Dokładnie, jest to SVProfiler zmodyfikowany tylko pod P221. Nie działa z innymi monitorami serii 90. Nie można kupić samego oprogramowania.
Wersja do druku
Na razie - nie można, prawdopodobnie jednak stanie się ono dostępne jako basICColor 4.1.13. Z monitorami serii x90 nie-spectraview nie będzie ono oczywiście działać, bo one są przyblokowane sprzętowo, natomiast P221W nie jest dostępny w wersji SV i nie-SV, więc logiczną tego konsekwencją każdy będzie się dawał skalibrować potencjalnym basICColorem 4.1.13.
O ile firma basICColor nie zrobi czegoś brzydkiego...
No dobra - ale to co można ściągnąć ze strony Neca ma całą serię 90 w hardware support list (+P221W) z dopiskiem manual software activation via TAN (spectraview mają automatyczną aktywację) z czego można by wnioskować że do reszty 90-ek też takie pakiety można będzie kupić (co w sumie ma sens jak sprzedają do niższego modelowo P221W).
Odpowiedź od Pana z Neca - osobno niestety nic kupić nie można, soft to SV profiler (jak już sam to wyczaiłem).
Tylko dalej jest kiszka bo żeby go poprawnie skalibrować trzeba będzie mieć Eye One Pro o co posiadaczy P221W (bądź co bądź budżetego sprzętu) raczej podejrzewać nie należy...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odpowiedź od basICColor :
Cytat:
Zamieszczone przez basICColor.de
Ponieważ czornyj nie ma czasu odpowiedzieć na moje szybkie i głupie pytanko, zapytam tutaj.
Czy wartość samej jasności w monitorze ma wpływ na poprawność wyświetlania kolorów jeśli ma się monitor ustawiony w miarę "na oko"?
Zastanawiam się tylko, bo mam wgrany profil i w instrukcji była jasność ustawiona na 20% a dla mnie to troszkę za jasno.
Dzięki.
Na kolor w zasadzie (*) nie, ale na jasność materiału tak. Jeśli monitor będzie za jasny to zdjęcia będą wychodzić za ciemne i odwrotnie.
* - Na kolor może mieć wpływ w takim sensie, że monitory są nieliniowe w funkcji jasności. Tzn przy 120 nitach może świecić inaczej niż przy 80 nitach.
Jeśli dla Pańskiego monitora utworzono profil przy jaskrawości 20%, to odpowiada on tej właśnie wartości i należałoby się tego trzymać. Zmiana wartości jaskrawości odrobinkę wpływa na barwę bieli i sposób odwozorowania gradacji, więc po jej zmianie należy przekalibrować również wagi RGB, gammę i utworzyć nowy profil.
Oczywiście - niewielka zmiana jaskrawości nie bedzie zapewne miała w praktyce jakiegoś fundamentalnego znaczenia na poprawność wyświetlania barw, ale co do zasady po kalibracji wogóle nie powinno się regulacji jaskrawości dotykać (w monitorach robi się nawet blokady, żeby pracownicy przy tym nie gmerali :D ).
Dziękuję.
Czy ktoś w Trójmieście zlecał kalibrację monitora? Jeżeli tak to gdzie i za ile?
Czyli będzie trzeba kanałami mniej oficjalnymi poszukać.
W pewnej materii współpracuję z drukarniami - sprawdzę, które drukarnie w 3city maja bardziej rozbudowany dział pre-press i profesjonalnie podchodzą do zarządzania barwą. Na tyle profesjonalnie, żeby posiadać spektrofotometr :)
I ponieważ już się zupełnie pogubiłem: czy spektrofotometr do kalibracji P221W tez musi być jakiś konkretny czy wystarczy żeby był spektrofotometrem? :)
Jeżeli uda mi się dogadac z jakimś grafikiem z drukarni dam znać - byc może chciałby dorobić po godzinach i zwieziemy mu większą ilość monitorów z CB 3city :)
I ostatnie pytanie: czy SpectraView II 1.0.42 dla Maca przeprowadzi proces kalibracji czy akurat w tym przypadku nic z tego nie będzie?
Pozdro
Grzegorz
PS. A może warto byłoby założyć osobny wątek dla monitora P221W?
Myślę że byłoby wskazane żeby był obsługiwany przez soft którym zamierzasz go kalibrować...
Rozumiem że znalazłeś akurat taką wersję na torrencie ? Chyba akurat nie przeprowadzi bo jest czasów pre-P221W ale na stronach Neca masz najnowsze wersje dla PC i Mac'a, najnowsza jest chyba 1.1.02, numerek będzie działał...
Nie znalazłem nic na ten temat w instrukcji, ale pewnie to jakaś wada mojego monitora: otóż co parę minut kątem oka widzę, że górna belka zmaksymalizowanego okna jest ucięta do połowy. Wystarczy jednak dotknąć jakiegolwiek przycisku menu na obudowie by obraz wrócił na swoje miejsce.
Przesunięcie jest niewielkie, na moje oko (o ile można tu użyć takich wielkości) przesunięcie wynosi ok. 5-8 px w górę i 2-3 px w prawo. Przesunięcie następuje na tyle powoli że tego nie zuważam - dopiero jak osiągnie większą wartość, ciężko tego nie zauważyć... Problemy z H-Size itp wykluczam, bo sygnał idzie po DVI...
Czy to jest system zapobiegający wypalaniu pikseli (w co wątpię, ale może? :)) czy raczej skorzystać z gwarancji?
Witam. Na wstepie napisze, ze nie wiem gdzie umieścić ten temat, tak więc niech moderatorzy poprawią jesli to złe miejsce. A teraz w czym tkwi problem. Ostatnio zacząłem sprawdzać na różnych komputerach u znajomych jak wyglądają u nich zdjęcia na moim blogu i jestem załamany efektami. W 60% przypadków u znajomych zdjęcia różnią sie znacznie od tego co widze u mnie. Tylko na nowszych monitorach jest ok. Wygląda to tak: u jednych zdjęcia są wyblakłe, sprane z kolorów i pozbawione szczegółów i jakby ostrości, u innych są strasznie przeostrzone i przekontrastowane do tego stopnia, że ludzka skóra u mnie ma naturalne kolory, a u nich jest ciemno pomarańczowa, pojawiają sie dziwne zafarby itp. i nie dotyczy to tylko skóry ale całych zdjęć, a podałem tylko przykład jak to wygląda. Wiem, że mogą występować różnice w kalibracji monitorów, ale aż tak? A może przyczyna są słabej jakości panele LCD? bo w nowszych i lepszych wszystko było ok. W ACR mam ustawione sRGB IE 1998 i 300dpi. Obrabiam zdjęcia w 16bitach, a dopiero potem konwertuje do 8bitów i jpgów. Mój monitor jest raczej poprawnie skalibrowany, bo oglądając zdjęcia na portalach fotograficznych wszystko jest ok, nie ma problemów z kolorami itp. Mój monitor ma już dwa lata (LG Flatron M1921A), ale gdy go kupowałem kosztował chyba 1400zł, wiec sądze, iż to nie on jest problemem. Czy jest jakaś rada na tak duże różnice? Czy po prostu pozostaje czekanie, aż w obiegu będą tylko te lepsze panele LCD? Dodam, iż w kilku nowszych laptopach też występował problem. Za pomoc z góry dzięki.
W skrócie problemem są podłe LCD (Twój niestety też) i brak ich kalibracji (Twojego niestety też). U siebie możesz coś na to poradzić (kupić porządny monitor i go skalibrować), na to co mają znajomi - nie. Pozostają porządnie zrobione odbitki...
Czyli problem jest duży. A dlaczego sądzisz, że mój monitor też jest zły?
Bo monitor nadajacy sie do fotografii kosztuje od 2k w wzwyż zakładajac naprawde niską połkę cenowa..
Patrz odpowiedź wyżej - zresztą mamy bardzo pouczający wątek o monitorach http://canon-board.info/showthread.php?t=27840 - tam znajdziesz odpowiedzi na wiele ze swoich pytań...
a tak wracając do zakupu monitora
czy ma ktoś jakieś doświadczenie z czymś takim?
http://www.allegro.pl/item710604154_..._gw24m_ce.html
musze zmienic swojego crt 17" z dwoch powodow
1. bije juz troszke po oczach
2. przydaloby sie cos wiekszego
budżet to max 2k
Pozdrawiam
Gateway = SHIT, poszukaj w necie - po pierwsze to są jakieś odpadki z USA a poza tym to matryce są do niczego. Tyle wyczytałem o tym monitorze. Ale cena ...:-D
Poszukaj w zakończonych aukcjach i popytaj tych co kupili i od razu zapytaj się do czego wykorzystują ten monitor.
Dobra, a znacie jakiś prosty i sprawdzony sposób na kalibracje monitora?
czyli na dobrą sprawę z tym budżetem to pozostaje NEC P221W
ewentualnie znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.allegro.pl/item713613930_...piks_w_wa.html
ale tu tez prosilbym o opinie
Finalnie zastosowałem podpowiedź kolegi Krzychu z tego post'a: http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=10 i wyszło całkiem, całkiem :)
Przy okazji, jest jakieś oprogramowanie, które "odczytuje" jaki rodzaj matrycy zamontowany jest w monitorze lub laptopie?
20 tys godzin to dużo, nawet jeśli monitor był używany z niskimi poziomami jaskrawości w co wątpię, bo inaczej nie byłby złomowany. Bezwzględnie radzę obejrzeć ekran.
Oprogramowanie serwisowe zapewne istnieje, ale nie dla normalnych śmiertelników.
Nie wiem czy było, ale znalazłem stronkę z testami LCD
http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html
Nie wiem na ile jest dobra, ale testy w sumie wyglądają w miarę :confused:
Fajnie wyszło: :lol:
hehehe no rzeczywiscie :)
Kilka słów prawdy o Gateway.
Owa firma nie produkuje monitorów, a jedynie kupuje przypadkowe ze swoim logo, od każdego kto zaproponuje dobre warunki. Dawno temu, zdarzyło się firmie kupić od Mitsubishi dużą partię wysokiej klasy monitorów kineskopowych Diamond Pro i sprzedawano je za połowę ceny Mitsubishi. Stąd wzięło się trochę dobrych opinii o Gateway. Obecnie, od lat Gateway nie zrobił podobnego numeru i to co sprzedaje to skrajnie kiepski sprzęt dla ludzi o niskich wymaganiach.
Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro , z którego byłem b zadowolony, Profilowanie Displ One 2 dawało na nim dobre rezultaty
Po przeglądnięciu tego ogromnego i b interesującego wątku , wytypowałem
( biorąc pod uwagę załozone przeze mnie ograniczenie ceny - do 4000zł )
1 Eizo CE 210W - najtańszy z możliwością kalibracji sprzetowej - może nie tak precyzyjnej jak spektofotometrem ale z dostarczonym oprogramowaniem i1 powinien sobie poradzić bo nie jest to szerokogamutowy monitor , Jest to jednak stary model i można dostać ostatki .
2 Eizo 2100 - w podobnej cenie jw -
3 eizo 2431w - w podobnej cenie - chyba z mozliwościa profilowania i1 ( nie jest szerokogamutowy - swietna wielkość ale czy nie gorszy od powyższych
Wszystkie trzy są chyba modelami starszymi ale wydaje mi sie ze mozna uzywać tu do profilowania kalorymetr który już posiadam
Inna opcja to
4 s 2232WE 2800 zł+ najtańszy spektofotometr ok 1800 = 4600 ( troche za drogo)
a może olać kalibrację i liczyć na to ze jest fabrycznie ustawiony lub zlecić raz kalibrację ( cena ?)a potem jechać na i2
Szeroki gamut kusi - może się kiedyś przydać aczkolwiek w programie cadowskim Allplan , którym posługuję się w celach zawodowych brak jest prawdopodobnie modułu zarządzania barwą
Wykonuję czasami kolorystyki elewacji i możliwosci zgrania monitora i drukarki pożądane
Fotografia to hobby z naciskiem na piortret i wierność barw jes dla mnie istotna
Licząc na wyrozumiałość (bo takich pytań o pomoc w wyborze było tu b dużo i podziwiam cierpliwość i Waszą wiedzę ) proszę o podpoweiedz co z tego byscie wybrali lub może inne sugestie
Z góry dziekuję
CE210W i S2431W nie jest już produkowany. CE210W nie polecam z dodatkowo powodów technicznych. S2100 jest i to niezły wybór. Proszę również pomyśleć o Nec 2190UXi. Podobnie da się skalibrować I1D2.
Olać kalibracji nie można. W przypadku S2232W i innych szerokogamutowych, trzeba zapewnić sobie możliwość korekcji spektrofotometrem, przynajmniej raz, potem można już kolorymetrem.
dzieki
parametry tego Nec 2190UXi -przynajmniej w specyfikacji imponujące
na stronie producenta znalazłem NEC 2490WUXi o takich samych parametrach ,ale nizszej cenie chociaz wiekszy. Dystrybutor w Krakowie potwierdził ze matryca ta sama ale bardziej opłacalna w produkcji ( na kwadratowe jest caraz mniej klientów i staje sie to jednostkową produkcją ) Przeczytałem również test do którego odsyłają
Mam obawę o jakość w porównaniu z mon Eizo choc propozycja jest kusząca . Czy ktoś uzywa tu NEC 2490WUXi
2190UXi to jeden z najlepszych monitorów graficznych na rynku w ogóle, choć kapryśny. Wynika to z faktu, że jest "odpadem" od produkcji serii Spectraview. Jak się trafi na dobry egzemplarz, (można trochę pomóc losowi), konkurencyjne Eizo jest dopiero z poziomu cenowego min 6 tys zł. Taki monitor ma Czornyj, może napisze parę słów, choć już tyle peanów o nim napisał, że może mu się nie chceć. :)
2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?
To prawda, że rynek oczekuje dużych panoram, niekoniecznie lepszych, które stopniowo wypierają klasyczne, ale gadanie o takiej samej matrycy to conajmniej nieścisłość. Kto tak Panu powiedział?
Test na PCArena? Rozmawiałem kilka razy z redaktorem opisującym monitory dla tego portalu. Z przykrością stwierdzam, że człowiek nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.
cyt
2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?
Wydawało się podejrzane i dlatego zadzwoniłem do przedstawiciela NEC w Krakowie
Rozmawiałem z kims z działu technicznego . Wydawał się w dyskusji kompetentny
I zarzekał się ze to samo , aczkolwiek matryca innych rozmiarów już sama w sobie to nie to samo wg mnie . Ten 21 calowy jest wg nich trudno dostępny ( starają się wogóle wyeliminować kwadraty i dlatego taka polityka cenowa ) A może tak twierdzą bo 24 panoramy mają na stanie i są dostępne . Swoją drogą panoramiczny rozmiar jest b wygodny
2190UXi jest na matrycy produkcji NEC - SA-SFT i ma lepszą czerń niż H-IPS produkcjiLG-Philips w 2490/2690WUXi, dzięki czemu można ten monitor kalibrować do 80cd/m^2 i uzyskiwać przy tym sensowny współczynnik kontrastu. Ma sprytnie dobrany gamut dzięki czemu nieźle kryje przestrzenie CMYK offsetu. Jest to b. dobry monitor do b. precyzyjnego retuszu, przygotowywania zleceń pod kątem poligrafii, pracy z klientem oraz pracy w ciemnym środowisku.
Kalibracja jest b. precyzyjna, w przypadku mojej sztuki w szarościach po kalibracji odchyłki są na średnim poziomie 0,56 dE, z pikowym 1,42 dE w cieniach (gdzie spektrofotometr nie wyrabia).
Fakt-faktem 24" panorama jest w przypadku jednomonitorowych stanowisk rozwiązaniem wygodniejszym. 2490WUXi jeszcze nie kalibrowałem, ale miałem doczynienia z kilkoma 2690WUXi i były niczego sobie - po prostu trzeba je kalibrować do nieco wyższych jaskrawości - przynajmniej ze 120-140cd/m^2.
Jest tego samego typu, ale innego producenta. Odmiana IPS produkowana przez NEC zastosowana w 2190UXi może być tylko porównywalna z IPS w wykonaniu Hitachi, która jest w kilku high-endowych monitorach. Moim zdaniem porównanie jej do IPS od LG-Philips wypada dla tego drugiego cienko.
Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?
Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.
22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
Dokladnie, to jest blad jednej barwy wg tego urzadzenia.
Zastanawiam sie tylko jak mozna okreslic blad pomiarowy urzadzenia.
Sprobuje takiej metody:
wygrzany monitor, sprawdzilem spektrofotometrem ze odczyty w zasiegu kilku cm roznia sie o maks 0.1dE.
Mierze zestaw barw uzywany do kalibracji spektrofotometrem a pozniej kolorymetrem. Teoretycznie bede wiedzial jaki jest blad maks i sredni.