porownywaliscie pracę na aktualnej bibliotece z nowym plikiem library? testowo stworzyć nowy tylko jedna sesje i zobaczyć jak będzie chodziło.
edition
oczywiście chodzi mi o katalog
Wersja do druku
porownywaliscie pracę na aktualnej bibliotece z nowym plikiem library? testowo stworzyć nowy tylko jedna sesje i zobaczyć jak będzie chodziło.
edition
oczywiście chodzi mi o katalog
Napisz może krok po kroku ;)
Sam tego nie próbowałem, ale może jest ktoś kto wpadł na taki pomysł, żeby sprawdzić, czy katalog lr wypchany na przykład ok 10 000 raw spowalnia pracę całej aplikacji względem obróbki konkretnego importu.
Moznaby to sprawdzić, tworząc nowy katalog z menu plik zdaje się i importując do niego jedną sesję zdjęciową/reportaż. Tak, żeby cały katalog był czysty. I ciekawe czy to w jakikolwiek sposób zmieni wydajność LR.
Pewnie nie bo przecież nie pracujemy na wszystkich zdjęciach na raz.
Przewinęło się też pytanie o smart previewsy - Ja ostatnio staram się zawsze je tworzyć i mam wrażenie że pracuje się na nich szybciej. Trzeba tylko przestawić w opcjach wydajności, żeby LR z nich korzystał nawet jak ma dostępne oryginały.
Na świeżo zainstalowanym LR z pustym katalogiem jest to samo.
Lipa, nie ma dla nas ratunku :D
Próbowałem sposobów podanych wyże i wychodzi mi, że widoczna poprawa nastąpiła tylko jak zacząłem działać na smart preview.
Ratunek jest , LR 7 za pasem i ponoć poprawiona wydajność.
mam propozycje, zeby jednak uzywac wyszukiwarki forum. bo mozna bylo wykminic, ze temat Lightrooma juz sie kiedys pojawil na tym forum.
a widzac watek o nazwie "Wszystkie pytania do LR to TUTAJ" w sumie mozna zajarzyc, ze tez by sie nadawal, bo obrabianie fot do kotleta nie rozni sie znacznie od innych zdjec.
Owszem przymula (wersja CC) właśnie pracując dłuższą serią - im dalsze zdjęcia, tym większy przymuł się robi. U mnie najgorzej jest z brushami korygującymi. Tak, czy inaczej naprawdę wqurw bierze gdy widzę, jak te wszystkie ustawienia i korekty płynnie śmigają w Camera Raw! :/
Restart aplikacji nie pomoże? Bo pewnie przez zawalony ram im dalej tym wolniej.
Robiłem więcej niż kilkadziesiąt takich operacji, obrabiałem potwornie pryszczate twarze i usuwałem duże obszary przez wklejanie tła małymi kółeczkami, słupy, druty, kraty, węża z wodą z trawy, znikałem cale osoby. W LR. Nie jestem tolerancyjny dla mulenia w komputerze (nie używam prawie laptopów) i gdyby coś mnie irytowało, już bym dawno kupił jakiś superkomputer.
Misiem ? zdaje, że cóś musi nie grać w kąpiuterze. Może to jednak wina nowszych wersji LR,
Z mojego doświadczenia firmy softwarowe updatują stopniowo - najpierw dorzucają ficzery bez żadnych prób optymizacji, a potem "polepszają wydajność" czyli performance. W ten sposób użytkownik cieszy się dłużej, niecierpliwie czeka na każdy update i jest wdzięczny za nieustające wysiłki firmy.
może to właśnie dlatego że masz 4.4 spróbuj choćby demo 6tki i zobaczymy jak będzie : ) tylko zrób sobie nowy katalog do testów żeby ci nie skonwertowal twojego z 4.4
Problem tylko z tą darmową poradą jest taki, że oni sprzedają komputery... więc trochę jakby wyolbrzymiają te rzeczy...
20GB to jest 400 rawów po 50 MB. Albo 1000 z 6D. Jak masz ze 20 rdzeni i każdy pracuje na 20 rawach jednocześnie ... ale LR tego chyba i tak nie potrafi. Fantazja.
Ja mam to ustawione na 1GB (default). Na SSD.
Natomiast mój katalog ma w tej chwili 0.5 gb (ok. 50000 obrazków), previews zajmują 5 GB. Na HDD.
Raczej bym zwrócił uwagę na to:
Kto wie co ludzie tam sobie poustawiali. Ale sam nie testowałem jak to wpływa na szybkość.
W ramach ciekawostki, są już dostępne informacje o nowościach w nowej wersji LR i Photoshopa. Poza poprawą wydajności w LR dodano Color and Luminance Range Masking. Jak dla mnie bomba :D
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/whats-new.html
https://www.adobe.com/products/photoshop/features.html
Nooo powiem Wam, że na pierwszy rzut oka nowy LR wrzucił na moim Macu piąty bieg. Jest wyraźnie szybszy :mrgreen:
Na Windows też wyraźnie przyspieszył, a range masks jeszcze bardziej ograniczą potrzebę korzystania z PSa ;)
Zastanawia mnie tylko przydomek "Classic" - czy to oznacza, że kolejna generacja będzie dostępna już tylko jako mobile?
Obawiam się, że to może być ostatnie wydanie "Classic'a". Pewnie będą kładli teraz nacisk na rozwój CC - który na razie, to jakaś śmieszna beta..
Jeżeli chodzi o szybkość to nadal widzę, że preferowane jest GHz a nie ilość rdzeni. Znaczy się przepisanie kodu na wiele wątków przekracza możliwości deweloperów Adobe :(
p,paw
Jeśli obecny LR CC rozwinie się w kierunku bycia Ligtroomem Classic dostępnym dodatkowo na mobile i online, to głosuję za tym pomysłem obiema rękami. Pytanie tylko czy faktycznie to ma iść w tę stronę. A póki co cieszę się, że LR wreszcie działa szybciej, choć pojawiło się kilka bugów z wyświetlaniem zdjęć w Loupe i Grid view. Swoją drogą PS też chyba przyspieszył.
Widzę, że z tym przyspieszeniem to jakaś indywidualna sprawa. U mnie powiedzmy sobie szczerze tylnej części ciała nie urywa. No ale ja używam wersji na Mac'a - możliwe, że tutaj się mniej przyłożyli, albo wcześniej przyłożyli się bardziej. W sumie nie wiem jak działa wersja na windę.
p,paw
czesc ! mam pytanie odnosnie lightrooma cc classic, a odnosnie mam od nie dawna ten program ale wygladowo wyglada jak Lr z 2015 roku, wszystkie nowe funkcje sa ale sa poblokowane, wiecie co jest nie tak ?
Po ostatniej aktualizacji LR CC wyeksportował slideshow z RAWów jako video 1080p :)
Niby nic takiego ale dotąd albo zwisał albo przerywał i tyle. W necie radzili, żeby najpierw tworzyć JPG. A tu sukces.
Cześć,
Chciałabym aby tło było jednolicie czarne na całym zdjęciu ale z zachowaniem lustrzanego odbicia. Czy jest to możliwe do uzyskania za pomocą LR? Chodzi mi też o usunięcie paprochów.
Proszę o wyrozumniałość nie jestem fotografem tylko amatorem. Każda porada będzie dla mnie cenna!
Załącznik 238
Zrobiłam jeszcze takie zdjęcie... jest trochę lepiej ale wtedy obiekt jest za ciemny. I nie jest ostry na całej powierzchni. Może jakaś porada dotycząca oświetlenia?:)
Dziękuję z góry.Załącznik 239
Dziękuję! Próbuję nadal. Jest lepiej, ale teraz nie wiem dlaczego jakość tego zdjęcia wygląda koszmarnie...Parametry to 1/15 f5,6 ISO 100.
Proszę o pomoc zawodowców:) Załącznik 242
To już chyba nie dyskusja o LR, tylko o technice robienia zdjęć, może warto wydzielić do nowego wątku?
Czy dobrze mi się wydaje, że pionowe tło "zniknęło"? ;)
Jaką masz głębię ostrości na tym zdjęciu? Nie "na oko", tylko wyliczoną, na podstawie ogniskowej, wielkości matrycy, odległości od przedmiotu i przysłony? Może warto trochę przymknąć obiektyw - będzie potrzeba więcej światła (lub odpowiednio dłuższy czas, albo większa czułość, albo i to i to), ale jeśli to jakiś z tańszych obiektywów po przymknięciu będzie dawał "lepszą jakość".
Pod poprzednim zdjęciem nie napisałem co zrobić z paprochami na tle - posprzątać w pokoju, w którym robisz zdjęcia (byle nie bezpośrednio przed sesją) :D To było pół żartem pół serio, jeśli pyłki latają w powietrzu będą osiadać na wszystkim, a na czarnym gładkim będą najbardziej widoczne. Możesz próbować bezpośrednio przed zrobieniem zdjęcia mocno "przedmuchać" tło (np. większą gruszką gumową, nie "własną paszczą", bo jak polecą malutkie kropelki śliny, to zamiast pyłków będą plamy).
Pobrałem 6.14, poprawili to co chciałem więc jest git póki co, na rok spokój ;P
Ale profilu pod EF 85mm f1.4L nie wrzucili. Ostatnio to typowe dla Adobe.
Hm, używacie profili przy takich ogniskowych ? Ja czasami przy szerokim jak chcę podprostować beczkę.
Mnie bardziej chodzi o szacunek dla klienta ze strony Adobe, o którym to szacunku tak wiele ostatnio pada z ich strony frazesów.
Witam.
Mam pytanie. Lightroom 5.2 Czy da się, a jeśli tak to w jaki sposób przestawić godzinę zrobienia zdjęć.
Dokładniej chodzi mi o to, że mam zdjęcia z dwóch aparatów i w jednym nie przestawiłem czasu na zimowy :( Potrzebuję przesunąć o godzinę datę zdjęć zrobionych jednym aparatem, tak aby LR 5.2 posegregował mi odpowiednio zdjęcia po dacie zrobienia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Library: Metadata --> Edit Capture Time
Gdybyś napisał jeszcze, żeby szukać tego w prawym panelu...
Jakoś dziś udało mi się odnaleźć wątek z dokładniejszym opisem jak to zrobić http://www.canon-board.info/software...7/#post1169208
Dzięki
Faktycznie, poszedłem trochę na skróty, ale miałem na myśli górny pasek zadań, po lewej w module Library, i zakładkę Metadata. O tym, że to samo narzędzie jest w metadanych po prawej dowiedziałem się teraz :D
Niepytany o zdanie, uprzejmie donoszę, że po dzisiejszej aktualizacji, LR Classic chodzi widocznie szybciej na moim archaicznym 5-letnim lapku z i5 i 16GB. Zdjęcia szybciej się renderują do zoomu 100%, gradienty (w tym radialne) płynniej się rozpinają na wybranej przestrzeni i nieco szybciej się maluje pędzlem.
Także #nieznamsiętosięwypowiem ;)
Czy jest jakiś knif, na rozwiązanie następującej upierdliwości:
LR CC wersja Mac'owa - przesuwanie wybranego zdjęcia / zdjęć w kolekcji jest strasznie "drewniane" (skokowe, powolne itp.), pod Windowsem działało w miarę płynnie i szybko - chodzi o scrollowanie ekranu, gdy przemieszczam zdjęcie w górę lub w dół.
Jest to upierdliwe i wydłuża czas porządkowania kolekcji, gdy mam w niej z 300 i więcej zdjęć. Ktoś coś zasugeruje?
Najlepiej by było, gdyby się dało pociągnąć zdjęcie trzymając kursor, a nie myszą, no ale nie trafiłem takiej kombinacji.
Pozdr
M.
Super... po updacie Lightroom znowu wysypał mi profil puszki. Ktoś coś?
Próbowałem go importować, ale nadal widać napis "missing" i nie można go wybrac [cry].
Update... wygląda na to, że... profile przypisane są do puszki i szkła.