Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.
Dziwna sprawa. Najlepiej nagraj te dźwięki i wrzuć tu. Coś jest kaput z puszką albo... ;) a tak bardziej serio to słałbym do serwisu. Wycena jest najczęściej bezpłatna.
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Wyłącz ciągły af w menu.
Dokładnie, gdy jest włączony, i np. masz założony dekielek na obiektyw caly czas szuka ostrości i chrumka, jak to ładnie nazwałeś :) tyle że to chrumka obiektyw nie korpus.
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Cześć! Czy Wasze R-ki też tak „gadają” non-stop? Mój nawet jak nie robi zdjęć to ciągle mruczy, skrzypi, chrumka, trzeszczy...tak jakby ciągle ostrzyli, tylko ciszej. Chyba z każdym obiektywem tak gada, z Canonem, sigmą, tamronem. Dopiero po wyłączeniu całkowitym milknie po chwili. Nie wiem czy to normalne, moje lustra nie odzywają się nie pytane, a ten skwierczy na okrągło i nie wiem czy mu coś nie dolega.
Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS?
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.
Powyłączaj IS w obiektywach i nasłuchuj.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ze wszystkimi szkłami to się dzieje czy tylko z tymi z IS? ..
Ja u siebie zauważyłem to na szklach bez is np. 50/1.4 czy 135/2. To pierwsze słychać głośniej bo wydaje mi sie, ze ma głośniejszy af. To on pracuje. Zauważ ze mając włączony af servo body szuka ostrości, czyli uruchamia af w obiektywie, także gdy nie naciskasz spustu migawki, wystarczy przekierować obiektyw na inny obiekt.
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
malwes
Dziękuję za wskazówki. Poprzysłuchuję się bo ciągły AF mam raczej wyłączony. Spróbuję to nagrać. To nie są jakieś mocne dźwięki.
U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
U mnie taki efekt jest wyraźnie słyszalny z Tamronem 85mm/1.8, szumi i chrząka praktycznie cały czas. Ten sam obiektyw z 6D jest dużo cichszy (delikatny szum tylko przy pomiarze i pstryku). Zupełnie się tym już nie przejmuję.
Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tamron ma IS i dlatego w R szumi cały czas a w 6D tylko kilka sekund po naciśnięciu spustu i parkuje.
Wyłącz IS i zobacz.
Z wyłączonym IS też chrumka i to jest właśnie dziwne. Nawet kiedyś pytanie tu zadałem, ale nie było odpowiedzi. Uznałem, że ten typ tak ma i tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W bezlustrach Canona IS chodzi bez przerwy aż do wyłączenia się body.
Pozwolę się z Panem nie zgodzić.
W swoim EOS R mam zainstalowany firmware 1.7.0 czyli jego najnowszą wersję.
Jeżeli mam podpięty pod adapter obiektyw EF 28mm f/2.8 IS USM z załączoną stabilizacją, to po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania (tym znajdującym się obok przycisku usuwania z ikoną kosza) stabilizacja zostaje zatrzymana a wraz z nią silnik obiektywu - nic nie pracuje, jest głucha cisza. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach).
Przed weekendem miałem przez kilka godzin kontakt z jedną z nowości Canona, a mianowicie z obiektywem RF 85mm F2 Macro IS STM.
Zauważyłem, że po ręcznym wciśnięciu przycisku odtwarzania słychać iż stabilizacja zostaje zatrzymana (ustają dodatkowe dźwięki w formie standardowych zgrzytów i pisków), ale silnik obiektywu już nie - cały czas pracuje. Tak samo dzieje się, kiedy tylny wyświetlacz LCD automatycznie się wyłączy (u mnie po 15 sekundach). Silnik obiektywu zostaje w pełni zatrzymany dopiero wtedy, kiedy aparat automatycznie się wyłączy (u mnie po 30 sekundach).
W związku z tym mam do Pana jako posiadacza obiektywu RF 24-105mm f/4L IS USM pytanie.
USM to nie STM. Czy Pański obiektyw zachowuje się tak samo jak mój wcześniej wspomniany EF 28mm f/2.8 IS USM, czy może jak RF 85mm F2 Macro IS STM?