witam
wstep standardowy: fotografia interesuje sie od niedawna. Watek przeczytalem. Zdjec troche ostatnio popelnilem. Chcialbym robic je coraz lepiej. Prosze wiec o konstruktywna krytyke.
na poczatek 2 fotki kolezanki Hani:
pozdrawiam
Wersja do druku
Ciekawą urodę ma Twoja koleżanka, modelkę już sobie znalazłeś, teraz trza zdjęcia robić, bo widzę, że komponowanie masz już w miarę ogarnięte. Drugie schrzaniłeś, bo za małe ISO wrzuciłeś, na 5D już nieco poszaleć można, więc i do tych 1600 można by dotrwać bez większych problemów. A wtedy, zamiast 1/30, miałbyś 1/125 i zdjęcie nie byłoby poruszone.
_igi: tak wiem sporo podczas tamtego pstrykania fotek popsulem w wiekszosci z lenistwa, niedbalstwa itp (a teraz boli grrrr)
mam tez pytanie jak to jest z tymi cieniami pod oczami (np ostatnia fotka kol. Micles). tepic? czy pozwolic byc? w tym momencie pod wplywem lektury CB psuje kazdy cien jaki mi sie pod kursor nawinie. moze to fobia? a moze czas zapamiatac zeby zawsze miec ze soba blende?
to zależy od tego jak ty widzisz to zdjęcie:) W niektórych przypadkach usunięcie cieni spod oczu kompletnie zmienia osobę i przy okazji zdjęcie wygląda bardzo nienaturalnie :) Jesli nie są to rażące cienie, wyglądające jakby ktoś nie przespał kilku nocy to nie ruszaj ich :)
Micles, moim zdaniem leży balans bieli. Reszta na moje oko poprawna. Delikatne "przepały" na stroju, ale w normie, osobiście nie podzielam poglądu, że biel nie może miejscowo osiągnąć maksymalnego poziomu. Trzeba by tylko dodać trochę "puncha" (aż się prosi o mały burn+winietkę), bo tak jest jakoś tak normalnie... trudno opisać, ale pewnie sam wiesz, o co chodzi.
hehe Paenka tylko jest jedna prawidlowosc:
pierwszy rzut oka na fotke - cienie ok
ale mysle "popsuje troche" no i zaczyna sie malowanie... blurowanie... na koniec wniosek podobny - bez cieni tez ok ale klikam jeszcze "cofnij" zeby porownac efekt przed i po. wtedy cien jakby nabiera intensywnosci i juz sie nie podoba...
:)
Kurcze no, ustawiam zawsze na początku na strój starając się trafić w miejsce niezacienione i zawsze wychodzi megażółto, więc później korektę na zimniej od 200 do 400K, i wtedy twarz zaczyna się robić przyzwoita. Najprościej to 1/200, f 8.0 i flash + wb na flash w puszce :D
A ja tam widzę jeszcze coś dziwnego. Albo dziewczyninie odmarzła ręka porządnie, albo coś mieszałeś z ociepleniem jej twarzy. Wygląda nieco komicznie w tej postaci...
Twarz też wpada lekko w niebieski zafarb, czyli jest jeszcze "za zimna". Być może po ustawieniu poprawnego BW wygląda dziwnie ze względu na źle dobrany makijaż i stąd próba przesadnej kompensacji.
Minimalnie uzyty PS.
Ech ta broda mnie ciagle przesladuje, mam nadzieje ,ze wkoncu bede mial nawyk nie ucinania brody.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok podmienilem fotke, mialem jeszcze jedna z nie ucieta broda.
czytam tak te komentarze, allgsm dostaje zjeb** za ucieta brode, patrze na zdjecie a broda ma sie dobrze:P czytam nizej a tu okazuje sie ze allgsm podmienil zdjecie. a juz mialem cos napisac do CyberRa hehe. All nie rob tego wiecej :P
heh ja też myślałem że to jakiś dowcip bo mi wszystko pasowało :) oczywiście z broda :P
podmienianiu plików mówmy stanowczo nie!
Przepraszam Panowie, wiecej sie to nie powtorzy.
Poprzednia wersja ze scieta broda:
Udalo mi sie chyba ,zanim Vitez wkroczyl do akcji, i nie dostalem ochrzanu ;-)
Milej niedzieli.
jak dla mnie lepiej :)
a jak dl amnie nie lepiej bo dziewczyna ma pod oczmi przepaść jakby te jej oczy strasznie byly gleboko osadzone
oczy ma ładne...
A mnie sie ta zielen wydaje jakas taka zupelnie nienaturalna :/
Coś nie mogę pobrać tego rawa, ale z tej miniaturki przy pomocy LR wycisnąłem takie coś:
https://canon-board.info//brak.gif
http://img81.imageshack.us/img81/924...div>[/URL]
wydaje mi się, że jest bardziej naturalnie. 28-09-2008, 18:12_igiA ja bym obstawiał coś takiego. Trawa aż tak nie razi w oczy plus balans bieli, ustawiony praktycznie na oko ;P
Chociaż i tak strasznie sztucznie to wygląda. Kolorki z tyłka wyjęte, modelka ma plastikową*twarz i jakoś*dziwnie siedzi... Ale już*co do dwóch ostatnich rzeczy to nie będę*się*wymądrzał, bo dopiero zaczynam zabawę z tym wszystkim, więc u mnie będzie jeszcze gorzej :mrgreen: 28-09-2008, 19:47tomdzMoja propozycja:
Micles, przynajmniej na tym zdjęciu masz ostrego front focusa... 28-09-2008, 20:23adino 28-09-2008, 20:26_igiW porządku, ale zobacz, co się dzieje na bluzce, cała w żółć poleciała. Ogólnie nie ma tam czarnego, jest tylko brudnoszary z domieszką*żółtego ;P 28-09-2008, 21:05Elajaszno to i ja dorzuce fotke z dzisejszego pleneru. Troche tak albumowo :)
Canon30D+Canon85/1,8@2,5 ISO400 1/250
28-09-2008, 21:45CyberR
--
pozd. 28-09-2008, 21:45Elajaszi jeszcze jedno
pierwsze z talka obróbka ;)
Canon30D+Canon85/1,8@2,5 ISO400 1/250
28-09-2008, 21:58adino 28-09-2008, 22:30tomdzTo ja też jeden wrzut z dziś. Mam nadzieję, że te strzały nie są bezduszne i mówią cosik o modelce :)
29-09-2008, 00:30miszaqq 29-09-2008, 19:52Bystry 29-09-2008, 20:10tomdzAno lubi - zbierać kasztany i śmiać się czerpiąc ogromną dziecięcą radość z niepozornych drobnostek :) Mam nadzieję, że udało się to choć trochę ukazać?
Ostrość/nieostrość na drugim jak najbardziej celowa. Wiadomo, że to nie glamour miał być, skupiałem się na czymś innym. Moim zdaniem z szalejącym wiatrem dało fajny, ciepły efekt.
Zapodaj kuzynkę :D 30-09-2008, 00:17BiperekMnie wyszło coś takiego.
30-09-2008, 00:45dr11U mnie jakoś tak:
30-09-2008, 09:09kucza21Nie wiem, ale mam wrażenie, że zdjęcie było robione dość późno więc tak je przewidziałem
30-09-2008, 10:42RAdoCanon 30-09-2008, 11:04dr11 30-09-2008, 14:08micles