Odp: [Dawid_Gaszynski] Sport
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Rozumiem, że Twój wpis jest reakcją na krytykę dotyczącą braku ostrości na Twoim zjdęciu ?
Nigdy w życiu.
Nie odgrywam się za krytykę, bo właśnie o nią na forum chodzi. Świadomy jestem tego, ze moje zdjęcie nie jest dobrze trafione, ale cóż stało się poszło w sieć i już tego nie zmienię.
Z wcześniejszych swoich zdjęć dzisiaj się już tylko śmieję i dlatego przebudowałem swojego bloga i to co miałem na Flickr.
Już kilka razy pisałem Ci o zamkniętych oczach, bo w moim przypadku zawsze był to zarzut ze strony fotoedytorów. I dla mnie są one też słabe. Już wolę z konkretnym wytrzeszczem :).
Fotoed... kto ? To ci ludzie, którzy zamieszczają po gazetach zdjęcia robione telefonami, zdjęcia nie z tego meczu z kretyńskim podpisem... Mnie nie interesuje ich zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Fotoed... kto ? To ci ludzie, którzy zamieszczają po gazetach zdjęcia robione telefonami, zdjęcia nie z tego meczu z kretyńskim podpisem... Mnie nie interesuje ich zdanie.
Widzę, że z dobrymi miałeś do czynienia :).
Taki jest poziom mediów w Polsce więc dla mnie ten czy inny dziennikarzyna, fotoedytorzyna czy inny taki nie jest wyznacznikiem poziomu.
mi zamknięte oczy nie przeszkadzają, jeśli jest to zdjęcie z akcji pokazujące emocje, wysiłek itp
jeśli chodzi o fotoedytorów i gazety to tam jest nacisk na coś innego, ich nie interesują zdjęcia z walki, oni chcą po prostu morde zawodnika dobrze widoczną,
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
jeśli chodzi o fotoedytorów i gazety to tam jest nacisk na coś innego, ich nie interesują zdjęcia z walki, oni chcą po prostu morde zawodnika dobrze widoczną,
Teraz pojawia się pytanie: chcą, czy muszą chcieć bo nie ma wyboru?
Cytat:
Zamieszczone przez
Zelber
Teraz pojawia się pytanie: chcą, czy muszą chcieć bo nie ma wyboru?
nie wiem, trzeba ich pytać,
ja wiem tyle, że jak robiłem żużel do Tygodnika Żużlowego i Słowa Sportowego to mieli do mnie pretensje, że wrzucam za dużo zdjęć z toru z meczu, obie gazety chciały więcej zdjęć z parku maszyn z twarzami zawodników, mecz ich nie interesował, z niego wystarczyło 1-2 zdjęcia + ewentualne upadki,
w dalszym ciągu tak jest, teraz fotoreporter sportowy właściwie nie musi robić zdjęć na meczu (nie licząc piłki bo z niej do druku idzie dużo fotek), wystarczy na rozgrzewce obcykać każdego, potem trenera podczas spotkania i można iść do domu,
chca to co najlepiej sie sprzedaje
Twarze zawsze są pożądane, bo zawodnicy przechodzą między klubami, biją ochraniaczy w windzie, a trenerzy zmieniają się częściej niż panienka majtki. Wtedy twarz jest potrzebna.
Dla mnie ten czy inny fotoedytor/dziennikarzyna nie jest wyznacznikiem poziomu fotograficznego. Tym bardziej tu, na forum gdzie każdy z nas może wrzucać zdjęcia bez oglądania się na ten czy inny aspekt związany z publikacją zdjęć.
Niech najlepszym podsumowaniem profesjonalizmu fotoedytorów będzie podpis spod zdjęcia sportowego w GW.
"Mistrzostwa Europy w piłce ręcznej mężczyzn. Polska - Norwegia. Tyłem Jakub Łucak"
I duże zdjęcie, na którym bohater artykułu jest tyłem i to nawet nie w jakiejś ciekawej pozie. Takie miernoty, które zamieszczają tego typu kwiatki mają wyznaczać mi kierunek robienia zdjęć ?
Rozumiem, że zarobkując w ten czy inny sposób (agencja,portal,gazeta,organizator imprezy) trzeba często robić zdjęcia pod zleceniodawcę, ale w ostateczności to forum jest dla nas i każdy z nas powinien pokazywać takie zdjęcia jakie mu się podobają, a nie jakie podobają się Jego sąsiadowi czy fotoedytorowi.