Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalk75
Z tego co zauważyłem na forum fredmiranda, pokazane jest też zdjęcie z C35L gdzie owa cebula pojawia się na zdjęciu. Czyżby ową elkę akurat ręcznie nie dopieścili? Poniżej link - zdjęcie z kieliszkiem, obszar - ujmę to tak drugi rząd od góry 4 od lewej strony, takie bardziej papierowe. Na moim kompie widzę też owy cebulowy bokeh. Także zapewne nie jest to przypadłość sigmy. Ja grzecznie czekam na pierwsze testy AF, jak będzie dobrze najprawdopodobniej kupię.
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM first impressions - FM Forums
Nie pisałem, że to przypadłość tylko Sigmy - to przypadłość soczewek asferycznych. Nie w każdych warunkach się to ujawnia, nie zawsze z równą siłą. Patrząc na sample z sigmy widać jednak, że efekt jest mocniejszy, może dlatego że powierzchni asferycznych jest więcej niż u canona 35? Jeżeli dla kogoś jest to sprawa kluczowa - pewnie się dowie dlaczego. Z różnych względów niektórzy preferują obrazy generowane przez obiektywy o tych samych ogniskowych ale pozbawione soczewek asferycznych. Niejednorodności bokeh mogą być jednym z tych powodów.
Mi się nigdy bokeh z Sigm nie podobał, czy to 30/1.4 czy 50/1.4 czy teraz 35/1.4. 85/1.4 na podstawie tego co widziałem - przełykam, ale zdecydowanie bardziej preferuję Planara 85/1.4 i Canona 1.2. Zawsze jak patrze na obrazki sigmowe mam wrażenie plastikowości, jakiejść sztuczności pozbawionej wyraźnego charakteru. A może to jest właśnie charakter obiektywów Sigmy ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Tutaj 2 razy zapodałeś jaka Sigma słaba jest więć polecam bilobil :)
Ale mowa była o innych obiektywach Sigmy chyba?
Skończcie już, grzecznie proszę.
To zamknij wątek nie będzie bezsensownego psioczenia na szkiełko , którego jeszcze nie ma :)
Miłej niedzieli
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
To zamknij wątek...
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
*niepotrzebne skreślić
Cytat:
Masz pozdrowienia od drugiego punktu zasad porządkowych. A swoją drogą nachodzi mnie dziwne wrażenie, że skądinąd poważni ludzie nazbyt utożsamiają się z przedmiotami/firmami* i bronią ich jak niepodległości Rzeczpospolitej/cnoty najświętszej panienki*
Jak kabla USB jeszcze. :) Albo kabla zasilającego klocek. Albo wielu innych rzeczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Pomijam kwestie AF ale sigma bynajmniej kombinuje, wprowadza nowe produkty w przystępnej cenie a nie tak jak canon , wypuszcza odgrzewane kotlety po absurdalnie wysokiej cenie :D Wolę poczekam na to szkło w sklepie , pomacać, potestowaś i samemu sie przekonac niżeli czytać Wasze lamęty :D
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
Ta Sigma wyzwala spore emocje skierowane przeciwko produktom "systemowym"- to kwiatki z wątku o Sigmie 35 z forum N:
"wole dac 5000 za dobra sigme niz 1500 za N 35 1.4... nawet gdyby zszesl do takich pieniedzy to nie wiem czy wrato by sie nim interesowac ze wzgledu na obrazek z niego..."
"no a 85/1,8G nadaje się tylko do focenia modelek zwiotczonych pawulonem - jego autofocus nie nadążyłby na żółwiem lądowym ..."
Ten ton jest też obecny w naszym wątku. Zamiast stanąć cichutko w kolejce po rewelacyjna Sigmę entuzjaści tego precjoza pokrzykują gromko w niewiadomym celu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Chyba chciales napisac przynajmniej :roll: ? No i dziwie sie ze ludzie sa szczesiliwi ze beda musieli kupowac jakis diwajs i stroic sobie obiektyw, zamiast wyjac go z pudelka i po prostu zaczac uzywac ;)
Ja nic nie stroiłem, kupiłem wyciągnałem i używam :) Z żadna z testowanych sigm nie miałem problemu :) Nie jestm po żadnej ze stron ale nie mam zamiaru także dać zarobić canonowi tylko dlatego, że jestem posiadaczem jego lustrzanki, wiedząc że jego produkty nie sa dużo lepsze od tych sigmowych a za które woła kosmiczne pieniądze :)
Przeciwnicy widzą w sigmie cebulę, AF napędzany przez słabe mrówki, a o obiektywie wiedzą więcej niż testy które niedługo się pokażą :-) - więc czego oczekiwać po takich komentarzach ...
Czekamy niecierpliwie na 35 ! :-)