-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Te dwa aparaty to chyba na starość przychodzą. Dawniej biegałem z 5D3 teraz mam backup w body, szkle, lampie ba ostatnio nawet trigger wożę zapasowy, tak na wszelki wypadek.
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Ostania plotka z CR zwiastująca nową R-kę (by translator google):
"Ta plotka sugeruje, że 60-mp „Pro” aparat EOS R z podobnym zestawem funkcji i aparat poziomu EOS-1 zostaną ogłoszone przed targami Photography Show 2020 w marcu 2020 r.
Istnieje kilka problemów i zamieszania związanych z tym raportem.
Żadna kamera EOS R na poziomie EOS-1D X nie otrzyma czujnika 60mp. Będzie to znacznie niższa rozdzielczość, prawdopodobnie w zakresie 24-28mp.
Ogłoszenie po CP + w lutym nie ma większego sensu, Photography Show nie jest ważnym wydarzeniem dla Canon. Teraz można go ogłosić przed CP + i oczywiście zaprezentować w Wielkiej Brytanii w następnym miesiącu.
Powiedziano nam, że aparat megapikselowy EOS R jest tym, co będzie następne (inne niż aparat astrofotograficzny EOS Ra). Taki aparat zdecydowanie można uznać za „pro”, ale nie będzie to profesjonalny aparat na poziomie EOS-1D X."
Mam nadzieję, żę canon zaserwuje wreszcie coś mniej więcej zgodnego z moimi oczekiwaniami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Ostania plotka z CR zwiastująca nową R-kę (by translator google):
"Ta plotka sugeruje, że 60-mp „Pro” aparat EOS R z podobnym zestawem funkcji i aparat poziomu EOS-1 zostaną ogłoszone przed targami Photography Show 2020 w marcu 2020 r.
Istnieje kilka problemów i zamieszania związanych z tym raportem.
Żadna kamera EOS R na poziomie EOS-1D X nie otrzyma czujnika 60mp. Będzie to znacznie niższa rozdzielczość, prawdopodobnie w zakresie 24-28mp.
Ogłoszenie po CP + w lutym nie ma większego sensu, Photography Show nie jest ważnym wydarzeniem dla Canon. Teraz można go ogłosić przed CP + i oczywiście zaprezentować w Wielkiej Brytanii w następnym miesiącu.
Powiedziano nam, że aparat megapikselowy EOS R jest tym, co będzie następne (inne niż aparat astrofotograficzny EOS Ra). Taki aparat zdecydowanie można uznać za „pro”, ale nie będzie to profesjonalny aparat na poziomie EOS-1D X."
Mam nadzieję, żę canon zaserwuje wreszcie coś mniej więcej zgodnego z moimi oczekiwaniami.
Prędzej czy później pewnie wyjdzie coś na kształt 5Dsr w wersji R. Problem jest tylko w tym czy osoby które czekają na taką specyfikację zaakceptują też cenę ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
ja tej nadziei nie mam od dobrych 5-ciu lat.
Canon w ostatnich latach serwowal raczej cos ponizej oczekiwan. jakos nie znajduje powodu , dlaczego nagle bylby w stanie zaserwowac wiecj niz oczekujemy. Wlasciwie to bylo zawsze jakies powzne rozczarowanie.
Uzytkownicy canona zyja wspomnieniami i nostalgia , w nadziei , ze jak kiedys canoan zaskakiwal nowymi i dobrymi rozwiazaniami , tak i zaskoczy teraz.
nie mam nadziei, Przyszlosc nalezy do sony , gdyz ten najwiecej zainwestowal w ostatnich latach i bedzie zbierac tego owoce.
Canon na pewno przekraczal nasze oczekiwania w zakresie cen.
c5mk4- horrendalna cena
c6m2 , RP - matryca o osiagach sprzed pieciu lat
R - dziwna filozofia obslugi , nie dla kazdego akceptowalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Prędzej czy później pewnie wyjdzie coś na kształt 5Dsr w wersji R. Problem jest tylko w tym czy osoby które czekają na taką specyfikację zaakceptują też cenę ;).
Nie wolno zapominać, że oprócz korpusu potrzebujemy też obiektywów. Żeby wykorzystać możliwości matrycy >30mpix potrzebujemy nowych, dużych i ciężkich szkieł, bo przecież wszystko ciemniejsze niż f1.8 lub f2.8 dla zoomów to dzisiaj amatorka. Trzeba będzie kupić L-ki RF po 13k zł. Z ef-ów w zasadzie tylko ostatnie iteracje niektórych obiektywów pociągną na takiej rozdzielczości. Ew. Sigmy art, ale to przecież kundle i wiaderka ;)
Osobiście mam nadzieję, że jednak Canon rozdzieli linię R na odpowiedniki 5dsr, 5d i 1dx. Ciągłe zwiększanie rozdzielczości matryc ciągnie za sobą ogromne koszty obiektywów, dysków, komputerów, kart pamięci itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
....
Canon w ostatnich latach serwowal raczej cos ponizej oczekiwan. jakos nie znajduje powodu , dlaczego nagle bylby w stanie zaserwowac wiecj niz oczekujemy. Wlasciwie to bylo zawsze jakies powzne rozczarowanie.
Uzytkownicy canona zyja wspomnieniami i nostalgia , w nadziei , ze jak kiedys canoan zaskakiwal nowymi i dobrymi rozwiazaniami , tak i zaskoczy teraz.
nie mam nadziei, Przyszlosc nalezy do sony , gdyz ten najwiecej zainwestowal w ostatnich latach i bedzie zbierac tego owoce.
Canon na pewno przekraczal nasze oczekiwania w zakresie cen.
c5mk4- horrendalna cena
Też tak myślę, ale mam jeszcze odrobinkę nadziei.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
c5mk4- horrendalna cena
Z tym ostatnim to pojechałeś... obsługa jest rewelacyjna. Jeden slot, to porażka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie wolno zapominać, że oprócz korpusu potrzebujemy też obiektywów. Żeby wykorzystać możliwości matrycy >30mpix potrzebujemy nowych, dużych i ciężkich szkieł, bo przecież wszystko ciemniejsze niż f1.8 lub f2.8 dla zoomów to dzisiaj amatorka. Trzeba będzie kupić L-ki RF po 13k zł. Z ef-ów w zasadzie tylko ostatnie iteracje niektórych obiektywów pociągną na takiej rozdzielczości. Ew. Sigmy art, ale to przecież kundle i wiaderka ;)
Osobiście mam nadzieję, że jednak Canon rozdzieli linię R na odpowiedniki 5dsr, 5d i 1dx. Ciągłe zwiększanie rozdzielczości matryc ciągnie za sobą ogromne koszty obiektywów, dysków, komputerów, kart pamięci itd.
Ja mam wrażenie że RF został stworzony po to żeby wejść na nowy poziom cen. Po to żeby przy malejącej sprzedaży nadrobić zyski. Szkła widać jakie są teraz pewnie pójdą za tym puszki.
-
Dokładnie. Segment niedzielnych amatorów już się skończył na rzecz smartfonów. Zostali użytkownicy zaawansowani i komercyjni. Tanio już było :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dokładnie. Segment niedzielnych amatorów już się skończył na rzecz smartfonów. Zostali użytkownicy zaawansowani i komercyjni. Tanio już było :)
Też jestem tego zdania choć może w 2020/21 pokażą się jeszcze jakieś modele lustrzanek które są w końcowej fazie rozwoju/przygotowania produkcji.
I aby się sprzedawały będą musiały mieć niską cenę
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Też jestem tego zdania choć może w 2020/21 pokażą się jeszcze jakieś modele lustrzanek które są w końcowej fazie rozwoju/przygotowania produkcji.
A może wysoką cenę, aby pokazać, że ML wcale nie jest taki drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na to bym nie liczył. 5Dmk5 czy jakiś 5Dsrmk2 znajdą nabywców. Sporo fotografów nie chce sie przesiadać, sporo jest konserwatywnych użytkowników i .. w niektórych dziedzinach/zastosowaniach lustrzanki są ... lepsze.
-
tez myślę ze lustra FF będą trzymały cenę
ci co zarabiają zapłacą z przyjemnością:!:
a propos
będąc ostatnio w Mediolanie znalazłem tylko sklep Leica, w dobrej dzielnicy przy drogiej ulicy
Canon shop okazał się być...sklepem tylko z drukarkami:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tez myślę ze lustra FF będą trzymały cenę
ci co zarabiają zapłacą z przyjemnością:!:
a propos
będąc ostatnio w Mediolanie znalazłem tylko sklep Leica, w dobrej dzielnicy przy drogiej ulicy
Canon shop okazał się być...sklepem tylko z drukarkami:mrgreen:
Stety niestety wszystko przeniosło się do Internetu. Już nie idzie się do sklepu żeby obejrzeć sprzęt i kupić tylko oglądamy youtuberów, czytamy blogi, fora a potem szukamy najlepszej oferty w necie. Z większością produktów z wyższej półki tak się stało.
-
3 załącznik(ów)
Podobno Samyang przygotowuje się do ogłoszenia obiektywu AF 14 mm f / 2.8 z mocowaniem RF.
Załącznik 2996
--- Kolejny post ---
Jeszcze raz z lewego profila
Załącznik 2998
oraz Lens Station
Załącznik 2997
-
Mnie ta ogniskowa nie interesuje, ale to dobry znak, bo potem będą następne. Bardzo fajna jest ta nowa 85 pod Sony. Świetna plastyka. Fajnie jakby wyszła też pod RF.
-
-
1 załącznik(ów)
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
W Canonie chyba zauważyli problem i opatentowali aparat z lustrem półprzepuszczalnym i dwoma matrycami, który pozwoliłby na większy zakres dynamiczny,czy też pracę w słabym świetle :mrgreen:
https://www.canonnews.com/canon-pate...-sensor-camera
Załącznik 3044
"Jednym z głównych celów jest zapewnienie podwójnego obrazu dla pojedynczego ujęcia dla HDR, przy czym oba czujniki zapisują zdjęcie przy różnych poziomach ekspozycji. "
A nie lepiej od razu dać cztery matryce ? Byłoby jeszcze weselej :mrgreen: A ja się zastawiam, czy CPU się wyrobi na zakrętach przy takim rozwiązaniu ;)
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W Canonie chyba zauważyli problem i opatentowali aparat z lustrem półprzepuszczalnym i dwoma matrycami, który pozwoliłby na większy zakres dynamiczny,czy też pracę w słabym świetle :mrgreen:
https://www.canonnews.com/canon-pate...-sensor-camera
Załącznik 3044
"Jednym z głównych celów jest zapewnienie podwójnego obrazu dla pojedynczego ujęcia dla HDR, przy czym oba czujniki zapisują zdjęcie przy różnych poziomach ekspozycji. "
A nie lepiej od razu dać cztery matryce ? Byłoby jeszcze weselej :mrgreen: A ja się zastawiam, czy CPU się wyrobi na zakrętach przy takim rozwiązaniu ;)
To taki patent jak czołgi z dwoma wieżami ;)...
No da się zrobić tylko po co ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ciekawe czy jako uzupełnienie kolekcji zrobią też RF 70-200 f/2 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To taki patent jak czołgi z dwoma wieżami ;)...
No da się zrobić tylko po co ;)...
Dokładnie tak :roll:
Jakby co, druga zawsze będzie w "zapasie" :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ciekawe czy jako uzupełnienie kolekcji zrobią też RF 70-200 f/2 ?
O tym samym pomyślałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W Canonie chyba zauważyli problem i opatentowali aparat z lustrem półprzepuszczalnym i dwoma matrycami, który pozwoliłby na większy zakres dynamiczny,czy też pracę w słabym świetle
b. ciekawy pomysl , swiadczy chyba o tym , iz Canon nie widzi specjalnych dalszych mozliwosci znacznego poprawienie DR w matrycych krzemowych CMOS.
50% mniej swiatla na matryce przy dobrych warunkach oswietleniowych , czyli o 1 stopien przyslony mniej , niekoniecznie musi oznaczac widoczny spadek jakosci obrazowania ( szumy) . Gdyby jeszcze to lustro bylo podnoszone i w miare potrzeby pelne swiatlo skierowac na jedna matryce - daje to ciekawe moziwosci , takze gdy potrzeba wykorzystac w pelni ubogie oswietlenie . mnie sie pomysl podoba , choc realizacja bedzie zapewne zbyt droga by liczyc na masowa sprzedaz.
-
To by była straszna tuba https://camerasize.com/compact/#799....5,777.820,ha,t
ale 70-135/2 jest mz realne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
W epoce obecnych wiader to myślę że spokojnie do ogarnięcia - gorzej z ceną ;)....
Zresztą jak w tym porównaniu dodasz 70-200/2.8 to realnie zwiększy się tylko średnica. Jakby dodali jeszcze DO to może być ciekawie ;)...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może to będzie seria "Farinelli" :)
-
RP jest już malutki. Teraz pora na odpowiednie szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jeśli pojawią się ML (i odpowiednie obiektywy) o takich wymiarach że wraz z obiektywem zmieszczą się do kieszeni kurtki to będzie duży sukces.
A jeśli się nie mieszczą do kieszeni ... to co za różnica czy mają 2 cm więcej czy 2 cm mniej ?
A im mniejszy tym gorzej się go trzyma i gorzej obsługuje
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jeśli pojawią się ML (i odpowiednie obiektywy) o takich wymiarach że wraz z obiektywem zmieszczą się do kieszeni kurtki to będzie duży sukces.
A jeśli się nie mieszczą do kieszeni ... to co za różnica czy mają 2 cm więcej czy 2 cm mniej ?
A im mniejszy tym gorzej się go trzyma i gorzej obsługuje
jp
Tak to prawda.
Do eMki by się przydało więcej małych szkieł...
-
-
"Jeśli pojawią się ML (i odpowiednie obiektywy) o takich wymiarach że wraz z obiektywem zmieszczą się do kieszeni kurtki to będzie duży sukces."
zawsze mozesz pojsc do krawca z prosba zeby uszyl kurtke z odpowiednio duzymi kieszeniami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Trochę to udziwnione. Rozumiem że z zastosowaniem przy intensywnym filmowaniu....
-
1 załącznik(ów)
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Koniec z dmuchaniem gruszką! Canon opatentował aparat odkurzacz i żadne pyły ani piaski już nie będą straszne dla matrycy ! :mrgreen:
https://www.canonnews.com/canon-pate...irt-devil-lens
Załącznik 3107
ps
już się boję kolejnych pomysłów canona ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon opatentował aparat odkurzacz i żadne pyły ani piaski już nie będą straszne dla matrycy !
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
już się boję kolejnych pomysłów canona ;)
Czego tu się bać? Można było wymyślić telefony robiące zdjęcia to będziemy mieli aparaty połączone z AGD. Dzisiaj aparat-odkurzacz, jutro wersja z sokowirówką ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
este
Czego tu się bać? Można było wymyślić telefony robiące zdjęcia to będziemy mieli aparaty połączone z AGD. Dzisiaj aparat-odkurzacz, jutro wersja z sokowirówką ;)
Fani literatury P. Stanisława Lema już zaczynają się bać. ?
-
Canon RF 18mm f/1.0L USM - taki patent się pojawił.
https://www.canonrumors.com/patent-s...f-18mm-f-1-0l/
I oni rzeczywiście gotowi to zrobić :mrgreen:
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak znam życie to zrobią bo wyciągną za jednego takiego misia minimum 40.000 zł ;) (biorę pod uwagę Nikona Z Nocta 58 mm f/0.95 S za 30.000 zł bez AFa)
BTW - dla canona bagnet RF to żyła złota w postaci szkieł RF :mrgreen: Nie muszą się nawet wysilać aby zrobić jakąś "normalną" puszkę do mich :P
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.
"Na początku lutego zostanie ogłoszony nowy aparat z serii EOS R, będzie to wysokiej megapikselowy zamiennik dla EOS 5DS / 5DS R, będzie on wyposażony w czujniki nowej generacji Canon, procesory DIGIC i nowy format, który będzie obejmował inteligentny kontroler, który pierwszy raz widzieliśmy w EOS-1D X Mark III. Nie będzie to „pro” ciało, o które ludzie się domagają, ale będzie droższe od EOS R."
https://www.canonrumors.com/ Poprawiłem sobie humor na wieczór ;) Taka nowa droższa R-ka z matrycą 50 Mpix od 5DS zapewne zrobi furorę :P
-
Recepta na sukces canona wydaje sie prosta:
- matryca od sony
- wlasna optyka
- obsluga zblizona do d5 o sprawdzonej i chwalonej ergonomii
- mniejsza i lzejsza calosc, jako ML.
- cena porownywalna z S.
i sprzedaz natychmiast podskoczy w gore.
od 10 lat nie za bardzo jest sens kupowac canona i wielu nie kupilo , powstalo vacum. Gdyby sie pojawil d5 w wersji ML z pewnoscia wielu sie zdecyduje.
R aczkowiek b. dobry aparat jest zbyt dziwny aby z tym wiazac przyszlosc.
C depcze sony po pietach , ostatnio zmniejszyl nawet opoznienie do ok 5 lat , a bylo wieksze .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
- matryca od sony
- wlasna optyka
- mniejsza i lzejsza calosc, jako ML.
- cena porownywalna z S.
i sprzedaz natychmiast podskoczy w gore.
od 10 lat nie za bardzo jest sens kupowac canona i wielu nie kupilo , powstalo vacum. Gdyby sie pojawil d5 w wersji ML z pewnoscia wielu sie zdecyduje.
R aczkowiek b. dobry aparat jest zbyt dziwny aby z tym wiazac przyszlosc.
C depcze sony po pietach , ostatnio zmniejszyl nawet opoznienie do ok 5 lat , a bylo wieksze .
Co by się nie pojawiło to i tak będzie im to bardzo trudno sprzedać. W tej chwili został już praktycznie tylko rynek zaawansowanych amatorów/entuzjastów/pasjonatów i ludzi fotografujących komercyjnie, który...jest już bardzo nasycony i doposażony sprzętowo. Widać to zresztą po wynikach sprzedaży wszystkich firm. Weźmy nawet przykład zachwalanej tu firmy - wyszło sony a7IVR, a9II i co? Przyjęcie praktycznie bez entuzjazmu. Nikon Z? Zobaczcie ostatnie wyniki tej firmy. Znam wielu fotografów lepszych ode mnie, którzy osiągnęli komercyjny sukces a focą Canonem 6d i nie czują potrzeby wymiany sprzętu dopóki się nie popsuje. Po prostu ten sprzęt już parę modeli temu był wystarczająco zaawansowany do wielu dziedzin fotografii a przy tym jest bardzo trwały. Rewolucyjne zmiany w specyfikacji mamy już dawno za sobą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
a przy tym jest bardzo trwały
I tu jet pole do popisu, aby zwiększyć sprzedaż.
-
[QUOTE=jinks;1400191]Co by się nie pojawiło to i tak będzie im to bardzo trudno sprzedać."
zgoda , ale jesli sie nie pojawi , bedzie jeszcze trudniej sprzedac.
sprzet jest tak dobry, ze wydaje sie iz nie mna potrzeby zmiany czesciej niz co 10 lat.
fascynacja nowa technologia mminela .
jesli aparat nie bedzie rzeczywiscie rownie dobry jak inne , to szansa na sprzedaz jest znacznie nizsza.
sprzedaz bedzie spadac , generacja anallogowcow , ktorzy traktuja cyfre jak przedluzenie analogu bedzie odchodzic. pokolenie neostrady doskonale obejdzie sie bez duzego aparatu. Moj syn nie moze sobie wyobrazic tzw szafy HI Fi. muzyke ma z komorki i sluchawki bezprzewodowe na uszach . Pragmatycznosc odgrywa wyzsza role od jakosci.
--- Kolejny post ---
moze inaczej - dla wiekszosci pragmatyzm odgrywa wieksza role niz jakosc.
chyba to dotyczy wszystkich bez wyjatku.
Lapie sie na tym ze czytam idiotyczne artykula z onettiu , gdyz sa latwiej dostepne , od ciekawych analiz z prasy drukowanej.
Dojdzie do rozwarstwienia , nieliczni o dostatecznie charyzmatycznie opra sie temu , pozostali beda podlegac duraczeniu.
nie mam watpliwosci , ze tak sie dzieje.
-
"Dojdzie do rozwarstwienia , nieliczni o dostatecznie charyzmatycznie opra sie temu , pozostali beda podlegac duraczeniu."
winno byc:
Dojdzie do rozwarstwienia - nieliczni dostatecznie charyzmatyczni opra sie temu - pozostali beda podlegac duraczeniu.
korekta z W7 u mnie nie dziala.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
- matryca od sony
Niepotrzebne. Nic to nie da. Matryce Canona w pewnych aspektach trochę odstają od Sony ale jest to różnica w praktyce mało znacząca, dodatkowo inne kolory wcale by wszystkich użytkowników Canona nie uszczęśliwiły - wręcz odwrotnie. Canon ma też swoją technologię AF - pomijając kwestie czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie od konkurencji wymusiłoby konieczność stworzenia zupełnie nowego softu i prawdopodobnie zaprojektowania zupełnie nowych procesorów do obsługi tych matryc. Kompletnie niepotrzebne koszty i czas stracony na R&D przy zerowym efekcie sprzedażowym.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Ergonomia jedynek jest przez wielu chwalona i nie ma żadnego powodu żeby ludziom którzy są do nich przyzwyczajeni fundować coś tak głupiego.
Z punktu widzenia firmy takie zmiany byłyby totalnym bezsensem. Wzrost kosztów przy bardzo dużym ryzyku, że sprzedaż mogłaby być mniejsza, a nie większa.
Nie wiemy jakie są wyniki sprzedaży body i obiektywów z najwyższej półki ale z wywiadów z przedstawicielami Canona wynika pośrednio że tam wcale nie ma zapaści. To jest akurat dosyć stabilny rynek więc żadne rewolucyjne zmiany nie są tu potrzebne.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niepotrzebne. Nic to nie da. Matryce Canona w pewnych aspektach trochę odstają od Sony ale jest to różnica w praktyce mało znacząca, dodatkowo inne kolory wcale by wszystkich użytkowników Canona nie uszczęśliwiły - wręcz odwrotnie. Canon ma też swoją technologię AF - pomijając kwestie czy to lepsze czy gorsze rozwiązanie od konkurencji wymusiłoby konieczność stworzenia zupełnie nowego softu i prawdopodobnie zaprojektowania zupełnie nowych procesorów do obsługi tych matryc. Kompletnie niepotrzebne koszty i czas stracony na R&D przy zerowym efekcie sprzedażowym.
Ciekawe, że w jakiś niespotykanie cudowny sposób Nikon korzysta w swoich najlepszych puszkach z matryc Sony https://fotoblogia.pl/12445,matryca-...ona-przez-sony i taki układ bardzo dobrze funkcjonuje pod względem możliwości i jakości.
No ale Canon przecież ma swoje matryce i swoich fanów :P
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale co w tym dziwnego? Robią tak od lat. Mają procesory i soft stworzony pod te matryce od dawna. Canon musiałby startować od zera i wyrzucić do kosza to co już osiągnęli. Pewnie faby matryc w które ostatnio zainwestowali sporo kasy też mają zaorać ..... ;)....
-
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale co w tym dziwnego? Robią tak od lat. Mają procesory i soft stworzony pod te matryce od dawna. Canon musiałby startować od zera i wyrzucić do kosza to co już osiągnęli. Pewnie faby matryc w które ostatnio zainwestowali sporo kasy też mają zaorać ..... ;)....
Jakoś ostatnio coraz częściej odnoszę wrażenie, że Canon z uporem maniaka powraca do przeszłości ;) Jak np. Canon RC-701 a było to w 1986 roku (pierwszy komercyjnie dostępny cyfrowy aparat fotograficzny. Aparat używał przetwornika optoelektronicznego o rozmiarach 6,6 na 8,8 mm, który miał rozdzielczość ok. 300 linii horyzontalnych na 320 pikseli) + obiektywy 11-66mm f/1,2 (ekwiwalent ogniskowych 44-264 mm aparatu o klatce 35 mm), 50-150mm f/2,8 i 6mm f/1,8 (RC-701 mógł robić zdjęcia z prędkością aż 10 klatek na sekundę, a migawka miała czasy od 1/8 do 1/2000 sekundy. Można było także stosować wielokrotną ekspozycję klatki. Obiektywy dedykowane pasowały wyłącznie do owego Canona, ale za pomocą adaptera można było podłączyć wszystkie 64 obiektywy canonowskie z bagnetem FD)
Załącznik 3168
Ja wiem, było fajnie :lol: Ale jednak czas pójść parę kroków do przodu :mrgreen: Rok 1986 daaaaaaaaawno minął :P
-
ten aparat mial zapis obrazu analogowy. podobnie jak w owczesnych kamerach video. trudno wiec nazwac aparatem cyfrowym.
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Na tyle dobrze, że Nikon stoi nad własnym grobem i brakuje tylko małego kroczku, żeby w niego wpadł.