No tak. Ale Nemeo nałożył dodatkowy warunek o wypełnianiu odpowiedniej luki cenowej :)
Wersja do druku
Absolutnie extra pytanie, rownowazne temu o szeroki kat.
Ja marze o 500 f5.6L IS, z aparatem klasy 1D AF dzialalby z 1.4x
Lub 200-400 f4L IS, ale to byloby znowu $5K...
Lub wreszcie cos extra DO za rozsadna cene. Chodza ploty o nowych
lzejszych super tele, zobaczymy...
Bez obrazy obawiam się, że tak mogliby rozumować klienci całkowicie pozbawieni, rozsądku. Zwykle to już po pierwszym zakupie reflektują się, że jest FF i może kiedyś.... W związku z tym inwestują raczej w szkła pod pełną klatkę. Oczywiście wyłączam z tego grona osoby, które świadomie zostają przy cropie. Jak ktoś zakłada, że prędzej czy później może przesiądzie się na FF to nie będzie do bólu inwestował w cropo-we szkła. Na przetrwanie ma u canona 6 szt. i tyle. Zwłaszcza że sprawa dotyczy tylko szerokich szkieł, bo długich zwyczajnie pod cropa nie opłaca się projektować (przynajmniej canonowi). Dlatego nie spodziwałbym się rozwijania lini szkieł EF-S. To po prostu z punktu widzenia canona nieopłacalne i sprzeczne z ich strategią.
Pytanie o 500/5.6 IS L bardzo zasadne :). No to ja jeszcze dodam z drugiego końca moje 20/2??? L lub coś w tych okolicach?
To jeszcze małe zdjątko :D.
mnie może aż tak nie interesują nowości co może spadek cen .. moe wkońcu kupiłbym sobie wymarzone 70-200 f4
Bracia Rosjanie znów górą, Putin im załatwił :)
Czyli już wiadomo będzie 1DNRs a cena?
to dla amatorow jest ta srebrna wersja? :D :wink:
Kurcze, 10 dni i nic na mur? Czyzby Canon na serio az tak
upilnowal wszystkich? Przy "pewnych" nowych 1D, 1Ds i 40D
a takze szklach wydaje sie, ze jakis przeciek by sie pojawil...
Moze nic nie zrobili? :roll: To by dopiero byla niespodzianka :twisted: :mrgreen:
Tak na marginesie... Zauwazylem ze kity 5D z 24-105 poznikaly ze sklepow. Jeszcze nie tak dawno tego troche bylo. Moze jednak bedzie jakis nastepca?
...przecieków jest zdecydowany nadmiar, tylko że ich cholera nie chcą autoryzować ;-)
Jeszcze troszke... Trzeba usiasc i spokojnie poczekac :D Co mialo byc to bedzie.
Canon mysle ze za duzo by zaryzykowal (duuuuuzo za duuuuuuuuzo) gdyby nic NAPRAWDE ciekawego nie pokazal. i wcale tu nie mysle o jedynkach i szklach DO. Mowie tu o 40d przynajmniej. Jak dla mnie to juz teraz jest troszke pozno. Podobno ma byc nowy d200s z lepszymi szumami i w podobnej do dzisaijzej ceny. wiec jak wyjdzie 40d w granicach 4500zl to moze sie canon przeliczyc...
Problem polega na tym, że canon póki co może na prawdę nic nie wypuścić i to właściwie nie zmieni sytuacji. Zmienić dużo może się wtedy gdyby Sony coś dało nowego ale póki co przynajmniej na PMA nic nie będzie. Poza zapowiedziami być może nowych puszek.
Wiesz D200 jest świetnym aparatem ale jak do niego dadzą tę samą matrycę tylko z lepszym softowym odszumianiem to to nadal będzie ten sam odgrzany kotlet.
Tak już całkiem na poważnie to myślę, że jedynki już trochę przypleśniały ze starości i wypadałoby je wymienić ale czy to co z tych rumorów wynika jest jakieś przełomowe na miarę dwóch rocznic? Mi na takie nie wygląda.
Sporo nowych przeciekow dzisiaj na http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html
Czyzby Feb 22 jest tym dniem? Glowna prezentacja w Kenii?
Potwierdzaja sie przecieki o 1Ds 22MP w mniejszej formie,
nowej linii szkiel... Coraz ciekawiej...
Oskarkowy, bo się utopisz z tą wodą w ustach:mrgreen:
Ale ja nic nie wiem. Teraz juz mi musicie uwierzyć.
Kontakt nawalił i tyle.
Zresztą napiszę Wam jak ja na to patrzę. Miałem do wyboru, albo dokupić sobie nową super hiper niewiadomojaką puszkę, albo kupić kolejne 5D i 135L.
No i właśnie siedzę i onanizuję się testowymi żyletoobrazkami na f/2 :mrgreen:
A jutro zabieram graty i za resztę tego co nie wydałem na sprzęt jadę na tydzień na Lazurowe Wybrzeże popolować na knotki. Mam wizję ciemnych wąskich uliczek nocą, wieczornych luminacji kasyn Monaco, jakichś aktów na plaży o zachodzie słońca i co tam jeszcze się zdąży przestrzelić.
A jak już wrócę, to świat będzie już inny. Wszyscy będą leczyć odciski na dłoniach po oficjalnych zapowiedziach canona, paru zadłuzy się na nowe zabawki, kilku innych strzeli sobie w głowę, a moi stali wielbiciele i tak wykażą, że bez wątpienia najlepszą puszką jest Nikon D50 :mrgreen:
Jeszcze ktoś się nie zorientował? Taaak, jestem po terapii. Teraz będę UŻYWAŁ aparatów. Czego i Wam życzę.
Ciekawe czy w 40D włożyliby dokładnie taką samą matrycę jak w 400D, gdzie jakoś trudno spostrzec te dodatkowe szczegóły.
A new 1D series camera will be announced for PMA. It will have a size similar to the 1V, and will be 8.5 fps with a full frame 12.8MP sensor. ISO will now be 100-3200 (extendable to 50 and 6400). There will be a refinement of the 45 focus point system, with more cross sensors.
There will be multiple grips available for the camera, including a WiFi grip, and a basic grip that simply adds battery capacity.
There will be a customiseable button that can be set to MLU.
The camera will be very water-resistant and will have a shutter rated for 200,000 cycles.
Price will be approx US$4500, dropping to under $4,000 within 12 months.
Approximately 3 months later the new 1Ds will be announced. It will be effectively the same camera, but with a 22MP sensor, and a maximum frame rate of 5fps. Price will be $7500, dropping to $7,000 within 12 months
Neither camera will feature internal storage. Neither camera will feature a larger than 24mm x 36mm sensor. There will be no further 1.3x cameras.
@snowborder
zroooodlo to raz a dwa to "There will be no further ..." takie cos w biznesie to raczej miedzy palce.
Swoja droga wredne jest to ustalanie ilosci klapniec ktos powinien za to klapnac.
Przeciez to oczywiste, ze jesli 1D bedzie FF, to nie bedzie juz
nigdy 1.3 cropa. Co w tym dziwnego?
Dla mnie wazna jest kolejnosc tych dwoch puszek, bylem pewny,
ze 1Ds bedzie pierwszy...
EC - czy kiedykolwiek seria 1 miala EC? Myslalem, ze 3-ka tylko...
A o 3D mozna zapomniec, jesli 1D nie ma gripa, to jest to praktycznie 3D.
W sumie wszyscy czekajacy na 3D powinni byc happy...
ja czekam na Dsa więc nie jestem happy
Ja jestem... Mysle ze reszta tez powinna. Numer na obudowie nie ma takiego duzego znaczenia. Ba... Jedynka jest bardziej profesjonalna :D
co ty mówisz od kiedy jedynka jest bardziej profi od jedynki Ds
To nie moglo byc $10k, gdyz obecny jest znacznie taniej. A canon jeszcze nigdy nie wypuscil nastepcy drozej jak poprzednik.
Mysle ze trzy puszki teraz bardzo nie zbulwersuja tych, ktorym ponoc wiele puszek ma zaszkodzic.
Wiesz wg. podstawowej zasady propagandy to największa bzdura powtarzana wielokrotnie powoduje że z czasem ludzie w to uwierzą :).
Po za tym może właśnie będzie tylko 40D dlatego o nim cicho :).
Wg. obecnych przepowiedni mają być niby dwie puszki przed PMA 40D i 1Dv. 1Dsv ma być trzy miechy później. Średni format?? i nowe szkła wedle sierpnia, a późną jesienią nowy 5D.
A co będzie? Może po 22-gim będziemy mądrzejsi. Póki co to się można już pogubić w tym wszystkim.
F@ck! Jesli naprawde 1Ds bedzie pozniej, to sie wkurze. Wczoraj
kupilem bilet do Vegas, bo nie chce mi sie jechac 4 godziny w kazda
strone, a tam ma nie byc 1Ds??? Z drugiej strony 1D ma byc w sumie
identycznym aparatem, wiec chyba bedzie co dotknac :lol:
Kurcze, juz troche mam dosc tych rumors'ow... Niech Canon w koncu
da co ma dac, bo ten watek zaczyna sie wymykac spod kontroli...
nieco OT ale tylko nieco:
... cos sie ruszylo, na allegro cena 5D u chlopakow z FOTOit spadla ponizej 8k pln (7999 :-) ) a ja przed momentem od swojego starego dostawcy ze stodoly (gielda) dostalem informacje, ze moze mi sprzedac za 7850 pln (i nie kupilem u niego 1 mln pln coby mial na mnie nie zarabiac) ...
pozdrawiam,