Spoko. Może się stłuc przy pakowaniu przesyłki!
Wersja do druku
Spoko. Może się stłuc przy pakowaniu przesyłki!
ja mam wrażenie że niektórzy przesadzają z poprawnością polityczną dotyczącą regulaminu Allegro .... sam kończyłem aukcje przed czasem, i mam gdzieś co kto o tym myśli nie podoba się wolna droga .... tym bardziej że sam serwis ma dość swobodne podejście do swoich własnych regulaminów, dopóki nie dojdzie do końca (umowa kupna) to mogę ze swoją własnością robić to co chcę i jak chcę .... faktycznie serwis na to zezwala ..... co najwyżej grożąc paluszkiem a i to bardzo niemrawo ....
Mam nadzieję, że na Twoich aukcjach zaznaczasz, że nie traktujesz poważnie osób składających oferty? Tylko wtedy będą mogły zdecydować, czy np. chcą rezygnować z innych możliwości zakupu i ryzykować udział w aukcji,
Oczywiście, że możesz robić co chcesz ze swoją własnością. Nawet gdy Twoja aukcja zakończy się przekroczeniem minimum, czy kliknięciem "kup teraz", a kupujący przyjedzie z dużej odległości aby osobiście odebrać sprzęt to także wtedy możesz zrezygnować, czy to miałeś na myśli? Jeśli tak, to mamy inne podejście do aukcji.
Kończę aukcje przed czasem, ale nie usuwam ofert. Jeśli bieżąca cena mi odpowiada (i jest powyżej minimum), to najwyższa oferta wygrywa i dokonujemy transakcji. Jeśli nie ma żadnych ofert, albo nie przekraczają minimum, to także nie mam żadnych zastrzeżeń do zamykania aukcji.
Oczywiście, w treści aukcji jest informacja, że gdy cena przekroczy minimum aukcja może zostać zamknięta w każdej chwili.
do momentu sprzedania przedmiotu, to jedynie "pertraktacje" które bywają zerwane z różnej strony i bez przyczyny, mało mnie interesuje że się ktoś podjarał że kupi za połowę ceny itp ... ja nie zwykłem się podniecać że zgłosiłem się do intrafnej aukcji dopuki jej nie wygram, a i to ostrożnie. polecam innym, naprawdę przywiązywanie takiej wagi do aukcji i wręcz swojego rodzaju przyrównywanie regulaminu do prawa jest co najmiej zabawne.
ps. co do poważnego traktowania to rozumiem że również nie fair jest się wycofywać jako licytujący a w prawie każdym przypadku ktoś prosi o wycofanie oferty ...
Masz rację, zgodnie z regulaminem zawarcie umowy następuje w momencie zamknięcia aukcji (gdy cena jest powyżej minimum) lub w momencie potwierdzenia "kup teraz".
Pamiętaj jednak o tym, że wystawiając przedmioty na allegro zgadzasz się na ich regulamin, także na punkt 6.9.
Wycofanie oferty na prośbę kupującego to Twoje prawo, a nie obowiązek, i nie musisz się na to zgadzać.