hmm.. no tak, im cięższe tym lepsze. Ale że ludzie coś takiego wynajdą :shock: - to przerosło moją wyobraźnię.
Dajcie mi jeszcze jedną taką propozycję a nie będę już Wam przeszkadzał w fotografowaniu pszczółek.
Wersja do druku
hmm.. no tak, im cięższe tym lepsze. Ale że ludzie coś takiego wynajdą :shock: - to przerosło moją wyobraźnię.
Dajcie mi jeszcze jedną taką propozycję a nie będę już Wam przeszkadzał w fotografowaniu pszczółek.
No to może zamiast bawić się w ciuciubabkę określ się co ci nie pasuje w typowych, dostępnych na rynku statywach?
... a oślina pośród jadła, z głodu padła.
To jest mój problem. Gdzież to ja już nie byłem? Ile stron sobie zapisałem w pamięci komputera? A każda opisuje statyw jako bardzo dobry.
W sumie to wygląda tak : teraz dusimy się w klitce 6x4m co przy tłach 3m. nie daje dużego pola manewru. Statyw to jakieś wczesno-chińskie barachło nie potrafiące dać sobie rady z lustrem aparatu.
Aparat najczęściej podłączany jest pod komputer, z ręki to jakieś 20% zdjęć.
Ale w lipcu będą przenosiny do starej fabryki (teraz w remoncie) no, to tam powierzchnia studia osiągnie ponad 100m kwadratowych. I chciałbym porady - jaki statyw i głowica do takich zastosowań?
Większość zdjęć (jak do tej pory) robione jest w pionie - aparat obrócony o 90stopni. W zasadzie nigdy nie robiliśmy nim zdjęć powyżej 130cm. Ale zdarza się że czasem bywa 30 cm nad podłogą.
W jakąś wypasioną głowicę przy tych zastosowaniach, to chyba nie warto inwestować? To chyba jakąś prostą, z tym aby miała możliwość przesuwu co kilka stopni, jak do panoram , na płynności ruchu już tak bardzo nie zależy.
Uff.. znacie coś takiego?
a ja ciągle szukam i przegrzebuję tony tematów o statywach :D trafiłem na połączenie GOLDPHOTO YH324 + głowica YH410 - tematy głównie z 2007 i 2008 roku :p cena takiego zestawu wtedy wychodziła wszystkim około 270zł :p a teraz jeden sklep oferuje te nogi w cenie 360zł SAME NOGI O_O lol :D
Chciałbym podobny i solidny zestaw skompletować, ale z tego co widzę dostępna jest tylko głowica GoldPhoto YH410 głowica 3D 6kg szybkozłączka ŁÓDŹ (2845226732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Czy ktoś mógłby polecić jakieś solidne "nogi" pod tą głowicę ?
Czytałem gdzieś ze Sherpa 600r wypadła dużo słabiej w porównaniu z tym zestawem goldphoto :|
HAMA TRAVELLER COMPACT PRO - 200zł
SHERPA 600R - 320zł
SLIK PRO 330DX - 300zł
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
ktoś miał doczynienia z tymi statywami ? Któryś jest godny polecenia ?
Podpinany będzie 600d + grip 2aku +18-135 / 50 1/8
Głowicę Goldphoto omijaj dużym łukiem, chyba że masz zdolności ślusarskie, bo gwinty potrafią sie w niej zerwać w pierwszym dniu użytkowania. Z nogami Goldphoto bywa różnie. U mnie po roku zaczęły sie rozpadać dźwigienki blokad. Zastąpiłem je śrubami z nakręcanymi gałkami. Teraz głównie wykorzystuję te nogi z głowicą Manfrotto 496rc2, jako statywu stacjonarnego, do fotografii produktowej, na małą skalę.
Statyw 160 cm profesjanalizmu SP-FP-663S - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
Statyw 166 cm z głowicą kulową SP-FP-011T - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
może ktoś rzucić okiem i z grubsza coś o tym powiedzieć ? Robię zdjęć na tyle mało i zazwyczaj śmigam furą, że waga problemem nie jest a raczej dla mnie zaletą :o
No nie, żeby mi nie pasowało, chodziło bardziej o upewnienie się.
Ale po tym co wskazał mi flankerp ---- Video: Photography Studio Equipment: Tripods | eHow.com
A co z początku brałem z żart, okazało się w moim wypadku strzałem w dziesiątkę.
Gdy jeszcze gdzieś zobaczyłem na drugim ramieniu monitor, to już w 100% zdecydowany jestem na statyw kolumnowy.
Teraz tylko pytanie jeszcze który: Pewno znów dostanę podpowiedź - im cięższy tym lepszy.
Lecz robią tam podłogę z paneli (na podłodze wylewanej). I jak one zniosą punktowe naciski gdy będzie ważył ok. 100kg?
No i teraz stałby na podłodze z płyt OSB pokrytych panelami, a to wszystko na legarach drewnianych.
Na krótką metę, to pewno szkód wielkich by nie było, biorąc pod uwagę rozkład nacisku na 3 punkty. No, ale w sumie to po zdjęciach dosyć długo będzie stał w jednym miejscu.
A może ktoś miał doświadczenie w tym temacie? I na co zwrócić uwagę przy wyborze takowego?
Zastanawiam się również czy korbka też ma jakieś znaczenie przy podnoszeniu, bo przy potrzebie szybkiego podniesienia-opuszczenia to ja tam jakiś szczególnych przekładni nie widzę.
I czy blokada kół wystarcza jako stabilizacja?
Połażę osobiście po sklepach bo chyba organoleptycznie trzeba to sprawdzić. Tylko, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?
Hej,
Dotychczas używałem statywu Manfrotto 190XPROB z głowicą 488RC2. Do moich zastosowań - fotografia makro w domu i czasami plenery - w zupełności mi wystarczał. Z reguły wisi na nim C50D, z tamronem 90 makro, w plenerach głównie 70-200 4L lub 17-40, z rzadka 100-400L. Nic cięższego nie mam i mieć nie będę. Po górach nie chodzę, jak mamy jakiś huragan, to wolę popstrykać w domu. Teraz muszę kupić nowy statyw. Na nowy zestaw mogę przeznaczyć 900 pln, wiadomo - im mniej tym lepiej. Zależy mi na tym, żeby nowy zestaw nie był gorszy od starego. Zastanawiam się nad Sirui T-2004X i głowicą K-10X. Szczerze mówiąc nie rozumiem, czym się te wszystkie statywy różnią, np. N-1004 od T-2004X. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.