Akustyk pewnie odpowie , ale w międzyczasie ja się wypowiem za swój egzemplarz tego szkła - mam taki sam FF jak ten na opacznych: jakieś +3/+4
Niemniej przy 5DmkII to żaden problem...
Wersja do druku
Akustyk pewnie odpowie , ale w międzyczasie ja się wypowiem za swój egzemplarz tego szkła - mam taki sam FF jak ten na opacznych: jakieś +3/+4
Niemniej przy 5DmkII to żaden problem...
u mnie trafia. testow mu specjalnych nie robilem, ale na realnych zdjeciach nie zdazylo mi sie zaobserwowac jakichs rozbieznosci miedzy tym gdzie jest ostrosc, a gdzie chcialem zeby byla.
nie mam tu na mysli, ze uzywam 5D, wiec ostrosc musialem chciec tam, gdzie akurat body sobie wybralo ;)
AF jest bardzo szybki i u mnie trafia bardzo dobrze:
Inna sprawa, że przy tak ciemnym obiektywie GO jest tak duża, że ten AF nie ma jak się wykazać :smile:
Witam Koleżanki i Kolegów.
jestem nowy więc na wstępie o wybaczenie jeśli naruszam zasady forum.
odświeżam wątek.
poczytałem forum. Po przeczytaniu mętlik jak zwykle przy tego rodzaju dylematach.
Może od początku. Mam 40D. bawiłem się od lat kitem 18-55 i 50 f/1.8. Decyzję o nabyciu porządnego szkła odkładałem. Przyszedł moment, kiedy budżet pozwala rozejrzeć się za rozsądnym szkłem.
Przeznaczenie: córka, wakacje, ptaszki.
Wnętrza - tutaj mam stałkę, którą chce zostawić. Ma problemy z AF ale w sumie daje radę. Po wymianie (egzemplarz 1. rozsypał się w rękach) działa.
Poczytałem i na chwilę obecną w grę wchodzi:
70-200 f/4L IS + z czasem telekonwerter lub
70-300 L.
Z wypowiedzi na forum wnioskuję, że dla opcji nr 2 światło nie jest jakimś wielkim problem przy tym zakresie zastosowań, a z pewnością wybaczalnym przy bonusie w postaci wiekszego zooma. oba podobno "sakramencko" dobre.
będę wdzięczny za sugestie, rady i jakieś opinie. Rożnica w cenie jest zauważalna. Właściwie nie ma jej przy dokupieniu telekonwertera do 70-200.
serdecznie pozdrawiam.
PS. ciekawa sprawa - w fotojoker 70-300 L braki w magazynie.
Przy okazji gdzie w Poznaniu szkła canona w dobrej cenie i z możliwością podpięcia pod własne body?
dzięki za sugestię.
50 mam i nie rezygnuję.
55-250 i 400 to jednak dwa szkła, na co pewnie przyjdzie czas.
Na razie szukam w miarę uniwersalnego (jeżeli jest to możliwe). Do zakupu używanego za mały kozak bez doświadczenia jestem a nie mam wsparcia.
dzięki. obawiam się kontry która zasieje wątpliwości o wadliwości egzemplarzy
chcecie rozpieprzyć ten watek?
jest tylko o 70-300L