zastanawiam się tak naprawdę między C24-105 f4 i T24-70 f2.8. Pod uwagę biorę tylko nowe sztuki, więc cena ich jest zbliżona, zależy mi głownie na jakości obrazka. Obiekty głownie używany do spacerów, wycieczek, jako główne szkło.
Podpiąłem ostatnio c24-105, całkiem fajne szkło , ale jakość obrazka mnie mnie nie powaliła, mimo że ogniskowa kusi.
Na 99% jestem zdecydowany na Tamiego, choć jeszcze osobiście nie miałem okazji z niego pstryknąć, testy w sieci pokazują jego przewagę i mam nadzieję że się to nie zmieniło.
Czy przed zakupem mogę jednoznacznie stwierdzić, czy trafiła mi się ostra sztuka robiąc fotki kalibratora FocCal22XL i sprawdzając to tylko na wyświetlaczu 6D?
Jakie testy wykonać dla pewności?
Jakiego teraz można się spodziewać numeru seryjnego tego obiektywu i gdzie go sprawdzić?
Bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi.
Jak rozumiem już podjąłeś decyzję dlatego też wpis w tym wątku :) Jeśli kupisz nowy to zawsze masz możliwość oddania obiektywu gdyby było coś nie tak (ostrość, AF). Chcesz mieć pewność już przy zakupie to tylko odbiór osobisty i sprawdzenie z body. Sugeruję sprawdzić AF także na dalsze odległości. W razie czego masz możliwość regulacji AF w 6D.